ROMOVÉ Trocha historie • Původ v Indii • 3.-10. století migrace do západních zemí • Od 13. stol. v Evropě • Většina dnes v ČR žijících Romů přišla ze Slovenska v letech 1945 až 1993 • Balkánský poloostrov, S a V Evropa • V Evropě žije zhruba 12-15 milionů Romů. V EU 10 milionů. V Bulharsku tvoří Romové 10 % obyvatelstva, na Slovensku 9 %, v Rumunsku 8 %. Zmíněná procenta postupně narůstají. (HEALTH 2020) • Odlišnost od většinové populace – historie, kultura, tradice, kočovný styl života Tradiční romská kultura Na prvním místě vždy RODINA - velká soudržnost V rodině je daná hierarchie Nároky na ženu – výchova dětí, obstarání a příprava stravy, musela být věrná svému muži. U muže není nevěra hodnocena tak přísně. Manželství bylo na celý život: rozchod byl výjimečný a byl povolen pouze v případě neplodnosti či nevěry ženy.  Pokud se manželům nenarodilo dítě, muž mohl manželku opustit. Neplodnost byla pro romskou ženu největší trest, neboť nemohla splnit svou životní roli. • Orientace na materiální hodnoty – jistá kompenzace, symbolizuje lepší život, postavení • Majetek členů komunity je společný - krádež nepřípustná. • Nepečují o své věci - výjimka: rodinný šperk, hudební nástroj. • Extrémní touha stát se slavným (X-faktor, atd.) - vzor Gipsy.cz. • Hrdost. • Žijí pro přítomnost, ze dne na den. Budoucnost neřeší. Romové v České republice • Sčítání lidu 2011 – 5 135 osob (národnost romská), 13 150 (národnost romská a česká), romštinu jako svůj rodný jazyk (nebo jeden z rodných jazyků) však uvedlo celkem 40 370 obyvatel • x Odhad (dle Evropské centrum pro práva Romů): V České republice 250 – 300 000 Romů (3 % obyvatelstva) • 6 etnických skupin: 1. slovenští a maďarští Romové (85 %) 2. Olašští Romové (15 %) 3. čeští Romové 4. moravští Romové 5. němečtí Romové (Sintové) Až 57 % Romů žijících v Česku v produktivním věku v roce 2009 bylo nezaměstnaných* Kde a jak žijí Romové v Brně Ulice: • Bratislavská • Francouzská • Cejl Stravovací zvyklosti Minulost • Ovlivněny kočovným způsobem života • Chudá, jednostranná strava, jednoduše upravená – nikdy nepěstovali plodiny, nechovali dobytek → byli závislí na produkci okolního obyvatelstva • Pestrost stravy se odvíjela od podmínek prostředí usídlení • Kočovný život – co nejméně věcí, žádné zásoby – v zimě museli krást a žebrat • Pokrmy z mouky, brambor, zelí, kukuřice • Málo zeleniny, ovoce, mléčných výrobků, maso vzácností (spíše lesní zvěř, drůbež) • Zima – těžké období (bez zásob, krádeže, žebrání) • X spjatost s přírodou Příprava a konzumace pokrmů • Skromné podmínky, chudoba, ale… • Čistota – atribut romské kultury • Potraviny se stávaly nečistými, pokud byly znovu přihřívané – Nikdy nejí znovu ohřívané pokrmy – Věří, že duše mrtvých přicházejí očichávat zbytky jídla a kdo je sní, onemocní • Při přípravě pokrmů musí mít hospodyně dobrou náladu – Pokud tak není, přenese to na jídlo a osoby, které jídlo konzumují. • Přísně odlišují jednotlivé nádoby na dané potraviny • Půjčování nádobí v osadě – solidarita a štědrost Tradiční pokrmy – levné a chutné Placky z mouky a vody, pečené přímo na plotě Holubky - velké zelné listy, mleté vepřové maso, dušená rýže, cibule, česnek, hladká mouka Goja - vepřová střeva, brambory, hladká mouka, stroužky česneku, sůl, pepř, majoránka. Po vyčištění se střeva plní směsí a vaří, zapékají nebo opékají. Vařené maso se zelím nakyselo - kuře/vepřové, rýže, paprika, ocet, zelí/kapusta, mouka Lokše - polohrubá mouka, voda a sůl, případně mléko, kysané mléko nebo podmáslí Halušky Polévky - hutné Perkelt, taštičky s povidly, págle (kynuté knedlíky) Stravovací zvyklosti Současnost • Současná romská kuchyně je ovlivněna většinovými společnostmi. Avšak, každá romská rodina vaří alespoň jeden pokrm, který má základ v původním stylu romského stravování. • Základem stravování Romů je maso a uzeniny, • nadbytek moučných jídel, • ovoce a zelenina téměř chybí, • masitá jídla, • holdují alkoholu. • „Rom může být chudý jako kostelní myš, ale jídla musí mít dost i za cenu, že zítra mu nezbude nic.“ Výživové zvyklosti Co je ovlivňuje 1) kulturní zvyklosti: ideál krásy = silná robustní postava (u mužů i žen) - symbolizuje autoritu a dobré postavení - mezi Olašskými Romy je nadváha dodnes měřítko, podle kterého si muž vybírá manželku - „kdo je tlustý, vede se mu dobře“ 2) zdraví není nejvyšší priorita!!! 3) vzdělání (většina pouze ZŠ) Zdravotní stav romské populace Zpráva o zdraví obyvatel České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, 2014. (Zdraví 2020. Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí) kap. 4.13 Zdraví Romů Zdraví Romů - souhrn • V romské populaci je vyšší výskyt chronických chorob v mladším věku, o 10-15 let vyšší předčasná úmrtnost a častější výskyt onemocnění KVS, diabetu, onemocnění ústrojí dýchacího a trávicího, než v majoritní společnosti. • Proočkovanost proti povinným nemocem je vysoká (95 %), ale tuberkulóza je 10x častější. – Očkování na TBC plošně zrušeno v r. 2010 – Aktuální návrh –>zařadit rómské děti-kojence mezi rizikové skupiny spadající do pravidel.očkování Zdraví Romů - souhrn • Výskyt duševních onemocnění je vyšší, obvykle spojený s nadměrným pitím alkoholu. • Pravidelně kouří 65 % dospělých mužů a 57 % žen, které kouří i v těhotenství, také děti začínají kouřit brzy. • Abusus alkoholu je trvalým problémem. • V posledních letech narůstá počet uživatelů nelegálních drog. • Strava Romů obsahuje velké množství masa a sladkostí, chybí zdroje vitaminů a mléčné výrobky. Zdravotní stav romské populace • Zdravotní stav romské populace je výrazně horší ve srovnání s většinovou populací (studie na Slovensku, 2005) • Téměř 20 % Romů má diabetes II. typu • Střední délka života - slovenští muži 69,9 let, romští muži 62,4 let (rozdíl 7,5 roku) - romské ženy mají střední délku života kratší oproti slovenským o 6,6 let Studie na Slovensku 2005 • Romské ženy – Obezita 30 % – X majoritní společnost (ženy) 16 % • Romští muži – Obezita 38 % – X majoritní společnost (muži) 18 % Studie na Slovensku 2005 • Hladina inzulinu v krvi u Romů podstatně vyšší, zejména u žen • Hladina TAG v krvi romských mužů i žen podstatně vyšší než u majoritní populace • HDL cholesterol v krvi Romů všech věkových kategoriích nižší než u majority • Krevní tlak výrazně vyšší především u ženské romské populace Výskyt metabolického syndromu u romského obyvatelstva, 2010 Výsky metabolického syndromu: 41,3 % Rómů (N = 201) a 24,9 % majoritní skupiny (N=201) Ostrihoňová, T. – Bérešová, J. Hygiena, 2010, roč. 55, č. 1, s. 7 – 14. Romská populace a zdraví. ČR – Národní zpráva, 2009. Romská populace a zdraví. ČR – Národní zpráva, 2009. Romská populace a zdraví. ČR – Národní zpráva, 2009. Zdravotní stav romské populace v ČR - VÝŽIVA V březnu 2007 publikovaná studie Sivákové a kol. • 150 romských respondentů – (68 mužů a 82 žen) • Data zjišťována pomocí FFQ a 24h recallu • Vyšší příjem tuků, Ž proteinů, nízký příjem PUFA, vitaminu E a železa Výživa romských dětí Sledování výživové spotřeby romských dětí (2000) • Soubor 99 romských dětí (9-12 let) • BMI hochů i dívek vyšší než norma • Kriticky nízká spotřeba ovoce a zeleniny, mléka a ml. výrobků • Konzumace tuků a sacharidů nadměrná Výživa romských dětí Studie v ČR 1997 – MU (Z. Brázdová) • Soubor 551 romských dětí (9-13 let) • Nízký příjem zeleniny (19 % DP) ovoce (20 % DP), mléka a ml. výrobků (32 % DP), obilovin (63 % DP), komodit ze skupiny netučné maso, ryby, vejce (78 % DP) • nadměrný příjem nevhodných potravin (463 % DP) jako jsou sladkosti, chipsy, smažená jídla, slazené nápoje... • nízký příjem vitaminů C a E, B2 a B6, železa a vápníku Výživa těhotných romských žen (Mottlová, A.) • Mladé matky, velký počet dětí • Těhotná romská žena jí všechno a neohlíží se, zda je to zdravé nebo nezdravé, hlavně že nepociťuje hlad • 63,3 % romských žen přiznalo, že v těhotenství kouří více než 1 cigaretu denně • Mottlová, A.: Porovnání výživy u české a jiné národní/etnické populace, 2008 (Disertační práce) http://www.fzv.cz/wp-content/uploads/2017/08/J.Tomesova.pdf Sledování výživových zvyklostí (Stávková, J.) • N=102, 70 dospělých žen a 32 mužů, jaro 2013 • Lokality: Brno, Olomouc, Jeseník a obce na Javornicku, Bruntál, obce na Prostějovsku (Dobromilice, Hradčany) 51 41,2 11,8 15,7 9,8 17,6 13,7 13,7 13,7 11,8 0 10 20 30 40 50 60 % známka 1 (nejvíce důležitá) známka 2 známka 3 známka 4 známka 5 (nejméně důležitá) ovoce zelenina Postoj ke konzumaci OaZ: Oznámkujte 1-5 důležitost OaZ z hlediska podpory zdraví Denní konzumace určitých skupin potravin 15,7 15,8 27,5 33,3 29,4 0 5 10 15 20 25 30 35 ovoce čerstvé zelenina čerstvá mléko nebo mléčné výrobky masné výrobky (salámy, párky, klobásy, uzeniny) cukrovinky % alespoň jedna porce denně Kouření 31,4 2 66,7 0 10 20 30 40 50 60 70 % nekouřím kouřím příležitostně (<1cigaretu denně) kouřím pravidelně 84,3 11,8 3,9 0 10 20 30 40 50 60 70 80 90 % vůbec 1-2x/týden 3-4x/týden Fyzická aktivita Romové - zajímavosti • 8. dubna – Den Romů • Společenství Romů na Moravě (Romano jekhetaniben pre Morava) – nezisková organizace zabývající se integrací Romů do společnosti • Romsko-české noviny Romano hangos • Zpravodajský servis Romea.cz • Muzeum Romské kultury v Brně, Bratislavská ulice 67 • Romská hymna - Gejľom, gejľom (Šel jsem, šel jsem) Život je jako dětská košilka: děravý, špinavý a krátký. (romské přísloví) Nutriční problematika u bezdomovců Charakteristika bezdomovců • Osoby bez možnosti trvalého bydlení a trvalého zázemí = osoby bez přístřeší • Formy bezdomovectví: – Zjevní (osoby, které žijí mimo standardní hranice sociálních norem a návyků) – ulice, nádraží, MHD, park, veřejné noclehárny – Skrytí (velmi obtížná evidence) – budovy určené k demolici, vraky aut, les, kanály, kontejnery – Potenciální (lidé, kterým bezdomovectví hrozí) – nejisté bydlení - podnájem, opouštějící ústavní výchovu, vězení, psychiatrické léčebny 33% 31% 18% 11% 4% 3% lůžková zařízení spaní venku komerční ubytovny instituce noční centra bez lůžek veřejná doprova Počet bezdomovců v ČR • žádné přesné statistiky počtu bezdomovců v ČR nejsou vedeny, odhady poskytované různými institucemi se poměrně silně různí, rozmezí 35 000 až 75 000 lidí bez trvalého obydlí (vychází z odhadů organizace Naděje) • nárůst o 10 % ročně • Sčítání Brno, 2006 o celkem 1 179 osob, o 852 mužů (72,5 %) o 327 žen (27,5 %) Zdravotní stav bezdomovců ovlivňuje • ekonomická situace, • špatná životospráva, • nedostatek spánku, • nedostatek hygieny, • rizikové sexuální chování, • závislosti na návykových látkách, • omezený přístup ke zdravotní péči, • neochota a nepřipravenost ke spolupráci se zdravotníky v oblasti prevence. Zdravotní stav – fyzické zdraví • nejčastější onemocnění dýchacích cest (rakovina plic, bronchitidy, zápaly plic, laryngitidy, TBC – až 200x vyšší než u zbylé populace), • hepatitida, • sexuálně přenosná onemocnění, • kožní onemocnění, • stomatologické problémy, • onemocnění pohybového aparátu, • neurologické obtíže (bolesti hlavy, záchvaty, ztráty vědomí), • gastrointestinální onemocnění. Zdravotní stav – psychická stav • Duševní porucha častěji příčinou než následkem bezdomovectví • U lidí spících na ulici až 11x častěji výskyt duševních poruch • Depresivní, úzkostné poruchy, psychotické poruchy • Závislosti (alkohol – až 86 %, kouření – až 70 %, toxikomanie) • Až 35x vyšší výskyt sebevražd. Zdravotní stav • průměrný věk úmrtí 47 let (x 73–79 let), • 150x častěji úmrtí násilnou smrtí, • 34x častěji sebevražda, • 8x častěji úmrtí následkem nehody, • 3x častěji úmrtí na následek zápalu plic a podchlazení. Výživa • Výživa nedostatečná kvantitativně i kvalitativně • Abusus alkoholu, kouření, jiné návykové látky • Strava nedostatečná, nepravidelná, nedostatek ovoce, zeleniny, mléčných výrobků • Nedostatečný příjem vitaminů, minerálních látek, antioxidantů, vlákniny • Nízká nutriční hodnota stravy • Nekvalitní (zkažené) potraviny • Možnost přenosu alimentárních onemocnění Potravinové banky • Česká Federace potravinových bank je spolek s humanitárním zaměřením. • Je nevládní, apolitická a není vázána na žádné náboženské hnutí. • Shromažďuje zdarma potraviny, skladuje a přiděluje je humanitárním nebo charitativním organizacím, které poskytují potravinovou pomoc potřebným lidem. http://www.potravinovabanka.cz/ Potravinové banky • Cíle potravinových bank • bojovat proti plýtvání potravinami • dělit se o ně s těmi, kteří mají hlad • obnovovat solidaritu mezi lidmi • Začátky v ČR • od roku 1990 - 2017 v každém kraji ČR pracuje jedna potravinová banka – celkem 14 • Národní potravinová sbírka – každý rok, podzim • Viz také: Potraviny pomáhají http://potravinypomahaji.cz Projekty podpory zdraví • http://www.szu.cz/efektivni-strategie- podpory-zdravi-vi Výživové zvyklosti u osob závislých na alkoholu Alkohol • alkohol pochází z arabského al-kahal= jemná substance • CELKOVÝ EFEKT JE TLUMIVÝ, NENÍ STIMULANT • 1 g alkoholu = 7 kcal = 29,4 kJ • 1 g alkoholu zničí 100 nervových buněk • teratogen • nejméně každý 10. se stává závislým • je příčinou 35 % všech úmrtí ve věku 15-20 let • ovlivňuje metabolismus ostatních živin, vitaminů, minerálních látek a vody Odbourávání alkoholu • systémy odbourání alkoholu v játrech ethanol -> acetaldehyd -> acetát -> H2O + CO2 alkoholdehydrogenáza aldehyddehydrogenáza  systém alkoholdehydrogenáz (80-90%)  MEOS = mikrosomální etanol oxidační systém (10-20%) …při vyšších koncentracích v krvi • vydechováním • močí Odbourávání alkoholu • ústní dutina → žaludek → tenké střevo ↓ ↓ mozek ← krevní oběh ↓↑ játra – detoxikace - AD, ALD, MEOS ↓ exkrece z těla – moč a dech (2 - 10 %) Ženy versus muži Ženy • Méně vody v těle (menší distribuční objem) • Více tuku v těle • Menší játra • Nižší aktivita ADH • Ženy se rychleji opijí, déle opilé zůstanou a rychleji se u nich projeví následky vysoké konzumace alkoholu Muži • Ačkoli jsou vůči ženám „zvýhodněni“, propadají alkoholismu častěji • Psychologové tvrdí, že důvodem je menší schopnost a potřeba problémy sdílet, proto jejich nakupení řeší alkoholem Hladina alkoholu v krvi Do 0,2 ‰ neprůkazné 0,21- 0,3 ‰ pocit uvolnění, zvýšené riziko úrazu 0,31 – 0,49‰ změny nálady, zhoršení schopnost rozhodování 0,5 – 0,99 ‰ pocit tepla, euforie, oslabení zábran, zhoršení sebeovládání, postřeh, zvýšená úrazovost 1,0 – 1,49 ‰ emotivnost, přecitlivělost, povídavost, ukvapená jednání 1,5 – 1,99 ‰ zpomalenost, otupělost, sklon k násilnému jednání 2,0 – 2,99 ‰ opilost, dvojité vidění, poruchy paměti, spánek 3,0 – 3,99 ‰ může nastat bezvědomí, nereaguje na zevní podněty, nebezpečí vdechnutí zvratků 4,00 ‰ hluboké bezvědomí, riziko zástavy dechového centra, smrtelná otrava Alkohol a výživa • Alkohol je diuretikum – alkohol v mozku snižuje produkci ADH (antidiuretického hormonu) → ↑ ztráty vody močí • Alkohol zvyšuje sekreci HCl v žaludku Alkohol a vitaminy Vitamin B1 (thiamin) – potřebný pro rozklad alkoholu – pro funkci ADH - (tzn. čím více alkoholu, tím musí být víc thiaminu) + nedostatečný příjem stravy + porucha vstřebávání a nepříznivé ovlivnění jeho využití deficit vit. B1 Wernicke-Korsakoffův syndrom (Korsakovův syndrom) (těžká porucha paměti, myšlení, motorických funkcí, paralýza očních nervů…) = alkoholová demence Vitamin B2 (riboflavin) - jeho potřeba stoupá při chronickém alkoholismu Vitamin B6 (pyridoxin) - potřebný k funkci ADH Alkohol a vitaminy Kyselina listová • I při dostatečném příjmu KL alkohol významně usnadňuje vznik karenčních příznaků • při konzumaci alkoholu tělo aktivně vylučuje foláty ze zásobních míst • selhává schopnost vstřebávání folátů – snižuje se resorpce ze střeva a tubulární reabsorpce v ledvinách • Transport folátů membránou jaterní buňky je působením alkoholu poškozen • Vitamin C Alkohol a vitaminy • Vitamin A – omezený příjem, snížená absorpce, aktivace a ukládání, zrychlený metabolismus a exkrece • Vitamin D – omezený příjem a vystavení slunečnímu záření, snížená absorpce, aktivace, zrychlený metabolismus • Vitamin E • Vitamin K – omezený příjem, snížená syntéza bakteriální flórou, malabsorpce Alkohol a minerální látky – Železo – chronický alkoholismus může vést k jeho nadbytku (↑ absorpce) i deficitu • Deficit hořčíku a zinku – následek vysoké konzumace alkoholu nebo následek často současně probíhajícího chronického onemocnění jater? – Zn – kofaktor pro ADH – Mg – kofaktor několika thiamin dependentních enzymů ALKOHOL A……GLUKÓZA • Riziko hypoglykemie u diabetiků ← meziprodukty metabolismu alkoholu brzdí glukoneogenezi • U pravidelných konzumentů alkoholu → ↑ riziko vzniku diabetu mellitu 2. typu …LIPIDY • ↑ TAG (hyperlipoproteinemie) • ↑ krevní tlak • Přesun krve z centrálních částí těla na periferii s následným zarudnutím a zvýšením teploty kůže • Osteoporóza – poškození kostních buněk, poruchy metabolismu vitaminu D a vápníku • Snižuje vylučování kyseliny močové ledvinami – po požití nadměrného množství může dojít ke zvýšení koncentrace kys. močové v séru a tím vyvolat záchvat dny Zdravotní rizika • Muži: ukládání tuku v břišní oblasti → riziko KVO • Ženy: přeměna alkoholu pomalejší → toxický účinek závažnější a rychleji se vyvíjí alkoholová závislost • Alkoholici: energetický podíl alkoholu se zvyšuje, ochuzený jídelníček → podvýživa • Alkohol prokázaný rizikový faktor nádorových onemocnění! - ústní dutiny a hltanu, jícnu, hrtanu, tlustého střeva a rekta, jater a prsu Zdravotní následky abúzu alkoholu Somatické Psychické Infekční nemoci Psychická závislost Zhoubné nádory Postižení intelektu Nemoci žláz s vnitřní sekrecí Poruchy osobnosti Poruchy výživy a přeměny látek Syndrom z odnětí Nemoci krve a krvetvorných orgánů Delirium tremens Nemoci nervové Alkoholická halucinace Nemoci oběhové Korsakovova alkoholická psychóza Nemoci trávící soustavy Paranoidní alkoholická psychóza Nemoci kůže a svalů Patická opilost Úrazy a otravy Fetální alkoholový syndrom GIT a alkohol • Zvyšuje motilitu GIT • Stimuluje sekreci HCl v žaludku • Alkohol usnadňuje reflux žaludeční šťávy do jícnu • Divertikly jícnu (6x častěji) • Jícnové varixy při jaterní cirhóze • Vředová choroba žaludku a duodena • Chronická alkoholová hepatitida • Pankreatitida akutní i chronická • DM 2 – vyšší riziko rozvoje Alkoholická choroba jaterní STEATÓZA→ FIBRÓZA → CIRHÓZA → JATERNÍ SELHÁNÍ CNS a alkohol • Degenerace nervové tkáně • Poškození nervového vzruchu, narušen REM spánek, může vyvolat změny na EEG, poruchy dlouhodobé i krátkodobé paměti, narušení hybnosti a orientace • Epileptické záchvaty – vázány na alkohol • Alkoholická polyneuropatie - onemocnění periferních nervů Delirium tremens • Deliriální stav spojený s odnětím návykové látky • Urgentní, přechodný, krátký, s měnlivou intenzitou • Objevuje se nejčastěji do týdne od vysazení • Nebezpeční sobě i okolí (suicidální sklony, agresivní, pod vlivem bludů a halucinací) Delirium tremens • porucha vědomí zastřené vědomí - snížené povědomí o okolí • narušení poznávacích schopností - zhoršení krátkodobé pamětí • dezorientace časem, místem a osobou • narušením psychomotoriky střídání hyper- a hypo-aktivity • narušení spánku nebo cyklu spánek-bdění • halucinace zrakové, sluchové • horečka, hypertenze, třes, pocení, křeče • konstrukční apraxie Test kresby hodin Alkohol a těhotenství • ovlivnění plodnosti • hypotrofický novorozenec • „fetální alkoholový syndrom“ • alkohol = teratogen Konzumace v těhotenství „fetální alkoholový syndrom“ • soubor tělesných a mentálních vývojových vad lidského plodu • postižení růstu, trvalé poškození CNS - mozku, nižší porodní hmotnost, mikrocefalie, nezralost a vady srdce, ledvin, plic, změně vzhledu obličeje, na kterém jsou patrné různé anomálie • etanol prostupuje placentou!!! + plod nemá dostatečně vyvinuté detoxikační mechanismy • Kojení – přestup alkoholu do MM (mění chuť i vůni MM i chování kojenců) FAS ??? Může alkohol pomáhat? aneb Kdo pije, dlouho žije. Za jakých podmínek převažuje pozitivní nebo negativní efekt alkoholických nápojů? Křivka popisující souvislost mezi rizikem koronárního srdečního onemocnění a konzumací alkoholu: • Křivka J Pozitivní účinky alkoholu Kardioprotektivní účinek • Příznivé změny v hladině krevních lipidů a zlepšení faktorů ovlivňujících krevní srážlivost • ↑ HDL-ch • ↓ agregace trombocytů • ↓ hladiny fibrinogenu • ↑ fibrinolýzy Fenolové látky • Quercetin má silné antioxidační a protizánětlivé účinky • Katechin (flavonoid) má silné antioxidační účinky. • Resveratrol patří k látkám se silným antioxidačním účinkem, potlačuje LDL cholesterol a zvyšuje podíl HDL cholesterolu, má protinádorové účinky – slupky červených hroznů Doporučení WHO – nulová tolerance alkoholu! Dříve: • Muž – max. 2 nápoje/den • Žena – max. 1 nápoj/den 1 standardní nápoj = 10 g alkoholu (250 ml piva, 100 ml vína) Výživová doporučení – Společnost pro výživu alkoholické nápoje je nutno konzumovat umírněně, aby denní příjem alkoholu nepřekročil u mužů 20 g (přibližně 250 ml vína nebo 0,5 l piva nebo 60 ml lihoviny), u žen 10 g (přibližně 125 ml vína nebo 0,3 l piva nebo 40 ml lihoviny) Výživové zvyklosti u osob závislých na drogách DROGA - definice Zjednodušená definice – každá látka, ať již přírodní nebo syntetická, která splňuje 2 základní požadavky: 1. má tzv. psychotropní účinek, tj. ovlivňuje nějakým způsobem naše prožívání okolní reality, mění naše "vnitřní" naladění - působí na lidskou psychiku. 2. může vyvolávat závislost, má tedy něco, co se z nedostatku vhodnějšího pojmenování někdy označuje jako "potenciál závislosti". Stručná definice – jakákoliv přírodní nebo syntetická látka, která po vpravení do živého organismu mění jednu nebo více psychických či tělesných funkcí Typy závislostí • Závislost psychická – zvláštní ladění psychiky, které nutí jedince k periodickému nebo soustavnému požívání látky • Závislost fyzická (somatická) – adaptace organismu na užívanou látku (látka se stane nutnou součástí metabolismu a její vynechání pak vede ke vzniku abstinenčních příznaků) • Závislost psychologická – závislost na formě drogy, nikoliv na obsahu (při dlouhodobém zneužívání některých látek) Stravovací návyky • Hlavní je droga a peníze • Pokud mají peníze – snaha stravovat se kvalitně (teplé jídlo, dostatek, strava s obsahem vitaminů a minerálních látek) • Při nedostatku peněz – jídlo je na posledním místě – nepotřebují jíst • Účinek drogy Orientační ceny drog v pouličním prodeji (cena za gram) Amfetamin 1500 Kč Extáze 100 – 500 Kč Hašiš 100 – 300 Kč Heroin 800 – 2500 Kč Kokain 1000 – 3500 Kč Marihuana 50 – 500 Kč LSD / halucinogeny 100 – 300 Kč Pervitin 600 – 4000 Kč Zdroj: Policie ČR, Národní protidrogová centrála Stravovací návyky Záchvaty žravosti – marihuana, těkavé látky Anorektické účinky – pervitin, amfetamin, heroin Heroin • V době užívání – hladovění, hubnutí – zvýšená chuť na mléčné výrobky, zejména tvaroh a jogurty • Při odvykání – zvýšená chuť k jídlu – přibírání na váze Marihuana  Uživatelé se považují za labužníky  Nízké dávky vedou k navození klidu a vzrůstajícího pocitu dobré pohody, doprovázené jakýmsi stavem zasněného uvolňování, pocitem žízně a hladu, zejména chuti na sladké  Zvýšená chuť k jídlu, chuť na sladké  Zvýšený přívod energeticky vydatných pokrmů  Téměř denní konzumace alkoholu ODVYKÁNÍ (alkohol, drogy i kouření) a VÝŽIVA Děkuji za pozornost