Technologie přípravy pokrmů Výrobní středisko Mgr. Kamila Kroupová *Výrobní středisko patří k nejsložitějším střediskům provozovny veřejného stravování. *K zabezpečení dokonalého chodu výrobního střediska se vychází * z vysokých nároků na dispoziční řešení tak, aby byl zajištěn logický tok * surovin a technologických postupů od příjmu surovin až po výdej * hotových jídel v odbytových střediscích. *V tomto řešení je nutné dodržet hygienické předpisy, které určují vybavení jednotlivých pracovišť a toku surovin tak, aby během technologického procesu nedocházelo ke křížení tzv. čistých a špinavých cest a dodržet zároveň veškeré požadavky na bezpečnost práce. Výrobní středisko Výsledek obrázku pro profesionální kuchyně *1) hrubá přípravna brambor a zeleniny – umístěná v blízkosti příslušných skladů, vybavená mycími dřezy, výlevkou a stroji na praní a škrábání brambor a zeleniny. * * * * * *2) hrubá přípravna masa – vybavená pracovní plochou a mycími dřezy. * * * * Rozdělení výrobních středisek: *3) čistá přípravna brambor a zeleniny – vybavená pracovními stoly a dřezy. * * * *4) čistá přípravna masa – vybavená pracovní plochou, mycími dřezy a špalkem na maso. Dále strojky na mletí, kutrování, řezání, krájení, universální kuchyňský stroj s příslušenstvím zabezpečujícím požadované činnosti při přípravě masa. * Výsledek obrázku pro vybavení přípravny masa *5) přípravna těsta s kynárnou – pracovní stoly s nerezovou nebo žulovou deskou *včetně dřezu, universální stroj s příslušenstvím nebo samostatné stroje (hnětače, šlehače, dělička těsta apod.) * *6) hlavní teplá kuchyně – s veškerým tepelným zařízením *(sporáky, konvektomaty, smažící pánve, kotle, pečící trouby apod.). *Dále dostatečné množství pracovních ploch, výlevka, umývadlo apod. * *7) studená kuchyně – vybavená pracovními stoly, mycími dřezy a potřebnými stroji. * * * * * * * *8) kávová kuchyně – vybavená stroji na přípravu kávy. * *9) cukrářská výroba – jsou zde pracovní stoly a mycí dřezy, sporák, cukrářská pec se stojanem na plechy, chladící skříň apod. Výsledek obrázku pro kuchyně v cukrárna *10) umývárna černého nádobí – doplněná myčkou speciálně pro tento účel konstruovanou s využitím vyšších tlaků horké vody. * * * * * *11) umývárna bílého nádobí – doplněná myčkou různých provedení (skříňová nebo průběžná). * *Zdroje: *ŠEBELOVÁ, Marie, HORNÍK, Jaromír, ed. Zařízení závodů: učebnice pro odborná učiliště : obor kuchařské práce. Praha: Parta, 2005. ISBN 80-7320-076-7. * *Obrázky: *https://cdn.varimjakosef.cz/data/image/title/2018/08/5b657fa116e4d.jpg?1533378465 *https://slideplayer.cz/slide/12637966/76/images/5/%C5%A0krabka+na+brambory.jpg *https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSEj9p8GPAOCEgRl_4h6Fv37Z-oaubvjkhrOlIlKXfdMK 39n8NP1A