vegetable-juicing VÝŽIVOVÁ POLITIKA ČR Se svolením autorky - Hlavního hygienika ČR Mgr. Evy Gottwaldové ¢ ¢Zdraví není všechno, ale všechno ostatní bez zdraví je k ničemu ... ¢ ¢ ¢ ¢Arthur Shopenhauer crop-74894-dieta1 WHO ¢Zdraví je Světovou zdravotnickou organizací definováno jako stav plné tělesné, duševní a sociální pohody a nikoli jen jako nepřítomnost nemoci či vady. (WHO, 1946) ¢ ¢Determinantami zdraví se rozumí faktory, které mají nejvýznamnější, ať již pozitivní či negativní, vliv na zdraví. Zahrnují sociální, ekonomické a fyzické prostředí jedince, stejně jako jeho individuální charakteristiky a chování (dědičnost, životní styl apod.) ¢Sociálně-ekonomické determinanty, jako chudoba, sociální vyloučení, rodinná situace, nezaměstnanost či nevyhovující bydlení silně korelují se zdravotním stavem a přispívají k nerovnostem ve zdraví. ¢ ¢ •Whitehead & Dahlgren, 1991 • oVeřejné zdraví je chápáno jako věda a umění prevence nemocí, prodlužování života a podpory zdraví prostřednictvím organizovaného úsilí společnosti. o o“Public health is the science and art of preventing disease, prolonging life and promoting health through the organized efforts of society”, ¢ ¢Sir Donald Acheson 1988 ¢ WHO ¢ ¢Podporou zdraví (health promotion) se rozumí postupy umožňující jedincům, ale i populačním skupinám, zvýšit kontrolu nad determinantami svého zdraví a tímto své zdraví zlepšit. ¢ ¢Primární prevencí (primary prevention) se rozumí aktivity zaměřené na zabránění projevení se nemoci. WHO ¢Definice primární prevence představuje širokou škálu činností včetně činností v podpoře zdraví, které mají za cíl ve vztahu ke zdraví pozitivně ovlivnit chování a životní styl. ¢Zároveň však zahrnuje opatření v ochraně zdraví (health protection) zaměřená na zamezení vzniku onemocnění ve vztahu k životnímu či pracovnímu prostředí, bezpečnosti potravin nebo infekčních onemocnění, a vyžadující systém, který umožňuje rychlou detekci, odpověď a komunikační strategii rizika. ¢Na straně druhé však primární prevence může být chápaná jako preventivní služba klinických disciplin zahrnujících očkování, na důkazech založené skríninkové programy a celou škálu preventivních opatření v péči o matku a dítě. WHO ¢ ¢Prevence tak zahrnuje jak vakcinační, na populaci zaměřené, programy ale také včasnou detekci onemocnění jako je hypertenzní nemoc či některé druhy nádorových onemocnění. ¢ ¢Programy podpory zdraví poté mají za cíl nejen zlepšit životní styl a chování prostřednictvím zvyšování povědomí, vzděláváním, ale také obhajobou a podporou zdravotních služeb a služeb, které jsou populaci nabízeny. ¢ VÝŽIVOVÁ A POTRAVINOVÁ POLITIKA ¢ ¢Ganzin (1974): ¢ — „Výživová a potravinová politika může být definována jako komplex výchovných, ekonomických, technických a legislativních opatření, určených ke zlepšení projektu výživových potřeb, předpovědí spotřeby potravin a nutričních požadavků“. vegetable-juicing VÝŽIVOVÁ POLITIKA ¢ ¢Jaká jsou její východiska?!? interrobang5gv PŘÍČINY ÚMRTNOSTI DĚTI 15-19 LET STANDARDIZOVANÁ ÚMRTNOST PODLE PŘÍČIN SMRTI - ŽENY STANDARDIZOVANÁ ÚMRTNOST PODLE PŘÍČIN SMRTI - MUŽI Úmrtnost dospělí NCD – pokles Ca nárůst CVD vs. děti úrazy (klesá obratnost dětí, bezpečnost PA) KVALITA ŽIVOTA… ¢ 100px-Venus_symbol 100px-Mars_symbol V důsledku poklesu intenzity úmrtnosti se u mužů prodloužila střední délka života na 74,2 let (74,0 v roce 2008), u žen se její hodnota nezměnila a dosahovala 80,1 let. S narůstající obezitou je předpoklad, že střední délka života začne klesat; v USA již reálné předpoklady, že dnešní generace dětí se dožije méně než jejich rodiče.... ¢ VÝŽIVOVÁ A POTRAVINOVÁ POLITIKA ¢ ¢ ¢Je pouze domácí záležitostí? ¢ http://nourishinteractive.com/images/photos/boy_world.jpg UN/FAO HUNGER MAP ¢ nwaz_01_img0092 KLÍČOVÁ ZDRAVOTNÍ NEBEZPEČÍ PRO DĚTI – CELOSVĚTOVÝ, GLOBÁLNÍ POHLED oNejvětší riziko úmrtí pro dítě je do jednoho měsíce jeho života – nejčastější příčinou úmrtí bývají v tomto období nedonošenost, asfyxie při porodu a infekce o oVe věku 1 měsíce až 5 let bývají nejčastější příčinou zápal plic, průjmová onemocnění, malárie, spalničky a HIV. Podle odhadů k 1/3 z těchto úmrtí přispívá podvýživa. o oAsi 20 miliónů dětí do pěti let je silně podvyživených, což je činí ještě více náchylnými vůči infekcím a předčasným úmrtím. o oStěžejní význam kojení, očkování a kvality vnitřního prostředí pro prevenci rozvoje pneumonie, význam insekticidy ošetřených moskytiér, antibiotik WHOLOGO GLOBAL PERSPECTIVE ¢ http://gamapserver.who.int/mapLibrary/Files/Maps/Global_MDG1_ChildrenStunted_2000_2007.png GLOBÁLNÍ POHLED o2 ze 3 jedinců trpících nadváhou či obezitou nyní žijí v rozvojových zemí oProblémy spojené s pod- či nad- výživou a s chronickými onemocněními, které se stravou velmi úzce souvisí (kardiovaskulární onemocnění, diabetes, rakovinová onemocnění atp.) představují více než polovinu světové zátěže nemocemi a stovky miliónů dolarů na veřejné výdaje oJe vcelku běžné nalézt „spoluexistenci“ podvýživy a obezity v jedné zemi, komunitě či dokonce jedné rodině oToto ještě znásobuje zátěž způsobenou neadekvátní výživou v prenatálním a kojeneckém období či výživou v raném dětství, která je dále následována expozicí stravě s vysokým obsahem tuku, o vysoké energetické denzitě a zároveň chudé na ostatní mikronutrienty a značným nedostatkem pohybové aktivity WHOLOGO DIETARY ENERGY CONSUMPTION (2001 - 2003) ¢ http://www.fao.org/es/ess/faostat/foodsecurity/FSMap/img/jpgs_600/Map7.jpg GLOBÁLNÍ KONTEXT – OSN/FAO •Zhruba 1/3 produkce potravin pro lidskou spotřebu se nevyužije a zbytečně promarní •Na úrovni vyspělých zemí se nejvíce potravin promrhá na úrovni koncového spotřebitele – tj. promrhají se potraviny, které jsou ještě vhodné k spotřebě •Více než polovina světové populace bydlí ve městech •Nyní existuje 21 megalopolí, které jsou obývány více než 10miliony obyvatel (slumy) •Předpokládá se, že do 14 let jich bude 26, z toho minimálně 10 v Asii •Zvyšující se urbanizace zvyšuje požadavky na zásobování potravinami a jejich distribuci (reálné nebezpečí migrace obyvatel za potravou) •Navíc soutěž mezi pěstováním/produkcí potravin a bioplaliv, jako udržitelných zdrojů energie •Save Food Congress, Dusseldorf Německo, březen 2011 fao_logo_web NADVÁHA A OBEZITA – CELOSVĚTOVÝ PROBLÉM ...!? g258258e39690f0b129177c964e601cac0e005da655d0e1 Nadváha a obezita jsou významnými rizikovými faktory rozvoje chronických neinfekčních onemocnění •úrazy •NCD •AFR •EMR •EUR •SEAR •WPR •AMR •% •Infekční onemocnění, mateřské a perinatální okolnosti,nutriční deficience •75 •50 •25 • PŘÍČINY ÚMRTÍ V RÁMCI JEDNOTLIVÝCH REGIONŮ WHO, 2000 PREVALENCE POHYBOVÉ AKTIVITY V EU ¢ ¢% populace, které uvádělo, že se ve volném čase „hodně“ věnuje PA ¢ ¢– vyšší hodnoty uvádí severní a střední Evropa q22-4 vierfarb •Legenda: •≥ 20% •15-19% •10-14% •≤ 10% • • • • • •Eurobarometer, 2006 KDE JE PROBLÉM?!? ¢ • • • • WHOLOGO ¢ ¢V Evropě je největší zdravotní zátěž zaviněna chronickými neinfekčními onemocněními ¢ ¢což je okruh nemocí, mezi něž se řadí kardiovaskulární onemocnění, rakovina, poruchy duševního zdraví, diabetes mellitus 2. typu, chronická respirační onemocnění a poruchy muskuloskeletárního systému ¢ ¢tuto širokou skupinu chorob vzájemně spojují společné rizikové faktory, základní determinanty a tedy i možnosti intervence § oŠest ze sedmi hlavních rizikových faktorů úmrtnosti v rozvinutých zemích je spojeno s tím jak jíme, pijeme a jak se pohybujeme o oStrava a pohybová aktivita spolu s tabákem a alkoholem jsou klíčovými determinantami současného veřejného zdraví WHOLOGO ZDRAVÍ – MOŽNOSTI PREVENCE ¢ oAž 80% onemocnění ischemickou chorobou srdeční a až 90% onemocnění diabetes melitus 2. typu se lze vyhnout pomocí změny faktorů životního stylu o oPřibližně 1/3 rakovinných onemocnění by se mohlo předejít pokud bychom se po celý život stravovali podle zásad správné výživy, udrželi si zdravou hmotnost a dostatečně se pohybovali WHOLOGO oJe odhadováno, že kombinace nesprávné výživy a obezity zapříčiňuje téměř jednu čtvrtinu všech rakovinových onemocnění na celém světě, druhou čtvrtinu pak zapříčiňuje pouze kouření. o oPřidejme si k tomuto fakt, že všechny faktory ve stravě, které napomáhají snížit riziko onemocnění rakovinnými onemocněními, také napomáhají snížit riziko onemocnění srdce a cév, infarktu a diabetu II. typu. o oDůležitost správné výživy se tímto ještě více zdůrazňuje! Zdroj: Harvard School of Public Health OTTAWSKÁ CHARTA, WHO 1986 § § ¢Odpovědnost osobní o„Nikdo se nemůže o své zdraví postarat lépe než vy sami“ o ¢Odpovědnost společnosti o„Vytvořte takové prostředí, ve kterém je zdravá volba tou nejjednodušší“ WHOLOGO Kdo – vlády, NGO, průmysl,….. ¢ npo000037 •Co způsobuje problém? • výjimečná reakce na normální prostředí? • normální reakce na výjimečné prostředí? ¢ • • • THE MACROENVIRONMENT HEALTH IN ALL POLICIES oTo create the environment where healthy choices are made more accessible and easy for individuals oSchools influence food preferences and consumption, as well as behaviour related to physical activity oTransport and urban planning should facilitate physical activity and create or re-establish the conditions for making walking and cycling feasible, safe and attractive options oLabour should promote healthy and safe dietary habits and physical activity in the workplace oResearch should support a better understanding of the role of nutrition and lifestyle factors in disease development, provide information on risk factors and determinants and strengthen the evidence base for, and the health impact of, interventions and policies • • • •Dětská •obezita •Chování dětí •Energetický •příjem •Sedavý styl •života •Pohybová •aktivita •Znalosti o • výživě •Styl výchovy rodiči a •charakter rodiny •Dostupnost •potravin v rodině •Hmotnost •rodičů •Energetický •příjem rodičů •Podpora •aktivity •Vzor rodičů – •pohybová aktivita •Kontrola času •stráveného •před TV •Vliv společnosti a •demografické faktory •Etnikum •Vlivy, které se podílí na rozvoji dětské obezity, zasazené do souvislostí •Školní •stravování •Poptávka •po práci •Dostupnost •rekreačních •aktivit •Dostupnost •„convenience food“ • a restaurací •Bezpečnost okolí •Školní •vzdělávací •programy •Socio- •ekonomický •status •Zdroj: Davison & Birch (2001), •Obesity Reviews 2, 159 - 171 TAK KTERÁ?!? food-pyramid FoodPyramid miniposter1r slide_1296517119German3Dpyramid eatwellplatesmall2(1) image002 GLOBALIZACE, BODY IMAGE & FASHION, DIETAŘENÍ, SNAHA O NÁRODNÍ ČI REGIONÁLNÍ IDENTIFIKACI … ¢ socially-contagious-obesity http://www.phillip-lee.com/content/Blog_images3/anorexia_m.jpg anorexiavv6 http://www.helpcurechildobesity.com/images/causes.jpg http://www.telegraph.co.uk/telegraph/multimedia/archive/00439/news-graphics-2008-_439254a.jpg n_zeli_bucek I:\dieting-sheep.gif low-carb-diet-guide Společenský kontext….. ¢ ¢ Naše menu je rozděleno do tří sekcí: pokrmy způsobující rakovinu, pokrmy způsobující kornatění tepen a pokrmy, které jsou bojkotovány z politických či environmentálních důvodů. FBDG – JENOM HEZKÝ OBRÁZEK?!? 1) 1)Identifikace vzájemných vztahů mezi stravou a zdravotním stavem 2)Identifikace národně-specifických problémů ve vztahu ke stravě a zdraví 3)Identifikace nutrientů s významem pro kvalitu veřejného zdraví 4)Identifikace potravin relevantních pro FBDG 5)Zjištění stravovacích zvyklostí a jejich stěžejních rysů 6)Testování a zefektivnění FBDG 7)Grafická prezentace FBDG ¢ ¢FBDG by se měly zaměřit na vztahy strava-nemoc měly by být vztaženy ke konkrétní populaci a měly by být vyvinuty na základě multidisciplinárního přístupu ¢ TAK KTERÁ?!? food-pyramid FoodPyramid miniposter1r slide_1296517119German3Dpyramid eatwellplatesmall2(1) image002 DECISION MAKING.... •Univerzitní •pracoviště •Odborné společnosti •Občanská společnost •Neziskový sektor •Vliv ostatních resortů ... •Zdravotní pojišťovny I vliv ostatní resortů je však kultivován vytvořeným prostředím... Všichni se musíme podílet... A přijmout svoji zodpovědnost NADVÁHA & OBEZITA – POUZE ESTETICKÝ PROBLÉM?!?! 365x276 http://stuffedandstarved.org/drupal/files/US-david.jpg http://www.telegraph.co.uk/telegraph/multimedia/archive/00439/news-graphics-2008-_439254a.jpg adipos http://img.dailymail.co.uk/i/pix/2007/07_03/BigBellyREX_468x310.jpg „ZDRAVÍ ZNAMENÁ BOHATSTVÍ“ •Genetika •Životní styl •Vzdělání •Zdravotní péče •Bohatství •Ostatní socio- •ekonomické faktory •Životní •prostředí •Produktivita •Nabídka •práce •Vzdělání •Tvorba •kapitálu •Ekonomické •výsledky •ZDRAVÍ • • •Zdroj: The Contribution of health •to the economy in the EU, Brussels 2005 http://www.saniresort.gr/files/saniresort/Airplain.jpg TAKÉ DOPADY OBEZITY ¢Letecký průmysl ¢ ¢Zvýšené náklady na soudní výlohy spojené se žalobami pasažérů jejichž pohodlí během letu bylo omezováno obézními spolucestujícími § http://elasticwaist.com/images_entries/airplane_seat.jpg http://img413.imageshack.us/img413/1364/obesityss2.jpg http://www.fhr-net.co.uk/imgs/news/virgin_atlantic_heathrow_terminal_a_success.jpg TAKÉ DOPADY OBEZITY ¢Letecký průmysl ¢ ¢V roce 2002 Virgin Atlantic zaplatily Barbaře Hewson z Walesu v přepočtu 24100 US $ jako kompenzaci poté, co byla „rozmáčknuta“ obézní osobou, která během transatlantického letu seděla vedle ní ¢ ¢Barbara utrpěla sraženiny krve v hrudní oblasti, měla roztržené svaly na nohou a díky akutním zánětu sedacího nervu strávila měsíc na lůžku TAKÉ DOPADY OBEZITY ¢Letecký průmysl ¢ ¢American Centre for Disease Control (CDC) odhaduje: ¢ ¢Americké aerolinie v roce 2000 utratily navíc 275 mil. $ za 350 mil. galonů (1591.13 mil. litrů) paliva potřebného k přepravě nadbytečných kilogramů obézních Američanů ¢ ¢Je odhadováno, že spálení tohoto nadbytečného paliva představuje 380 milionů tun oxidu uhličitého, který se uvolnil do atmosféry TUDY CESTA NEPOVEDE ... ;-) http://www.healthnews-stat.com/primages/obesity-F.jpg CO JEŠTĚ? - FOOD SAFETY MATTERS ¢ Epidemie způsobená bakterií Listeria monocytogenes - 2006 • •K nejohroženějším skupinám patří mj. senioři ¢ ¢V anamnéze •Konzumace - sýrů vyrobených z nepasterovaného mléka, tepelně neošetřených masných výrobků, pâtés, chlazených salátů obsahujících majonézu... • oSenioři •Nezajímají se/nepřečtou datum spotřeby •Nepoznají změněnou chuť pokrmu/potraviny ČR – OSAMĚLÝ HRÁČ? eu-logo-771531 fao_logo_web un_logo5 WHOLOGO SVĚTOVÁ ZDRAVOTNICKÁ ORGANIZACE •Řídící a koordinační autoritou pro zdraví zřízenou v rámci Organizace spojených národů (organizace pro mezivládní spolupráci) •Je odpovědná za vedoucí roli v záležitostech globálního zdraví, formování zdravotnického výzkumu, stanovování standardů, jasné formulování na důkazech založených možností politik, poskytování technické podpory jednotlivým zemím a za monitoring a hodnocení trendů ve zdraví •Poskytuje konzultační činnost podle potřeb členských států, či odbornou pomoc při vypracování národních zdravotních strategií a sledování indikátorů zdravotního stavu populace a ukazatelů hodnotících zdravotnické systémy jednotlivých států. •Nemá legislativní úlohu! WHOLOGO EVROPSKÁ UNIE „JEDNOTNÁ V ROZMANITOSTI.“ oSvého druhu ojedinělé společenství 27 evropských zemí •Spojuje je hospodářské a politické partnerství •Postupně buduje jednotný evropský trh, který umožňuje volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu mezi jednotlivými členskými státy •V některých oblastech přenesly ČS svou zákonodárnou pravomoc na EU (např. zemědělství a rybolov) •Řada oblastí harmonizována, tj. legislativně upravena (bezpečnost potravin, bezpečnost hraček, bezpečnost materiálů pro styk s potravinami, oblast chemických látek, kvalita pitných vod…) • •Nemalou úlohu hraje i při sledování vážných přeshraničních zdravotních hrozeb, včasném varování před nimi a boji proti nim, tj. při hrozbách mezinárodního dopadu, jako jsou infekční onemocnění, pandemie chřipky či bioterorismus ¢ european_union VÝŽIVOVÁ A POTRAVINOVÁ POLITIKA ¢Evropská unie →Evropská komise – role v koordinaci a sdílení „good practice“ mezi ČS a podpora monitoringu pokroku v regionu, předkladatel legislativy →EFSA – zajišťování vědecké a technické báze pro akci a politika v oblasti bezpečnosti potravin a výživy v evropském kontextu ¢ ¢OSN – (specializované agentury) →FAO – přispění v oblasti odborného poradenství v oblasti zajištění dostatečného množství potravin, v bezpečnosti potravin, zemědělských a obchodních politikách, podpora produkce potravin a jejich bezpečnosti →Codex Alimentarius Commission →WHO – Regionální kancelář pro Evropu – implementace II. evropského akčního plánu Světové zdravotnické organizace pro potraviny a výživovou politikuna období let 2007 - 2012 VÝCHODISKA VÝŽIVOVÉ A POTRAVINOVÉ POLITIKY ¢Definice problémů veřejného zdraví souvisejících s výživou a potravinami ¢Strukturování problémových oblastí ¢Deklarace priorit ¢Stanovení reálných a dosažitelných cílů ¢Návrh strategie (a prováděcích akčních plánů) včetně jednotlivých kroků —Pozornost na zátěž způsobenou nemocemi souvisejícími s výživou, zátěž nemocemi z potravin —Malnutrice —Obezita a neinfekční nemoci hromadného výskytu —Zaměření na sociální nerovnosti ¢Plánování programů a akcí společně s dalšími relevantními determinantami, jako pohybová aktivita, konzumace alkoholu, kvalita vody a ostatními faktory (environmentálními) … VÝŽIVOVÁ A POTRAVINOVÁ POLITIKA ¢ WHO_logo_L,0 The public want good, wholesome products they can enjoy without fear, and many consumers do not distinguish between food safety and nutrition. Therefore coordination is essential, to avoid giving consumers conflicting information about which foods are both nutritious and safe. Moreover, increased collaboration can result in better use of resources, if activities for surveillance, risk management and health promotion (12) are undertaken jointly by the authorities responsible for food safety and nutrition. ¢ WHO EUROPEAN ACTION PLAN FOR FOOD AND NUTRITION POLICY 2007-2012 ¢ ¢Strategický rámec/strategické oblasti ¢ ¢Diet-related noncommunicable diseases ¢Obesity in children and adolescents ¢Micronutrient deficiencies ¢Foodborne diseases ¢ WHOLOGO WHO EUROPEAN ACTION PLAN FOR FOOD AND NUTRITION POLICY 2007-2012 ¢Klíčové oblasti působnosti ¢ —Podpora zdravého startu (do života) —Zajištění bezpečného, zdravého a udržitelného zabezpečení potravinami —Poskytování výstižných informací spotřebitelům a jejich edukace —Integrované aktivity zaměřené na ovlivnění relevantních determinat —Zdůraznění role výživy a bezpečnosti potravin ve zdravotnickém sektoru —Monitoring, evaluace a výzkum ¢ WHOLOGO WHO EUROPEAN ACTION PLAN FOR FOOD AND NUTRITION POLICY 2007-2012 —Snaha dosáhnout následujících cílů — —Snížit prevalenci NCD, která souvisí s výživou —Zvrátit trend obezity u dětí a mladistvých —Snížit prevalenci deficiencí mikronutrientů —Snížit incidenci alimentárních onemocnění ü< 10% denního energetického příjmu z nasycených tuků ü< 1% denního energetického příjmu z trans-mastných kyselin ü< 10% denního energetického příjmu z volného cukru ü≥ 400g ovoce a zeleniny denně ü< 5g soli za den WHOLOGO VDD vs. Dietární cíle NADVÁHA & OBEZITA ¢WHO: §Jsou definovány jako abnormalní nebo nadměrná akumulace tuku, která může poškodit zdraví. §Základní příčinou N & O je nerovnováha mezi přijímaným a vydaným množstvím energie §Globální N & O nárůst lze přičíst řadě faktorů včetně: ØGlobálnímu posunu ve stravování ke zvýšené konzumaci vysoce energetických potravin, které mají vysoký obsah tuku a cukrů a nízký obsah vitaminů, minerálních látek a dalších mikronutrientů Øa trendu snižující se pohybové aktivity způsobenému tím, že mnoho pracovních aktivit se stává aktivitami sedavými, mění se charakter dopravy a zvyšuje se urbanizace. ¢ ¢NL – „energetický příjem z potravy klesá; pohybová aktivita však klesá ještě více“ ¢ ¢UK – „energetický příjem je stejný jako před třiceti lety, avšak klesá pohybová aktivita“ ¢ ¢ scales gewicht nordic%20walking%201 kids_running Výživová pyramida walking6 0060-0504-2718-2733 EVROPSKÁ CHARTA BOJE PROTI OBEZITĚ § oBoj proti obezitě by měl spadat do rámce obecných strategií v oblasti nepřenosných onemocnění a do širšího kontextu trvale udržitelného rozvoje. o oLepší stravovací návyky a tělesná aktivita se projeví podstatným a mnohdy i rychlým působením na veřejné zdraví, jehož blahodárný vliv se nezastaví pouze u snížení výskytu nadváhy a obezity. o oHospodářská politika i politiky v oblasti obchodu, zemědělství, dopravy a plánování městské výstavby by při svém vzniku měly mezi hlavními zohledňovanými faktory brát v úvahu i dopady na cíle spojené se zdravím veřejnosti. obesity English logo revised again [Converted] WHOLOGO DALŠÍ…. ¢Rámec politiky boje proti alkoholu v evropském regionu WHO (Framework for Alcohol Policy in the European Region, 2006) ¢Globální strategie pro snižování škodlivého užívání alkoholu (2010) ¢WHO Rámcová úmluva o kontrole tabáku (WHO, 2003) /ČR prozatím neratifikováno/ ¢Evropská strategie pro prevenci a kontrolu neinfekčních onemocnění WHO/Europe, 2006) ¢Akční plán ke Globální strategii pro prevenci a kontrolu chronických neinfekčních onemocnění na léta 200 - 2013 WHOLOGO Zasazení do rámce dalších politik….. EVROPSKÁ UNIE ¢Článek 168 Smlouvy o fungování Evropské unie -ve znění Lisabonské smlouvy ¢ —Rada EU — —Komise — —Evropský parlament eu_logo_ctry_stars_grey Jaká je úloha? Koho zastupují? EVROPSKÁ UNIE ¢Bílá kniha – Společně pro zdraví: strategický přístup pro EU na období 2008 -2013 (Komise Evropských společenství, 2007) ¢Bílá kniha o zdravotní nezávadnosti potravin (1999) ¢Nařízení EP a Rady (ES) č. 178/2002 ze dne 28. ledna 2002, kterým se stanoví obecné zásady a požadavky potravinového práva, zřizuje se Evropský úřad pro bezpečnost potravin a stanoví se postupy týkající se bezpečnosti potravin ¢Nařízení EP a Rady č. 852/2004 ze dne 29. dubna 2004 o hygieně potravin ¢Nařízení EP a Rady č. 882/2004, ze dne 29. dubna 2004 o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel o zdraví zvířat a dobrých životních podmínkách zvířat; ¢Nařízení EP a Rady (ES) č. 1935/2004 ze dne 27. října 2004 o materiálech a předmětech určených pro styk s potravinami a o zrušení směrnic 80/590/EHS a 89/109/EHS; ¢Doporučení Evropské komise ze dne 28. dubna 2010 o výzkumné iniciativě společného plánování „Zdravá strava pro zdravý život“ (doporučení EK č.2010/250/EU). ¢Sdělení Komise: Solidarita ve zdraví: snížení nerovností ve zdraví v EU (2009) a související závěry Rady (2010) ¢Závěry Rady týkající se omezení příjmu soli u obyvatelstva eu_logo_ctry_stars_grey ČESKÁ REPUBLIKA ¢zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů (včetně prováděcích předpisů) ¢zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů (včetně prováděcích předpisů) ¢Strategie bezpečnosti potravin a výživy pro ČR (UV 61/2010) platné do roku 2013, ale lze předpokládat zachování strategického směru na celé desetiletí včetně tvorby navazujícího dokumentu ¢Dlouhodobý program zlepšování zdravotního stavu obyvatelstva ČR – Zdraví pro všechny v 21. století (UV 1046/2002) ¢Akční plán zdraví a životního prostředí České republiky – NEHAP (UV 810/1998) ¢„Strategický rámec udržitelného rozvoje České republiky“ (prioritní osa 1 – Populace, člověk a zdraví) ( UV 37/2010) ¢Strategie podpory dostupnosti a kvality veřejných služeb (UV č.824/2004) ¢Národní program podpory jakosti – národní politika jakosti (UV 458/2000) ČR… §usnesení vlády ze dne 18. ledna 2010 č. 61 ke Strategii bezpečnosti potravin a výživy na období let 2010 až 2013, §vymezuje nejen základní aktivity v oblasti bezpečnosti potravin, §představuje také dokument, který se poprvé v historii České republiky na vládní úrovni věnuje adresně i problematice výživy a definuje stěžejní oblasti zájmu i v této oblasti. EU PLATFORM FOR ACTION ON DIET, PHYSICAL ACTIVITY AND HEALTH > • oLaunched 2005 oPurpose - to create a forum for actors at European level who can commit their membership to engage in concrete actions oTo date the Platform involves 32 member EU organisations ranging from food industry to consumer protection NGOs owork under the leadership of the European Commission ocoordinated but autonomous actions by different parts of society to deal with the many aspects of the problem PRŮMYSL oUvádějte na trh výrobky s vylepšenou nutriční hodnotou oZvýšte důraz na složení vyráběného zboží a na roli „reformulace“, kterou může hrát v ozdravění výživy o„Reformulace“ produktů – proces, během kterého je produkt, jehož receptura je bohatá na „nezdravé“ složky, modifikován tak, aby byl zdravější oZveřejňujte jednoduché, srozumitelné, nezavádějící a konzistentní značení potravin oPraktikujte odpovědný marketing, zejména vůči dětem oPoužívejte dobré výrobní praxe a zavádějte systém HACCP oMedia mohou podpořit vzdělávací kampaně o výživě, bezpečnosti potravin a právech spotřebitele ZAPOJENÍ ČR DO MEZINÁRODNÍCH STRUKTUR ¢ ¢ ¢UN - WHO/FAO ¢Komise ¢Rada EU ¢Evropský parlament ¢ ¢Spolupráce na externí úrovni s EFSA… ¢ CODEX ALIMETARIUS COMMISSION ¢Plenární zasedání CAC je nejvyšším orgánem, který má rozhodovací pravomoc a schvaluje veškeré dokumenty zpracované jednotlivými odbornými výbory Codex Alimentarius nebo doporučení, resp. rozhodnutí přijatá odbornými výbory. ¢Rovněž schvaluje víceleté strategie, zahájení nových aktivit nebo pozastavení prací u některých dokumentů. ¢AC je mezinárodním fórem v oblasti bezpečnosti potravin a hodnocení jejich rizika, výsledky dosažené na úrovni CAC mají dopad na mezinárodní obchod s potravinami, dokumenty schválené na úrovni Codex Alimentarius jsou referenčními dokumenty při rozhodování v mezinárodních sporech vedených WTO. ¢Codex Alimentarius Commission byla založena FAO a WHO za účelem ochrany zdraví spotřebitele a zajištění slušných obchodních praktik. ¢Plenární zasedání CAC se koná jednou ročně, ČR na CAC vystupuje v souladu se společnou pozicí EU, k jejímuž formulování se konají dvě koordinační schůzky. CODEX ALIMENTARIUS ¢CCFA – Codex Alimentarius Committee on Food Additives ¢ ¢Povolování potravinářských přídatných látek při výrobě potravin a schvalování jejich specifikací, hodnocení a schvalování aromatických látek, vedení evidence pomocných látek používaných při výrobě potravin, zpracování mezinárodní normy pro používání přídatných látek a stanovení jejich maximálních limitů a další. ¢Jedná se o problematiku se střední prioritou s dopadem na potravinové právo. ¢Plenární zasedání se koná jednou ročně v Číně (hostitelská země CCFA), za účelem dosažení společné pozice EU mu předchází 1 až 2 koordinační schůzky (v Bruselu). ¢ CODEX ALIMENTARIUS ¢CCFC – Codex Alimentarius Committee on Contamination in Foods ¢ ¢Hodnocení rizika a stanovení maximálních přípustných limitů kontaminantů v potravinách, zpracovávání doporučení ke správné výrobní praxi vedoucí ke snížení přítomnosti kontaminantů v potravinách nebo surovinách pro výrobu potravin. ¢Jedná se o problematiku se střední prioritou s dopadem na potravinové právo. ¢Plenární zasedání se koná jednou ročně v Nizozemí nebo vybrané rozvojové zemi, za účelem dosažení společné pozice EU mu předchází 1 až 2 koordinační schůzky (v Bruselu). ¢ CODEX ALIMENTARIUS ¢CCPR – Codex Alimentarius Committee on Pesticide Residues ¢ ¢Hodnocení rizika a stanovení maximálních přípustných limitů reziduí pesticidů v potravinách, zpracovávání doporučení ke správné výrobní praxi vedoucí ke snižování používání úrovně pesticidů při ošetřování zemědělských plodin, zjišťování, jaké pesticidy se užívají (zejména v rozvojových státech), aktualizace seznamu povolených reziduí a jejich maximálních limitů. ¢Jedná se o problematiku se střední prioritou s dopadem na potravinové právo. ¢Plenární zasedání se koná jednou ročně v Číně (hostitelská země CCPR), za účelem dosažení společné pozice EU mu předchází 1 až 2 koordinační schůzky (v Bruselu). ¢ CODEX ALIMENTARIUS ¢CCFL – Codex Alimentarius Committee on Food Labelling ¢Způsob označování potravin na mezinárodní úrovni, stanovení údajů, které musí být na obalu potravin vždy uvedeny povinně, a údajů dobrovolných. Diskuze k označování geneticky modifikovaných potravin či potravin ekologického zemědělství, způsob výživového označování a jeho status a uvádění výživových a zdravotních tvrzení v označování potravin, způsob prezentace potravin a reklama potravin. ¢Jedná se o problematiku se střední prioritou s dopadem na potravinové právo. ¢Plenární zasedání se koná jednou ročně v Kanadě (hostitelská země CCFL) nebo vybrané rozvojové zemi, za účelem dosažení společné pozice EU mu předchází 1 až 2 koordinační schůzky (v Bruselu). CODEX ALIMENTARIUS ¢CCNFSDU – Codex Alimentarius Committee on Nutrition and Foods for Special Dietary Uses ¢Výbor se zabývá stanovením požadavků pro potraviny určené pro zvláštní výživu. Pozornost je věnována především kojenecké výživě a výživě pro malé děti, pokračovací výživě a potravinám pro lékařské účely. Dále se výbor zabývá stanovením maximálních dávek pro vitaminy a minerální látky, diskuzemi o omezení používání některých látek v doplňcích stravy, zpracováváním výživových doporučení. Zabývá se rovněž zapojením do realizace „Globální strategie výživy, fyzické aktivity a zdraví“ zpracované WHO. ¢Jedná se o problematiku se střední prioritou s dopadem na potravinové právo. ¢Plenární zasedání se koná jednou ročně v Německu (hostitelská země CCNFSDU) nebo vybrané rozvojové zemi, za účelem dosažení společné pozice EU mu předchází 1 až 2 koordinační schůzky (v Bruselu). CODEX ALIMENTARIUS ¢CCFH – Codex Alimentarius Committee on Food Hygiene ¢ ¢Stanovení mikrobiologických požadavků na potraviny, požadavků na hygienu výroby potravin, zpracovávání kódů správné hygienické praxe pro výrobu nebo přípravu různých druhů potravin, výměna informací o alimentárních onemocněních a jejich vývoji, hodnocení rizika u mikrobiologických agens. Projednávání situací v oblasti hygieny potravin ve všech státech světa a dle potřeby zpracování doporučení pro zlepšení situace v oblasti alimentárních nákaz. ¢Jedná se o problematiku se střední prioritou s dopadem na potravinové právo. ¢Plenární zasedání se koná jednou ročně v USA (hostitelská země CCFH) nebo vybrané rozvojové zemi, za účelem dosažení společné pozice EU mu předchází 1 až 2 koordinační schůzky (v Bruselu). WHO ¢Food Safety Counterparts ¢ ¢Jednání se soustředí na strategie v oblasti bezpečnosti potravin a výživy, monitorování (GEMD/Food, Total Diet Study) a výměnu informací k výskytu nebezpečných agens v potravinách (systém INFOSAN), kontinuální hodnocení spotřeby potravin a výživy populace a populačních skupin, hodnocení nových výživových trendů a stanovení výživových doporučení, hodnocení rizik např. u kontaminujících látek a reziduí v potravinách, používání pesticidů z hlediska dopadů na lidské zdraví, použití potravinářských technologií s ohledem na jejich bezpečnost apod. ¢Výstupy z jednání mají dopady na potravinové právo, zpracovávání právních přepisů v oblasti bezpečnosti potravin a výživy, přijímání (národních) strategií, stanovení výživových doporučení atp. ¢Četnost zasedání je 1x za rok, v případě krizových situací častěji WHO ¢WHO Nutrition Counterparts ¢ ¢Diskuze a výměna informací v oblasti výživy populace a populačních skupin, která zahrnuje jak oblast stravy a výživy (výživové trendy, stravovací návyky, výživová doporučení), tak i aspekty bezpečnosti potravin a dostatečného zajištění potravin. ¢Výstupy z jednání mají dopady na zpracovávání právních předpisů, doporučení k adekvátnímu zabezpečení dostupnosti potravin, přijímání (národních) strategií, stanovení výživových doporučení atp. ¢Zasedání se koná zpravidla jednou ročně. ¢ PŘÍKLAD KAMPANĚ (PRO DOSPĚLÉ) - DÁNSKO - SLOGAN A LOGO ;-) ¢ ¢6 krát denně ¢ ¢Sněz 600g ovoce a zeleniny každý den! ¢ ¢V Dánštině se číslo šest vyslovuje stejně jako slovo sex ¢ ¢ 1999aug_10 •Vláda ČR •Ministr zemědělství • • •sekretariát KS •(Ministerstvo zemědělství) •Útvar hlavního hygienika ČR •Ministerstvo životního prostředí •Ministerstvo dopravy • Státní úřad pro jadernou energii • •Ministerstvo průmyslu a obchodu •Orgány ochrany veřejného zdraví • •Státní veterinární správa ČR •Státní zemědělská a potravinářská inspekce • •Státní rostlinolékařská správa •Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský • • •Vědecký výbor: 1.pro potraviny 2.veterinární 3.výživy zvířat 4.fytosanitární a životního prostředí 5.pro GM potraviny a krmiva •Informační centrum bezpečnosti potravin • •Ministerstvo vnitra •Ministr zdravotnictví •Koordinace bezpečnosti potravin v České republice •Ministerstvo obrany •Ministerstvo spravedlnosti •Koordinační •skupina