Rozdíly proti klinické mikrobiologii Trendy v mikrobiologii potravin Doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. Ústav ochrany a podpory zdraví 3. října 2017 Málo zajímavé viry Akcentace bakterií Význam nepatogenních a saprofytních bakterií Menší význam prvoků Vyšší význam hub Menší význam mnohobuněčných Viry Bakterie V potravinách se (až na výjimky) nemnoží Až na výjimky jsou ničeny zpracováním potravin Výjimky mají vesměs nízkou denzitu ► Jahody z Polska a epidemie HVA Množí se v potravinách, množí se i nepatogenní a saprofytní mikroflóra Kažení potravin bakteriemi a z něj plynoucí zdravotní rizika Význam bakteriální mikroflóry lidského těla jako indikátoru hygieny Problém živých a neživých bakterií Prvoci Houby Nemnoží se v potravinách Zpravidla nedělají ani kažení potravin Ničí se varem, často i klidová stádia Problém málo tepelně opracovaných potravin Ochutnávání syrových polotovarů (kuchařky a různé infekce) Množí se v potravinách, množí se i nepatogenní a saprofytní mikroflóra Kažení potravin houbami a z něj plynoucí zdravotní rizika Význam hub jako producentů mykotoxinů Význam hub jako kritéria obecné hygienické kvality potravin Problém živých a neživých hub Mnohobuněční HACCP Nemnoží se v potravinách Potraviny mohou být vektorem ALE tepelná úprava tyto patogeny ničí HACCP je založeno mimo jiné na dobré znalosti mikrobů a jejich vlastností n 9 - » 1 O