P04 Diagnostika enterobakterií a bakteriálních původců gastrointestinálních infekcí VLLM0522c (podzim 2017) Osnova ● čeleď Enterobacteriaceae ● rod Campylobacter, rod Helicobacter ● čeleď Vibrionaceae ● úkoly 2/33 Čeleď Enterobacteriaceae ● G- tyčky, většinou pohyblivé (kromě shigel, klebsiel a Y. pestis), ● OXI- (KAT+), biochemicky značně aktivní ● komenzálové, saprofyté, patogeny střevní i mimostřevní (obligátní i oportunní patogeny) ● klinicky nejdůležitější čeleď G- tyček 3/33 Čeleď Enterobacteriaceae: patogeny ● způsobující celkové (systémové) infekce: – Yersinia pestis (mor) – antropopatogenní serovary salmonel (sérovary Typhi, Paratyphi A, B a C – břišní tyfus) ● obligátní patogeny způsobující zpravidla střevní infekce: – zoopatogenní serovary salmonel (sérovary Enteritidis, Typhimurium – salmonelózy) – shigely, Y. enterocolitica, Y. pseudotuberculosis ● podmíněně patogenní enterobakterie: – rody Escherichia, Klebsiella, Proteus, Serratia, Enterobacter, ... 4/33 Yersinia pestis ● původce moru ● přenašeč: blecha morová (Xenopsylla cheopsis) ● zdroj: krysy, potkani a jiní hlodavci ● formy onemocnění: – dýmějový (bubonický) mor – plicní forma – septická forma 5/33 Dýmějový (bubonický) mor 6/33 bubon (zvětšená uzlina) v podpaží hemoragie a srážení krve → odtud označení černá smrt Antropopatogenní salmonely ● S. enterica spp. enterica sérovary Typhi a Paratyphi ● septická onemocnění břišní tyfus/paratyfus ● vstupní branou je trávicí trakt (kontaminovaná voda) → inkubační doba 10–14 dní → primární bakteriémie, vysoké teploty, silné bolesti hlavy ● S. Typhi – antigeny O: 9, 12 – antigeny H: d – antigeny pouzdra: Vi ● Widalova reakce (aglutinace) 7/33 Zoopatogenní salmonely ● S. enterica spp. enterica sérovary Enteritidis, Typhimurium, aj. ● fekálně-orální přenos – kontaminované potraviny (zejména vejce, syrové drůbeží a vepřové maso) ● salmonelózy (průjmy bez krve, horečka, zvracení, u oslabených jedinců možná sepse) ● vysoká infekční dávka (cca 105-108 bakterií) = nutnost pomnožit se v nějaké potravině ● S. Enteritidis – antigeny O: 1, 9, 12 – antigeny H: g, m 8/33 Rod Shigella ● Shigella dysenteriae, S. flexneri, … ● fekálně-orální přenos, typická nemoc „špinavých rukou“, možný i alimentární přenos (voda, mléko, ...) ● shigelóza = bacilární úplavice/dysenterie (průjmy s krví a hlenem, horečka, křeče v břiše, zvracení) ● nízká infekční dávka (cca 102 bakterií) 9/33 Escherichia coli ● důležitá součást střevní mikroflóry (produkce kolicinů a mikrocinů), omezuje kolonizaci střeva jinými bakteriemi ● patogeny ve střevě: – EPEC (enteropatogenní EC) – novorozenecké průjmy – ETEC (enterotoxigenní EC) – průjmy (cestovatelské) – EIEC (enteroinvazivní EC) – krvavé průjmy – EHEC = STEC (enterohemoragické, shiga-like toxigenní EC) – hemolyticko-uremický syndrom (průjem, zvracení, horečka, následuje anémie, petechie, … až selhání ledvin a neurologické příznaky) ● zejména sérotyp O157:H7 (dále O26, O55, O111) ● nízká infekční dávka (< 50 bakterií) 10/33 Escherichia coli (2) ● patogeny ve střevě: – EAEC (enteroagregativní EC) – cestovatelské průjmy – DAEC (difúzně-adherentní EC) – cestovatelské vodnaté průjmy se zvracením ● patogeny mimo střevo: – UPEC (uropatogenní EC) – kmeny způsobující respirační infekce, sepse, infekce ran, novorozenecké meningitidy… ● epidemie v Německu 2011 (EAEC O104:H4, která získala geny pro shiga toxin od STEC horizontálním přenosem) 11/33 Escherichia coli (3) 12/33 Rod Klebsiella ● opouzdřené bakterie ● Klebsiella pneumoniae, K. oxytoca, K. ozaenae ● nozokomiální patogeny – infekce močových cest – pneumonie, sepse 13/33 Rod Proteus ● Proteus mirabilis, Proteus vulgaris ● původci močových infekcí ● typický je plazivý růst (tj. neroste jen v místě inokulace, ale šíří se po povrchu agaru do stran), tzv. Raussův fenomén či fenomén příbojové vlny 14/33 Multirezistentní enterobakterie ● rezistence na větší množství antibiotik ● častí producenti širokospektrých betalaktamáz typu ESBL popř. ampC 15/33 Izoláty E. coli rezistentní k aminopenicilinům, rok 2013 Multirezistentní enterobakterie (2) 16/33 Multirezistentní izoláty K. pneumoniae, rezistence ke 3. gen. cefalosporinů, fluorochinolonům a aminoglykosidům, rok 2013 Campylobacter jejuni ● G- zahnutá tyčka (nepatří mezi enterobakterie), OXI+ ● kampylobakterióza - průběh a závažnost onemocnění srovnatelná se salmonelózou (nebývá zvracení) ● fekálně-orální přenos – kontaminované potraviny (zejména drůbeží maso) ● speciální kultivace (viz úkol č. 7): – černá „půda pro kampylobaktery“ (CCDA - charcoalcefoperazone-deoxycholate agar); neroste na KA a ENDO – teplota 42 °C – zvýšená tenze CO2 – prodloužená kultivace na 48 hodin 17/33 Helicobacter pylori ● G- zahnutá (spirálovitá) tyčka (nepatří mezi enterobakterie) ● v žaludku mohutnou→ ureázovou aktivitou si upravuje mikroprostředí (využití pro dg.) ● podíl na vzniku gastroduodenálních vředů ● speciální půda (kultivace 5 dní) 18/33 Čeleď: Vibrionaceae ● G- krátké zakřivené tyčky, pohyblivé, OXI+ ● ve vodě v teplých oblastech ● Vibrio cholerae – cholera (těžké průjmové onemocnění, zvracení), sérotypy O1 a O139 ● halofilní vibria: – V. parahaemolyticus (gastroenteritis, krvavé průjmy) – V. vulnificus (infekce ran, sepse) 19/33 Diferenciální diagnostika ● Gramovo barvení pro odlišení G- tyček ● ENDO: z klinicky významných rostou enterobakterie, Vibrionaceae a G- nefermentující tyčky (GNFB; praktikum P06) ● Hajnova půda pro odlišení GNFB (vše negativní) ● Oxidáza pro odlišení vibrií (pozor, některé GNFB mohou mít také pozitivní oxidázu; rod Plesiomonas má také pozitivní oxidázu, ačkoliv patří do čeledi Enterobacteriaceae) 20/33 Rozlišení enterobakterií ● ENDO: možné orientační rozlišení obligátních patogenů (vetšinou L-) a potenciálních patogenů (většinou L+) ● další půdy: – XLD (salmonely černé, shigely růžové, ostatní enterobakterie žluté, G+ bakterie jsou inhibovány) – MAL, Deoxycholát-citrátový (DC) agar (obě půdy podobné XLD, určené pro enterobakterie) – CIN pro yersinie ● biochemické testy (Hajna, MIU, ENTEROtesty aj.) ● antigenní analýza (zpravidla sklíčková aglutinace) 21/33 Úkol 1: Mikroskopie kmenů ● obarvěte podle Grama sedm kmenů (kromě kmenu N, ten je pro Vás již obarven) ● jeden z kmenů bude G+, výsledek si poznamenejte, dále už s ním ale nebudeme pracovat 22/33 Úkol 2: Kultivace na KA a ENDO ● popište kolonie na KA a ENDO ● na KA můžete vidět hemolýzu, není ale důležitá pro diagnostiku ● nezapomeňte že L+ kmeny mají nejen červené (též růžovočervené nebo kovový lesk) kolonie, ale i okolní půdu (jinak je to jen pigment) ● kmeny, které nerostou ani na jedné z půd a morfologicky se jeví jako zahnuté mohou být kampylobakter – tyčky, které nejsou zahnuté budou probírány až v dalším z praktik 23/33 Úkol 3: Skupinová dg. G- tyček rostoucích na ENDO ● úkol 3a: Hajna – pátráme po GNFB, biochemicky neaktivním kmenu (tj. celá půda je červená), pokud je půda žlutá, tvoří kmen fermentuje Glc nebo Lac, pokud je černá, pak kmen tvoří sirovodík ● úkol 3b: Oxidáza – pro odlišení vibrií (OXI+) a enterobakterií (OXI-), GNFB mohou být OXI+ i OXI- 24/33 Úkol 3: Skupinová dg. G- tyček rostoucích na ENDO - HAJNA ● Hajnova půda (Kligler's Iron Agar, KIA) – štěpení laktózy (A = NEG, B = POZ) – štěpení glukózy (C = NEG, D = POZ) – produkce H2S (POZ = zčernání půdy) – tvorba plynu (POZ = potrhaná půda, bublinky, půda vysunutá nahoru) – očkování vpichem a tzv. hádkem 25/33 Úkol 4: Další kultivační a biochemické testy ● úkol 4a: popište kmeny na XLD (salmonely mají bledé kolonie s černým středem) a dalších selektivních půdách ● úkol 4b: ENTEROtest 16 (17 reakcí: 1. je ONPG, 2. až 9. jsou v prvním řádku, 10. až 17. ve druhém řádku) 26/33 Úkol 5: Antigenní analýza ● úkol 5a: vyloučení EPEC (sklíčková aglutinace se dvěma polyvalentními séry) – pro detekci 12 serovarů EPEC nonavalentní sérum (I, II, III) a trivalentní sérum (IV) – pokud je jedno z nich pozitivní, pokračujeme s příslušnými trivalentními resp. monovalentními séry – neužívá se vždy, obyčejně však u obligátních patogenů (salmonely, shigely, yersinie) a u střevních izolátů E. coli při podezření na EPEC (děti do 3 let) nebo STEC ● úkol 5b: určení sérovaru salmonely (sklíčková aglutinace se dvěma séry, obě musí být pozitivní; S. Enteritidis pozitivní tělový antigen 9, bičíkový g, m) 27/33 Úkol 6: test citlivosti na ATB ● antibiotická citlivost se neurčuje u kmenů ze stolice (u bakteriálních průjmů podání ATB prodlužuje dobu vylučování patogenů ze střeva, doporučují se probiotika) ● antibiotická citlivost se určuje u kmenů z moče – spektrum testovaných ATB zahrnuje i léky používané při léčbě močových infekcí (např. nitrofurantoin) 28/33 Úkol 7: Dg. kampylobakterů ● speciální kultivace: – černá „půda pro kampylobaktery“ (CCDA charcoal-cefoperazone-deoxycholate agar); neroste na KA a ENDO – teplota 42 °C – zvýšená tenze CO2 – prodloužená kultivace na 48 hod ● OXI+ (typicky opožděná pozitivita) 29/33 Úkol 8: Ureázový test v diagnostice helikobakterů ● helikobaktery nerostou na běžných půdách (mají speciální půdu, kultivace 5 dní) ● využívá se štěpení urey (ureázová aktivita je tak silná, že můžeme pracovat přímo s odebraným vzorkem (žaludeční tkáň) ● POZ = červená ● NEG = žlutá 30/33 Úkol 9: Dg. čeledi Vibrionaceae ● mikroskopicky zahnutá tyčka ● kultivace: – pomnožení v alkalické peptonové vodě – pevná půda TCŽS (thiosíran-citrát-žluč-sacharóza) ● pro biochemickou identifikaci můžeme použít sadu ENTEROtest 16, ale s jinou maticí ● antigenní analýza: sérovary O1 a O139 ● další biochemické testování sérovaru O1 (biovary Classic a El Tor) 31/33 Vibrio sp. www2.mf.uni-lj.si Po tomto cvičení byste měli umět: ● správně použít dekontaminační metody (dezinfekce, vyšší stupeň dezinfekce, sterilizace) pro různé druhy materiálů a situací ● správně si mýt a dezinfikovat ruce ● popsat nejdůležitější zástupce čeledí Enterobacteriaceae a Vibrionaceae a rodů Campylobacter a Helicobacter vč. diagnostických postupů, které vedou k úspěšné identifikaci ● posoudit, kdy je vhodné využít antigenní analýzu ● jmenovat klinicky nejdůležitější sérovary salmonel, escherichií a vibrií 33/33