Adobe Systems Zajištění výživy a hydratace Výživa výživa = příjem potravy a zpracování přijatých živin, živiny = látky, které se účastní na metabolismu, - základní – bílkoviny, tuky, cukry, - přídatné – vitamíny, minerály, voda. Potrava a její složky Bílkoviny: Øtrávením se rozpadají na aminokyseliny, Øbílkoviny dodávají 10-15% všech potřebných kalorií, Øluštěniny, mandle, ořechy, vepřové, telecí, kuřecí maso. http://www.vegparadise.com/images/protein2.jpg Potrava a její složky Tuky: Øsloučeniny mastných kyselin a glycerolu, Øzdroj energie, Ønositelé vitamínů rozpustných v tucích, Ødenní spotřeba NE vyšší než 66g*, Øupřednostňovat rostlinné tuky nad živočišnými, Ønenasycené mastné kyseliny – slunečnicový olej, sója, obilné klíčky, ořechy, olivy. * denní dávka u dospělého http://trainingaspects.com/wp-content/uploads/2012/03/fats.jpg Potrava a její složky Cukry – Uhlovodany: Øhlavní zdroj energie, Øhradí až 60% všech kalorií, Ødenní spotřeba 275 - 375g*. Dělení: Ømonosacharidy – glukóza, fruktóza (ovoce, med…), Ødisacharidy – sacharóza, laktózy, maltózy (banán, ananas, mléko savců, obiloviny), Øpolysacharidy – škrob, celulóza - rostlinná vláknina (semena, ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny. * denní dávka u dospělého http://1.bp.blogspot.com/-5Tlj4-ex9UM/VBnKmzyAHNI/AAAAAAAAAxo/N0GnpKyFmKs/s1600/carbs%2Bfoods.jpg Potrava a její složky Vitamíny: Øorganické látky, potřebné ve velmi malém množství, - rozpustné ve vodě – B, C, - rozpustné v tucích – A, D, E, K. http://www.fitbyrunning.com/wp-content/uploads/2012/06/HiRes.jpg Potrava a její složky Minerály: Øpodílející se na složení našeho organismu, Øv těle je 78 prvků (21 nejdůležitějších). Voda: Øtvoří 60 - 65% našeho těla, Ødenní potřeba vody cca 2,5-3 l, Ønejlépe – čistá voda, minerálky, čaje, ovocné šťávy, Øvýdej – dýcháním (0,5l), kůží (0,6l), močí (1,5l), stolicí (0,15l). http://media1.fdncms.com/boiseweekly/imager/video-bad-news-already-for-southern-ida/u/original/3454 230/watersplash.jpg Faktory ovlivňující výživu Biologicko-fyziologické – věk, zdravotní stav, úroveň sebepéče, … Sociálně-kulturní – role člověka, ekonomická situace, … Psychicko-duchovní – náboženské zvyky, … Faktory životního prostředí – geografické umístění, klima, dostupnost potravin, … Podvýživa https://nutrition.abbott/sk/continuing-education/malnutrition Posouzení nutričního stavu - Vždy při přijetí a následně během hospitalizace. ABCD A – antropometrické hodnoty, B – biochemické parametry, C – klinické indikátory, D – dietní anamnéza Antropometrické hodnoty 1.Hmotnost a výška – nejčastěji BMI. 2.Měření obvodu svalstva nedominantní paže. 3.Měření kožní řasy. 4.WHR – whist hip ratio – index pas/boky Biochemické parametry 1.Hematologické vyš. krve – KO+diff. 2.Biochemické vyš. krve – viscerální bílkoviny (albumin, transferin, prealbumin), markery lipidového metabolismu (cholesterol, triacylglyceroly). 3.Hodnocení moči – barva a spec. váha moči, sledování odpadu iontů i kreatininu. Klinické indikátory o fyzikální vyšetření pac. – pohled, pohmat, poslech, poklep, o konstituce těla, o příznaky malnutrice, o stav hydratace. Výživová (dietní) anamnéza o stravovací návyky, o rizika vzniku malnutrice, o volba nejvhodnějšího složení a způsobu příjmu potravy, o sledování v průběhu hospitalizace, o zhodnocení před propuštěním, o informace o hydrataci!!! Jednotný dietní systém 14 – výběrová, 15 - vegetariánská Speciální diety Standardizované dietní postupy Perorální výživa - příjem potravy per os, zhodnocení míry soběstačnosti, pozor na dysfagii!!! §každý nemocný dostává správnou dietu, § jídlo je teplé a vhodně upravené, § pravidelné stravování (5x denně), § k jídlu dodáváme dostatek tekutin, § schopní nemocní se stravují v jídelně nebo u stolu na pokoji, § pacienti, kteří nemohou opustit lůžko, se stravují v něm. https://media1.giphy.com/media/ZjZvbEhZ4UO4w/200_s.gif Perorální výživa Krmení ležících (nemohoucích) nemocných: Ø pacient zaujme polohu v polosedě, Ø kolem krku uvážeme bryndák nebo utěrku, Ø přisuneme jídelní stolek a naservírujeme jídlo, Ø krmíme pomalu, trpělivě, jídlo dáváme dostatečně zapíjet. Po jídle: Ø utřeme pacientovi ústa, Ø uklidíme nádobí, Ø upravíme lůžko a polohu pacienta, Ø pokud má nemocný zubní protézu, vyndáme ji a vyčistíme. Péče o hydrataci o perorální příjem tekutin, o může být snížený pocit žízně – aktivně nabízet tekutiny!!!, o zhodnocení stavu hydratace, o zaznamenávání bilance tekutin, pokud je ordinováno, o vhodné druhy tekutin – neslazené čaje, pitná voda, slabě mineralizované vody, pivo s minimálním obsahem alkoholu, o káva se do pitného režimu nezapočítává!!!, mléčné nápoje = potraviny, o v zajistit vhodné pomůcky pro ležící pacienty. o oPozitivní X negativní bilance tekutin. Umělá výživa - indikována u nemocných, kteří nejsou schopni delší dobu jíst, nebo u nemocných, kteří trpí malnutricí. Enterální výživa: Øpodání nutričních substrátů do žaludku či střeva za účelem zajištění výživy (sipping, sondová výživa – NGS, NJS, PEG, PEJ), Øvyužívá přirozenou cestu dodávky živin. Parenterální výživa: Øpodání nutričních substrátů do systémového řečiště (roztoky aplikovány i. v.), Øobchází žaludek, střeva. Enterální výživa - indikace Ø poranění, chir. výkony a nemoci orofaryngeální a ezofageální oblasti, Øonemocnění, chir. výkony na trávicím traktu v oblasti žaludku a tenkého střeva, Øporuchy mechanismu příjmu potravy (CMP), Østavy vyžadující intenzivní péči (pooperační období, kraniocerebrální poranění), Ørealimentační léčba při podvýživě, Øopakované zvracení (zabránění aspiraci), Øztráta chuti k jídlu (geriatričtí, psychiatričtí pacienti). Dělení přípravků podle obsahu 1.Polymerní – obsahuje nenatrávené molekuly B, T, a částečně polysacharidy, u většiny pacientů se zachovalou resorpční fcí GIT, 2.elementární a oligomerní – snadná absorpce ve střevě, u pac. se zhoršenou resorpční fcí GIT, 3.orgánově specifické formule – podle druhu orgánového selhání KI enterální výživy Øv akutní fázi onemocnění, Ønáhlé příhody břišní, Øúplná střevní neprůchodnost (ileus), Østřevní píštěle, Økrvácení do GIT, Ørelativní KI: nemožnost zajištění vstupu do GIT (popáleniny, polytrauma, nespolupracující pacient). Formy enterální výživy o sipping – výživový suplement (např. Nutridrink) o aplikace do nasogastrické sondy, o aplikace do nasojejunální sondy, o aplikace do PEG (perkutánní endoskopické gastrostomie), PEJ (… jejunostomie) Aplikace výživy do NGS o specializovaný výkon, o není nutné podávat sterilní stravu, o speciálně vyráběné preparáty, o polohování sondy po 2 dnech, o kontrola správné polohy sondy!!! o Komplikace nesprávného zavedení o aspirace – může vzniknout Mendelsohnův sy (těžký chemický zápal plic), o zvracení, o kontaminace roztoku, o ucpání sondy, o iritace nosohltanu, jícnu – riziko dekubitu, o tracheoesofageální píštěl, o poškození dolního svěrače jícnu. Postup zavedení http://www.agentura-signum.cz/upload/1622-0904421894_v.jpg Aplikace do NJS (nasojejunální sondy) o pac. s problémy s jícnem, žaludkem a slinivkou, o delší a tenčí sonda, o zavádí lékař, o kontrola vždy RTG, o speciálně vyrobené, sterilní výrobky, o po 2 dnech polohovat, o pravidelně proplachovat sterilním FR, min. 20 ml 3x denně. o Aplikace do PEG (perkutánní endoskopická gastrostomie) o nápichem přes břišní stěnu do žaludku, o pac. má volný nos, jednoduše se ošetřuje, o PEJ při dlouhodobé enterální výživě (déle než 6 týdnů), o lepší komfort pacienta. Technika podávání EV 1.Bolusové podání – Janettovou stříkačkou á 3 hod, tzv. lačnící pauza přes noc, cca 250 – 400 ml na jednu stravní dávku, po aplikaci sondu vždy propláchnout vodou. 2. Intermitentní – dílčí bolusové dávky, přerušovaně v průběhu dne. 3.Kontinuální – trvalá aplikace, pomocí enterální pumpy, 60-140 ml/hod. Parenterální výživa Ønemožnost využít GIT, Ø ileus, Ø střevní píštěle, Ø náhlé příhody břišní, Ø rozsáhlé střevní OP, Ø syndrom krátkého střeva, Ø krvácení do GITu Ø akutní pankreatitida, Ø idiopatické střevní záněty, Øakutní pankreatitida, Ø idiopatické střevní záněty, Ø těžké průjmy nebo zvracení, Ø selhání jater. http://www.rxkinetics.com/tpntutorial/fig_1_4.gif Zdroj: http://www.rxkinetics.com/tpntutorial/fig_1_4.gif; 18.6.2015 Do periferní žíly Øpouze krátkodobá nutriční podpora, Øriziko flebitid, Øroztoky na úpravu hydratace (voda, elektrolyty), Øúprava energetického příjmu – 5% G, Ødoplnění vitaminů, Ødoplnění proteinů. http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0d/ICU_IV_1.jpg Do centrální žíly Øvšechny ostatní roztoky, které nelze aplikovat do PŽK, Ødlouhodobá nutriční podpora, Ømožnost podávat koncentrované roztoky v malém objemu bez rizika flebitidy, Ønejčastěji kanylace v. subclavia, v. jugularis, konec katétru je umístěn do horní duté žíly nebo implantace venózního portu. http://www.stezen.cz/html/stezen/casopis/2014/01/clanky/obr/clanek_06_3.jpg Zdroj: http://www.stezen.cz/html/stezen/casopis/2014/01/clanky/obr/clanek_06_3.jpg; 18.6.2015 Přípravky parenterální výživy Systém multi-bottle § podání výživy z několika lahví najednou, § zvlášť AMK, tuky, glukóza, § možnost měnit složení, přidat léčiva, § složitější manipulace, § vyšší riziko infekce, § nerovnoměrný příjem živin. Sytém all-in-one §všechny složky výživy v jednom vaku, §↓ nároky pro ošetřující personál, §lepší utilizace jednotlivých živin, §↓ riziko vstupu infekce, §pohodlnější, §↑ cena, §nelze měnit složení hotového vaku. KI parenterální výživy Ødostatečně funkční zažívací trakt, Øterminální stav onemocnění, Øodmítání nutriční podpory ze strany pacienta, Øpominuly důvody, kdy byla parenterální výživa jednoznačně indikována.