BPKV031: Výživa v porodní asistenci

Potravinové skupiny a výživová doporučení

Vyučující: Mgr. Martin Krobot
Zadání úkolu

Po zhlédnutí této přednášky bude vaším úkolem vypracovat váš třídenní záznam stravy a zhodnotit jej podle doporučení, o kterých se v přednášce budeme bavit. Takto zhodnocený záznam stravy mi pak prosím odevzdejte do Odevzdávárny, kterou najdete níže.

A co můžete hodnotit?

  • počet porcí jednotlivých skupin potravin (měl/a jsem dostatek mléčných výrobků?)
  • výběr potravin v rámci skupin (vybíral/a jsem si kvalitní pečivo?)
  • zařazování nevhodných potravin
  • co byste měli v rámci svého stravování změnit

Snažte se vědomě neovlivňovat to, co budete během zaznamenávání jíst, věřte mi, že cokoliv se vám bude zdát hrozné, viděl jsem dvakrát horší. :-) Tento úkol by měl sloužit k tomu, abyste se doporučení jen neučili jako něco teoretického, ale zkusili podle nich zhodnotit to, jak se sami stravujete, a případně přijmout nějaké úpravy.

Odevzdávárna je otevřena do 1. 11. 2020.

Výživová doporučení jsou základním kamenem komunikace mezi státem či zdravotníky na straně jedné a klientem nebo pacientem na straně druhé. Proces vedoucí k sestavení výživových doporučení není vůbec jednoduchý (byť se to tak může zdát, když na různá doporučení narazíme na každém druhém blogu) – stojí za nimi stovky hodin práce expertů v oboru a stovky studií a publikací, jejichž syntézou kvalitní výživová doporučení vznikají.

Proto jsou také doporučení velmi dlouho neměnná a k jejich úpravě dochází pozvolna – aby se odborníci shodli na úpravě nějakého parametru, je zapotřebí velmi silných důkazů o daném jevu, nikoliv jen jedna studie (ideálně pak na myších).

Poslední oficiální výživová doporučení pro Českou republiku pocházejí z roku 2005.

Výživová doporučení, ze kterých vycházíme v přednášce, pocházejí z programu Pohyb a výživa, který byl původně určen pro základní školy. V blízké budoucnosti se z nich však pravděpodobně stanou oficiální výživová doporučení pro Českou republiku. 

Kromě doporučení založených na skupinách potravin pak existují také doporučení Společnosti pro výživu z roku 2012, které najdete na odkazu níže. 

Přednáška

Z následujících přednášek si osvojte zejména následující:
  • doporučené počty porcí jednotlivých skupin potravin
  • živiny, které z daných potravin získáváme
  • výběr potravin v rámci dané skupiny