BZNT031: Nutriční terapie a výživa člověka

Obaly potravin a jejich označování

Vyučující: Mgr. Martin Krobot

Obaly potravin jsou základním komunikačním prostředkem mezi výrobcem a zákazníkem. Díky obalu se může zákazník rozhodnout, zda danou potravinu zařadí do svého jídelníčku nebo ne, ale to jen za předpokladu, že informace na obalu budou úplné, pravdivé a nebudou zavádějící. 

Z následující přednášky si osvojte zejména následující:
  • údaje, se kterými se můžeme na obalu setkat
  • podrobnější informace ke složení, datům použitelnosti / minimální trvanlivosti a alergenům
  • rozdíly mezi výživovými a zdravotními tvrzeními

Přednáška

Pro zájemce a fajnšmekry

Nařízení EU č. 1924/2006
V tomto nařízení najdete všechna schválená výživová tvrzení, která se na obalech mohou používat, a jejich definice.

V registru nezapomeňte v rámci Search filters vybrat, že chcete vidět pouze autorizovaná (tj. schválená) tvrzení. 

A jako zajímavost najdete níže video mapující matoucí označování potravin z dílny dTest: