Označování potravin, výběr Informace o potravinách nesmí být zavádějící ve smyslu: Charakteristiky povahy, totožnosti, vlastnosti, složení, množství, trvanlivosti, země původu, způsobu výroby, získání. Připisováním účinku nebo vlastností, které daná potravina nemá. Vyvoláváním dojmu, že má potravina zvláštní charakteristiky, pokud všechny podobné potraviny mají ve skutečnosti charakteristiky stejné. Vyvoláváním dojmu na základě vzhledu, popisu nebo vyobrazení, že je přítomna určitá potravina nebo složka, ačkoli ve skutečnosti byla určitá přirozeně se vyskytující součást nebo běžně používaná složka v této potravině nahrazena odlišnou součástí nebo složkou. 2 Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům – UVÁDĚNÍ NEZAVÁDĚJÍCÍCH INFORMACÍ Nadpis č. 2: Arial, 32 - 44 b. Podtitul: Arial, 24 b. Text: Arial, 18 b. seznam povinných údajů 1.název potraviny 2.seznam složek 3.alergenní látky 4.množství složky nebo skupiny složek 5.čisté množství potraviny 6.datum minimální trvanlivosti nebo datum použitelnosti 7.podmínky uchování nebo podmínky použití 8.jméno nebo obch. název a adresa PPP 9.země původu nebo místo původu 10.návod k použití 11.obsah alkoholu - nápoje nad 1,2 % alkoholu 12.výživové údaje 3 Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům – POVINNÉ ÚDAJE Nadpis č. 2: Arial, 32 - 44 b. Podtitul: Arial, 24 b. Text: Arial, 18 b. 4 Označování výrazy „bez lepku“ a „velmi nízký obsah lepku“ se řídí výlučně nařízením (EU) č. 828/2014 BEZ LEPKU Tvrzení „bez lepku“ lze použít pouze tehdy, neobsahuje-li potravina ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli, více než 20 mg/kg lepku. VELMI NÍZKÝ OBSAH LEPKU Tvrzení „velmi nízký obsah lepku“ lze použít pouze tehdy, pokud u potravin, jež sestávají z jedné nebo více složek vyrobených z pšenice, žita, ječmene, ovsa nebo jejich kříženců, které byly speciálně zpracovány tak, aby v nich byl snížen obsah lepku, nebo tyto složky obsahují, činí obsah lepku v potravině ve stavu, v němž je prodávána konečnému spotřebiteli, nejvýše 100 mg/kg. Dodatečné požadavky na potraviny obsahující oves Oves obsažený v potravinách označovaných jako „bez lepku“ nebo „s velmi nízkým obsahem lepku“ musí být speciálně vyroben, připraven a/nebo zpracován tak, aby bylo zamezeno kontaminaci pšenicí, žitem, ječmenem nebo jejich kříženci, přičemž obsah lepku v ovsu nesmí být vyšší než 20 mg/kg. Nadpis č. 2: Arial, 32 - 44 b. Podtitul: Arial, 24 b. Text: Arial, 18 b. 5 Výživové údaje na 100 g referenční hodnota příjmu na 100g energetická hodnota 1937 kJ/ 468 kcal 23 % tuky 40,0g 57,14 % z toho nasycené mastné kyseliny 17,0g 85 % cukry 1,8g 2 % sůl 3,8g 63,33 % Výživové údaje na 100 g/100 ml energetická hodnota 1937 kJ /468 kcal tuky 40,0 g z toho – nasycené mastné kyseliny 17,0 g – mononenasycené mastné kyseliny – polynenasycené mastné kyseliny sacharidy 1,9 g z toho – cukry 1,8 g – polyalkoholy – škroby vláknina bílkoviny 25,0 g sůl 3,80 g vitaminy a minerály mg, µg Chlieb ražný celozrnný 250 g | PENAM SLOVAKIA, a.s., OPAKUJÍCÍ SE – výživové údaje POVINNÉ ÚDAJE – výživové údaje DOBROVOLNÉ ÚDAJE – výživové údaje Nařízení (EU) č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům – Výživové údaje Nadpis č. 2: Arial, 32 - 44 b. Podtitul: Arial, 24 b. Text: Arial, 18 b. 6 Významné množství vitaminů a minerálních látek 15 % referenční výživové hodnoty uvedené na 100 g nebo 100 ml v případě jiných, než jsou nápoje 7,5 % referenční výživové hodnoty na 100 ml v případě nápojů 15 % referenční výživové hodnoty v případě, že balení obsahuje pouze jednu porci Výživové údaje na 100 g Referenční hodnota příjmu na 100g energetická hodnota 1937 kJ / 468 kcal 23 % tuky 40,0 g 57,14 % z toho nasycené mastné kyseliny 17,0 g 85 % sacharidy 1,9 g 0,73 % z toho cukry 1,8 g 2 % bílkoviny 25,0 g 50 % sůl 3,8 g 63,33 % vitamin B6 (mg) 0,25 mg 18 % železo (mg) 2,3 mg 16 % * dobrovolně * povinně Referenční hodnota příjmu u průměrné dospělé osoby (8 400 kJ/2000 kcal) Nadpis č. 2: Arial, 32 - 44 b. Podtitul: Arial, 24 b. Text: Arial, 18 b. Důležitá citace vztahující se k vašemu tématu. 7 www.bezpecnostpotravin.cz Citace: Arial, 54 b. Autor: Arial, 24 b., světle zelená, tučně, proložení znaků: větší