BEZPEČNOST A ZDRAVOTNÍ NEZÁVADNOST POTRAVIN A STRAVY (POKRMŮ) Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, 625 00 Brno e-mail: aperina@med.muni.cz vizitkové URL: http://www.muni.cz/people/18452 Potravina • Potravina jakákoliv látka nebo výrobek, zpracovaná částečně zpracovaná nebo nezpracovaná, která je určena ke konzumaci člověkem nebo u nichž lze důvodně přepokládat, že je člověk bude konzumovat. • Doplňky stravy – Potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitamínů, minerálních látek, popř. dalších látek s fyziologickým účinkem • Potravina pro zvláštní výživu • Kojenecká výživa, dětská výživa, nízkoenergetická výživa, potraviny pro zvláštní lékařské účely, potraviny bez fenylalaninu, s nízkým obsahem laktózy, bezlaktózové, potraviny pro sportovce © PharmacyOnClick ® Nutricia Medical Nutrition Doplněk stravy není lék! Robinson Pharma Inc., U. S. Pokrm ● Potravina včetně nápoje, kuchyňsky upravená studenou nebo teplou cestou nebo ošetřená tak, aby mohla být přímo nebo po ohřevu podána ke konzumaci − Stravovací služby: hostinská živnost, školní jídelna, menza, stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu, stravování fyzických osob ve vazbě a výkonu trestu, stravování fyzických osob v rámci zdravotních a sociálních služeb, stravování zaměstnanců, podávání občerstvení, podávání pokrmů jako součást ubytovacích služeb, podávání pokrmů jako součást služeb cestovního ruchu (Zákon o ochraně veřejného zdraví) Kdy je potravina/pokrm bezpečná? ● Nevzniká-li jakákoliv škodlivost pro zdraví z pohledu účinků ● Krátkodobých ● Dlouhodobých ● Na zdraví dalších generací ● Kumulativně toxických ● ... a to s ohledem na zvláštní citlivost určité skupiny strávníků Notifikační povinnost Srov. Risk-benefit analýza při registraci léčiv. Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů ● Biologická nebezpečí − Patogenní mikroorganismy: − Kampylobakterióza − Salmonelóza − Bakteriální intoxikace (stafylokoková enterotoxikóza) − virové nákazy (enteroviry) − Listerióza & hypotéza chladícího řetězce − Enterobacter sakazakii (počáteční a pokračovací kojenecká výživa) Relativní vnímavost k infekci Listeria monocytogenes v porovnání se zdravým člověkem (Lund BM, 2009; doi 10.1016/j.jhin.2009.05.017) Věk nad 60 r 2,6 Věk nad 65 r 7,5 Novorozenci 14 Alkoholismus 18 Inzulin non-depedentní DM 25 Inzulin dependentní DM 30 Gynekologické kancerózy 66 Karcinom močového měchýře a prostaty 112 Nenádorové onem. jater 143 Karcinom GIT a jater 211 Karcinom plic 229 Dialyzovaný pacient 476 AIDS 865 Leukemie 1383 Transplantovaný pacient 2584 Faktory ohrožující bezpečnost pokrmů ● Fyzikální nebezpečí − Poškozené nádobí, úlomky skla, plechu, kamínky, skořápky, žíraviny… − Možnost akutního poranění GIT ● Chemická nebezpečí − Toxické potraviny (houby, metanol, PSP - paralytic shellfish poisoning) − Látky přídatné a kontaminující − Nepovolené (léčivé) látky v doplňcích stravy ● Paradigma nutriční toxikologie: Účinek cizorodých látek na zdraví je výslednicí vzájemných interakcí mezi cizorodými látkami, nutričními faktory a výživovým (zdravotním) stavem jedince. Nebezpečí vs. rizikoNebezpečí vs. riziko • Nebezpečí – Charakterizuje vlastnosti škodliviny • Riziko – Určuje pravděpodobnost či šanci změny zdravotního stavu – Je mat. funkcí nebezpečí – Matematické vyjádření • P = 0 … 1 • P = 0 % … 100 % … MŮŽE… Specifické otázky výživy v zařízeních zdravotní a sociální péče • Dieta se sníženým obsahem mikroorganismů • Maso, masné výrobky: tepelně zpracované, ne pokrmy z tepelně neopracovaných mas, vajec a ryb • Vejce po důkladné tepelné úpravě nebo výrobky z pasterovaných vajec • Mléko a mléčné výrobky: z pasterovaného mléka, tvrdé (nezrající) sýry • Ovoce, zelenina: čerstvé, nezpracované • Kličky: tepelně opracované • Hotové pokrmy (zchlazené, zmrazené): tepelná regenerace (75 oC) podmínkou! • Lahůdkové výrobky: omezit, anebo výjimečně upřednostnit čerstvé balené druhy (doložitelné datum použitelnosti, možnosti kontaminace omezené) • Voda: pitná, nepoužívat filtry na domácí úpravu pitné vody (biofilmy), balená voda jen při nevyhovující mikrobiologické jakosti zdroje pitné vody (skladování balených vod, stojany na pitnou vodu!) Recomendation, Public Health Agency of Canada Taylor M., Food safety during pregnancy. • Těhotné ženy by se měly vyhnout – konzumaci nepasterovaného mléka a mléčných výrobků, měkkých sýrů (pasterovaných i nepasterovaných), lahůdkových výrobků a uzených ryb s ohledem na riziko Listeria monocytogenes. – konzumaci syrových a nedostatečně tepelně opracovaných vajec. Syrová vejce je doporučeno skladovat v lednici. Doporučuje se umývat ruce a povrchy po každém kontaktu se syrovými vejci. Je doporučeno použití pasterizovaných vaječných hmot (melanží) – konzumaci syrových ryb, korýšů a měkkýšů (např. ústřic) z důvodu zvýšeného rizika infekce Vibrio parahaemolyticus, infekce noroviry a dalšími původci. Závěr • Veřejné zdraví je veřejným zájmem státu. • Znalosti v otázkách bezpečných potravin jsou jednou z cest, kterými se realizuje ochrana veřejného zdraví. • Přispějme ke schopnosti identifikovat jeho ohrožení!