Mgr. Martin Krobot Ústav ochrany a podpory zdraví BVVP0321c – Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví – cv. podzim 2018 VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ • výživové doporučené dávky • • obecná doporučení • FBDG • Co jsou to výživová doporučení? Výživová doporučení 2 Denní příjem Ca by měl být 1 000 mg. Ovoce jen dopoledne, zeleninu odpoledne! Obsah obrázku muž, osoba, oblečení Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti •Úvod K čemu jsou výživová doporučení? •hodnocení stavu výživy na populační i individuální úrovni •plánování výživy na populační i individuální úrovni •za jakým účelem? •tvorba potravinové a výživové politiky •důraz na nejpodstatnější věci (neřeší se věci podružné) 3 Výživová doporučení •Úvod Hierarchie výživových doporučení 4 Nutriční standardy Obecná doporučení Doporučení založená na skupinách potravin Výživová doporučení •Úvod NUTRIČNÍ STANDARDY •neboli Výživové doporučené dávky •(Dietary Allowances) Co jsou nutriční standardy? •výživové doporučené dávky •referenční dávky •referenční hodnoty příjmu živin • dietary reference values • •≠ doporučené denní dávky ! (nař. ER a EK č. 1169/2011) 6 Výživová doporučení •Nutriční standardy Pro VDD platí: •jsou vždy stanovovány pro specifickou skupinu na určitém území, které má své stravovací zvyklosti a výživové nároky (např. intenzita tvorby vitaminu D v různých zeměpisných šířkách) •jsou průměrem přívodu za delší časové období (tzn. jeden den může být přívod vyšší než VDD, druhý den nižší) •jsou určeny pro zdravé jedince a opomíjejí zvýšenou/sníženou potřebu přívodu za specifických situací •nezahrnují možné interakce mezi jednotlivými nutrienty nebo mezi nutrienty a dalšími nenutritivními látkami v potravinách •předpokládají dostatečný přívod energie a ostatních živin • 8 Výživová doporučení •Nutriční standardy Zdroje VDD pro ČR 9 „scientific opinions“ Výživová doporučení •Nutriční standardy PROČ se VDD v různých zemích liší? Výživové doporučené dávky EFSA •DRVs – dietary reference values •PRI – population reference intake – referenční příjem pro populaci •AR – average requirement – průměrná potřeba živiny •AI – average intake – průměrný přívod živiny •LTI – lowest threshold intake – nejnižší hranice přívodu •UL – tolerable upper intake level – tolerovatelná horní hranice 12 Výživová doporučení •Nutriční standardy Co znamenají jednotlivé zkratky? 13 Potřebné množství živiny •PRI – population reference intake referenční příjem pro populaci •AR – average requirement průměrná potřeba živiny •AI – average intake průměrný přívod živiny •LTI – lowest threshold intake nejnižší hranice přívodu •UL – tolerable upper intake level tolerovatelná horní hranice Výživová doporučení •Nutriční standardy Co znamenají jednotlivé zkratky? 14 Množství přijaté živiny •PRI – population reference intake referenční příjem pro populaci •AR – average requirement průměrná potřeba živiny •AI – average intake průměrný přívod živiny •LTI – lowest threshold intake nejnižší hranice přívodu •UL – tolerable upper intake level tolerovatelná horní hranice •Výživová doporučení •Nutriční standardy > Podle jakých hodnot byste se řídili? •hodnocení přívodu živin u jednotlivce – PRI •plánování přívodu živin v populaci – AR/AI •stanovení vysokého rizika karence živiny v populaci – LTI •hodnocení vedlejších účinků nadměrného přívodu živiny – UL • 15 Výživová doporučení •Nutriční standardy > Jak je to ve světě? 16 USA GB Austrálie DRVs DRIs Dietary reference intakes DRVs NRVs Nutrient reference values AR EAR Estimated average requirement EAR Estimated average requirement EAR Estimated average requirement PRI RDA Recommended dietary allowance RNI Reference nutrient intake RDI Recommended dietary intake AI AI Adequate intake SI Safe intake AI Adequate intake LTI - LRNI Lowest reference nutrient intake - UL UL - UL Upper level of intake RI AMDR Acceptable macronutrient distribution range Bez konkrétního označení AMDR Acceptable macronutrient distribution range Výživová doporučení •Nutriční standardy 10 min VDD základních živin OBECNÁ VÝŽIVOVÁ DOPORUČENÍ •(Dietary Goals) Co jsou obecná výživová doporučení? •formulace obecného rázu •týkají se kvality nebo kvantity živin nebo potravin •také rozmezí podílu živin na celkovém energetickém příjmu • •„Jezte různé druhy ovoce a zeleniny, alespoň 400 g denně, přednostně čerstvé a místního původu.“ •„Omezujte příjem kuchyňské soli, celkový denní příjem soli nemá být větší než 5 g (1 čajová lžička).“ 19 Výživová doporučení •Obecná výživová doporučení 10 kroků k pevnému zdraví 19. 10. 2017 20 •Ministerstvo zdravotnictví ČR, 2005 Výživová doporučení •Obecná výživová doporučení 10 min Hodnocení oficiálních doporučení Zdravá třináctka •Fórum zdravé výživy, 2005 19. 10. 2017 22 Výživová doporučení •Obecná výživová doporučení Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR •Společnost pro výživu, 2012 (http://www.vyzivaspol.cz/vyzivova-doporuceni-pro-obyvatelstvo-ceske-republiky/) 19. 10. 2017 23 Výživová doporučení •Obecná výživová doporučení DOPORUČENÍ ZALOŽENÁ NA SKUPINÁCH POTRAVIN •(Dietary Guidelines) Doporučení založená na skupinách potravin •food-based dietary guidelines – FBDG • •pro veřejnost •srozumitelnost •zapamatovatelnost •schopnost vzbudit zájem •schopnost vzbudit ochotu k účasti •schopnost vyvolat skutečné změny chování 19. 10. 2017 25 Výživová doporučení •FBDG Jaká znáte česká FBDG? 19. 10. 2017 26 Výživová doporučení •FBDG 10 min Hodnocení FBDG Potravinová pyramida MZ ČR 19. 10. 2017 28 Výživová doporučení •FBDG Potravinová pyramida FZV 19. 10. 2017 29 [USEMAP] Výživová doporučení •FBDG Zdravý talíř Margit Slimákové 19. 10. 2017 30 Obsah obrázku text Popis vygenerován s velmi vysokou mírou spolehlivosti Výživová doporučení •FBDG Zdravý talíř pro náctileté 19. 10. 2017 31 Výživová doporučení •FBDG [USEMAP] Pyramida výživy projektu Pohyb a výživa 19. 10. 2017 33 Výživová doporučení •FBDG Shrnutí •existují oficiální i neoficiální doporučení •je potřeba dbát na individualitu člověka •talíř / pyramida •dospělí / děti •zdraví / nemocní •ne všechna doporučení jsou ideální ve všech aspektech 19. 10. 2017 35 Výživová doporučení •FBDG