Otázky mikrobiologie 2019 – 2020 Obecná mikrobiologie 1. Bezpečnost práce v mikrobiologické laboratoři, první pomoc při zasažení infekčním materiálem 2. Stavba bakteriální buňky, tvar a uspořádání bakterií, barvitelnost bakterií, základní typy barvení 3. Bakteriální metabolismus, vztah bakterií ke kyslíku, faktory ovlivňující růst a množení bakterií, růstový cyklus bakterií, biofilm 4. Kultivace bakterií, základní typy kultivačních půd 5. Průběh a formy infekce, patogenita, virulence 6. Principy a mechanizmy nespecifické imunity – anatomické a funkční bariéry, buněčná imunita, humorální imunita 7. Principy a mechanismy specifické imunity – humorální imunita, stavba imunoglobulinů, význam jednotlivých tříd imunoglobulinů, buněčná imunita 8. Nepřímý průkaz infekčních agens - precipitace, aglutinace, KFR 9. Nepřímý průkaz infekčních agens – reakce se značenými složkami (imunofluorescence, enzymová imunoanalýza, Western blot) 10. Antibiotika, charakteristika, rozdělení, základní skupiny antibiotik a jejich zástupci 11. Rezistence bakterií na antimikrobiální látky, vrozená a získaná rezistence, betalaktamázy 12. Metody vyšetřování citlivosti baktérií k antibiotikům 13. Aktivní a pasivní imunizace, typy očkovacích látek, pravidelné očkování 14. Přímý a nepřímý průkaz v bakteriologii 15. Odběr a transport vzorků pro mikrobiologické vyšetření a jejich zpracování 16. Nozokomiální infekce 17. Stavba virionu, množení virů 18. Prevence, profylaxe a terapie virových nákaz 19. Průběh a formy virových nákaz 20. Průkaz nukleových kyselin – princip PCR, výhody a nevýhody 21. Kvasinky, obecné vlastnosti, terapie 22. Parazitologie, patogeneze parazitóz, diagnostika, terapie a prevence 23. Sterilizace, dezinfekce, kontrola účinnosti Speciální bakteriologie, parazitologie, mykologie, virologie 1. Gramnegativní nefermentující tyčinky (Pseudomonas, Burkholderia, Stenotrophomonas, Acinetobacter) jejich klinický význam 2. Gramnegativní kultivačně náročné aerobní tyčinky (Bordetella, Brucella, Francisella, Legionella) a onemocnění jimi vyvolaná 3. Gramnegativní mikroaerofilní tyčinky (Gardnerella, Campylobacter, Helicobacter) a onemocnění jimi vyvolaná 4. Gramnegativní fakultativně anaerobní tyčinky (bakteriální střevní patogeny - salmonelly, shigelly, některé kmeny E. coli, Yersinie) a onemocnění jimi vyvolaná 5. Gramnegativní fakultativně anaerobní tyčinky (ostatní Enterobacteriacae: E.coli, Klebsiella, Enterobacter, Citrobacter, Serratia, Proteus, Providentia, Morganella. 6. Gramnegativní fakultativně anaerobní tyčinky (Vibria, Aeromonas, Pasteurella, Haemophilus) 7. Gramnegativní aerobní nebo mikroaerofilní koky (Neisserie) 8. Gramnegativní anaerobní tyčinky a vlákna (Bacteroides, Prevotella, Fusobacterium) 9. Grampozitivní aerobní a fakultativně anaerobní koky (stafylokoky) 10. Grampozitivní aerobní a fakultativně anaerobní koky (streptokoky a enterokoky) 11. Grampozitivní anaerobní koky a nesporulující anaerobní tyčinky (peptostreptokoky, Aktinomyces, Bifidobacterium, Eubacterium, Propionibacterium) 12. Grampozitivní sporulující anaerobní tyčinky (Clostridia) 13. Grampozitivní sporulující aerobní tyčinky (Bacillus) a grampozitivní nesporulující aerobní a fakultativně anaerobní tyčinky (Listeria, Erysipelotrix, Corynebacterium, Arcanobacterium, Nokardia) 14. Mykobakteria 15. Spirochety (Borrelia, Treponema, Leptospira) 16. Mykoplazmata, chlamydie 17. Kvasinky (Candida, Cryptococcus, Pneumocystis) 18. Vláknité houby (zygomycety, rod Aspergillus, dermatomykózy) 19. Střevní paraziti 20. Tkáňoví paraziti (améby, toxoplasmóza, toxocaróza) 21. Krevní paraziti (malárie a další) 22. Respirační viry 23. Viroví původci průjmů 24. Virové hepatitidy A a E 25. Virové hepatitidy B, C, D 26. Viry Herpes simplex 1,2 a Varicella zoster 27. CMV, EBV, HHV 6, 7, 8 28. HIV 29. Virus spalniček, příušnic, zarděnek 30. Parvovirus B19, lidské papillomaviry 31. Enteroviry, virus vztekliny 32. Flaviviry (virus klíšťové encefalitidy) 33. Poxviry, priony