Správná výrobní a hygienická praxe (SVP/SHP)
Pravidla správné výrobní a hygienické praxe (SVP/SHP) představují soubor pravidel a doporučení, která umožňují provozovatelům potravinářských podniků vč. stravovacích služeb kontrolovat některá nebezpečí a rizika prostřednictvím hygieny potravin, prostředí a technologie a napomáhají prokazovat shodu s politikou bezpečnosti potravin. Většina pravidel SVP/SHP je zakotveno legislativně.
Součástí správné výrobní a hygienické praxe jsou požadavky na zdravotní stav osob vykonávající tzv. činnosti epidemiologicky závažné. Zásady mají napomáhat k zamezení šíření potenciálně patogenních mikroorganismů od pracovníka (nemocný, bacilonosič, pasivní přenos na těle, oděvech a obuvi).
Zvláštní součástí požadavků na správnou výrobní a hygienickou praxí jsou předměty pro styk s potravinami: jedná se o nástroje, náčiní, povrchy a obalové materiály. Mohou představovat nezanedbatelnou cestu znečištění potravin a porkmů a proto je nutné věnovat náležitou pozornost také zacházení s těmito předměty. Platí zásada, že při zacházení s předměty pro styk s potravinami a pokrmy se dodržují obdobné zásady jako při zacházení s potravinami samotnými (viz obecné požadavky SVP/SHP). Samostatně se řeší požadavky na složení těchto předmětů: nevhodné složení může být zdrojem znečištění potravin chemickými látkami, někdy použití nevhodného materiálu způsobuje negatvně vnímané změny senzorických vlastností potravin a pokrmů (ovlivnění pachem, uvolňění barvených pigmentů do potraviny/pokrmu apod.).
Chemické látky, z nichž jsou předměty vyrobeny, podléhají jednotné klasifikaci a označování nebezpečných vlastností chemických látek známé jako R-věty (od 2015 přechod na analogický systém S-vět). Klasifikaci látek je možné dohledat např. v databází chemických látek spravované Evropskou agenturou pro chemické látky ECHA ( http://echa.europa.eu ).