Vitaminy rozpustné ve vodě Bc. Karolína Kotková ´Vitamin B1 – thiamin ´Vitamin B2 – riboflavin ´Vitamin B3 – niacin ´Vitamin B5 – kyselina pantothenová ´Vitamin B6 – pyridoxin ´Vitamin H – biotin ´Vitamin B9 – kyselina listová - folát ´Vitamin B12 – kobalamin ´Vitamin C – kyselina askorbová Úvod ´Mikroživiny – vitaminy skupiny B a vitamin C ´Esenciální – organismus si je nedokáže vytvořit (výjimky - niacin) ´Rozpustné ve vodě – hydrofilní ´Snadno se vstřebávají a vylučují ´Případný přebytek odchází močí – málokdy dosáhnou toxické úrovně ´Vyšší ztráty při přípravě pokrmů Zásoby v organismu Přiřaďte názvy vitaminů ´Riboflavin ´Biotin ´Pyridoxin ´Niacin ´Kobalamin ´Kyselina askorbová ´Kyselina pantothenová ´Thiamin ´Folát ´Vitamin B2 ´Vitamin H ´Vitamin B6 ´Vitamin B3 ´Vitamin B12 ´Vitamin C ´Vitamin B5 ´Vitamin B1 ´Kyselina listová Funkce ´Koenzymy - součástí enzymů ´Energetický metabolismus ´Udržení normální funkce nervového systému ´Přispívá k normálním psychologickým funkcím ´Snížení míry únavy a vyčerpání ´ Vitamin Koenzymy Niacin (B3) NAD+, NADP+ Riboflavin (B2 ) FAD, FMN Thiamin (B1) ATP, GTP, TDP (thiamindifosfát) Pyridoxin (B6) PALP (pyridoxalfosfát) Folát (kyselina listová) HF (tetrahydrofolát) Biotin Karboxybiotin Kys. pantothenová CoA (koenzym A) Vitamin B1 - thiamin ´koenzymem dekarboxyláz důležitý pro metabolismus glukózy ´ ´ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ ´přispívá k normálnímu energetickému metabolismu ´přispívá k normální činnosti nervové soustavy ´přispívá k normální psychické činnosti ´přispívá k normální činnosti srdce ´Doporučený příjem dle DACH ´Dospělí M 1,2 mg Ž 1 mg/den ´Těhotné/kojící 1,2/1,4 mg/den Vitamin B1 - thiamin ´Zdroje ´vepřové maso, játra, vejce, celozrnné produkty (ovesné vločky), droždí, luštěniny, ořechy ´ ´Termolabilní a citlivý na oxidaci ´Průměrná ztráta vitaminu při šetrné přípravě 30 % Výsledek obrázku pro veprové maso Výsledek obrázku pro játra kuÅ™ecà Výsledek obrázku pro celozrnné výrobky Výsledek obrázku pro luÅ¡tÄ›niny Výsledek obrázku pro ovesné vloÄ�ky Vitamin B1 - thiamin ´Nedostatek ´poruchy metabolismu sacharidů ´riziková skupina – alkoholici (nesprávná výživa, nadměrný příjem alkoholu zhoršuje schopnost těla vstřebávat thiamin) ´diuretika zvyšují vylučování (dlouhodobá léčba) ´beri-beri ´v rozvojových zemí ´formy onemocnění ´1. suchá forma - zasahuje nervový systém ´2. vlhká forma - kardiovaskulární systém (edémy a postižení srdce) ´3. dětská forma – nechuť pít, zvracení, apatie, neklid ´ Výsledek obrázku pro beri beri Výsledek obrázku pro beri beri Vitamin B2 - riboflavin ´součástí koenzymu FAD (flavinadenindinukleotid) a FMN (flavinmononukleotidu) - oxidační metabolismus ´ ´ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ ´přispívá k normálnímu energetickému metabolismu ´přispívá k normální činnosti nervové soustavy ´přispívá k udržení normálního stavu sliznic ´přispívá k udržení normálních červených krvinek ´přispívá k udržení normálního stavu pokožky ´přispívá k udržení normálního stavu zraku ´přispívá k normálnímu metabolismu železa ´přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem ´přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání ´ ´Doporučený příjem dle DACH ´Dospělí M 1,4 mg Ž 1,2 mg/den ´Těhotné/kojící 1,5/1,6 mg/den Vitamin B2 - riboflavin ´Zdroje ´játra, mléko a mléčné výrobky, sýry, maso, ledviny, ryby, vejce, mandle, ovesné vločky, obiloviny a celozrnné produkty ´poměrně termostabilní, citlivý na světlo ´ztráty při přípravě a skladování průměrně 20% Obsah obrázku ovoce, ořech, jídlo, interiér Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku zeď, hrníček, interiér Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku ovoce, jedlá semena, jídlo, talíř Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Vitamin B2 - riboflavin ´Nedostatek ´záněty sliznice dutiny ústní, angulární stomatitida (zanícené „koutky“), záněty spojivek, rohovky, dermatitida ´poruchy růstu, normocytární anémie ´vyskytuje se společně s deficitem jiných B vitaminů Výsledek obrázku pro nedostatek vitaminu b2 Vitamin B3 - niacin ´Kyselina nikotinová, amid kyseliny nikotinové, nikotinamid ´Součástí koenzymů NAD (Nikotinamid-adenin-dinukleotid) a NADP (Nikotinamidadenin-Dinukletid-Fosfát) → syntéza a odbourávání sacharidů, mastných kyselin a aminokyselin ´Dokáže se přetvářet z tryptofanu v játrech a ledvinách (60 mg tryptofanu = 1 mg niacinu) ´Pestrá strava obsahující 60 g bílkovin, je zdrojem cca 600 mg tryptofanu -> může vzniknout až 10 mg ekvivalentu niacinu Doporučený příjem dle DACH ´Dospělí M 16 mg Ž 13 mg/den ´Těhotné/kojící 15/17 mg/den Vitamin B3 - niacin ´ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ ´přispívá k normálnímu energetickému metabolismu ´Přispívá k normální činnosti nervové soustavy ´Přispívá k normální psychické činnosti ´Přispívá k udržení normálního stavu sliznic ´Přispívá k udržení normálního stavu pokožky ´Přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání Vitamin B3 - niacin ´Zdroje ´Maso, ryby, játra, mléko a mléčné výrobky, vejce, obiloviny, ořechy, brambory, luštěniny ´ ´Relativně stabilní při zahřátí, vaření, skladování ´ ´ Výsledek obrázku pro vitamin B3 Vitamin B3 - niacin ´Nedostatek ´kožní změny po léčivech tuberkulostatikách, analgetikách, psychofarmak ´Pelagra ´„nemoc 3 D“ – diarrhea = průjem, dermatitis = zánět kůže, dementia ´kožní pigmentace, žaludeční a střevní potíže, deprese, stavy zmatenosti ´V zemích s vysokou spotřebou kukuřice a prosa (Mexiko, tortilly - kukuřičná mouka + vápenná voda) ´Nedostatek: alkoholici, u vrozených poruch metabolismu tryptofanu Výsledek obrázku pro pellagra Kyselina pantothenová ´Vitamin B5 ´Složkou koenzymu A – centrální postavení v metabolismu ´termolabilní (průměrné ztráty při běžné přípravě 30%) ´ ´Zdroje ´játra, masa, ryby, mléko, žloutek, obiloviny, celozrnné výrobky, luštěniny, houby, kvasnice, ořechy ´Příznaky nedostatku nebyly pozorovány Doporučený příjem dle DACH ´Dospělí M/Ž 6 mg/den Výsledek obrázku pro vitamin b5 Kyselina pantothenová ´ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ ´přispívá k normálnímu energetickému metabolismu ´přispívá k normální syntéze a metabolismu steroidních hormonů, vitaminu D a některých neurotransmiterů ´přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání ´přispívá k normální mentální činnosti Vitamin B6 - pyridoxin ´je součástí koenzymu pyridoxalfosfát a pyridoxaminfosfát ´ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ ´přispívá k normální syntéze cysteinu ´přispívá k normálnímu energetickému metabolismu ´přispívá k normální činnosti nervové soustavy ´přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu ´přispívá k normálnímu metabolismu bílkovin a glykogenu ´přispívá k normální psychické činnosti ´přispívá k normální tvorbě červených krvinek ´přispívá k normální funkci imunitního systému ´přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání ´přispívá k regulaci hormonální aktivity Doporučený příjem dle DACH ´Dospělí M 1,5 mg Ž 1,2 mg/den ´Těhotné/kojící 1,9 mg/den Výsledek obrázku pro nedostatek vitaminu b2 Vitamin B6 - pyridoxin ´Zdroje ´obsažený téměř ve všech potravinách ´maso, játra, ryby, luštěniny, obiloviny, celozrnné výrobky, zelenina (zelí, zelené fazole), brambory, kvasnice ´ ´Citlivý na přímé sluneční záření Obsah obrázku skála, ovoce, jídlo, ořech Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku jídlo, stůl, vsedě, interiér Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku chléb, jídlo Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Vitamin B6 - pyridoxin ´Nedostatek ´Spojuje se s deficity dalších vitaminů skupiny B ´Záněty kůže a sliznic, neurologické poruchy, seboroická dermatitida (oblast úst, očí a nosu) ´Negativně ovlivňuje regulaci imunologických reakcí ´ Výsledek obrázku pro vitamin b6 deficiency Výsledek obrázku pro seboroická dermatitida Biotin – vitamin H ´ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ ´přispívá k normálnímu energetickému metabolismu ´přispívá k normální činnosti nervové soustavy ´přispívá k normálnímu metabolismu makroživin ´přispívá k normální psychické činnosti ´přispívá k udržení normálního stavu vlasů ´přispívá k udržení normálního stavu sliznic ´přispívá k udržení normálního stavu pokožky ´potřebný pro karboxylaci - přenáší CO2 ´Avidin - protein váže biotin (syrová vejce) ´ Doporučený příjem dle DACH ´Dospělí M/Ž 30-60 μg/den Biotin – vitamin H ´Zdroje ´Játra, žloutek, maso, luštěniny, obiloviny, ořechy, zelenina, kvasnice ´Produkuje ho i střevní mikrobiota (pro pokrytí DDD je to zanedbatelné množství) ´ Obsah obrázku kousek, jídlo, dort, vsedě Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku jídlo, ovoce, stůl, ořech Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Biotin – vitamin H ´Nedostatek ´Vzácně ´Nechutenství, svalové bolesti, nauzea, zvracení ´Projevy na kůži – dermatitida, suchá kůže, padání vlasů Kyselina listová - folát ´metabolicky aktivní je kyselina tetrahydrolistová (THFA) přenášející jednouhlikaté zbytky ´ ´ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ ´přispívá k růstu zárodečné tkáně během těhotenství ´přispívá k normální syntéze aminokyselin ´přispívá k normální krvetvorbě ´přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu ´přispívá k normální psychické činnosti ´přispívá k normální funkci imunitního systému ´přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání ´podílí se na procesu dělení buněk (syntéza nukleových kyselin) ´ ´ ´SZÚ – výpočet denního příjmu folátu, informace ´https://apps.szu.cz/czzp/vvv/index.php Doporučený příjem dle DACH ´Dospělí 400 μg/den ´Těhotné/kojící 600 μg/den Kyselina listová - folát ´v potravinách se vyskytuje ve formě: ´pteroylmonoglutamáty - vstřebává se více než 90 % ´pteroylpolyglutamáty - vstřebává se přibližně 50 % ´synteticky vyráběná kyselina listová - pteroylmonoglutamová kyselina (PGA) ´Folátový ekvivalent (DFE = dietary folate equivalents) ´definovaný na základě různé využitelnosti jednotlivých forem ´1 µg DFE = 1µg folátu v potravině = 0,5 µg syntetické kyseliny listové (příjem nalačno) ´1 µg DFE = 1µg folátu v potravině = 0,6 µg syntetické kyseliny listové (PGA současně s potravou) ´vzorec pro výpočet z obohacených potravin, doplňků stravy: ´µg DFE = µg folátu v potravině + (1,7 x µg syntetické kyseliny listové) Kyselina listová - folát ´velmi labilní - ztráty oxidací, konzervací, tepelnou úpravou, vyluhováním, citlivý na světlo ´ztráty při přípravě 50 - 70% ´ ´Zdroje ´Játra, maso, vejce, mléko a mléčné výrobky, sýry ´listová zelenina (špenát, zelí, rajčata, okurky), celozrnné výrobky, brambory, fazole, pšeničné klíčky, sója, kvasnice Obsah obrázku zelenina Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku jídlo, rostlina, zelenina, stůl Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Výsledek obrázku pro vitamin b9 Kyselina listová - folát ´Nedostatek ´Poruchy syntézy bílkovin, buněk, které se rychle dělí, krvetvorné tkáně ´Megaloblastická anémie ´! vývoj plodu - defekty neurální trubice plodu, riziko malformací, zpomalení růstu, aborty, vývojové poruchy ´při nedostatečném pokrytí potřeb v průběhu těhotenství - 600 μg (zvýšený příjem 3 měsíce před početím) ´léky - antiepileptika, cytostatika, aspirin, alkohol – ovlivňují hladinu folátu ´ ´ ´ Vitamin B12 - kobalamin ´Vnitřní faktor (vzniká v parietálních buňkách žaludku) → tvorba komplexu, pomáhá vstřebávání B12 v terminálním ileu ´Tvořený v tlustém střevě ve velkém množství, ale nevstřebává se ´ Doporučený příjem dle DACH ´Dospělí 3 μg/den ´Těhotné/kojící 3,5/4 μg/den Vitamin B12 - kobalamin ´ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ ´přispívá k normálnímu energetickému metabolismu ´přispívá k normální činnosti nervové soustavy ´přispívá k normálnímu metabolismu homocysteinu ´přispívá k normální psychické činnosti ´přispívá k normální tvorbě červených krvinek ´přispívá k normální funkci imunitního systému ´přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání ´podílí se na procesu dělení buněk ´ Vitamin B12 - kobalamin ´Zdroje ´Pouze v živočišných potravinách ´Maso, játra, ledviny, srdce, ryby, mléko, vejce, sýry Obsah obrázku zeď, hrníček, interiér Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Výsledek obrázku pro b12 Vitamin B12 - kobalamin ´Nedostatek ´Nedostatek se projevuje po letech (velké zásoby) ´Anémie (tvorba nadměrně velkých červených krvinek) ´Slabostí, únava, neurologickými obtíže ´Příčiny nedostatku ´Veganství, těžká malnutrice, staří – atrofie žaludku, nedostatek tvorby vnitřního faktoru, poruchy absorpce – omezení absorpční plochy ´! Vysoký příjem kyseliny listové může maskovat nedostatek vitaminu B12 Vitamin C - kyselina askorbová ´Lidé, primáti a morčata – mutace, ztráta schopnosti syntetizovat vit. C ´Vstřebává se v tenkém střevě podle dávky ´Koncentruje se v tkáních, např. nadledvinky, hypofýza, mozek, játra, slezina, bílé krvinky, oči ´Největší koncentrace v mozku (až 100x) ´Aditivní látka „éčko“ - E300 ´Potřeba vitaminu C je zvýšená při těžké fyzické zátěži, dlouhodobém psychickém stresu, u starších lidí, u dětí v období růstu, v těhotenství ´Doporučený příjem dle DACH ´Dospělí 100 mg/den ´Těhotné/kojící 110/150 mg/den ´Kuřáci 150 mg/den Vitamin C Vitamin C ´Zdroje ´Hojně v syrovém ovoci a zelenině: nejvíce šípky, černý rybíz, jahody, ostružiny, kiwi, citrusové plody, angrešt, paprika, rajčata, zelené natě, křen, brambory, špenát, květák ´Živočišné zdroje – játra ´ ´Při šetrné přípravě ztráty přibližně 30%, nevhodným skladováním a přípravou ztráty až do 100% ´Citlivý na kyslík, světlo, teplo a kontakt s kovy (měď a železo) ´ Obsah obrázku jídlo, stůl, interiér, ovoce Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku strom, červená Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Obsah obrázku jídlo, pomeranče, interiér, ovoce Popis vygenerován s vysokou mírou spolehlivosti Vitamin C ´Nedostatek ´Únava, náchylnost k infekcím, snížená výkonost, špatné hojení ran ´Krvácení dásní ´Dřív skorbut (kurděje) – nemoc námořníků ´ Seřaďte potraviny sestupně podle obsahu vitaminu C ´Zelí červené ´Květák ´Kiwi ´Citron ´Jablko ´Pomeranč ´Paprika červená ´Brokolice ´Jahody Potravina Vit. C (mg)/100 g Paprika červená 191 Brokolice 121 Kiwi 92,7 Květák 76,8 Jahody 66,6 Zelí červené 52 Pomeranč 50 Citron 49 Jablko 9,3 Zdroj: nutridatabaze.cz Opakování - otázka č. 1 ´Při přípravě pokrmů obsah vitaminů skupiny B: a)Neklesá b)Klesá c)Podle nálady jednou stoupá, jednou klesá d) Otázka č. 2 ´Pro který vitamin platí toto zdravotní tvrzení? ´…přispívá k ochraně buněk před oxidativním stresem ´ ´ ´Riboflavin, kyselina askorbová ´ Otázka č. 3 ´Pro který vitamin platí toto zdravotní tvrzení? ´…přispívá ke krvetvorbě ´ ´ ´Vitamin B2, B6, kyselina listová, vitamin B12 ´ Otázka č. 4 ´Jaká je DDD kyseliny listové? ´ ´Dospělí 400 μg/den ´Těhotné/kojící 600 μg/den Zdroje ´Nutridatabaze.cz ´KASPER, Heinrich. Výživa v medicíně a dietetika. Praha: Grada, 2015. ISBN 978-80-247-4533-6. ´TLÁSKAL, Petr, Jarmila BLATTNÁ, Pavel DLOUHÝ, Jana DOSTÁLOVÁ, Ctibor PERLÍN, Jan PIVOŇKA, Václava KUNOVÁ a Olga ŠTIKOVÁ. Výživa a potraviny pro zdraví. Praha: Společnost pro výživu, 2016. ISBN 978-80-906659-0-3. ´http://www.vyzivaspol.cz ´Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha : Společnost pro výživu, 2011. 192 s. : tab. ; 21 cm. ISBN: cnb002094209; 978-80-254-6987-3. ´Děkuji za pozornost.