Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy Výživa v OVZ Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU, Kamenice 5 Pav. A 21, míst. 316, aperina@med.muni.cz Potraviny / PBU Složení JakostBezpečnost Pojem bezpečnosti (nejen) potravin  Nepříznivý účinek pro zdraví z pohledu účinků  Krátkodobých  Dlouhodobých  na zdraví dalších generací  kumulativně toxických; vždy s ohledem na individuální vnímavost osob  Bezpečnost vs. hygienická nezávadnost  Látky mutagenní, karcinogenní a toxické pro reprodukci (CMR látky) v předmětech běžného užívání 3 Typy nebezpečí  Biologické – Kontaminace primární nebo sekundární. Sekundární kontaminace se obtížněji řídí (lidský faktor). – Bakterie, viry, paraziti, kvasinky a plísně • Salmonella sp., Campylobacter sp., Listeria sp., Staphylococcus aureus, enteroviry (virus hepatitidy A), Listeria monocytogenes • Netypické cesty přenosu: Streptococcus pyogenes, virus klíšťové encefalitidy • Indikátorové mikroorganismy • Fyzikální – Cizí příměsi, které mohou vyvolat poranění – Nanotechnologie vyžaduje princip předběžné opatrnosti • Chemické – Látky kontaminující: ze životního prostředí – Látky aditivní: z výrobky – Komunikace rizik! Nabídnout možnost volby. 4 Problém extrapolace do oblasti nízkých dávek Cukr, aspartam nebo stevia? Aspartam • Dipeptid dvou běžných AK (kys. asparagová + fenylalanin) • Na trhu obvykle v kombinaci s Acesulfamem K (synt.) • FDA zdokumentoval nežádoucí účinky (poruchy chování a krevního oběhu), údajná souvislost s poškozeními mozku a vznikem rakoviny • E 951: ADI = 40 mg/kg t. hm. a den (Ramazzini 20 mg/kg t. hm. a den; prům. spotřeba 5 mg/kg t. hm. a den Stevia • Rostlina z čeledi hvězdnicovitých, Paraguay (Jižní Amerika). • V Evropě jako potravina nového typu – Hraniční datum 15. 5. 1997 • Toxikologická analýza steviolglykosidů neprokázala toxicitu, mutagenitu ani teratogenitu. • E 960: ADI = 4 mg/kg t. hm. a den Nebezpečí a riziko Nebezpečí • kvalitativní vlastnost látce „vrozená“ (toxické vlastnosti látky, patogenita mikroorganismu) Riziko • pravděpodobnost uplatnění nebezpečí • P = 0 … 1 • Semikvantitativní hodnocení – Nízké, střední, vysoké • Kvantitativní hodnocení – Číselné vyjádření předpokládaného počtu postižených osob, incidence atp. Problematické oblasti ochrany spotřebitele – Tvrzení o výrobku: nesmí být používány texty, názvy, vyobrazení nebo jiné znaky, které by přisuzovaly přípravkům jiné vlastnosti, než které skutečně mají. • Výživové tvrzení: informace o změněném složení • Zdravotní tvrzení: informace o vztahu ke zdraví • Doplňky stravy jsou hraniční a krajně nejednotná oblast. – Zdravotní následky falšování: skrytě změněné složení výrobků může znamenat neočekávanou expozici. Závěr • Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin není zcela v rukou dentálního hygienisty, ale uvedené problematiky se dotýká prostřednictvím různých doporučení a postupů. Je proto třeba mít na paměti, že doporučení mohou být pro zdraví funkční jenom tehdy, jsou-li také pro zdraví plně bezpečná.