Veronika Suchodolová Kamila Jančeková Je laktózová intolerance nemoc? Mléko —„75 % populace má problém s trávením laktózy“ —„Lidé jsou jediný živočišný druh konzumující mléko jiného živočišného druhu po odstavení od mateřského mléka“ —„Mléko zahleňuje a je tak příčinou mnoha chorob“ Laktóza - mléčný cukr —disacharid složený z monosacharidů glukózy a galaktózy (β-1,4 glykosidovou vazbou) —přirozený výskyt: výhradně v mléce savců —další zdroje: pečivo, sušenky, instantní potraviny, léky —ve srovnání se sacharózou : méně sladká hůře rozpustná ve vodě pomaleji vstřebatelná v zažívacím traktu Druh mléka Obsah laktózy v % hmotnosti Kravské 4,8 Kozí 4,4 Lidské 7,2 Ovčí 5,1 LAKTÓZOVÁ TOLERANCE INTOLERANCE Laktózová tolerance —hydrolýza laktózy laktázou v tenkém střevě - jejunum: optimální pH 6-8 a nízká koncentrace bakterií —aktivita laktázy v průběhu života - prenatální - postnatální Laktózová intolerance —osud laktózy v tenkém střevě - ↑ osmotického tlaku a proudění tekutin do střevního lumen —osud laktózy v tlustém střevě 1. G+ bakterie a fermentace laktózy 2. ↑ osmot. tlaku, proudění tekutin do střevního lumen) Příznaky laktózové intolerance —Laktózová intolerance byla poprvé popsána Hippokratem, tzn. přibližně 400 let před naším letopočtem —Klinické příznaky jsou však sledovány až v posledních padesáti letech —Některé zdroje uvádí, že až 70 % populace celého světa má nesnášenlivost laktózy - všichni ale nejsou přímo laktózově intolerantní. Různorodost mikrobioty tlustého střeva je totiž příčinou rozdílných projevů laktózové intolerance > > Výskyt hypolaktázie ve světě Co sní rodiny za týden? Genetika a hypotézy vzniku laktózové tolerance (nejběžnější selektivní malabsorpce) —Genetické pozadí laktózové tolerance a intolerance finská studie: 1. přítomnost variantního genu regulujícího tvorbu laktázy u laktózove intolerantních = původní forma 2. genová mutace u laktózově tolerantních —Hypotézy vzniku laktózové tolerance: - kulturně-historická a domestikace zvířat (Simoons 1970, McCrancken 1971 – počátek konzumace M a MV před 10tis. lety) - aridní klima a pouštní nomádi (Cook a al-Torki 1975) - geografické souvislosti Přirozený stav! https://www.stream.cz/expertiza/10031250-mleko-jsme-geneticky-vybaveni-kjeho-traveni?rss&dop-ab-var iant=5&seq-no=1 Typy laktózové intolerance —Vrozená laktózová intolerance – výskyt vzácný —Primární typ – přirozený v dospělosti —Sekundární typ – vznikající v souvislosti s postižením tenkého střeva Diagnostika —Jejunální biopsie (určování laktázy v mukóze) Bioptický vzorek se získává použitím Crosbyho nástroje 10-20 cm distálně od Trietzova ligamenta za kontroly rentgenu. Intubace je relativně pracná a pro pacienta nepříjemná. U této metody je důležité místo odběru, protože aktivita laktázy mezi duodenem a ileem značně kolísá —Toleranční test (podobný oGTT) Laktóza v množství 50 g na m2 tělesného povrchu se podává rozpuštěná v 500 ml vody nebo čaje. Po dobu 2 hodin se měří ve čtvrthodinových intervalech koncentrace glukózy v krvi. Pro snížené štěpení laktózy svědčí již vzestup glukózy o méně než 20-25 mg/100 ml (1-1,2 mmol/l) —Dechový test (stanovení vodíku ve vydechovaném vzduchu) Z nerozštěpené laktózy vzniká v tlustém střevě působením mikroflóry vedle dalších látek také vodík. Ten přechází částečně do krve, je transportován do plic a zde eliminován. Stanovení se provádí buď plynovým chromatografem, nebo elektrofyzikální metodou. Zvýšení vodíkové koncentrace od základní hladiny o více než 20 ppm (mg/l) se obecně považuje za projev nedostatečného štěpení laktózy. —Test kyselosti stolice (detekce kyseliny mléčné a krátkých mastných kyselin ve stolici) —Genetický test (detekce 2 sekvenčních variant asociovaných se sníženou aktivitou laktázy: C/T -13910 a G/A -22018 lokalizovaných v intronech 9 a 13 MCM6 genu) Doporučení při laktózové intoleranci —Pochopení základní diagnózy —Výživové doporučení: - fermentované mléčné výrobky (přítomnost bakterií, které obsahují β-galaktosidázu + nižší koncentrace laktózy + prebiotické působení na flóru tlustého střeva) - příjem laktózy v malých dávkách —Laktóza jako prebiotikum a přirozená prevence zácpy —Laktóza z nemléčných zdrojů —Adaptace střeva na pravidelnou konzumaci laktózy OBSAH LAKTÓZY V MLÉCE A MLÉČNÝCH VÝROBCÍCH Potravina Obsah laktózy (g/100 g) Velikost obvyklé porce Obsah laktózy v porci (g) Lidské mléko 7,2 - - Mléko (kravské, kozí, ovčí) 4,4 – 5,1 250 ml 11,0 – 12,3 Jogurt 4,1 150 ml 6,2 Kefír 3,8 200 ml 7,6 Tvaroh měkký 3,5 100 g 3,5 Cottage 2,2 100 g 2,2 Sýry (eidam, niva, hermelín) 0,4 -1,3 50 g 0,2 - 0,7 Smetana (30 % tuku) 3,1 15 ml 0,5 C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Downloads\foto-6 (1).jpg Doporučení přípravy stravy při intoleranci laktózy: —Sledovat etikety a vyloučit potraviny obsahující laktózu. Je třeba sledovat ale i přítomnost mléka, syrovátky, sušeného mléka. —Laktózu může obsahovat: pečivo sladké i slané, sladkosti, zmrzliny, čokoládové a tukové polevy, instantní potraviny i čaje, uzeniny, margaríny, … —Jaké jsou možnosti: —často není nutné vyřadit všechny mléčné výrobky (vesměs dobře snášeny zakysané ml.v.) —bezlaktózové mléčné výrobky – do 0,01 g laktózy/100 g - bezlaktózová mléka, jogurty, sýry, šlehačka apod. Např. firma ´MinusL´ (Tesco, Globus, Výrobce: OMIRA, Německo). Obsah vápníku je zde zachován. —fortifikované rostlinné nápoje a výrobky z nich: Sojový, rýžový, ovesný nápoj, případně další nápoje na rostlinné bázi, nejlépe obohacené vápníkem. Např. firma Alpro soya, Provamel, Alnatura. —Sušené rostlinné nápoje – Zajíc, Soja milk – ne u alergie na soju —potraviny pro vegany (obohacené o vápník nejčastěji z mořských řas). —Např. sýr Veganline - original rostlinný sýr 200g typu Eidam /mozzarella rostlinný sýr 200 g - Čistě rostlinná alternativa k mléčným sýrům. —Nízký obsah laktózy mají: přírodní jogurty, zralé sýry (ementál, parmezán, cheddar, gouda …camembert, eidam, mozzarella, niva aj.), zakysaná smetana, kefír, tvaroh, máslo. — PROBLÉM mléčná bílkovina X mléčný cukr —ALERGIE ….na bílkovinu —Výskyt: 1-3 % dospělých —INTOLERANCE …. cukru —Výskyt: různý PROBLÉM mléčná bílkovina X mléčný cukr •ALERGIE ….na bílkovinu •Výskyt: 1-3 % dospělých •Řešení: naprosté vyloučení všech potravin obsahujících mléčnou bílkovinu •INTOLERANCE …. cukru •Výskyt: různý — primární X sekundární LI •Řešení: mléčné výrobky se konzumovat mohou, sledován je však obsah mléčného cukru BEZ MLÉKA versus doporučení 2-3krát denně — —BÍLKOVINY — —VÁPNÍK C:\Documents and Settings\Verunka\Dokumenty\Dropbox\UNKA\UNKA\PROJEKTY\VIP\foto-všec\BROŽURA\várka_první\foto-36.jpg zdroj: pav.rvp.cz Laktózová intolerance X rizikové faktory osteoporózy —Vnitřní faktory: - Genetické faktory - Věk a pohlaví - Geografické vlivy —Vnejší faktory: - neadekvátní příjem živin: nízký příjem Ca, nedostatek vit. D, příjem bílkovin, fosforu - nízká pohybová aktivita - kouření, alkohol - kofein a kolové nápoje - nízká hmotnost Kazuistika —žena, 26 let, po porodu 1. dítěte velmi časté trávící obtíže, z důvodu podezření Crohnovy choroby (výskyt v rodině) byla provedena biopsie tenkého střeva – diagnóza laktózové intolerance —v současnosti mléčné výrobky konzumuje, zdravotní obtíže nemá Příznaky laktózové intolerance ANO/NE Příznaky laktózové intolerance ANO/NE Střevní obtíže ANO Bolest hlavy NE Bolest břicha ANO Bolest svalů NE Nadýmání ANO Dlouhodobě těžká únava MOŽNÁ ANO Borborygmus ANO Ztráta koncentrace a špatná krátkodobá paměť NE Flatulence (plynatost) NE Bolest v krku NE Průjem ANO Alergické projevy (ekzém, rýma, astma) NE Zácpa NE Srdeční arytmie NE Nevolnost ANO Vředy v dutině ústní NE Zvracení NE Zvýšení frekvence močení NE Diskuze a závěr —Souvislosti s diagnostikou laktózové intolerance a rozvahou následné terapie - aktuální stav, tedy přítomnost souvisejících onemocnění, aktivita laktázy - typická skladba jídelníčku —Respektování laktózové intolerance jako přirozeně se vyskytujícího stavu i v souvislosti s výskytem nespecifických příznaků —„Diagnostika“ laktózové intolerance —Zdroje laktózy (mléčné, nemléčné, léky) —Laktózová intolerance a osteoporóza (doporučování konzumace mléka a mléčných výrobků laktózově intolerantní populaci) — — — —Které populace mají vyšší prevalenci LI? — — — —Jak se LI diegnostikuje? — — — —Jaký je základní princip diety při LI? — — — —Kolik je laktózy v kravském mléce? — — — —Kolik je laktózy v tvrdých sýrech? — — — —Jaký je rozdíl mezi LI a alergií na bílkovinu kravského mléka? — — — —Jaká nutriční rizika plynou z LI?