110 SESTAVENÍ JÍDELNÍHO LÍSTKU. ZÁSADY SPRÁVNÉ VÝŽIVY Klíčová slova Cukry, tuky, bílkoviny, vláknina, esenciální a neesenciální látky, fyzikální a fyziologická energetická hodnota jednotlivých živin, běžná denní potřeba vitaminů B1, B2, PP a C u dospělých, dusíková bilance, bílkoviny živočišného původu, zásady racionální výživy, příčiny a projevy obezity. Pracovní část Potřeby www.nutridata.cz Práce s programem Sestavte jídelníček včerejšího dne dle návodu a vytiskněte nebo vypište údaje živin, vitaminů a stopových prvků. Porovnejte svůj jídelníček s doporučovanými hodnotami. Sběr dat 1. Vytvořte účet na www.nutridata.cz (pro 14 dní plného přístupu, po skončení lze registraci zrušit, účet je v každém případě nezpoplatněn, pouze omezen). Při registraci zadejte alespoň rok narození, hmotnost a aktivitu (na tomto základě bude vypočten pravděpodobný bazální metabolismus). 2. Vytvořte denní jídelníček (doplňte i hmotnost), nezapomeňte na olej, sůl atd. pokud je přidáváte do jídla. Pokud berete vitaminy v tabletách, také je zadejte. Po dokončení jej uložte. 3. Po uložení se objeví stručný výpis, přepněte na analýzu, kde je i podrobný popis vitaminů a minerálů, tento jídelníček si vytiskněte a přineste do cvičení. 111 4. Dále prostudujte tabulky doporučených hodnot vitaminů a minerálů a jejich důsledky při nedostatku a přebytku těchto složek ve stravě. Pokud se nacházejí ve vaší stravě nějaké takovéto výchylky, zahrňte je do závěru i se zjištěním z těchto tabulek. 112 Hodnocení a výsledky 1. Hodnocení energetické bilance Vyplňte záznamy ze sekce analýza. Den Výdej energie (kJ) Příjem energie (kJ) Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle Průměr Byl příjem a výdej v rámci celého týdne vyvážený? Pokud ne, zkuste si uvědomit důvody. 113 2. Hodnocení živin a stopových prvků Vyplňte záznamy ze sekce analýza. Den Bílkoviny (g) Tuky Sacharidy(g) Cukry(g) Vláknina(g) Natrium(mg) Calcium(mg) Pondělí Úterý Středa Čtvrtek Pátek Sobota Neděle Průměr Byl příjem živin a prvků v rámci celého týdne vyvážený? Pokud ne, zkuste si uvědomit důvody. 3. Hodnocení procentuálního zastoupení živin Vyplňte záznamy ze sekce analýza. Pokud dodržujete speciální rozdělení příjmu živin uveďte jakou: 114 Živiny % Cukry Tuky Bílkoviny Hodnocení percentuálně skladby potravy Vyplňte záznamy ze sekce analýza. Pokud záměrně vylučujete některou skupinu potravin z jídelníčku uveďte jakou: Typ stravy % Tuky, sladkosti, ostatní Zelenina, brambory Ovoce 115 Obiloviny Maso, vejce, sója, ořechy Mléčné výrobky Jiné Závěr Porovnejte energetický příjem a výdej, přijaté a doporučené denní dávky živin, minerálů a vitaminů a zhodnoťte. Posuďte míru optimálního složení přijímané stravy. Jakých chyb oproti doporučením správné výživy jste se dopustili? Jak je napravit?