VLÁKNINA MGR. LENKA SLOBODNÍKOVÁ 01.11.2018 http://www.pruvodcevyzivou.cz/wp-content/uploads/sacharidy.jpg http://www.jedalne.sk/sk/pictures/zpravodajstvi/2011-01-07_pyramida%20uprav.jpg http://img.ostium.cz/537/792/1-46_1.jpg VLÁKNINA AMERICKÁ ASOCIACE CEREÁLNÍCH CHEMIKŮ, 2001 ▪Vlákninu tvoří jedlé části rostlin nebo analogické sacharidy, které jsou odolné vůči trávení a absorpci v lidském tenkém střevě a jsou úplně nebo částečně fermentovány v tlustém střevě. ▪Zahrnuje polysacharidy, oligosacharidy, lignin a přidružené rostlinné složky. ▪Vláknina není přímo využitelná jako zdroj energie, ale až po její fermentaci (1g = 3-8 kJ) ▪Prospěšné fyziologické účinky vlákniny: ▪Laxativní a/nebo upravující hladinu cholesterolu v krvi a/nebo upravující hladinu glukózy v krvi a další vlastnosti VLÁKNINA ▪ ▪Neškrobové polysacharidy: celulóza, hemicelulóza, pektin, gumy, slizy, chitin, beta glukany ▪Nestravitelné oligosacharidy: inulin ▪Rezistentní škroby ▪Lignin ▪Další přidružené složky: vosky, taniny, saponiny ROZDĚLENÍ VLÁKNINY – WHO,1998 ▪ ▪WHO doporučila nerozdělovat vlákninu na rozpustnou a nerozpustnou, protože rozdělení platí jen pro některé ze složek obou skupin ▪V potravinách se vyskytuje směs rozpustné a nerozpustné vlákniny ▪Rozpustnost ve vodě neurčuje fyziologický efekt ▪Potraviny s vyšším obsahem vlákniny je třeba důkladněji a déle žvýkat ▪Masáž dásní, zvýšení pevnosti zubu v čelisti ▪Částečné odstraňování zubního plaku při žvýkání ▪Zvýšená tvorba slin pomáhá neutralizovat vznikající kyseliny ▪Prodloužení doby jídla, dřívější pocit sytosti, menší množství zkonzumovaného jídla FYZIOLOGICKÉ ÚČINKY VLÁKNINY – DUTINA ÚSTNÍ ▪↑ obsah vlákniny ▪Zpomalení vyprazdňování žaludku ▪Mírně snížení kyselosti žaludku ▪Část vláknin v žaludku absorbuje vodu, bobtná, zvětšuje svůj objem ▪Navozuje pocit plnosti žaludku a dřívější pocit sytosti FYZIOLOGICKÉ ÚČINKY VLÁKNINY – ŽALUDEK ▪Bobtná, tvoří gelovité prostředí (schopnost vázat vodu), zvětšuje objem střevního obsahu, podpora peristaltiky, urychluje transit-time ▪působí proti zácpě a její komplikacím ▪↑ viskozita střevního obsahu → zpomalení vstřebávaní glukózy a mastných kyselin přes střevní stenu ▪Inhibice vstřebávání tuků, cholesterolu a žlučových kyselin ▪Vazba těžkých kovů, toxinů, karcinogenů, některých minerálních látek FYZIOLOGICKÉ ÚČINKY VLÁKNINY – TENKÉ STŘEVO FYZIOLOGICKÉ ÚČINKY VLÁKNINY – TLUSTÉ STŘEVO ▪Zvětšení objemu a změkčení střevního obsahu podporuje peristaltiku střeva a usnadňuje vyprazdňování ▪Prebiotický účinek ▪Některé složky vlákniny jsou fermentovány střevními bakteriemi na mastné kyseliny (octová, propionová, máselná), kyselinu mléčnou a střevní plyny ▪Okyselení prostředí tlustého střeva znevýhodňuje nežádoucí hnilobné bakterie ▪Zdroj energie pro růst a obnovu buněk tlustého střeva (kolonocyty) ▪Zdroj malého množství energie - rozštěpení 1 g vlákniny střevními bakteriemi poskytne přibližně 8 kJ energie. ▪Vliv na imunitní funkce VÝŽIVOVÉ TVRZENÍ http://www.kaloricketabulky.sk/fotografie-velka/65b3388448544439/knackebrot-razny-s-vysokym-obsahom -vlakniny-racio.jpg ▪Obsah vlákniny ve výrobku nejméně 3 g /100 g → výrobek obsahuje vlákninu ▪Obsah vlákniny ve výrobku nejméně 6 g /100 g → výrobek s vysokým obsahem vlákniny ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ ▪ALFA-cyklodextrin ▪konzumace alfa-cyklodextrinu jakožto součásti jídla obsahujícího škrob přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle ▪Arabinoxylan vyrobený z endospermu pšenice ▪konzumace arabinoxylanu jakožto součásti jídla přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle ▪Beta-glukany ▪přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi ▪konzumace beta-glukanů z ovsa nebo ječmene jakožto součásti jídla přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle ▪Glukomannan (konjakový mannan) ▪přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi ▪v rámci nízkoenergetické diety přispívá ke snížení hmotnosti ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ ▪Guarová guma ▪přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi ▪(Hydroxypropyl)methylcelulóza (HPMC) ▪konzumace (hydroxypropyl)methylcelulózy s jídlem přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle ▪přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi ▪Chitosan ▪přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi ▪Laktulóza ▪přispívá k urychlení střevního tranzitu ▪Pektiny ▪přispívají k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi ▪konzumace pektinů s jídlem přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle ZDRAVOTNÍ TVRZENÍ ▪Rezistentní škrob ▪nahrazení stravitelných škrobů rezistentním škrobem v jídle přispívá k omezení nárůstu hladiny glukózy v krvi po tomto jídle ▪Vláknina z pšeničných otrub ▪přispívá k urychlení střevního tranzitu ▪přispívá ke zvýšení objemu stolice ▪Vláknina ze zrn ječmene ▪přispívá ke zvýšení objemu stolice ▪Vláknina ze zrn ovsa ▪přispívá ke zvýšení objemu stolice ▪Žitná vláknina ▪přispívá k normální činnosti střev ZDROJE VLÁKNINY ▪Obiloviny a výrobky z nich ▪Luštěniny ▪Ovoce ▪Zelenina ▪Ořechy ▪Semena ▪Houby Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt diet fibre foods DOPORUČENÝ DENNÍ PŘÍJEM ▪Děti ▪Do 2 let → 5 g ▪Nad 2 roky → věk dítěte + 5 g ▪ ▪Dospělí ▪30 g ▪(SPOLEČNOST PRO VÝŽIVU: Konečné znění Výživových doporučení pro obyvatelstvo ČR) ▪ ▪ JAK POKRÝT DENNÍ DÁVKU VLÁKNINY? ▪Názorná ukázka: ▪60 g ovesných vloček (7,7 g) 100 g rýže vařené (1,1 g) ▪30 g mandlí (3,7 g) 100 g brokolice (4,1 g) ▪30 g sušených švestek (2,3 g) ▪100 g banánu (2,3 g) 100 g celozrnný chleba (5,1 g) ▪100 g jablka (2,8 g) 100 g rajčete (1,6 g) ▪100 g hrušky (3,3 g) ▪ ▪→ 29,9 g vlákniny ▪ Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt luÅ¡teniny JAK ZVÝŠIT PŘÍJEM VLÁKNINY? Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt ovoce zelenina ▪Zvýšení konzumace zeleniny a ovoce včetně ořechů ▪Denní příjem zeleniny a ovoce by měl dosahovat až 600 g, vč. zeleniny tepelně upravené ▪Zvýšení spotřeby luštěnin ▪Zvýšení spotřeby celozrnných výrobků Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt celozrnné výrobky NADMĚRNÝ PŘÍJEM VLÁKNINY ▪ ▪Možné nepříznivé účinky: ▪ ▪Bolesti břicha, průjem, nadýmaní ▪ ▪Snížené vstřebávaní minerálních látek, např. Fe, Zn, Ca, Mg ▪ ▪Snížený transit-time s následným poklesem vstřebávaní živin ▪ ▪Pokles účinnosti léčiv VLÁKNINA JAKO PREVENCE ONEMOCNĚNÍ ▪Kardiovaskulární onemocnění ▪některé složky vlákniny na sebe vážou cholesterol a žlučové kyseliny → ↑exkrece vede k ↑ syntéze ŽK z CH v játrech → normalizace hladiny cholesterolu a LDL v krvi ▪Diabetes mellitus ▪zpomalení trávení a vstřebávaní sacharidů → snížení vzestupu hladiny glukózy v krvi po konzumaci potraviny bohaté na sacharidy, menší výkyvy glykémie VLÁKNINA JAKO PREVENCE ONEMOCNĚNÍ ▪Obezita ▪jedinci s ↑ příjmem vlákniny mají nižší nárůst hmotnosti ▪snižuje příjem E rychlým navozením pocitu sytosti ▪Karcinom tlustého střeva ▪urychluje pasáž tráveniny trávicím traktem, ↓ doby působení škodlivin na střevní sliznici ▪váže na sebe karcinogenní látky VLÁKNINA JAKO PREVENCE ONEMOCNĚNÍ ▪Zubní kaz, paradontóza ▪Zácpa ▪Divertikulární onemocnění ▪Hemeroidy ▪Tvorba žlučových kamenů ZDROJE: ▪MAHAN, L. Kathleen, Sylvia ESCOTT-STUMP, Janice L. RAYMOND a Marie V. KRAUSE. Krause’s Food & the Nutrition Care Process. B.m.: Elsevier Health Sciences, 2012. ISBN 978-1-4377-2233-8. ▪Referenční hodnoty pro příjem živin. V ČR 1. vyd. Praha : Společnost pro výživu, 2011. 192 s. : tab. ; 21 cm. ISBN: cnb002094209; 978-80-254-6987-3. ▪http://www.nutridatabaze.cz/vyhledavani-potravin/podle-nutrientu/?id=7 ▪ http://www.vyzivaspol.cz/vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo-ceske-republiky/ ▪ DEKUJI ZA POZORNOST J ▪