Definice Vitamíny Pro bc. a mgr. studia Doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. Ústav ochrany a podpory zdraví 20. září 2018 n 9 - » S Význam pro organismus • účastní se regulací chemických reakcí, při kterých se v buňkách uvolňuje energie (s jednou výjimkou - C), • regulují stavbu a obnovu buněk, • podporují zdraví, kladně ovlivňují proces stárnutí a pomáhají předcházet nemocem. Potřeba Většinou se potřeba denního příjmu pohybuje od stovek mikrogramů po miligramy, výjimkou je opět vitamín C, jehož potřeba kolísá kolem 100 mg. n a - - < Dít* Provitaminy a antivitamíny Provitaminy Jsou látky, které samy nemají vitamínovou aktivitu (nebo jen malou), ale tělo si z nich dovede vitamín vytvořit. Antivitamíny Jsou látky, které snižují využitelnost vitamínu v těle (různými mechanismy) I některá antibiotika a chemoterapeutika působí jako antivitamíny - ale pro mikroby, které mají jiné potřeby než lidský organismus. Vitamín A -1 Funkce Kosti, zuby, černobílé vidění, imunita, tvorba spermií, kůže a epitely, buněčné povrchy. Nedostatek • Těžké záněty povrchových tkání, přičemž zánět spojivky a povrchu rohovky vede k oslepnutí • Šeroslepost (z výpadku ČB vidění, které je citlivější na světlo) • Snížení obrany proti oxidačnímu stresu Nadbytek Padání vlasů, poruchy kůže, kostí, nevolnost, zvracení; fatální je postižení kostí spolu s postižením vnitřních orgánů (otrava játry ledního medvěda) Vitamíny jsou organické látky, které si organismus nedokáže sám vytvořit (případně ne v dostačujícím množství) a musí je přijímat zevně (v naprosté většině případů potravou). Dělení Rozpustné v tucích - A, ,3-karoten, D, E, K Rozpustné ve vodě - skupina B, C n 9 ~ * 3 Faktory limitující příjem • čerstvost, délka skladování, výroba a příprava potraviny -často probíhá enzymatické štěpení vitamínů nejen v chladničce, ale i při běžných mrazících teplotách • užití léků, které snižují vstřebávání některých vitamínů (např. Aspirin zabraňuje totální absorpci vitamínu C, antibiotika ochuzují tělo o vitamíny skupiny B (včetně syntézy některých střevní mikroflórou, týká se i vitamínu K), kontraceptiva snižují hladinu některých vitamínů v krvi) • pití alkoholu, kávy a kouření snižují vstřebávání některých vitamínů (např. alkohol blokuje vstřebávání kyseliny listové), případně zvyšují jejich spotřebu (např. kouření vitamínů ze skupiny antioxidantů, kofein některých vitamínů skupiny B) - také vyšší odchod močí. Rozdělení vitamínů Rozpustné v tucích • Vitamín A a příbuzné látky • Vitamín D • Vitamín E • Vitamín K Rozpustné ve vodě • Skupina vitamínu B a příbuzných látek • Vitamín C • Vitamín K - pozor pouze syntetický • Některé další látky, především antioxidanty s podobným účinkem □ 9 ~ » 1 Vitamín A - 2 Zdroje Játra, mléčné výrobky, ryby, vše, co obsahuje karoteny. Léky pro snížení cholesterolu, barbituráty, Aspirin, alkohol snižují vstřebávání, kouření zvyšuje spotřebu. Vitamín A a kuřáctví 13- karoten Longitudinální studie kuřáků beroucích a neberoucích vitamín A - skrečována! Došlo k nárůstu nádorů u intervenovaných. Substituce • Vitamín A lze substituovat fi- karotenem. • Přírodními nebo umělými preparáty (i rybí tuk, dávaný jako zdroj vitamínu D obsahuje vitamín A). • Problém se „zlatou rýží", jejíž zákaz si vymohli zelení a v jeho důsledku zemře v rozvojových zemích každoročně několik set tisíc dětí. n a - - < Dít* Vitamín D Biosyntéza 1 přeměna: 7-dehydrocholesterol —> provitamin D3 přeměna: provitamin D3 —> cholekalciferol Vitamín D Výskyt Zdroje kalciferolu rybí tuk klasicky se jedná o potravinářsky vyčištěný tuk mořských ryb, ale v zásadě fungují i mastné druhy ryb, včetně sladkovodních játra všech poživatelných druhů živočichů vejce s ohledem na velikost žloutku, v bílku není mléko a tučné mléčné výrobky, chybí v netučných Rostliny Skutečný kalciferol se vyskytuje v houbách (některých). V zelených rostlinách se může vyskytovat v oleji ergokalciferol, rovněž přeměnitelný na kalcitriol. Jedná se o provitamin A. Rovněž jde o silný antioxidant a pohlcovač volných radikálů. Uvedené účinky jsou nezávislé na jeho přeměně na vitamín A. Na rozdíl od vitamínu A není jedovatý (přeměna na vitamín A se děje dle potřeby organismu). Vitamín D Význam Řízení hladiny Ca v těle Hladina Ca v krvi je řízena třemi systémy: vitamin D Zvyšuje hladinu Ca prostupem Ca (a fosfátů) přes střevní stěnu, při nedostatku v potravě mobilizuje Ca z kostí, současně zadržuje vylučování Ca a fosfátů ledvinami parathormon Způsobuje to, co předchozí s výjimkou ovlivnění vstřebávání Ca střevní stěnou, je produkován příštitnými tělísky thyreocalcitonin Je antagonistou vitamínu D, normálně je „pojistkou" proti vysoké hladině Ca, která narušuje činnost nervových a svalových buněk, je produkován vmezeřenými buňkami štítné žlázy □ a - - < /><*c* Vitamín D Biosyntéza 2 přeměna: cholekalciferol —> calcitriol Děje se ve dvou fázích, v první fázi přibude -OH skupina v radikálu (vpravo nahoře na obr.), děje se na endoplasmatickém retikulu jaterních buněk a výsledný produkt koluje v krvi a je v zásobách, ve druhé přibude -OH skupina vpravo dole, děje se v ledvinách a výsledný je biologicky aktivní, (vzorce wikipedia) □ a - » l -o^o Epidemiologie Opalování Jaké opalování je správné Pro syntézu potřebné denní dávky vitamínu D v letním období v mírných zeměpisných šířkách u bělochů postačuje cca 60 minut denně v lehkém oděvu a polostínu, v časných dopoledních nebo pozdních odpoledních hodinách. Vyšší syntéza není potřebná, nevyužije se. Problémy s opalováním Problémy mohou mít afroameričané a podobně pigmentovaná plemena, žijící v mírných a subpolárních zeměpisných šířkách - nemají dostatečnou syntézu v kůži, musejí brát suplementy. Problém je u malých dětí narozených pozdě na podzim, které se přes zimu neopalují a mohou vyčerpat zásoby z prenatálního období - řeší se jednorázovou suplementací dětí narozených v určitém období roku. n a - » 1 K syntéze v kůži Opalování Solária Předpokládá se, že nepigmentovaná pokožka je adaptace na pobyt ve vyšších zeměpisných šířkách, kde je nižší osvit a nutnost nosit oděv. Podle některých genetických studií měli světlou pokožku i neandrtálci. Výjimka potvrzující pravidlo Etnika s tmavší pletí, žijící vysoko na severu nebo v Ohňové zemi na jižním cípu Jižní Ameriky, mají dostatečný příjem vitamínu D z ryb. Takto to začíná Tohle následuje n Náhodou šťastný konec Zdroj: http : / /www .osel.cz/ článek 3393 Nadbytek vitamínu D Substituce Rozvrat metabolismu vápníku s kalcifikacemi vnitřních orgánů, vedoucí až ke smrti. Ideální jed na potkany, problémem je příliš vysoká cena. Rybí tuk. Syntetický vitamin D a multivitaminy U nás substituce u kojenců, narozených pozdě na podzim až brzy na jaře V některých státech substituce osob tmavé pleti (svělá pleť je adaptace na pobyt v mírném a subpolárním pásu). Vitamín E - tokoferoly 1 Vitamín E - tokoferoly 2 Funkce Tokoferol ochraňují strukturu buňky, zlepšuje účinek vitamínu A, urychluje hojení ran, je silným antioxidačním činidlem, ochraňuje a stimuluje obranný systém. Je přirozeným protisrážlivým prostředkem, pomáhá při tvorbě červených krvinek. U některých živočichů je nezbytný pro reprodukci. Předchází vzniku křečových žil. Nedostatek Při nedostatku dochází k hemolýze červených krvinek, anémii a otokům, kožním poškozením. U některých savců se vyskytují poruchy plodnosti, u člověka vztah tokoferolu k plodnosti prokázán nebyl. Nadbytek V těhotenství poruchy plodu. Zdroje Naše tělo vitamín E získává z obilných klíčků, kukuřičného a sojového oleje, margarínu, másla, žloutku, jater a masa, ořechů. Tokoferoly jsou narušovány teplotou, kyslíkem, chlórem a některými léky (antikoncepční pilulky, laxativa). Substituce Vitamín K (protikrvácivý) 1 Problémem substituce vitamínu E je skutečnost, že dávky, které jsou u běžné populace přijatelné jako substituční, už nemůžeme aplikovat těhotným (a ženám ve fertilním věku obecně, tj. které by mohly být nevědomky těhotné). Funkce Tvorba faktorů srážení krve. Nedostatek Prodloužení času srážení krve, vznik krvácivých stavů. Nadbytek Predávkovaní může vést k anémii, pocení a návalům do hlavy. Zdroje Vejce, mléko, listová zelenina, vepřová játra, může se syntetizovat bakteriemi ve střevech. Vše, co mění bakteriální flóru, může narušovat vitamín K. Ničí se též mražením potravin. n 9 ~ » 1 O