Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake Hodnocení výživové spotřeby Mgr. Lenka Slobodníková Podklady k prezentaci od Mgr. Marie Šubrtové Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake Výživová spotřeba _______________________________________ -Nutriční potřeba, příjem potravin -Food consumption, food intake, dietary intake -Vyjadřuje množství zkonzumovaných potravin a nápojů -Měřena kvantitativně, kvalitativně nebo frekvenčně, individuálně nebo za menší skupiny • • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake Nabídka potravin _______________________________________ •Hrubá - souhrn produkce a nákupu potravin, od kterých je odečten export • •Čistá (dostupnost potravin) - vypočtena z hrubé nabídky odečtením ztrát vzniklých transportem, skladováním, atd. • • Cíle _____________________________________ Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt cieľ 1.Plánování výživy a nutriční politika 2.Zjišťování vztahu výživy a zdraví, hodnocení výživového stavu 3.Odhad expozice 4.Vyšetření adekvátnosti příjmu u populačních skupin 5.Hodnocení výživové výchovy a vzdělání, nutričních intervencí a výživových programů Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake 1. Plánování výživy a nutriční politika ______________________________________________________________________________ • •Cílem získat podklady o celostátní, případně regionální nabídce a spotřebě potravin • •Slouží k výpočtu spotřeby jednotlivých komodit „per capita“ • •Získaná data dokladují nabídku, dostupnost, nikoliv skutečný přívod jedince Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake 2. Zjišťování vztahu výživy a zdraví, hodnocení výživového stavu ___________________________________________________________________________ • •Sledují určité ukazatele zdravotního stavu, u kterých lze předpokládat, že mají vztah k vybraným složkám výživy a stravování • •Metody musí být cíleně zaměřeny, nezbytný je vhodný výběr sledované skupiny Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake 3. Odhad expozice _____________________________________________________________________ • • •Zjištění dávky cizorodých látek a pravděpodobnostní hodnocení expozice populace Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake 4. Vyšetření adekvátnosti příjmu u populačních supin ___________________________________________________________________________________ • • •Cílem je získání dat o výživové spotřebě členů určité skupiny • •Údaje jsou dále srovnány s referenčními hodnotami Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake 5. Hodnocení výživové výchovy a vzdělání, nutričních intervencí a výživových programů ______________________________________________________________________________________________ • • •Cílem je zhodnotit účinnost výživové výchovy pomocí zjištění výživové spotřeby před započetím a po ukončení výchovného programu Plánování výživy a nutriční politika - cílem je získat podklady o celostátní, případně regionální nabídce a spotřebě potravin, - slouží k výpočtu spotřeby jednotlivých komodit „per capita“, - získaná data dokladují nabídku, dostupnost, nikoliv skutečný přívod jedince. • Zjišťování vztahu výživy a zdraví, hodnocení výživového stavu - sledují určité ukazatelé zdravotního stavu, u kterých lze předpokládat, že mají vztah k vybraným složkám výživy a stravování, - metody musí být cíleně zaměřeny, nezbytný je vhodný výběr sledované skupiny. Odhad expozice - zjištění dávky cizorodých látek a pravděpodobnostní hodnocení expozice populace • Vyšetření adekvátnosti příjmu u populačních skupin - cílem je získání dat o výživové spotřebě členů určité skupiny, - údaje jsou dále srovnány s referenčními hodnotami. • Hodnocení výživové výchovy a vzdělání, nutričních intervencí a výživových programů - cílem je zhodnotit účinnost výživové výchovy pomocí zjištění výživové spotřeby před započetím a po ukončení výchovného programu. Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt spotreba potravin Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt Ä�lovek jediaci Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt domácnost Spotřeba potravin ______________________________ • •Národní úroveň • •Úroveň domácností • •Individuální spotřeba Spotřeba potravin Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake Globální spotřeba – Celostátní bilance potravin _____________________________________________________________________ •Vychází z dat popisujících zdroje: -zemědělská a průmyslová výroba -dovoz potravin -obchodní zásoby -mezinárodní potravinová pomoc - •Dále se vyhotoví údaje o spotřebě těchto zdrojů: -prodej, ztráty, vývoz -výrobní spotřeba -samozásobení -konečné zásoby v obchodech a formách veřejného stravování - •Data dostupná na stránkách ČSÚ - - - Plánování výživy a nutriční politika - cílem je získat podklady o celostátní, případně regionální nabídce a spotřebě potravin, - slouží k výpočtu spotřeby jednotlivých komodit „per capita“, - získaná data dokladují nabídku, dostupnost, nikoliv skutečný přívod jedince. • Zjišťování vztahu výživy a zdraví, hodnocení výživového stavu - sledují určité ukazatelé zdravotního stavu, u kterých lze předpokládat, že mají vztah k vybraným složkám výživy a stravování, - metody musí být cíleně zaměřeny, nezbytný je vhodný výběr sledované skupiny. Odhad expozice - zjištění dávky cizorodých látek a pravděpodobnostní hodnocení expozice populace • Vyšetření adekvátnosti příjmu u populačních skupin - cílem je získání dat o výživové spotřebě členů určité skupiny, - údaje jsou dále srovnány s referenčními hodnotami. • Hodnocení výživové výchovy a vzdělání, nutričních intervencí a výživových programů - cílem je zhodnotit účinnost výživové výchovy pomocí zjištění výživové spotřeby před započetím a po ukončení výchovného programu. Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake Globální spotřeba – Food balance sheets _____________________________________________________________________ • -Metoda FAO - -= (výroba + dovoz (včetně potravinové pomoci) + zásoby) - (export + zpracování pro jiný než potravinářský účel, setba + ztráty) - -Vyjadřuje spotřebu v jednotkách množství na hlavu a rok, v odhadu příjmu základních nutrientů na hlavu a den - -Metoda dobře mezinárodně srovnatelná. • • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake Analýza rodinných účtů _____________________________________________________________________ -Household budget survey -Vychází ze sledování spotřeby na úrovni domácností -Panel zpravodajských domácností vede záznam všech příjmů a vydání (v ČR po dobu jednoho měsíce) -Zapisuje se množství a cena pořízených potravin. V úvahu se berou nejen nakoupené potraviny, ale i dary, naturální spotřeba -Data se uvádějí na „průměrnou osobu“. Nelze zjistit distribuci potravin mezi členy domácnosti -Problémem jsou obvykle pokrmy konzumované mimo domácnost, nákupy do zásoby -Zjišťují se socio-ekonomické údaje o domácnosti – sociální skupina, počet členů, vzdělání, zaměstnání -Aktuální data z analýzy rodinných účtů lze nalézt na internetových stránkách ČSÚ Plánování výživy a nutriční politika - cílem je získat podklady o celostátní, případně regionální nabídce a spotřebě potravin, - slouží k výpočtu spotřeby jednotlivých komodit „per capita“, - získaná data dokladují nabídku, dostupnost, nikoliv skutečný přívod jedince. • Zjišťování vztahu výživy a zdraví, hodnocení výživového stavu - sledují určité ukazatelé zdravotního stavu, u kterých lze předpokládat, že mají vztah k vybraným složkám výživy a stravování, - metody musí být cíleně zaměřeny, nezbytný je vhodný výběr sledované skupiny. Odhad expozice - zjištění dávky cizorodých látek a pravděpodobnostní hodnocení expozice populace • Vyšetření adekvátnosti příjmu u populačních skupin - cílem je získání dat o výživové spotřebě členů určité skupiny, - údaje jsou dále srovnány s referenčními hodnotami. • Hodnocení výživové výchovy a vzdělání, nutričních intervencí a výživových programů - cílem je zhodnotit účinnost výživové výchovy pomocí zjištění výživové spotřeby před započetím a po ukončení výchovného programu. Přímé metody Přímé metody • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake Retrospektivní metody – 24hodinový recall _____________________________________________________________________ -Nejčastěji používaná metoda, standard EU - -Respondent je dotazován na všechny potraviny a nápoje, které zkonzumoval v předešlém dni včetně jejich množství - -Provádí se formou interview – řízený rozhovor (osobně nebo telefonicky) - - Respondent by neměl předem vědět, který den bude dotazován (tendence měnit své stravovací návyky) - -Není vhodný pro menší děti a osoby v pokročilém věku (nutná spolupráce subjektu) • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake Retrospektivní metody – 24hodinový recall _____________________________________________________________________ • •Dotazování je několikaetapové: • -základní informace o zkonzumovaném jídle -upřesnění získaných informací -zjišťování zkonzumovaného množství -připomenutí běžně konzumovaných potravin, typických pro určitou věkovou skupinu (fáze oživení paměti) • •Výhody: minimální ovlivňování stravovacích zvyklostí dotazovaných • •Nevýhody: vysoké nároky kladené na tazatele, obvyklou spotřebu (usual intake) nelze postihnout pouze jednodenním recallem • • Plánování výživy a nutriční politika - cílem je získat podklady o celostátní, případně regionální nabídce a spotřebě potravin, - slouží k výpočtu spotřeby jednotlivých komodit „per capita“, - získaná data dokladují nabídku, dostupnost, nikoliv skutečný přívod jedince. • Zjišťování vztahu výživy a zdraví, hodnocení výživového stavu - sledují určité ukazatelé zdravotního stavu, u kterých lze předpokládat, že mají vztah k vybraným složkám výživy a stravování, - metody musí být cíleně zaměřeny, nezbytný je vhodný výběr sledované skupiny. Odhad expozice - zjištění dávky cizorodých látek a pravděpodobnostní hodnocení expozice populace • Vyšetření adekvátnosti příjmu u populačních skupin - cílem je získání dat o výživové spotřebě členů určité skupiny, - údaje jsou dále srovnány s referenčními hodnotami. • Hodnocení výživové výchovy a vzdělání, nutričních intervencí a výživových programů - cílem je zhodnotit účinnost výživové výchovy pomocí zjištění výživové spotřeby před započetím a po ukončení výchovného programu. Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake Retrospektivní metody – Výživová anamnéza _____________________________________________________________________ -Výživové zvyklosti (diet history) - -Slouží k zhodnocení obvyklých výživových zvyklostí, týká se delšího období v minulosti • •Výhody: popis dlouhodobého a pro danou osobu charakteristického typu výživy • •Nevýhody: méně podrobné informace, data nemohou být použita pro odhad akutního rizika Plánování výživy a nutriční politika - cílem je získat podklady o celostátní, případně regionální nabídce a spotřebě potravin, - slouží k výpočtu spotřeby jednotlivých komodit „per capita“, - získaná data dokladují nabídku, dostupnost, nikoliv skutečný přívod jedince. • Zjišťování vztahu výživy a zdraví, hodnocení výživového stavu - sledují určité ukazatelé zdravotního stavu, u kterých lze předpokládat, že mají vztah k vybraným složkám výživy a stravování, - metody musí být cíleně zaměřeny, nezbytný je vhodný výběr sledované skupiny. Odhad expozice - zjištění dávky cizorodých látek a pravděpodobnostní hodnocení expozice populace • Vyšetření adekvátnosti příjmu u populačních skupin - cílem je získání dat o výživové spotřebě členů určité skupiny, - údaje jsou dále srovnány s referenčními hodnotami. • Hodnocení výživové výchovy a vzdělání, nutričních intervencí a výživových programů - cílem je zhodnotit účinnost výživové výchovy pomocí zjištění výživové spotřeby před započetím a po ukončení výchovného programu. Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake Retrospektivní metody – Výživová frekvence _____________________________________________________________________ -(Food Frequency Questionnaire - FFQ) - -Zahrnují všechny potraviny nebo pouze určité skupiny, potraviny konzumované v průběhu měsíce nebo roku • •Výhody: standardizovaný dotazník, nízké náklady, neovlivní se výživové zvyklosti respondenta • •Nevýhody: rozpomínání respondenta, data nemohou být použita pro odhad akutního rizika Plánování výživy a nutriční politika - cílem je získat podklady o celostátní, případně regionální nabídce a spotřebě potravin, - slouží k výpočtu spotřeby jednotlivých komodit „per capita“, - získaná data dokladují nabídku, dostupnost, nikoliv skutečný přívod jedince. • Zjišťování vztahu výživy a zdraví, hodnocení výživového stavu - sledují určité ukazatelé zdravotního stavu, u kterých lze předpokládat, že mají vztah k vybraným složkám výživy a stravování, - metody musí být cíleně zaměřeny, nezbytný je vhodný výběr sledované skupiny. Odhad expozice - zjištění dávky cizorodých látek a pravděpodobnostní hodnocení expozice populace • Vyšetření adekvátnosti příjmu u populačních skupin - cílem je získání dat o výživové spotřebě členů určité skupiny, - údaje jsou dále srovnány s referenčními hodnotami. • Hodnocení výživové výchovy a vzdělání, nutričních intervencí a výživových programů - cílem je zhodnotit účinnost výživové výchovy pomocí zjištění výživové spotřeby před započetím a po ukončení výchovného programu. Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake Prospektivní metody – Metoda dvojitých porcí _____________________________________________________________________ -(Duplicate portion analysis) - respondent váží a zaznamenává vše, co v daný den zkonzumoval. Porce odpovídající snězenému množství jsou uchovány a použity k analýze. • •Výhoda: nezávislost na tabulkách nutričního složení, přesné informace o nutričním složení potravy •Nevýhody: finanční i pracovní náročnost • •- použití u krátkodobých klinických studií s malým počtem osob Plánování výživy a nutriční politika - cílem je získat podklady o celostátní, případně regionální nabídce a spotřebě potravin, - slouží k výpočtu spotřeby jednotlivých komodit „per capita“, - získaná data dokladují nabídku, dostupnost, nikoliv skutečný přívod jedince. • Zjišťování vztahu výživy a zdraví, hodnocení výživového stavu - sledují určité ukazatelé zdravotního stavu, u kterých lze předpokládat, že mají vztah k vybraným složkám výživy a stravování, - metody musí být cíleně zaměřeny, nezbytný je vhodný výběr sledované skupiny. Odhad expozice - zjištění dávky cizorodých látek a pravděpodobnostní hodnocení expozice populace • Vyšetření adekvátnosti příjmu u populačních skupin - cílem je získání dat o výživové spotřebě členů určité skupiny, - údaje jsou dále srovnány s referenčními hodnotami. • Hodnocení výživové výchovy a vzdělání, nutričních intervencí a výživových programů - cílem je zhodnotit účinnost výživové výchovy pomocí zjištění výživové spotřeby před započetím a po ukončení výchovného programu. Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake Prospektivní metody – Záznam s pomocí vážení/metoda záznamu odhadem ______________________________________________________________________________ - -(Weighed food record/estimated food record) - -Respondent zaznamená vše, co v daný den konzumoval - -Velikost porce váží/odhaduje za použití různých pomůcek a vzorů (atlas porcí, běžné kuchyňské nádobí) - -V případě záznamu s pomocí vážení může být v některých případech vážení provedeno druhou osobou - -Délka záznamu 1 - 7 dní - Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake Prospektivní metody – Záznam s pomocí vážení/metoda záznamu odhadem ______________________________________________________________________________ • •Výhody: přesnost, minimalizace chyb způsobených zapomínáním/možnost použití u velkého počtu osob • • •Nevýhody: metoda zatěžující respondenta, riziko změny výživových zvyklostí (balené potraviny), účastní se respondenti vysoce motivovaní/chyby související s odhadem velikosti porcí - Plánování výživy a nutriční politika - cílem je získat podklady o celostátní, případně regionální nabídce a spotřebě potravin, - slouží k výpočtu spotřeby jednotlivých komodit „per capita“, - získaná data dokladují nabídku, dostupnost, nikoliv skutečný přívod jedince. • Zjišťování vztahu výživy a zdraví, hodnocení výživového stavu - sledují určité ukazatelé zdravotního stavu, u kterých lze předpokládat, že mají vztah k vybraným složkám výživy a stravování, - metody musí být cíleně zaměřeny, nezbytný je vhodný výběr sledované skupiny. Odhad expozice - zjištění dávky cizorodých látek a pravděpodobnostní hodnocení expozice populace • Vyšetření adekvátnosti příjmu u populačních skupin - cílem je získání dat o výživové spotřebě členů určité skupiny, - údaje jsou dále srovnány s referenčními hodnotami. • Hodnocení výživové výchovy a vzdělání, nutričních intervencí a výživových programů - cílem je zhodnotit účinnost výživové výchovy pomocí zjištění výživové spotřeby před započetím a po ukončení výchovného programu. Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake Usual intake _____________________________________________________________________________ -≠ aktuální spotřeba -Dlouhodobý průměrný přívod nutrientů nebo potravin -Výpočet je založený na odhadu pravděpodobnosti konzumace určitých potravin a obvyklého zkonzumovaného množství, je zohledňována i interindividuální a intraindividuální variabilita -Význam má hlavně v případech, kde je velká variabilita v přívodu (ovoce a zelenina, vit. C) -UI lze vypočítat z dvoudenního 24HR …. Interpretace výsledků z krátkých studii bez určité korekce může být zavádějící a matoucí Jelikož často je spotřeba měřena pouze krátkou dobu, výsledné hodnoty jsou zatíženy velkou chybou – to je způsobené variabilitou v jednotlivých dnech Hodnocení výživy v populaci Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake Zpracování dat _____________________________________________________________________________ -převedení do elektronické podoby, kódování dat -stanovení obvyklého přívodu nutrientů: • zjištěné hodnoty spotřeby potravin • x • údaje o nutričním složení potravin -použití kompilované tabulky nutričního složení potravin, která vycházela především z dostupných českých a slovenských zdrojů Jelikož často je spotřeba měřena pouze krátkou dobu, výsledné hodnoty jsou zatíženy velkou chybou – to je způsobené variabilitou v jednotlivých dnech Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake Tabulky výživových hodnot _____________________________________________________________________________ -Slouží k převedení získaných dat o potravinách na hodnoty přijatých živin -Nezbytná je aktualizace dat, úprava cizích tabulek a ne pouze přejímání beze zbytku -Je potřeba zjistit, v jakém formátu jsou uvedené hodnoty („jak nakoupeno“ nebo „jak snědeno“) -V ČR jsou k dispozici Potravinové tabulky vydány v roce 1993 Společností pro výživu - Jelikož často je spotřeba měřena pouze krátkou dobu, výsledné hodnoty jsou zatíženy velkou chybou – to je způsobené variabilitou v jednotlivých dnech Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake Chyby při stanovení spotřeby _____________________________________________________________________________ Zdroj: Kleiwächterová, 1992 Při zjišťování spotřeby potravin dochází prakticky vždy k chybám, jejichž charakter a velikost souvisí s použitou metodou. Chyby vznikají už během rozhovoru. Dále při kódování, přepočtu na nutrienty a při interpretaci. Jednou z chyb vznikajících během rozhovoru, která je spojována s metodou 24HR (ale nejen s ní) je misreporting. Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake Chyby při stanovení individuální spotřeby _____________________________________________________________________________ •Misreporting – úmyslné či neúmyslné snižování (underreporting) nebo zvyšování (over-reporting) hodnot spotřeby potravin • •Determinanty ovlivňující výskyt misreportingu: •– BMI •– Věk, pohlaví •– Socioekonomický status a vzdělání •– Výživové zvyklosti •– Psychologické faktory •– Životní styl •– Odhad velikosti porce - Jelikož často je spotřeba měřena pouze krátkou dobu, výsledné hodnoty jsou zatíženy velkou chybou – to je způsobené variabilitou v jednotlivých dnech Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake Metody zjišťování misreportingu _____________________________________________________________________________ •Goldberg cutoff • •nejčastěji používaná metoda k identifikaci misreporterů •rovnice, pomocí níž lze vypočítat hraniční hodnoty (cutoff values), •srovnání EI/BMR, •velikost cutoff limitu závisí na velikosti souboru, délce trvání šetření, fyzické aktivitě respondentů (míra tělesné aktivity je nejčastěji uvažována jako „sedavý způsob života“) a BMR (bazální metabolický výdej). Jelikož často je spotřeba měřena pouze krátkou dobu, výsledné hodnoty jsou zatíženy velkou chybou – to je způsobené variabilitou v jednotlivých dnech Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake Kritická míst, problémy _____________________________________________________________________________ -Výběr reprezentativního vzorku populace -Výběr odpovídající metody zjišťování spotřeby potravin s ohledem na cíle studie -Tabulky nutričního složení potravin -Software pro záznam a kódování spotřeby potravin a pro statistickou analýzu dat -Kontrola kvality ve všech fázích průzkumu -Finanční náklady a nároky na personální zajištění a organizaci Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake Použitá literatura, odkazy… _____________________________________________________________________________ •Kleinwächterová, H., Brázdová, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Brno, 1992 •Geissler, C., Powers, H. Human nutrition, 11th edition. Elsevier, 2005 •Provazník, K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi II. Praha, 1995 •http://www.czso.cz/csu/2009edicniplan.nsf/p/3004-09 •http://www.czso.cz/csu/2009edicniplan.nsf/p/3001-09 •http://faostat.fao.org/site/368/DesktopDefault.aspx?PageID=368 •Centrum pro databázi složení potravin • http://www.czfcdb.cz/ •USDA National Nutrien Database: http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/ • • Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt nutrition intake Ďakujem za pozornosť guid •Obecné principy pro sběr národních dat o spotřebě potravin vzhledem k celoevropskému průzkumu výživy • • •Doporučení EFSA Szu-c1 •http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal.htm • •Doporučení EFSA Szu-c1 v Obsahuje obecné principy pro sběr dat o spotřebě potravin použitelných pro stanovení přívodu nutrientů i hodnocení zdravotního rizika • v Způsob zajištění výběru reprezentativního vzorku populace na národní úrovni v v Sběr dat: 2 nezávislé dny (non-consecutive days), • metoda: 24h recall – dospělí, záznam – děti • v Pomůcky: použití atlasu porcí potravin a dalších pomůcek pro stanovení množství zkonzumovaných potravin, požadavky na software pro sběr dat • v Doporučení pro sběr dalších informací: • FFQ, detailní údaje o výrobcích, konzumace doplňků stravy, antropometrické údaje (hmotnost, výška), úroveň fyzické aktivity • •Projekt PANCAKE - Pilot study for the Assessment of Nutrient intake and food Consumption Among Kids in Europe. Szu-c1 vCíl - vytvořit, otestovat a zhodnotit nástroje a postupy využitelné v budoucí celoevropské studii spotřeby potravin u dětí. • vJe zaměřen na 3 věkové kategorie dětí: • - do 11 měsíců věku • - od 12 do 35 měsíců • - od 36 měsíců do 10 let • vPoužitá metoda sběru dat: záznam • • •EU MENU Szu-c1 v První celoevropský průzkum spotřeby potravin, koordinaci plánování provádí EFSA. v Výhoda - použití metodiky, která poskytuje srovnatelné a dostatečně podrobné informace pro účely posuzování rizik, reprezentující všechny země a regiony v EU. v Sevilla, únor 2010 – podepsáno prohlášení poradního sboru (zástupci členských zemí) o celoevropském průzkumu spotřeby potravin – podpora projektu. v Plánován jako průběžný program na období 2012 – 2017. v Sběr dat by měl být realizován ve všech věkových skupinách, důraz je kladen na malé děti (od 3 měsíců věku). v Fáze přípravy průzkumu (2010 – 2011) je zaměřena na metodiku a proveditelnost v jednotlivých zemích. Informace o projektu jsou dostupné na www: http://www.efsa.europa.eu/en/datex/datexeumenu.htm