Legislativa v práci nutričního terapeuta se specializací I. Ochrana veřejného zdraví Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Co je veřejné zdraví? • Zdravotní stav skupin obyvatelstva, veřejný zájem či prospěch, společenská potřeba, která se vždy nemusí nutně překrývat s potřebami všech individuí. Realizuje se v určitém kontextu politické orientace a společenského rozvoje a směřuje k řešení aktuálních problémů společnosti (Heger, 2012) Struktura hygienické legislativy • Přímo použitelné předpisy ES (nařízení) • Směrnice ES • Zákony • Vyhlášky • Nařízení vlády • Metodické pokyny a výklady ministerstev Na začátku všeho stojí stavba • Stavební zákon (zák. č. 183/2006 Sb.) • Povolování staveb • OOVZ jako dotčený orgán dle § 77 z. č. 258/2000 Sb. Vydává závazné stanovisko • Vyhláška č. 268/2009 Sb. O obecných technických požadavcích na stavby • Zásobování vodou, odvádění odpadů, větrání, vytápění, osvětlení, ochrana před hlukem a vibracemi a zejména speciální požadavky podle typu stavby mají i hygienická a epidemiologická hlediska • Kolaudace Zákon č. 258/2000 Sb. O ochraně veřejného zdraví • Veřejným zdravím je zdravotní stav obyvatelstva a jeho skupin. jako veřejný zájem • Zákon stanoví práva a povinnosti fyzických osob v OVZ, soustavu orgánů státní správy a působnost dalších orgánů státní správy • Státní správu zajišťují orgány ochrany veřejného zdraví (OOVZ) • Ministerstvo zdravotnictví, Krajské hygienické stanice, zdravotní ústavy a Státní zdravotní ústav • Ministerstvo obrany a ministerstvo vnitra • Při výkonu státního zdravotního dozoru dozírají, zda osoby plní povinnosti stanovené k ochraně veřejného zdraví Orgány OOVZ • Krajské hygienické stanice jsou správními úřady. V čele krajské hygienické stanice je ředitel. Zřizují se ve všech krajských městech s územními pracovišti v okresních městech • Vykonávají státní zdravotní dozor nad dodržováním zákazů a plněním dalších povinností stanovených platnými právními předpisy • Zdravotní ústavy jsou zdravotnickými zařízeními. Provádějí: • Vyšetřují a měří složky životních a pracovních podmínek, provádějí poradenskou činnost, pracovně-lékařské služby, přípravu podkladů pro hodnocení a řízení zdravotních rizik a specializovanou diagnostickou péči v oborech mikrobiologie, imunologie, alergologie, parazitologie, gentoxikologie, cytogenetika aj; realizují místní programy výchovy ke zdraví Obsah zákona č. 258/2000 Sb. • Hlava I. práva a povinnosti osob • Pojmy • Hlava II. viz dále • Hlava III. Předcházení vzniku a šíření infekčních onemocnění • Díl 1. Očkování a spolupráce orgánů ochrany veřejného zdraví s poskytovateli zdravotních služeb • Díl 2. Ochranná dezinfekce, dezinsekce a deratizace • Díl 3. Postup při zjištění výskytu infekčního onemocnění • Díl 4. Podmínky vyšetřování nákazy vyvolané virem lidského imunodeficitu • Hlava IV. Další povinnosti osob • Hlava V. Státní správa v ochraně veřejného zdraví Obsah zákona č. 258/2000 Sb. • Hlava II. – Péče o životní a pracovní podmínky • Díl 1: Voda a výrobky přicházející do přímého styku s vodou, chemické látky, chemické směsi a vodárenské technologie, koupaliště a sauny • Díl 2: Podmínky pro výchovu, vzdělávání a zotavení dětí a mladistvých, podmínky vnitřního prostředí stavby a hygienické požadavky na venkovní hrací plochy pro hry dětí • Díl 3: Hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení a některých zařízení sociálních služeb • Díl 4: Hygienické požadavky na výkon činností epidemiologicky závažných a ubytovací služby • Díl 5: Hygienické požadavky na předměty běžného užívání • Díl 6: Ochrana před hlukem, vibracemi a neionizujícím zářením • Díl 7: Ochrana zdraví při práci • Díl 8: Nakládání s nebezpečnými chemickými látkami a chemickými směsmi Pitná voda • Pitnou vodou je veškerá voda, která je určena k pití, vaření, přípravě jídel a nápojů, voda používaná v potravinářství, voda, která je určena k péči o tělo, k čištění předmětů, které svým určením přicházejí do styku s potravinami nebo lidským tělem, a k dalším účelům lidské spotřeby, a to bez ohledu na její původ, skupenství a způsob jejího dodávání. • Hygienické požadavky na zdravotní nezávadnost a čistotu pitné vody se stanoví hygienickými limity mikrobiologických, biologických, fyzikálních, chemických a organoleptických ukazatelů, které jsou upraveny prováděcím právním předpisem. • Hygienické limity se stanoví jako nejvyšší mezní hodnoty, mezní hodnoty a doporučené hodnoty (min., přijatelná nebo optimální koncentrace látky). Hygienické požadavky na provoz škol a školských zařízení (díl 2 zákona) Režim dne zohledňující věkové a fyzické zvláštnosti dětí a mladistvých, podmínky jejich pohybové výchovy a otužování, podmínky odborného výcviku a učební praxe, režim stravování včetně pitného režimu upraví zařízení pro výchovu a vzdělávání v provozním řádu. Hygienické požadavky na provoz zdravotnických zařízení a některých zařízení sociálních služeb (díl 3 zák.) • Osoba poskytující péči • Povinná hygienická a protiepidemická opatření k předcházení vzniku a šíření infekcí spojených se zdravotní péčí; při výskytu infekce nebo podezření na ni zjistit příčiny, zdroje a zajistit protiepidemická opatření, hlášení • Povinnost stanovit podmínky ošetřování fyzických osob, režim dne a režim stravování v provozním řádu • Při manipulaci se stravou se postupuje podle vyhl. č. 137/2004 Sb. a Nařízení ES č. 852/2004 • Zajistit zásobování vodou, úklid, režim prádla a odpadů, výkon a kontrolu dezinfekce, sterilizace a vyššího stupně dezinfekce • Provozní řád musí být schválen OOVZ. Hygienické požadavky pro výkon činností epidemiologicky závažných (díl 4 zák.) • Provozování stravovacích služeb, výroba potravin a jejich uvádění do oběhu, výroba kosmetických přípravků, provozování úpraven vod a vodovodů, provozování holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, solária, kosmetických, masérských, regeneračních nebo rekondičních služeb, provozování živnosti, při níž je porušována integrita kůže • Povinnost mít u sebe zdravotní průkaz a znalosti • Povinná evidence: HACCP (potraviny) nebo provozní řád (ostatní epid. závažné činnosti) • HACCP musí být auditován auditorem • Provozní řád musí být schválen OOVZ Ochrana zdraví při práci (díl č. 7 zákona) • Podle míry výskytu faktorů, které mohou ovlivnit zdraví zaměstnanců, a jejich rizikovosti pro zdraví se práce zařazují do 4 kategorií: • Označení práce • Název a umístění pracoviště • Hodnocení expozice fyzických osob • prach, chemické látky, fyzická zátěž, záření, hluk, vibrace, pracovní poloha, zátěž teplem, zátěž chladem, práce s biologickými činiteli, psychická zátěž, zraková zátěž, práce v hyperbarické komoře • Délka směny a režim střídání směn • Počet zaměstnanců • Opatření přijatá k ochraně zdraví zaměstnanců • Návrh kategorie • 1. kategorie Rámcový obsah provozního řádu • Dle vyhl. č. 306/2012 Sb. – zdrav. zařízení nebo vyhl. č. 137/2004 Sb. – ostatní epidemiologicky závažná činnost • Vymezení druhu a rozsahu činnosti • Stavebně-technické zabezpečení • Umístění, dispozice, voda, větrání, osvětlení, hluk… • Křížení činností • Osobní a pracovní oděv a jiné potřeby, návštěvy • Ve zdravotnických zařízeních a USP epidemiologické hledisko příjmu a ošetřování pacientů, individualizace pomůcek • Péče o zařízení a přístroje • Pravidla úklidu a dekontaminace prostředí • Ve zdravotnických zařízeních a USP zacházení s biologickým materiálem a odpadem, který je biologickým materiálem kontaminován; dezinfekce, sterilizace. • Manipulace s odpady s ohledem na nebezpečné vlastnosti • Požadavky na pracovníka a osobní hygiena  Vzory často ke stažení na stránkách příslušných KHS.  Provozní řád zařízení Nutričního specialisty? Stravovací služba (díl 4, § 23 zák.) • Stravovací službou je výroba, příprava nebo rozvoz pokrmů za účelem jejich podávání v rámci živnosti hostinská činnost, ve školní jídelně, menze, v dětské skupině, při stravování osob vykonávajících vojenskou činnou službu, fyzických osob ve výkonu vazby, trestu odnětí svobody a zabezpečovací detence, v rámci zdravotních a sociálních služeb včetně lázeňské léčebně rehabilitační péče, při stravování zaměstnanců, poskytování občerstvení a za účelem podávání pokrmů jako součásti ubytovacích služeb a služeb cestovního ruchu. Stravovací služba (díl 4, § 23 zák.) • Musí vyhovovat hygienickým požadavkům na umístění, stavební konstrukci, prostorové a dispoziční uspořádání, zásobování vodou, vytápění, osvětlení, odstraňování odpadních vod, větrání a vybavení • Provozovatel je povinen používat jen látky, suroviny, polotovary a potraviny, které vyhovují požadavkům stanoveným zvláštními právními předpisy, dodržovat podmínky pro výrobu, přípravu, rozvoz, přepravu, značení, skladování a uvádění pokrmů do oběhu a zajistit, aby podávané pokrmy měly odpovídající smyslové vlastnosti a splňovaly výživové požadavky podle skupiny spotřebitelů, pro které jsou určeny, Vyhláška č. 137/2004 Sb. v platném znění • Změna vyhl. č. 602/2006 Sb. upravuje už jen: • některé podmínky uvádění pokrmů do oběhu (60 st. C) • některé podmínky označování pokrmů • výrobce, název a množství, lhůty, skladovací podmínky, druh diety podle typu produktu a cílového adresáta s cílem zajištění sledovatelnosti) • zvláštní podmínky pro přípravu a podávání pokrmů v rámci zdravotních a sociálních služeb • Kojenecká strava, mateřské mléko, tekutá výživa a výživa aplikovaná gastrickou sondou • způsob stanovení kritických bodů a jejich evidence, • postup při odběru a uchovávání vzorků • zásady osobní a provozní hygieny Zákon o přestupcích • Přestupkem je zaviněné jednání, které porušuje nebo ohrožuje zájem společnosti a je za přestupek výslovně označeno • Některé přestupky • Podání nebezpečného pokrmu (3 mil. Kč) • Poskytování strav. služby v nevyhovující provozovně (3 mil. Kč) • Nedodržení zásad provozní hygieny (2 mil. Kč) • Nezajištění uplatnění znalostí zaměstnancem (2 mil. Kč) • Nedodržení požadavků na přijetí potraviny, uložení potraviny, ochranu před kontaminací, na udržování teplot a provedení tepelného ošetření, balení, regulaci škůdců (2 mil. Kč) • Nevytvoření postupů založených na zásadách HACCP (1 mil. Kč) • Nedodržení hyg. požadavků pro příjem nebo ošetřování fyzické osoby ve zdrav. zařízení, zásobování vodou, úklid, dezinfekci nebo sterilizaci (1 mil. Kč) • Nedodržení požadavků na zásobování vodou (500 tis. Kč) • Nedodržení hyg. požadavků na provoz prádelny, ve které se pere zdrav. prádlo (500 tis. Kč) • Nezajištění, aby pokrm splňoval výživový požadavek (100 tis. Kč) • Nezajištění školení (50 tis. Kč) • Nezajištění požadavků na likvidaci odpadů (10 tis. Kč) Další související problematika • Kvalita potravin (zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a „komoditní vyhlášky“) • Hospodářství, finance, místní rozvoj (např. Zákon o regulaci reklamy, Zákon o ochraně životního prostředí, Zákon o odpadech, Stavební zákon) • Ochrana zdraví při práci (Zákoník práce, NV č. 361/2007 Sb., podmínky ochrany zdraví při práci) • Forenzní odpovědnosti (Trestní zákoník): újma na zdraví z důvodu porušení hygienických zákonů • (který zákon je vlastně hygienický ☺ ) Citace právních předpisů • Legislativní pravidla vlády, hlava VI. • Citace úplná: Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví a o změně některých souvisejících zákonů • Citace zkrácená: Zákon č. 258/2000 Sb. • Citace slovní: Zákon o ochraně veřejného zdraví • Novelizovaný předpis: Zákon … ve znění pozdějších předpisů Závěr • Legislativa vytváří právní prostředí a pravidla pro výkon činností. Chrání osoby • Činnost vykonávající (pracovníky, zaměstnance) • Z činnosti mající prospěch (osoba čerpající službu stravovací, zdravotní aj.) • Činností dotčenou (sousedy). Toto všechno se děje ve veřejném zájmu.