Základní rozdělení Minerální látky Pro bc. a mgr. studia Doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. Ústav preventivního lékařství 26. září 2018 Biogenní a nebiogenní prvky Jako biogenní'jsou označovány následující prvky, které mají funkci v živé hmotě. Další prvky se mohou vyskytovat v živých organismech jako kontaminanty, o biogennosti některých se vedou spory. Makroelementy plastické C, O, H, N tvoří cca 95 % živé hmoty. Makroelementy ostatní S, P, Mg, Ca, Na, K, Cl tvoří přibližně 4,9 % živé hmoty Mikroelementy Fe, Cu, Co, Mn, V, Zn, I, B, F, Si, AI, Ti, Ni, Mo, Se, ?Au tvoří zbytek. Význam makroelementů z hlediska výživy Anorganické sloučeniny uhlíku Význam mají některé sloučeniny uhlíku, voda (je ale vztažena spíše k pití a pitnému režimu), sloučeniny fosforu, vápník, hořčík, sodík, draslík, chloridy Elementární uhlík ve formě s velkým povrchem se používá jako adsorpční uhlí (živočišné uhlí v medicíně). Oxid uhelnatý\e silně jedovatý plyn (vazba na hemohlobin), byl součástí svítiplynu, může se vyskytovat v kouři (vedlejší proud u cigarety) a jako produkt suché destilace. Oxid uhličitý je dusivý, může okyselit krev, v nižší koncentraci stimuluje dýchací centra. Kyselina uhličitá, uhličitany a hydrogenuhličitany jsou součástí krevních pufrů. Kyanovodík a kyanidový iont specificky blokují enzymy dýchacího řetězce -> zvlášť nebezpečné jedy. Sloučeniny dusíku Síra Organismy se liší podle způsobů získávání dusíku. Některé organismy mohou získávat elementární dusík, jiné jen organické sloučeniny (případně určité druhy), jiné i sloučaniny anorganické (opět určité druhy). Člověk potřebuje dusík v organických sloučeninách. Nadbytek některých sloučenin dusíku může moderovat jeho metabolismus (viz různé výkrmové látky). Některé sloučeniny dusíku byly identifikovány jako nervové mediatory, především NO. je součástí některých aminokyselin a dalších sloučenin, které často požíváme z více jiných důvodů, proto „zdroje síry v potravě" nesledujeme. Fosfor Vápník 1 Potřeba Organické sloučeniny fosforu - důležité jako zdroj, ale deficity nebývají. Některé fosfolipidy ve výživě byly doporučovány jako prostředek pro rozvoj membránových systémů. „Děti, jezte ryby, jsou zdravé, protože obsahují fosfor, který je smrtelně jedovatý." „Pro posílení rozumu se doporučují ryby. Vám bych doporučil sníst jednu velrybu střední velikosti." Mark Twain v odpověď jednomu rádobypřispěvovateli do novin, v nichž pracoval jako redaktor Soli fosforu snižují využitelnost Ca, zdroj - tavící soli v sýrech, nápoje typu kola. Denní potřeba Ca děti do půl roku 400 mg neřešíme u kojených dětí děti 0,5 -1 rok 600 mg neřešíme u dětípřikrmovaných mateřským mlékem děti starší postupně až na „dospělé hodnoty" dospělí muži cca 800 mg dospělé ženy 800 - 1200 mg vyšší hodnoty - gravidita a laktace Uvedené hodnoty platí pro zdravé, při nedostatečném obsahu Ca se příjem zvyšuje, ale nejde se nad 1500 mg, protože při příjmu 1500 - 2000 mg se začínají objevovat chorobné projevy nadbytku Ca, zejména postižení ledvin. n 9 ~ » 1 O 1 g (1000 mg) na litr Tvrdé sýry 400 - 600 mg na 100 g Tavené sýry cca 200 - 300 mg na 100g (vazba na tavící soli) Měkké sýry, tvaroh, jogurty - přepočet na tvrdé přes sušinu (trojčlenka) Využitelnost Ca z mléka a mléčných výrobků je cca 30% Vápník 3 Zdroje Další zdroje Mák cca 600 mg na 10Og Sardinky v oleji 150 - 200 mg na 100 g Pražené mandle cca 125 na 100g (podobně ořechy) Fazole bílé cca 100 mg na 10Og Brokolice cca 60 mg na 100 g (podobné hodnoty sezam a kakaový prášek) Bílé zelí cca 50 mg na 100 g (podobně kedlubna, květák, ředkvičky) Tofu cca 25 mg na 100 g Špenát cca 20 mg na 100 g Sojový nápoj 3 mg na 100 g Vápník 4 Zdroje Vápník 5 Zdroje Hodnota nemléčných zdrojů Využitelnost Ca z rostlinných zdrojů je cca 10%, u sardinek je vyšší, ale využitelnosti mléka nedosahuje. Využitelnost rostlinných zdrojů snižuje přítomnost fytátu a oxalátu, které tvoří s Ca nevstřebatelné komplexy. Využitelnost vápníku z rostlin se může dramaticky zvýšit genetickou manipulací. Po ní může být významným zdrojem i např. mrkev nebo další zelenina. Hořčík Draslík Je ubikvitérní a podílí se s Ca na iontových dějích na membránách. Může být deficitní při nedostatečné kvalitě potravin, může se doplňovat z některých minerálek. Důležitá součást biologických iontů - viz sodíkodraslíková pumpa. Projevy nedostatku jsou různé nespecifické potíže -bolesti hlavy, únava, zvýšení krevního tlaku. Nedostatek opět souvisí spíše se sníženou kvalitou než složením potravy. Do jisté míry může antagonizovat nadbytek Na Poruchy rovnováhy Na x K mohou vést k otokům při dlouhodobé fyzické námaze (extrémní vytrvalostní sporty) Místní nadbytek K (v extracelulární tekutině) může vést k nekróze buněk (šíření infarktu) Sodík Chlor Normálně ho máme nadbytek. Doporučený příjem je kolem 4g/den, reálně máme i přes deset. Populace s nízkým příjmem (těsně pod 1 g/den) ještě netrpí deficitem. Řešíme spíše nadbytečný příjem. Problémy při nedostatku kuchyňské soli jsou často také z nedostatku chloru. Chloridový iont je součástí elektrolytů v těle. Nedostatek vzniká silným pocením (neadaptované osoby v tropech), kdy vznikají hypochloremické křeče, které jsou léčeny podáváním NaCL nebo KCL nebo jejich směsi. n 9 - » 1 O