8 Čich a chuť Čich a chuť jsou „chemické smysly“, které spolu úzce souvisí Čich a chuť jsou „chemické smysly“, které spolu úzce souvisí Čich • S hop ost v í at he i ké látky ve vzdu hu Čich • S hop ost v í at he i ké látky ve vzdu hu • Pod í il rozvoj kůry Čich • S hop ost v í at he i ké látky ve vzdu hu • Pod í il rozvoj kůry • Ide tifika e ísta • Identifikace potravy Čich • S hop ost v í at he i ké látky ve vzdu hu • Pod í il rozvoj kůry • Ide tifika e ísta • Identifikace potravy • Člověk je ikroolfaktori ký tvor – Ú ytek a alyti ký h s hop ostí vedl k relativ í u zvýraz ě í psy hologi ké ko po e ty Čich • Člověk je s hope rozlišit asi 80 he i ký h látek • Vyšší itlivost vůči liposolu il í olekulá • Či h s věke výraz ě dege eruje http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations Čich http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations Čich http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations Čich http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations Čich http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations Chuť • S hop ost v í at he i ké látky rozpuště é ve sli á h Chuť • S hop ost v í at he i ké látky rozpuště é ve sli á h • Úzká souvislost s či he • Identifikace potravy Chuť • S hop ost v í at he i ké látky rozpuště é ve sli á h • Úzká souvislost s či he • Identifikace potravy • Napoje í a systé od ě y Chuť • S hop ost v í at he i ké látky rozpuště é ve sli á h • Úzká souvislost s či he • Identifikace potravy • Napoje í a systé od ě y Termoreceptory • Vol á ervová zako če í se zitiv í a teplo • TRP ka ály (transient receptor potential) • Každý subtyp TRP ka álu itlivý a určitou teplotu a chemickou substanci http://www.slideshare.net/CsillaEgri/presentations Chuť http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations Chuť http://media.tumblr.com/1abd820225a3792d0787cd3b53ada989/tu mblr_inline_mqyyza95I71qz4rgp.png http://www.slideshare.net/drpsdeb/presentations Chuť