VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ NA ZÁKLADĚ POTRAVINOVÝCH SKUPIN Eva Podešvová NUT, 2. ročník 1 DEFINICE = soubor doporučení jak se stravovat •na základě nejnovějších poznatků odborníků z oblasti výživy, medicíny a výroby potravin → jejich úprava a doplnění • •původ – studie (vědecky podložené a ověřené, musí být průkazné) • •vydávají mezinárodní výživové organizace, stát, národní výživové organizace, jednotlivci → mohou se lišit 2 CO JE CÍLEM? 3 HISTORIE 4 Výsledek obrázku pro fig Výsledek obrázku pro lemon Výsledek obrázku pro salt 3 FORMY 1. Nutriční standardy numerická doporučení pro příjem energie a živin → normální fungování organismu odborníci 2. Obecná výživová doporučení spotřeba určitých typů potravin (obecně zvýšení/snížení, BMI,…) rámec pro spotřebu jednotlivých živin (B 15 %, T 30 %, S 55 %) široká veřejnost 3. Doporučení založená na skupinách potravin převod doporučení pro energii a živiny na POTRAVINY široká veřejnost 5 FORMA DALŠÍ NÁZEV ANGLICKÝ NÁZEV PŘÍKAD PRO ČR Nutriční standardy Výživové doporučené dávky/Referenční hodnota příjmu Nutritional standards/Dietary allowances •VDD z roku 1989 •Referenční hodnoty pro příjem živin (DACH) Obecná výživová doporučení - Dietary recommendations •Výživová doporučení pro obyvatelstvo České republiky, 2012 (SPV) •Zdravá třináctka, 2006 (FZV) Doporučení založená na skupinách potravin - Food-based dietary guidelines •Potravinová pyramida MZ ČR •Zdravý talíř pro náctileté 6 DOPORUČENÍ ZALOŽENÁ NA SKUPINÁCH POTRAVIN •jasná, stručná, zapamatovatelná! •zájem! •změny v chování! •grafická podoba (frekvence konzumace + porce) • • 7 •převod energie a živin → potraviny • •respektování: specifických zvláštností dané země a místí tradice, dostupnost • •velký význam grafické podoby (pyramida, talíř, duha, loď,…) • •pomůcka pro sestavení jídelníčku a jeho kontroly 8 ČESKÁ REPUBLIKA Potravinová pyramida MZ ČR, 2005 → oficiální! Výsledek obrázku pro potravinova pyramida ČR https://www.jidelny.cz/show.aspx?id=872 9 Výsledek obrázku pro potravinova pyramida ČR •4 patra – obsah hlavních živin → sacharidové patro → patro ovoce a zeleniny → bílkovinné patro → sůl, tuky, cukry •zužování → počet porcí https://www.jidelny.cz/show.aspx?id=872 10 Výsledek obrázku pro potravinova pyramida ČR Sůl, tuky a cukry 0-2 porce → k dochucení 1 porce: cukr 10 g, tuk 10 g Ryby, maso, drůbež, bílek, luštěniny 1-2 porce 1 porce: 80 g masa, 1 miska luštěnin Mléko a mléčné výrobky 2-3 porce 1 porce: 1 sklenice mléka (250 ml), 1 jogurt (200 ml), sýr 55 g Ovoce 2-4 porce 1 porce: 1 kus (100 g), miska bobulovitého ovoce, sklenice ovocné šťávy Zelenina 3-5 porcí 1 porce: 1 velká paprika, 2 rajčata, miska salátu, sklenice zeleninové šťávy Obiloviny, rýže, těstoviny, pečivo 3-6 porcí 1 porce: 1krajíc chleba (60 g), miska vloček, 125 g rýže 11 - pouze potraviny bez tekutin - zavádějící názvy (čínské zelí) - chybí ořechy a olejnatá semena - bílek vs. celé vejce - nereálně stanovené porce pro sůl, tuky a cukry → 0 porcí včetně skrytých (např. cukr v ovoci, sůl v pečivu,…) - nejednoznačně definované porce (miska, talíř,…) - grafické zpracování - + jednoduchost + přehlednost + jediná oficiální 12 NEOFICIÁLNÍ PYRAMIDY ČR Pyramida výživy pro děti, 2014 http://www.khsstc.cz/dokumenty/pyramida-vyzivy-pro-deti-4126_4126_86_1.html 13 http://www.khsstc.cz/dokumenty/pyramida-vyzivy-pro-deti-4126_4126_86_1.html 14 PORCE = SEVŘENÁ PĚST, ROZEVŘENÁ DLAŇ NEBO HRST https://www.expres.cz/jidlo-spravne-porce-046-/viral.aspx?c=A151124_135749_dx-viral_khor 15 http://www.khsstc.cz/dokumenty/pyramida-vyzivy-pro-deti-4126_4126_86_1.html 16 ZÁKEŘNÁ KOSTKA • •sladkosti, slané pochutiny, slazené nápoje ● •energie, sůl, cukry, tuky! - nízká výživová hodnota ● •opatrně! - 1x/den - opět do dlaně https://pav.rvp.cz/edukacni-program-zakladni-materialy-2 17 http://www.khsstc.cz/dokumenty/pyramida-vyzivy-pro-deti-4126_4126_86_1.html 18 ČESKÁ POTRAVINOVÁ PYRAMIDA FZV, 2013 + grafická podoba + pitný režim - komplikované znázornění → chaotická - vymizení rozdělení do potravinových skupin - konzumace ryb a mléčných výrobků stejně často? - banán méně vhodný? Výsledek obrázku pro fórum zdravé výživy pyramida http://www.fzv.cz/pyramida-fzv/ 19 ZDRAVÝ TALÍŘ PRO NÁCTILETÉ •projekt Víš, co jíš •spolupráce Informačního centra pro bezpečnost potravin Ministerstva zemědělství ČR a 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy •výseče na talíři – 4 skupiny (ovoce, zelenina, obiloviny a zdroje bílkovin) •uprostřed voda – pitný režim •mimo talíř lahev oleje – důraz na příjem kvalitních tuků Výsledek obrázku pro zdravý talÃÅ™ pro nactileté https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-vyzive/Jezte-pestre.-Vite,-jak-na-to__s10010x8210.html 20 CO JE LEPŠÍ? PYRAMIDA + hierarchické uspořádání → jaké potraviny upřednostnit + posouzení složení celodenní stravy - špička pyramidy → nevhodné potraviny → ale co rostlinné oleje? TALÍŘ + zachycení poměru zastoupení jednotlivých skupin potravin + znázornění konkrétního pokrmu - chybí počet porcí - nereálné doporučení pro ovoce a zeleninu – až ½ denní stravy - komplikované použití 21 PRAKTICKÉ VYUŽITÍ? •Slepá pyramida! •24 hod. recall •Zaznačení do příslušné potravinové skupiny 22 FBDG V DALŠÍCH ZEMÍCH Výsledek obrázku pro usda food pyramid Výsledek obrázku pro usda myplate MyPyramid, 2005 – pohybová aktivita MyPlate, 2011 USA SouvisejÃcà obrázek Španělsko - PA, pitný režim, víno + pivo SouvisejÃcà obrázek Německo – 3D, barevný semafor pro množství, kruh na spodní straně – poměr skupin https://www.danone.es/es/salud/tendencias/piramide-alimentacion.html https://cz.pinterest.com/pin/527976756288813044/?lp=true https://www.floridacitrus.org/newsroom/news/fdoc-partners-with-usdas-center-for-nutrition-policy-an d-promotion-myplate/ https://www.theatlantic.com/health/archive/2011/05/goodbye-food-pyramid-usda-to-announce-a-new-food -icon/239645/ 23 OSTATNÍ ZNÁZORNĚNÍ FBDG? 24 Výsledek obrázku pro francouzska potravinova lod https://is.muni.cz/do/fsps/e-learning/kapitolysportmed/pages/16-2-vyziva.html Francie Výsledek obrázku pro china food pyramid Čína https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/8/85/Canada%27s_Food_Guide.jpg Kanada https://cz.pinterest.com/pin/438889926159802645/?lp=true https://en.wikipedia.org/wiki/Canada%27s_Food_Guide#/media/File:Canada%27s_Food_Guide.jpg 25 OTÁZKY NA ZÁVĚR 1) Jaké 3 úrovně výživových doporučení znáte? → nutriční standardy, obecná výživová doporučení a výživová doporučení na základě potravinových skupin 2) Kolik pater má potravinová pyramida MZ ČR z roku 2005? → 4 patra (sacharidové, ovoce + zelenina, bílkovinné, sůl + cukry + tuky) 3) Jaké grafické doporučení máte nejraději Vy? 26 ZDRAVÝ TALÍŘ PharmDr. Margit Slimáková „Barevnější ovoce má vyšší obsah živin.“ „Nejzdravější a nejvýživnější je jíst sezónní ovoce různých druhů a barev.“ „Většině z nás prospívá vyšší podíl rostlinných zdrojů bílkovin.“ 27 https://www.margit.cz/zdravy-talir/ ZDROJE BRÁT, Jiří. Středomořská a skandinávská výživová doporučení fungují. Dodržujeme je?. Vím, co jím [online]. 2018 [cit. 2018-10-24]. Dostupné z: https://www.vimcojim.cz/magazin/clanky/o-zdravi/Stredomorska-a-skandinavska-vyzivova-doporuceni-fun guji.-Dodrzujeme-je__s10012x11047.html GABROVSKÁ, Dana a Markéta CHÝLKOVÁ. Fakta o správné a vyvážené stravě, aneb, Čím nám vyvážená strava může prospět?. Praha: Potravinářská komora České republiky, 2017. Publikace Platformy pro reformulace. ISBN 978-80-88019-25-1. Prezentace: Mgr. Marie Šubrtová – Výživová doporučení, podpora správné výživy ČR, Státní zdravotní ústav Praha, Odbor hygieny výživy a bezpečnosti potravin Zdravý talíř. Margit [online]. 2012 [cit. 2018-11-28]. Dostupné z: https://www.margit.cz/zdravy-talir/ http://www.khshk.cz/e-learning/kurs4/kapitola_2__vivov_doporuen.html http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/vyziva/Pyramida_v_ivy.pdf http://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2015/09/001211.pdf 28 DĚKUJI ZA POZORNOST! 29