Infekce přenášené vodou a potravinami MUDr. Miroslava Zavřelová ÚOPZ LF MU Fekálně kontaminovaná voda l lprameny, studánky lvoda k zavlažování lpřehradní nádrže, jezera, rybníky, řeky lteplá moře (Vibrio vulnificus, Vibrio parahaemolyticus) lbazény lkostky ledu v nápojích lmytí potravin a nádobí Kontaminace potravin lprimární l lpotraviny živočišného původu vyrobené z masa a produktů primárně infikovaných hospodářských zvířat l (inaparentně infikovaných či l kolonizovaných, např. l drůbež, plody moře) lsekundární l lfekální kontaminace jakékoli potraviny člověkem nebo zvířetem v jakékoli fázi pěstování, zpracování, distribuce, prodeje a domácího skladování a kulinářské úpravy Charakteristika alimentárních nákaz lnákaza po požití jídla nebo vody l (alimentum, lat. = potrava, výživa) lklinický obraz: lgastroenteritis, enterocolitis lsepse lextraintestinální formy s různou lokalizací zánětu lreaktivní artritidy lhemolyticko-uremický syndrom l Příznaky alimentárních nákaz lprůjem lhorečka lnausea, zvracení lbolesti břicha, meteorismus, křeče, tenesmy ldehydratace lcelkové příznaky – bolest hlavy, slabost, kolapsový stav Akutní průjmová onemocnění l podle klinických příznaků nelze stanovit přesnou diagnózu l l l lje nutné mikrobiologické vyšetření l l Pro koho je užitečné určení původce? Extraintestinální manifestace lvirová hepatitis A a E ltoxoplazmóza lleptospiróza likterická forma - L. icterohaemorrhagiae likterus, hemoragicko-uremický syndrom, l meningeální syndrom lanikterická forma - L. grippotyphosa lflu-like, aseptická meningitida l Extraintestinální manifestace lPrimární amébová meningoencefalitis l lnejvětší epidemie na světě 1963-1965 l Ústí nad Labem, Československo lpůvodcem prvok Naegleria fowleri lcesta přenosu – vdechnutí kontaminované vody v plaveckém bazénu l16 úmrtí Původci alimentárních nákaz lBakterie: lkampylobaktery, salmonely, yersinie lostatní vzácně: lpatogenní E. coli - ETEC, STEC lvibria, shigely lpodmíněné patogeny - listerie lpůvodci alimentárních intoxikací - l stafylokoky, klostridia, bacily, vibria l Původci alimentárních nákaz lViry: lnoroviry (Norwalk-like virus) lrotaviry, adenoviry, astroviry - děti lvirus hepatitidy A lvirus hepatitidy E – vzácně l lU virových nákaz převažuje přenos fekálně-orální, alimentární je vzácný. l Původci alimentárních nákaz lParazitární: lprvoci: lGiardia intestinalis, Entamoeba histolytica, Toxoplasma gondii lhelminti: l Taenia saginata (T. bezbranná) – skot l Taenia solium (T. dlouhočlenná) - divočák lhlístice: lAscaris lumbricoides (škrkavka) lTrichinella spiralis (svalovec stočený) lTrichuris trichiura (tenkohlavec lidský) Kontagiozita = nakažlivost lzávisí na lvirulenci původce (agens) lmnožství původce vylučovaného z organismu zdroje linfekční dávce původce nutné k nákaze lrezistenci původce vůči zevnímu prostředí lfaktorech na straně vnímavého jedince – individuální vnímavost, nespecifická imunita (věk, zdravotní stav apod.) Přenos alimentárních nákaz lAlimentární přenos lprimárně kontaminované potraviny l lfekálně kontaminované potraviny l (sekundární kontaminace) l lpožití fekálně kontaminované vody l l lFekálně-orální přenos lkoupání ve fekálně kontaminované vodě l l lfekálně kontaminované l předměty l l Přenos alimentárních nákaz lpřímý přenos ze zdroje na vnímavou losobu lkontaminovanýma rukama l l lfekálně-orální přenos přímý l(rotaviry, adenoviry, astroviry, VHA) Vnímavost l lse liší podle l vlastností původce l infekční dávky původce l věku vnímavé osoby l zdravotního stavu vnímavé osoby Terapie l l l ? Prevence přenosu –státní dozor lStátní dozor nad bezpečností potravin lOrgány ochrany veřejného zdraví (hygienické stanice) – stravovací služby lOrgány veterinární správy – potraviny živočišného původu od chovu po prodej lStátní zemědělská a potravinářská inspekce –potraviny rostlinného původu, alkoholické nápoje, aditiva, doplňky stravy lZabezpečení pitné vody lMonitorování přírodních koupališť l l Prevence přenosu lna úrovni zdroje nákazy: l lveterinární prevence v chovech hospodářských zvířat lvhodný způsob zacházení s domácími hospodářskými zvířaty Prevence přenosu lna úrovni cesty přenosu: lnezávadné suroviny pro přípravu pokrmů lsprávná manipulace s potravinami ldodržovat technologické postupy lmytí rukou lskladování pokrmů v bezpečné teplotě a po bezpečnou dobu lčistota v kuchyni a skladech ldezinfekce, dezinsekce a deratizace Prevence přenosu lna úrovni vnímavé osoby: loptimální střevní mikrobiom losobní hygiena linformovanost – zdravotní výchova limunizace = specifická prevence lproti rotavirům (pro kojence) lproti virové hepatitidě A lZvláštní pozornost věnovat imunokompromitovaným osobám, těhotným ženám a kojencům a batolatům. l l Prevence přenosu lna úrovni vnímavé osoby: l l optimální střevní mikrobiom l lochrana před patogenními mikroby lochrana střevní sliznice lpodpora imunity nespecifické i specifické