- údaje, se kterými se můžeme na obalu setkat
- podrobnější informace ke složení, datům použitelnosti / minimální trvanlivosti a alergenům
- rozdíly mezi výživovými a zdravotními tvrzeními
BZNT031: Nutriční terapie a výživa člověka
Obaly potravin a jejich označování
Vyučující: Mgr. Martin Krobot
Obaly potravin jsou základním komunikačním prostředkem mezi výrobcem a zákazníkem. Díky obalu se může zákazník rozhodnout, zda danou potravinu zařadí do svého jídelníčku nebo ne, ale to jen za předpokladu, že informace na obalu budou úplné, pravdivé a nebudou zavádějící.
Z následující přednášky si osvojte zejména následující:
Přednáška
Pro zájemce a fajnšmekry
Nařízení EU č. 1924/2006
V tomto nařízení najdete všechna schválená výživová tvrzení, která se na obalech mohou používat, a jejich definice.
V registru nezapomeňte v rámci Search filters vybrat, že chcete vidět pouze autorizovaná (tj. schválená) tvrzení.
A jako zajímavost najdete níže video mapující matoucí označování potravin z dílny dTest: