Studie obsahu a zastoupení trans-mastných kyselin v mateřském mléce v ČR K. Hortová, S. Bischofová, J. Blahová, K. Horáková, M. Kalivodová, Z. Měřínská, L. Zelníčková, I. Řehůřková, J. Ruprich KRAJSKÉ HYGIENICKÉ STANICE ČR Obsah příspěvku • Úvod • Cíl studie • Realizace studie • Analýza vzorků mateřského mléka a zpracování dat • Výsledky • Závěr Úvod • Nevhodné složení MK konzumovaného tuku (především vysoký obsah SFA a TFA) → výskyt řady onemocnění u dospělých, ale možné negativní účinky na plod už během těhotenství a kojení → reformulace potravin (minimalizace/odstranění částečně ztužených tuků s TFA z trhu) • TFA nejsou tělem syntetizovány, přívod závislý na dietě (krátkodobé x dlouhodobé hledisko) • Nejvýznamnější expoziční zdroje TFA (industriálně vyrobené) v české dietě (J. Ruprich et al., 2017): oplatky (11 %), cukrářské výrobky (5,8 %), perník (4,4 %), listové těsto (3,1 %), čokoládové cukrovinky (3,1 %), pečivo jemné (2,8 %) Cíl studie • Analýza ZRALÉHO mateřského mléka z pohledu obsahu a zastoupení: TFA cis-FA SFA Realizace studie KRAJSKÉ HYGIENICKÉ STANICE ČR Analýza vzorků mateřského mléka a zpracování dat • Příprava vzorků MM: • Rozmražení při laboratorní teplotě • Homogenizace zahřátím na 37 °C a vložením do rotátoru • Analýza vzorků MM pomocí plynové chromatografie s plamenoionizační detekcí (GC-FID) • Metoda GC-FID umožňuje analyzovat MK v malém množstvím vzorku biologického materiálu, a to bez nutnosti izolace tuku • V MM bylo analyzováno 50 chemických individuí mastných kyselin, včetně TFA • Statistická analýza byla provedena pomocí statistického softwaru STATISTICA 12 Výsledky Charakteristika souboru • Do studie se zapojilo 69 zdravých kojících matek mezi 6. týdnem a 6. měsícem laktace • Průměrný věk participantek: 29 let a průměrný věk dítěte: 3,7 měsíce ZŠ 20% SŠ 28% VŠ 52% Rozložení dárkyň mateřského mléka podle vzdělání: Obsah tuku* ve vzorcích zralého MM 0 2 4 6 8 10 12 14 Obsahtukuvg/100gMM Průměr Max. Min. Průměr Min. Max. Obsah tuku (g/100 g MM) 6,52 1,99 13,40 *obsah tuku (suma esterů MK) v dodaných vzorcích mléka Průměrné zastoupení skupin MK v tuku MM (v %) 38,4 % 14,9 % 46,4 % 0,9 % MUFA PUFA SFA TFA Celkem bylo analyzováno 50 chemických individuí MK: Skupina MK Počet analytů ve skupině Nasycené MK (SFA) 17 Mononenasycené MK (MUFA) 8 Polynenasycené MK (PUFA) 10 Trans-MK (TFA) 15 Obsah TFA v tuku MM Druh mastných kyselin Průměr Min. Max. TFA (g/100 g tuku MM) 0,9 0,5 2 MnožstvíTFAvg/100gtukuMM Zastoupení jednotlivých druhů TFA (n=15) v tuku MM a jejich průměrný obsah Z celkové sumy TFA nejvíce zastoupeny: • kys. trans-vakcenová, MKC18:1(11t), 24,3 % • kys. elaidová, MKC18:1(9t), 22,4 % 0,00 0,05 0,10 0,15 0,20 0,25 gTFA/100gtukuMM % přívodu energie z TFA vztažené k celkovému přívodu energie/den Doporučení WHO (2010): TFA < 1 % z celkového energetického přívodu/den Výsledek z 2017: Všechny vzorky MM splňují limit WHO %energetickéhopřívoduztrans-mastnýchkyselin vztaženokcelkovémupřívoduenergie/den ---- limit WHO (1%) + průměr (0,3 %) * extrémní hodnota (0,6 %) □ medián (0,3 %) ○ odlehlé hodnoty 25% - 75% rozsah neodlehlých hodnot Obsah SFA v tuku MM Druh mastných kyselin Průměr Min. Max. SFA (g/100 g tuku MM) 46,4 37,1 57,1 • Nejvýznamnějším zdrojem SFA v dietě jsou živočišné tuky, které by dle doporučení WHO měly tvořit max. 10 % z celkového denního energetického přívodu MnožstvíSFAvg/100gtukuMM + Průměr □ Medián ○ Odlehlé hodnoty 25% - 75% Rozsah neodlehlých hodnot Zastoupení jednotlivých druhů SFA (n=17) v tuku MM a jejich průměrný obsah Z celkové sumy SFA nejvíce zastoupeny: • kys. palmitová, MKC16:0, 50,7 % • kys. stearová, MKC18:0, 15,3 % • kys. myristová, MKC14:0, 14,7 %0,0 1,0 2,0 3,0 4,0 5,0 6,0 7,0 8,0 9,0 10,0 23,7 gSFA/100gtukuMM Obsah MUFA v tuku MM Druh mastných kyselin Průměr Min. Max. MUFA (g/100 g tuku MM) 38,5 28,4 48,2 • Významným zdrojem MUFA v dietě jsou rostlinné oleje (např. olivový, řepkový, sójový) MnožstvíMUFAvg/100gtukuMM + Průměr □ Medián ○ Odlehlé hodnoty 25% - 75% Rozsah neodlehlých hodnot Zastoupení jednotlivých druhů MUFA (n=8) v tuku MM a jejich průměrný obsah Z celkové sumy MUFA nejvíce zastoupeny: • kys. olejová, MKC18:1N9C, 91,5 % • kys. palmitolejová, MKC16:1, 6 % gMUFA/100gtukuMM 0,0 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0 3,5 4,0 4,5 5,0 35 Obsah PUFA v tuku MM Druh mastných kyselin Průměr Min. Max. PUFA (g/100 g tuku MM) 14,9 9 23,4 • Hlavním zdrojem skupiny PUFA jsou rostlinné oleje a rybí tuk MnožstvíPUFAvg/100gtuku MM + Průměr □ Medián ○ Odlehlé hodnoty 25% - 75% Rozsah neodlehlých hodnot Zastoupení jednotlivých druhů PUFA (n=10) v tuku MM a jejich průměrný obsah Z celkové sumy PUFA nejvíce zastoupeny: • kys. linolová, MKC18:2N6C, 83 % • kys. linolenová, MKC18:3N3, 7,7 % gPUFA/100gtukuMM 0 0,5 1 1,5 2 12,2 Závěr • Analýza MM prokázala, že po 10 letech od studií Dlouhý a kol. (2002 a 2007), kdy bylo naměřeno 4,2 – 3,8 % TFA v tuku MM, došlo ke snížení na průměrnou hodnotu 0,9 % • Po přepočtu naměřených hodnot TFA v tuku MM na celkový denní energetický přívod (CE) bylo zjištěno, že všechny dárkyně MM splňují doporučený limit stanovený WHO pro TFA (< 1 % CE) • Vliv na snížení TFA mají pravděpodobně velcí producenti tuků → reformulace tuků • Stále ale najdeme na trhu výrobky s vysokým obsahem TFA (čokoládové cukrovinky, sójové nápoje…) → ještě je co zlepšovat • Je vhodné zvážit zavedení národních limitů pro obsah TFA, jako mají jiné země (Dánsko, Švýcarsko, Rakousko, Island, Norsko, Maďarsko, Švédsko a Litva) Děkuji za pozornost Podpořeno MZ ČR – RVO (Státní zdravotní ustav – SZÚ, 75010330).