•VÝŽIVA ŠKOLÁKŮ A DOSPÍVAJÍCÍCH •Veronika Březková OPAKOVÁNÍ – dotazy pro rodiče batolete, které špatně jí ¢ RŮST ¢Percentilové grafy ¢Hmotnost k tělesné výšce ¢ ¢RŮSTOVÉ GRAFY ke stažení: http://www.szu.cz/uploads/documents/obi/CAV/6.CAV_5_Rustove_grafy.pdf ¢RŮSTOVÉ GRAFY program ke stažení: http://www.szu.cz/publikace/data/program-rustove-grafy-ke-stazeni ¢ ¢…energetická potřeba dítěte odpovídá potřebě dětí tohoto věku •VÝŽIVA - NEDOSTATEK I NADBYTEK …HYBNÝ TO ČINITEL • • ¢Postižení růstu ¢Ovlivnění vývoje zdravotního stavu • •ENERGETICKÁ POTŘEBA ¢věk: 5 let (intersexuální rozdíly nejsou ještě zřejmé) - 50% CEP = BM - 12% CEP = růst tkání - 7% CEP = ztráty stolicí - 5% CEP specificko-dynamický efekt potravy - 26% CEP = pohybová aktivita - CEP: 70-110 kcal/kg/den = 293-460 kJ/kg/den ¢věk: 6-12 let (období pozvolného růstu) ¢Adolescent (rychlý růst – intenzivní anabolické období, pohlavní diferenciace) • 4-6 let 7-9 let 10-12 let 13-14 let 15-18 let 25-50 let MUŽI 6,4 MJ 7,9 MJ 9,4 MJ 11,2 MJ 13,0 MJ 12,0 MJ ŽENY 5,8 MJ 7,1 MJ 8,5 MJ 9,4 MJ 10,5 MJ 9,6 MJ •RŮST ¢zpočátku rychlý: 1. rok + 25 cm po 2. roce „klesá“ • ¢6.-11. rok - pozvolný růst, pravidelné tempo (5 cm/rok) • ¢zrychlení – cca od 11 let • •PUBERTÁLNÍ RŮSTOVÝ SPURT ¢Chlapci - začátek ve 12 letech - nejvyšší růstová rychlost (7-12 cm/rok) ve čtrnácti letech - ukončení růstu mezi 17.-18. rokem • ¢Dívky - začátek v 10 letech - nejvyšší růstová rychlost (7-11 cm/rok) ve dvanácti letech - ukončení růstu zpravidla v 15 letech • •VLIV HORMONÁLNÍCH ZMĚN ¢proměna postavy (výška, hmotnost) ¢složení těla (tuk, svaly) ¢dozrávání skeletu ¢sexuální dospívání • •ENERGETICKÁ POTŘEBA …NEDOSTATEK X NADBYTEK ¢Nedostatečná či neadekvátní tvorba tkání (malnutrice či obezita) • vliv (kromě výživy) - celkového zdravotního stavu - pohybové aktivity • •Sacharidy, vláknina, vitamin B1, niacin, hořčík •Voda, sacharidy, vláknina, vitamin C, K, kyselina listová, karoteny, draslík, vápník •Bílkoviny, tuky, vitamin A, D, B2, B12, vápník, fosfor, jód •Sodík, jednoduché sacharidy, tuky http://www.ulekare.cz/dbpic/potravinova_pyramida_new •Bílkoviny, tuky, vláknina, vitamin A, D, E, B1, B2, niacin, B6, B12, kyselina listová, draslík, fosfor, vápník, hořčík, železo, jód, zinek, selen •Voda, jednoduché sacharidy, vláknina, vitamin C, K, karoteny •www.pav.rvp.cz Pestrost dle potravinové pyramidy •ŽIVINY: S, T, B ¢Sacharidy - glukóza (80-90 % přijaté E zajišťované sacharidy, zdroje) - vláknina (výskyt, funkce, DDD) ¢Tuky (30-35 % CEP) - eMK - DDD (dlouhodobě < 27 % CEP = klinické změny související s nedostatkem vitaminu A) ¢Bílkoviny - vysoce biologická hodnota (tvorba svaloviny a ostatních tkání): živočišné X rostlinné •ŽIVINY: VITAMINY ¢Vitamin A (stavba a regenerace buněk, vliv na buněčnou proliferaci a diferenciaci, podpora imunitního systému, nezbytný pro zrak) ¢Vitaminy skupiny B (E metabolismus buněk v růstu) ¢Vitamin C (syntéza kolagenu) ¢Vitamin D (resorpce vápníku - mineralizace kostí) - projevy nedostatku: únava, podrážděnost, nechuť k jídlu, atd. - dlouhodobý nedostatek: poškození celkového zdravotního stavu SUPLEMENTACE: - vegetariani, vegani, období rekonvalescence, kuřáci, konzumenti alkoholu a drog • http://www.ulekare.cz/dbpic/potravinova_pyramida_new •VITAMIN A (zdravotní tvrzení): - přispívá k k normálnímu metabolismu železa, k udržení normálního stavu sliznic, pokožky a zraku, k funkci imunitního systému, podílí se na procesu specializace buněk ¢THIAMIN (B1) - přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k normální psychické činnosti, k normální činnosti srdce ¢RIBOFLAVIN (B2) - přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k udržení normálního stavu sliznic, k udržení normálních červených krvinek, k udržení normálního stavu pokožky, k udržení normálního stavu zraku, k normálnímu metabolismu železa, k ochraně buněk před oxidativním stresem, ke snížení míry únavy a vyčerpání ¢NIACIN (B3) - přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k normální psychické činnosti, k udržení normálního stavu sliznic, k udržení normálního stavu pokožky, ke snížení míry únavy a vyčerpání ¢KYSELINA PANTOTHENOVÁ (B5) - přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální syntéze a metabolismu steroidních hormonů, vitaminu D a některých neurotransmiterů, ke snížení míry únavy a vyčerpání, k normální mentální činnosti ¢PYRIDOXIN (B6) - přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k normální syntéze cysteinu, k normálnímu metabolismu homocysteinu, k normálnímu metabolismu bílkovin a glykogenu, k normální psychické činnosti, k normální tvorbě červených krvinek, k normální funkci imunitního systému, ke snížení míry únavy a vyčerpání, k regulaci hormonální aktivity ¢KYSELINA LISTOVÁ (B9) - přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství, k normální syntéze aminokyselin, k normální krvetvorbě, k normálnímu metabolismu homocysteinu, k normální psychické činnosti, k normální funkci imunitního systému, ke snížení míry únavy a vyčerpání a podílí se na procesu dělení buněk ¢KYANOKOBALAMIN (B12) - přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k normálnímu metabolismu homocysteinu, k normální psychické činnosti, k normální tvorbě červených krvinek, k normální funkci imunitního systému, ke snížení míry únavy a vyčerpání a podílí se na procesu dělení buněk ¢BIOTIN (H) - přispívá k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k normálnímu metabolismu makroživin , k normální psychické činnosti, k udržení normálního stavu vlasů, sliznic a pokožky ¢ ¢VITAMIN C - přispívá k normální tvorbě kolagenu pro normální funkci krevních cév, kosti a chrupavek, dásní, kůže a zubů, k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti nervové soustavy, k normální psychické činnosti, k normální funkci imunitního systému, přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem, ke snížení míry únavy a vyčerpání, regeneraci redukované formy vitaminu E a zvyšuje vstřebavání železa - přispívá k udržení normální funkce imunitního systému během intenzivního fyzického výkonu a po něm (Tvrzení smí být použito pouze u potravin, které poskytují přívod 200 mg vitaminu C denně. Aby bylo možné tvrzení použít, musí být spotřebitel informován, že příznivého účinku se dosáhne při přívodu 200 mg denně navíc k doporučenému dennímu přívodu vitaminu C.) ¢VITAMIN D - přispívá k normálnímu vstřebávání/využití vápníku a fosforu, k normální hladině vápníku v krvi, k udržení normálního stavu kostí a zubů, k udržení normální činnosti svalů, k normální funkci imunitního systému, podílí se na procesu dělení buněk ¢ •ŽIVINY: MINERÁLNÍ LÁTKY A STOPOVÉ PRVKY ¢Vápník ¢Železo ¢Jód ¢Zinek: dostatečný růst dětí školního i dospívajícího věku (pohlavní dospívání chlapců) • •VÁPNÍK ¢prevence osteoporózy v dospělosti ¢do 25-30 let se buduje tzv. vrchol kostní hmoty ¢během období dospívání dochází až k 40% nárůstu kostní hmoty ¢kostní mineralizace – Ca, P, Mg, vit. D ¢syntéza kolagenu – bílkoviny, Cu, Zn, Fe ¢zdroje ? • ¢VÁPNÍK - přispívá k normální srážlivosti krve, k normálnímu energetickému metabolismu, k normální činnosti svalů, k normální funkci nervových přenosů, k normální funkci trávicích enzymů, podílí se na procesu dělení a specializace buněk, je potřebný pro udržení normálního stavu kostí a zubů ¢ VYUŽITELNOST VÁPNÍKU Z RŮZNÝCH ZDROJŮ Absorpce vápníku Zdroj ≥ 50 % Květák, řeřicha, zelí, růžičková kapusta, kedlubna, kapusta, brokolice ≈ 30 % Mléko a mléčné výrobky ≈ 20 % Mandle, sezamová semínka, fazole ≤ 5 % Špenát, rebarbora C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Dropbox\UNKA\UNKA\PROJEKTY\VIP\FOTO\BROŽURA\várka_první\foto-36.jpg •Zdroj obrázku: www.pav.rvp.cz •ŽELEZO ¢riziko deficitu: vyšší potřeby pro růst, vyšší ztráty, alternativní stravování, sportovci, těhotné ¢↑% tukuprosté tkáně - ↑množství myoglobinu ¢chlapci: ↑ androgenů→ stimulace tvorby erytropoetinu→ ↑ hemoglobinu ¢dívky: menstruace ¢(DDD Fe až 15 mg/den) ¢nedostatek: únava, bolesti hlavy, zvýšená incidence infekcí… • ¢ŽELEZO - přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím, k normálnímu energetickému metabolismu, k normální tvorbě červených krvinek a hemoglobinu, k normálnímu přenosu kyslíku v těle, k normální funkci imunitního systému, ke snížení míry únavy a vyčerpání, podílí se na procesu dělení buněk •JÓD ¢Nedostatek - poruchy učení, chápání, nesoustředěnost, poruchy paměti ¢přispívá k normálním rozpoznávacím funkcím, k normálnímu energetickému metabolismu k normální činnosti nervové soustavy, k udržení normálního stavu pokožky, k normální tvorbě hormonů štítné žlázy a k normální činnosti štítné žlázy ¢ZINEK - přispívá k normálnímu metabolismu kyselin a zásad, k normálnímu metabolismu sacharidů, k normálním rozpoznávacím funkcím, k normální syntéze DNA, k normální plodnosti a reprodukci, k normálnímu metabolismu makroživin, k normálnímu metabolismu mastných kyselin, k normálnímu metabolismu vitaminu A, normální syntéze bílkovin, k udržení normálního stavu kostí, vlasů, nehtů a pokožky, k udržení normální hladiny testosteronu v krvi, k udržení normálního stavu zraku, k normální funkci imunitního systému, k ochraně buněk před oxidativním stresem, podílí se na procesu dělení buněk •NEDOSTATEČNÁ VÝŽIVA… ¢… inhibuje tvorbu gonadotropinů a sekreci gonádních steroidů – v konečném důsledku je opožděn růst dospívajícího jedince ¢Tyto nedostatky však mohou být i projevem onemocnění (cystická fibróza, celiakie, zánětlivá střevní onemocnění) •STRAVOVACÍ NÁVYKY DÍTĚTE ¢Po narození: dítě pasivní příjemce výživy ¢Výživa kojencu a batolat – specifická doporučení ¢S věkem ubývá specifických doporučení a přibývá vliv výživových zvyklostí rodiny • •STRAVOVACÍ NÁVYKY DÍTĚTE - ŠKOLNÍ VĚK ¢Snídaně - ranní spěch - nedopitý/ malý šálek (vyšší únava, nepozornost, bolest hlavy) ¢Svačina: - kapesné a „bufetové stravování“ - pitný režim během vyučování a nápojové automaty ¢Oběd: - stravování ve školní jídelně X BS • •STRAVOVACÍ NÁVYKY DÍTĚTE - ADOLESCENTI ¢Vliv: - hledání vlastní identity (snaha o tělesnou dokonalost, tendence k užívání drog, alkoholu) - sexuální dozrávání - zvýšená emoční i sociální tenze → stravování mimo domov („fast foods“ - deficit vit. A , Ca, nadbytek E, SFA, Na) → rodinné konflikty • •OBEZITA V DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ • •OBEZITA V DĚTSTVÍ A DOSPÍVÁNÍ ¢multifaktoriální, genetika 40-70% (polygenní) ¢1 obézní rodič – asi 50% „šance“ obezity ¢oba rodiče obézní – 80% ¢obézní 3-5leté dítě – 4x větší riziko obezity v dospělosti než neobézní dítě ¢10-14 let – 28x větší riziko •KOMPLIKACE OBEZITY • ¢rizikový faktor vedoucí k rozvoji závažných metabolických onemocnění (dyslipidemie, DM 2. typu, art. hypertenze, ateroskleróza, metabolický syndrom) • ¢poruchy pohybového ústrojí, pohlavního vývoje, hormonální deviace (amenorea, polyc. ovariální sy., psychické a psychosociální problémy, respirační syndromy) • •PSYCHOLOGICKÉ ASPEKTY DĚTSKÉ OBEZITY (RODINA, BLÍZKÉ A VZDÁLENÉ OKOLÍ, PROSTŘEDÍ...MÉDIA) ¢Zhoršené pocity psychického zdraví ¢Ontogeneze potravního chování: - nutriční stereotypy - velikost porcí ¢Nutriční preference obézních dětí (sladkosti, cirkadiální rytmus -„syndom nočního jedení“) ¢Body image (self-koncepce) - nadváha i podváha: horší představa o svém tělesném schématu a nižší sebehodnocení (!!!dívky X chlapci) ¢Rozdílné tendence ve struktuře i rozsahu zájmů ¢Negativní vztah k tělesné aktivitě ¢Specifický vliv matky (obezita matky bývá považována za nejsilnější prediktor dětské obezity •ZDROJ: http://apps.who.int/iris/bitstream/10665/149021/2/WHO_NMH_NHD_14.6_eng.pdf?ua=1 •WWW ODKAZY ¢http://www.who.int/growthref/en/ ¢http://www.who.int/childgrowth/standards/technical_report/en/index.html ¢http://www.euro.who.int/childhealthdev ¢http://www.ecog-obesity.eu/index.php?a=links ¢http://www.iotf.org/popout.asp?linkto=http://www.bma.org.uk/ap.nsf/content/childhoodobesity ¢http://www.hopeproject.eu/index.php?page=home ¢http://www.helenastudy.com/ ¢http://www.ideficsstudy.eu/Idefics/index.jsp ¢http://www.easoobesity.org/working_groups_childhood_3.htm ¢ • •ZDROJE ¢PAŘÍZKOVÁ, J., LISÁ, L. Obezita v dětství a dospívání, Galén, Praha, 2007 ¢NEVORAL, J. a kol Výživa v dětském věku, H a H, Jinočany 2005 ¢MÜLLEROVÁ, D. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech, Triton, ISBN-10: 80-7254-421-7 ¢BLATTNÁ, J., DOSTÁLOVÁ, J., PERLÍN C., TLÁSKAL, P. Výživa na začátku 21. století. 1. vydání, Společnost pro výživu a nadace Nutrivit, 2005 ¢Vignerová, J., Brabec, M., Bláha, P. Prevalence of overweight, obesity and low weight in the Czech child population up to 18 years of age in the last 50 year, J Public Health 16:413–42, J Public Health, 2008 • ¢http://www.who.int/childgrowth/en/ ¢http://www.who.int/nutrition/publications/micronutrients/9241546123/en/ ¢http://www.who.int/childgrowth/standards/Technical_report.pdf ¢http://www.szu.cz/publikace/data/rustove-grafy ¢http://www.easo.org ¢http://www.who.int/growthref/who2007_bmi_for_age/en/index.html •DOMINIKA MACHAČOVÁ KDO SKÁČE PŘES SNÍDANĚ? (DP 2010) ¢Mezi adolescenty ve věkovém rozmezí 15 až 20 let převládá pravidelná konzumace snídaní (42 %). Poměrně vyrovnané zastoupení bylo i ve skupině občasných konzumentů snídaní (40 %), zbylých 18 % respondentů nesnídalo. ¢Konzumace snídaní závisí na typu střední školy ¢Pravidelní konzumenti snídaně měli v porovnání s těmi, kteří nesnídali, menší nárůst obezity. ¢Nebyl potvrzen vztah mezi snídaní a kognitivními schopnostmi. ¢Narušený pitný režim souvisí s opomíjením snídaní. ¢Vynechávání snídaní bylo více časté u chlapců než u dívek. •6. CELOSTÁTNÍ ANTROPOLOGICKÝ VÝZKUM ¢http://www.szu.cz/publikace/data/6-celostatni-antropologicky-vyzkum