ALIMENTÁRNÍ NÁKAZY VIROVÉ II MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. Ústav ochrany a podpory zdraví Původci Rotaviry Kaliciviry (noroviry, sapoviry) Astroviry Toroviry Enteroadenoviry NOROVIRÓZY Původce  Norovirus – RNA virus neobalený.  3 podskupiny, u lidí pouze podskupina I a II (podskupina III – u zvířat)  Odolný vůči teplotám do 50 °C, kyselému prostředí, běžným dezinfekčním prostředkům. NOROVIRÓZY Epidemiologie  Rozšířen celosvětově.  Nejčastější průjmové onemocnění u starších dětí a dospělých.  Nejčastější virová nemocniční infekce na geriatrických odděleních.  Vyskytuje se celoročně, nejčastěji v zimě. NOROVIRÓZY Přenos Nízká infekční dávka – méně než 100 virových částic!  Fekálně – orální: 1. Přímý (např. při ošetřování nemocného) 2. Nepřímý – kontaminovanými předměty, rukami, potravinami, vodou. NOROVIRÓZY Rizikové potraviny  Mořské plody  (Jahody, maliny) NOROVIRÓZY Průběh infekce  Inkubační doba: 24 – 48 hodin!  Klasické symptomy: zvracení, vodnatý průjem, u 1/3 nemocných zvýšená teplota (do 38 °C).  Může se projevit jen jedním příznakem.  Má mírnější průběh než u rotaviróz. • Onemocnění netrvá většinou více než 2 dny. • Virus je vylučován stolicí jen 2 – 3 dny po začátku onemocnění! NOROVIRÓZY Komplikace Terapie  Dehydratace u starých lidí! základem terapie je: • Včasná rehydratace (perorální po lžičkách, příp. u těžké dehydratace parenterální), je třeba dodat vodu i ionty – rehydratační roztoky. • Antipyretika, střevní adsorbencia, probiotika. NOROVIRÓZY Diagnostika  Odlišení bakteriální etiologie (nejsou zimnice, CRP nízké, kultivačně žádný patogen).  Průkaz viru ve stolici – vzorky stolice, výtěr z rekta (běžně se nedělá). NOROVIRÓZY Prevence  Kontrola vodních zdrojů a rozvodů (epidemie v Praze Dejvicích 2015).  Bezpečnost potravin.  Hygiena rukou.  Vakcína nebyla vyvinuta.