JÓD a ZDRAVÍ PREVENCE JÓDOVÉHO DEFICITU V ČR HISTORIE A SOUČASNÝ STAV Prevention of Iodine defficit in CZ – history and current situation Ryšavá L. Brno, 29.10.2019 Soška ženy s voletem na krku sev. Itálie, 14.000 let př. n. l V Africe při mořském pobřeží zřejmě začalo oddělování lidského rodu od opičích předků. Rozvoj mozku stimulovaný jódem a dalšími nutrienty z mořských ryb a korýšů. Osídlování zeměkoule i do míst, kde byl jódu v přírodě nedostatek. . Madona ze Zbraslavi , 14. stol. Zdravotní důsledky deficitu jódu – zbytečné, dobře preventabilní Krmné směsi + suplementa Přeměna jódu - schéma Rizika nedostatku jódu Ženy: poruchy menstruačního cyklu, oplodnění Během těhotenství: zvýšené riziko potratů a narození mrtvého plodu vrozených vad Novorozenci, kojenci, dítě: porodní komplikace sy nedostatečného zásobení kyslíkem novorozenecká struma poruchy vývoje CNS (sy hyalinních membrán, sluchu), duševního vývoje zpožděný vývoj skeletu poruchy učení, chápání, soustředění, nižší IQ Dospívající: pubertální struma zvýšené riziko arteriosklerózy Dospělí: endemická struma funkční poruchy štítné žlázy – snížení produkce tyroxinu, trijodtyroninu 1990 WHO ICCIDD celosvětová Výzva k odstranění chorob z nedostatku jódu ČR – problém veřejného zdravotnictví dle ukazatelů a indikátorů WHO ICCIDD 2004 – v ČR jodový deficit úspěšně řešen 1995 Meziresortní komise pro řešení jodového deficitu při SZÚ v Praze – intervenční metody – monitorování zásobení Intervenční preventivní program Cílové skupiny: ▪ děti a dospívající mládež, těhotné a kojící ženy Spolupráce s gynekology, pediatry, endokrinology, odborná veřejnost ▪ s výrobci potravin a pokrmů ve veřejném stravování ▪ sdělovacími prostředky Tiskové informační materiály Den jódu (6. března) ZŠ, spol. stravování, konference, sděl. prostředky Monitorování příjmu jódu -na základě urinární exkrece jódu (ICP-MS - hmotnostní spektrometrií s induktivně vázanou plasmou) Novorozenecký screening - TSH novorozenců (mezi 5-15 mIU/l ) Vyšetřování obsahu jódu v soli a potravinách Sledování používání soli s jódem - v průmyslu, v domácnostech Publikace www.mkjd, ve sdělovacích prostředcích, Dny zdraví, poradny v odborném tisku a v rámci resortu, mezinárodně - SVS,SZPI, HS, MZ ČR Metodika MZ Ochrana veřejného zdraví - MKJD při SZÚ 1995 jodurie (HS,ZÚ, nyní SZÚ) 1998 dietární expozice, diet. zdroje (CHPR Brno -SZÚ) Pediatři 1996 screeningu neonatálního TSH (kong. hypotyreózy) novoroz. odd. (FN pro děti a dorost Praha Vinohrady, Dětská nem. Brno) TSH novorozenců (mezi 5-15 mIU/l ) Endokrinolog. ústav Praha volum, hormony štítné žlázy, TSH, jodurie Gynekolog. – postrádáme systemat. prevenci (KJ, strava, doplňky) MZe Úřad pro bezpečnost potravin , ÚKZUS, ČZPI, VÚP - krmiva JU v Č. Budějovicích, Zemědělská fakulta - mléko Výrobci, dovozci soli Výrobci léčiv (Merck), doplňků stravy (Biomed.,Hero) Monitorování Hodnocení zásobení jódem podle jodurie Hodnocení přívod jodu dle jodurie a kriterií WHO/UNICEF/ICCIDD Jodurie Stupeň deficitu <20 µg/l III 20-49 µg/l II 50-99 µg/l I 100-199 µg/l 0 200-299 µg/l >300 µg/l Klasifikace přívodu jodu Hodnocení přívodu jodu nedostatečný nedostatečný nedostatečný adekvátní více než adekvátní nadměrný vážný nedostatek riziko kretenismu střední nedostatek malý nedostatek optimální riziko hypertyreoidizmu riziko škodlivého efektu jódu  Zvýšení jódu v kuchyňské soli 20-34 mg J/ kg (MZ ČR v Zák. o potravinách č.110/97 Sb.) výrobci a dovozci kuchyňské soli operativně reagovali (Solné mlýny, Solsan, K+S)  Suplementace stabilnějším jodičnanem draselným  Intervenční kampaň - Zvýšení používání soli s jódem při výrobě potravin v ČR spolupráce se SZPI a SVS (chléb,pečivo,masné výrobky) - PPZ Jód do náhrad mateřského mléka a do spec. výrobků pro těhotné a kojící ženy (fy Heinz) Jodid draselný - léčivo hrazené ze zdravotního pojištění  Vznik obohacených potravinářských výrobků stolní vody, instantní nápoje, dětské přesnídávky, potravní doplňky aj.  „Jódové logo“ - výrobky umožňující zlepšení přívodu jódu (vyhovují vyhl.MZ ČR) Zdůrazňování přirozených zdrojů jódu – nyní častější ve společném stravování  Doporučení odborných lékařských společností k suplementaci těhotných a kojících žen plošné, ale individuální, indikované 6. března Den jódu - propagační kampaň pro širokou veřejnost Iniciativy MKJD Doporučení WHO (2001): hodnota mediánu jodurie do 300 µg/l v prostředí, kde je zavedena jodace soli více než 10 let by neměla znamenat možnost vedlejších zdravotních efektů, minimálně u populace, která adekvátně používá jodovanou sůl. Tolerovatelný horní limit pro přívod jodu (UL) Upper Level - Tolerable Upper Intake Level, navržený WHO činí 1 mg/den. V zemích s dlouhodobým deficitem jodu by neměl denní přívod přesáhnout 500 µg/den, aby se zabránilo hypertyreoidizmu. Dle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin EFSA ( European Food Safety Autority): není derivovaný UL práh toxický a ani krátkodobé překročení této hodnoty nepředstavuje významné riziko pro jednotlivce. Není však jasné jaká bezpečná hodnota by měla být doporučena pro jod senzitivní jedince (2). O nežádoucích účincích dlouho trvajícího vysokého příjmu jodu u dětí není mnoho informací. Dle šetření v mezinárodním vzorku dětí 6-12letých (n = 3319) z 5 kontinentů s příjmem jodu dostatečným až nadměrným, byl sonograficky měřen volum štítné žlázy a jodurie. Chronicky příjem jodu ve zhruba dvojnásobné než doporučené dávce zjištěné podle jodurie 300-500 µg/l nezvýšil volum štítné žlázy u sledovaných děti. Naproti tomu při jodurii vyšší než 500 µg/l docházelo ke zvýšení volumu štítné žlázy, což je projevem nežádoucích účinků chronicky nadměrného příjmu jodu (3). 1. Komise zodpovědná za eliminaci IDD 2. Srozumění politiků s jodací soli a metodami eliminace IDD (legislativa, Zdraví 21) 3. Legislativa pro jodaci soli – pro lidskou výživu 4. Legislativa pro výživu zvířat 5. Program znovu vyhodnocování procesu eliminace IDD se servisem laboratoří s akreditovanou metodou pro stanovení jodurie a jódu v soli 6. Program veřejného vzdělávání a uvědomování nutnosti prevence IDD a používání soli s jódem – Den jodu, konference 7. Pravidelné informace o obsahu jódu v soli v distrib. síti, domácnostech (SZPI, výrobci) 8. Databáze pravidelného sledování J v soli, spolupráce solného průmyslu v udržování kvality 9. Pravidelná lab. data sledování jodurie, jodurie šk. dětí s příhodných sledování sentinelových studií, TSH novorozenců 10. povinné zveřejňování výsledků Indikátory Zásady trvale udržitelného stavu dle ICCIDD WHO Souhrn kriterií monitorování udržitelnosti eliminace IDD Indikátory Cíle Sůl s jodem Podíl domácností požívajících sůl s jodem > 90 % Jodurie Pod 100 μg/l < 50 % Pod 50 μg/l < 20 % Přijatelné zásobení jodem –medián do 300 μg/l Programové ukazatele Indikátory udržitelnosti 8 z 10 Aplikovat „Zásady trvale udržitelného stavu dle ICCIDD WHO“ Závěr Jódový deficit je v ČR vyřešen - potvrzeno ICCIDD WHO Další postup: UDRŽET DOSAŽENÝ STAV • Reprezentativní monitorování saturace obyvatelstva • Řešení rozdílů v populačních skupinách a jednotlivých oblastech (sentinelové studie) • Upozorňovat a zamezit rizikům nadbytečného příjmu jódu • Kvalita laboratorního stanovení jodurie a jódu v potravinách • Korekce metod a aktivit podle výsledků • Informovat laickou i odbornou veřejnost o aktuálních výsledcích • Aplikovat „Zásady trvale udržitelného stavu“ dle ICCIDD WHO, 2001 Řešení jódového deficitu - dynamický proces trvalé systematické sledování změny socioekonomických podmínek složení výrobků stravovacích zvyklostí Děkuji Vám za pozornost