Ochrana veřejného zdraví - BPOZ051 + BSVZ051

04 - Bezpečnost a zdravotní nezávadnost potravin a stravy. - 23.11. - Mgr. Peřina


Bezpečnost potravin a stravy
Komentovaná prezentace
Bezpečnost potravin a stravy
Podkladová prezentace ke stažení

Test k procvičení a zopakování, využivá technologie MS Forms, lze spustit nejdříve 23. 11. 2020 v 17:15 hod.


Souhrnné výsledky testu zde

Shrnutí: 

  1. Potravina je bezpečná z pohledu jakýchkoliv nepříznivých účinků a s přihlédnutím k individuální vnímavosti toho, pro koho je potravina určena. Odpovědnost za bezpečnost potravin je rovnoměrně rozložena celým řetězcem, vč. pobytových zdravotnických zařízení a zařízení sociálních služeb, které mají povinnost provádět analýzu rizik pro pacienty/klienty také ve vztahu k bezpečnosti potravin a pokrmů, které jsou jim nabízeny.
  2. Doplňky stravy se řadí mezi potraviny, vyplývá to mj. ze Zákona o potravinách. Tento zákon stanoví také jasná pravidla pro jejich uvádění do oběhu, která jsou ovšem kategoricky odlišná od pravidel pro léčiva a léčivé přípravky. Tato pravidla jsou často porušována, zejména nevhodným marketingem, který doplňkům stravy v některých případech připisuje neexistující účinky.
  3. Nejvýznamnější rizika z potravin jsou rizika mikrobiologická. Závažnost chemických rizik je v celkovém pohledu nízká a promítá se do dlouhodobých důsledků pro zdraví, nicméně výjimečnou možnost výskytu toxické dávky cizorodých chemických látek v potravinách je třeba mít na zřeteli.