BHVC031s - Základy výživy člověka - seminář

01 - Energie, energetická rovnováha - 6.10.


Ve studijních materiálech je k dispozici přednáška v PDF. Popisuje základní a nejčastěji používané pojmy ve výživě člověka, popis a rozdělení jednotlivých živin do skupin, jednotky používané pro popis přijaté či vydané energie. Dále je zde rozebrán vliv nepravidelnosti stravování na příjem energie, možnosti příjmu a výdeje energie.Výdej energie je popisován v jednotlivých krocích (bazální a klidový výdej energie, termický efekt stravy, běžná a sportovní pohybová aktivita, výdej energie v době nemoci), které mohou nastávat a ovlivňovat tak celkové množství vydané energie za den. Dále je zde poukázáno na to, jak by měla správně být vnímána a dodržována pravidelnost stravy, a jak ideálně rozložit příjem energie během dne (energeticky). V neposlední řadě je zde i popsán důsledek energetické nerovnováhy ve smyslu změny tělesného složení, tedy vliv na tukovou a svalovou hmotu člověka.


DEHY Zaklady vyzivy cloveka Energie energeticka rovnovaha Forejt
PDF ke stažení