1 Ochrana veřejného zdraví doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Brno C:\WINDOWS\Profiles\tom\Plocha\LOGOSUPP.PCX Bc 5.semestr (3.r.) nSestry (zkouška) nPorodní asistentky (kolokvium) nZáchranáři (kolokvium) n Zkouška či kolokvium budou umožněny pouze studentům s řádně absolvovanou a evidovanou výukou! 2 3 Zákon o ochraně veřejného zdraví – č. 258/2000 sb. C:\Users\jfiala\Desktop\XXX\Beze jména2.jpg 4 Zákon o ochraně veřejného zdraví – č. 258/2000 sb. C:\Users\jfiala\Desktop\XXX\Beze jména2.jpg 5 Zákon o ochraně veřejného zdraví – č. 258/2000 sb. C:\Users\jfiala\Desktop\XXX\Beze jména2.jpg 6 C:\Users\jfiala\Desktop\XXX\Beze jména2.jpg 7 C:\Users\jfiala\Desktop\XXX\Beze jména2.jpg 8 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\13 - výuka podzim 2014\04 - OVZ denní PA + sestry\Zdraví 2020 - 1.jpg 9 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\13 - výuka podzim 2014\04 - OVZ denní PA + sestry\Zdraví 2020 - 2.jpg Na čem závisí naše zdraví: Odolnost organismu daná geneticky + vypěstovaná odolnost Úroveň zdraví Životní prostředí 5% (vzduch, voda, kvalita – znečištění, hluk, Klima……. Zdravotnictví 20% (úroveň dostupnost, efektivita) Faktory životního stylu 75% Sociální a ekonomické faktory 11 Ochrana zdraví: nOchrana před škodlivými vnějšími vlivy nPodpora a posilování zdraví, odolnosti 12 Co vše patří do ochrany zdraví (zejm. ve smyslu primární prevence) nOčkování nOchrana zdraví při práci, hygiena práce nPéče o životní prostředí (vzduch, voda, hlučnost, záření….. nBěžná hygiena a další protiinfekční opatření nSledování kvality potravin nZdravý životní styl (nekouření, zdravá výživa, pohyb) 13 DRUHY PREVENCE Podstata: Úrovně prevence: Primární Sekundární Zabránit vzniku nemoci -eliminování příčin nemocí, zvyšování odolnosti vůči nemocem Časná diagnóza poruchy, přerušení procesu vzniku onemocnění ještě před symptomatickým stádiem Terciární Zmírnit progresi, zabránit – oddálit novou ataku 14 Ochrana před kardiovaskulárními onemocněními: Hlavní preventabilní rizikové faktory KVO 15 Na co se umírá: 16 AHD0501-01-07-001 17 Ateroskleróza společný jmenovatel a příčina hlavních kardiovaskulárních onemocnění nICHS – ischemická choroba srdeční, infarkt myokardu (IM) nHypertenze nMozková mrtvice (ischemická, hemoragický) 18 Faktory životního stylu § Strava - bohatá na satur. tuky, cholesterol a energii, chudá na ochranné látky § Kouření § Nízká pohybová aktivita § Alkohol Biochemické a fyziologické charakteristiky § Zvýšený Cholesterol v plasmě § Zvýšený Krevní tlak § Nadváha, obezita § Trombogenní faktory Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory aterosklerózy (ICHS) § Diabetes, zvýšený krevní cukr (ovlivnitelné přímo) (ovlivnitelné nepřímo, sekundárně) 19 Tabák - kouření nNejvýznamnější jednotlivý rizikový faktor pro kardiovaskulární onemocnění n Principielně velmi snadná ovlivnitelnost n Škodí kardiovaskulárně i v nejmenší dávce (i < než 1 cigareta denně) 20 Strava a riziko aterosklerózy § Složení a množství tuků (MK) § Energetický příjem (nadměrný) § Ochranné látky (vitamíny, antioxidanty, vláknina) nNasycené (saturované) (masný a mléčný tuk, kokos) nNenasycené (rostlinné oleje, mořské ryby) - Jedno-nenasycené - Vícenenasycené - „Trans“- pozor – pečivo apod! § Cholesterol (není ale to nejdůležitější) 21 Význam rostlinné stravy nVláknina nFlavonoidy nAntioxidantia nKyselina listová nRostlinné steroly n n 22 Doporučení stravy pro prevenci KVO § Strava musí být pestrá § Energetický příjem takový, aby BMI = 18,5 - 25 nOvoce a zelenina nCelozrnné obilniny a chléb nMléčné výrobky s nízkým obsahem tuku nRyby § Podporovat konzumaci následujících druhů potravin: § Ryby a omega-3 MK obzvláště chrání před KVO § Tuky: nTuky = 25-35% příjmu energie nNasycené – do 7% celk. energie nPříjem cholesterolu < 200mg denně nNasycené t.nahradit sacharidy a MUFA+PUFA 23 Příčiny aterosklerózy Faktory životního stylu § Strava - bohatá na satur. tuky, cholesterol a energii § Kouření § Nízká pohybová aktivita § Alkohol - nadměrná konzumace Biochemické a fyziologické charakteristiky § Zvýšený Cholesterol § Zvýšený Krevní tlak § Nadváha, obezita § Trombogenní faktory Hlavní ovlivnitelné rizikové faktory § Diabetes, zvýšený krevní cukr § Nízká zdatnost, výkonnost a odolnost srdce a oběhového sys. 24 Funkce cholesterolu: nStavební kámen každé buňky (membrána) nTvorba steroidních hormonů (hormony kůry nadledvinek, pohlavní hormony) Pozitivní: nZáklad žluče (důležitá pro trávení) Škodlivá – je-li ho v krvi příliš: nAteroskleróza (ukládání do stěny tepen jako cholesterolový plát) 25 Druhy cholesterolu v krvi nCelkový cholesterol (TC) nLDL-cholesterol (LDL-C) nHDL-cholesterol (HDL-C) < 5 mmol/l, u rizik. < 4,5 mmol < 3 mmol/l, u rizik. < 2,5 mmol > 1 mmol/l 26 Metabolismus cholesterolu Obrázek4 Střevo Žaludek Játra Obrázek6 Periferní tkáně Krevní oběh Žluč Vstřebávání ze střeva Cholesterol ve střevě: Z potravy 0,3 g/den (Vstřebá se 95 %) Ze žluči 1-2 g/den 5 % se vyloučí stolicí LDL-receptory 27 Na čem závisí hladina krevního cholesterolu nIndividuální regulační schopnosti dané geneticky (kvalita LDL receptorů apod.) nStrava: ØSložení konzumovaných tuků (poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin) ØMnožství cholesterolu v potravě ØLátky ovlivňující vstřebávání cholesterolu nPohybová aktivita nNadváha a obezita 28 Doporučení tělesné hmotnosti (Energetická bilance, složení těla – obsah tuku) BMI 18,5 - 25 Hmotnost [kg] / (Výška)2 [m] nUdržovat rovnováhu mezi příjmem energie a výdejem tak, aby: nHmotnostní přírůstek za dospělost < 5 kg Podváha Přiměřená hmotnost Nadváha Obezita < 18,5 18,5 - 25 25 - 30 > 30 Hodnocení hmotnosti podle BMI: 29 Krevní tlak < 120 Systolický TK Diastolický TK Kategorie < 80 120 - 129 80 - 84 85 - 89 > 90 130 - 139 > 140 Optimální Normální Vysoký normální Hypertenze Hlavní rizikové faktory pro hypertenzi 30 nSůl nNadváha a obezita nAlkohol nNízká pohybová aktivita Příčiny a prevence rakoviny 31 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\16 - výuka jaro 2016\04 - cz medici\Nové materiály k Rakovině\Cancer prevention rcommendations.jpg Obecný stav znalostí o prevenci rakoviny 32 nNeinformovanost o skutečných příčinách rakoviny (někdy i u lékařů!), zcela mylné názory. nChybné zaměření ve snaze žít zdravě, jíst zdravě… nJe obtížné orientovat se v záplavě nepodložených zpráv o faktorech ovlivňujících riziko rakoviny. nNevyužívání možností primární prevence rakoviny (stále drtivě převažuje sekundární) Příčiny rakoviny: 33 Anand et al. (2008) 34 Atributivní přispění k celk. úmrtnosti na nádory – kolika % 0 5 10 15 20 25 30 35 40 % Kouření Výživové faktory 30 % Alkohol Infekční agens Radiace a sluneční záření Pracovní expozice Chemické škodliviny v životním prostředí 35 % 5 % Ovlivnitelné zevní faktory působí 80 % nádorů! Příčiny rakoviny Nízká pohybová aktivita 5 % Kouření * Nejvýznamnější jednotlivá příčina rakoviny (30% všech případů) * V kouři cigaret cca 60 prokázaných lidských karcinogenů (!!!) * Prokazatelně zvyšuje riziko nejméně 18 druhů nádorů Kouření a rakovina 36 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\15 - výuka podzim 2015\příčiny rakoviny - obrázky\cances caused by smoking.jpg Důkazy o karcinogenitě kouření pro člověka - kat. důkazy dostatečné – platí pro následující nádory: 37 1.Ústní dutina 2.Oropharynx 3.Nasopharynx 4.Hypopharynx 5.Jícen 6.Žaludek 7.Kolorektum 8.Játra 9.Pankreas 10.Nosní dutiny a paranasální sinusy 11.Hrtan 12.Plíce 13.Cervix dělohy 14.Ovarium 15.Močový měchýř 16.Ledvina 17.Močovod 18.Kostní dřeň (myeloidní leukemie) 19.Prs (limitované důkazy) Infekce 38 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\15 - výuka podzim 2015\příčiny rakoviny - obrázky\infekce 2b.jpg Infekce 39 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\15 - výuka podzim 2015\příčiny rakoviny - obrázky\kůže.jpg Vliv výživy na riziko rakoviny 40 41 C:\Users\jfiala\Desktop\Publikace citace\50 - BOD - 25.4. 2014 - Výživa a nádory\shrnutí.jpg 42 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\16 - výuka jaro 2016\04 - cz medici\Nové materiály k Rakovině\IARC processed meat.jpg C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\16 - výuka jaro 2016\04 - cz medici\Nové materiály k Rakovině\IARC - red meat.jpg Červené maso – všechny typy svaloviny savců, např. hovězí, vepřové, jehněčí, skopové, koňské, kozí, i maso mleté a zmrazené. Masné výrobky – maso zpracované nasolením, marinováním, fermentací, uzením nebo jinými procesy pro zvýraznění chuti nebo prodloužení trvanlivosti. Hodnoceno – více než 800 studií. Risk +17% (1.05-1.31) na každých 100 g červ.masa/den Kolorektum: Risk +18% (1.10-1.28) na každých 50 g masných výrobků/den Dále: červ maso: pankreas, prostata, masné výrobky: žaludek 43 C:\Users\jfiala\Desktop\Publikace citace\50 - BOD - 25.4. 2014 - Výživa a nádory\variety-in-foods-saves-the-long-life2.jpg Nejlepší řešení? Pestrá a vyvážená strava! A co podstatné není, nemá vliv: 44 nÉčka nZbytky pesticidů v potravinách nNáhradní sladidla nČaj (zelený i černý) nKáva nSuplementa, vitamíny v tabletách nBiopotraviny n n 45 n C:\Users\Fiala\Desktop\nádory\bioporaviny.jpg tabulka 12 - pohyb 47 C:\Users\jfiala\Desktop\VÝUKA\14 - výuka jaro 2015\Cz - medici\Rakovina - příprava\50 % can be prevented.jpg