Oš. péče u pacienta s chronickým renálním poškozením Olga Suková Predialyzační péče…  nefrologická ambulance  upřesnění dg → komplexní léčba  léčebný režim a jeho dodržování  organizace práce, dispenzarizace  zaměstnanci, ostatní pacienti  péče o cévní přístup  dietní opatření a bilance tekutin  možnost transplantace https://www.eesc.europa.eu/ Predialyzační péče  cévní ambulance  metoda RRT, peritoneální dialýza  zajištění cévního přístupu  zařazení na waiting list  mortalita připravovaných pac. „akutních“ , „z ulice“  z trpl ambulance nebo peritoneální dialýza Terminologie  dialyzační průkaz  suchá váha  mezidialyzační přírůstek  balíček první pomoci  dovolenkové dialýzy Léčebný režim a jeho dodržování  pravidelná léčba  životospráva (hypertenze, anémie, hyperlipidémie, hyperurémie)  dietoterapie  farmakoterapie  péče o cévní přístup  řešení případných komplikací  společnosti a organizace pacientů www.ledviny.cz www.dialyza.cz www.casopisstezen.cz www.bbraun.cz www.nefrologie.eu www.prazdninove-dialyzy.cz www.holidaydialysis.org Organizace procedury  cestování na dialýzu  hygiena rukou, WC  kontrola těl. hmotnosti  „pacientovo“ lůžko  měření VT  příprava cévního přístupu, odběry  napojení na přístroj  monitoring VT, celk. stavu, přístroje  dokumentace  aplikace léků  odpojení od přístroje  kontrola dialyzátoru  antikoagulace  klid na lůžku (VT)  kontrola hmotnosti  záznam do dokumentace Péče o cévní přístup (AVF)  self-care  kontrola min. 1x denně  prevence infekčních komplikací  prevence neinfekčních komplikací  krvácení  farmakologická prevence selhání Dietní opatření  individuální dieta  ev. přidružené choroby  omezení K, P, Na  bílkoviny  příjem tekutin Obsah kalia v některých potravinách [mg/100g] sojová mouka 2025 sušené houby 2000 sušené meruňky 1880 sušené mléko 1280 hrách 985 sušené švestky 864 ořechy vlašské 687 čočka 673 mandle 656 hrozinky 630 šunka v aspiku 646 zeleninové lečo 583 brambory syrové 568 mák 536 kakao 534 růžičková kapusta 530 špenát 490 sardinky 433 zelen. směs mražená 408 květák 408 kuře 407 vepřové maso 400 vařené filé 360 klobása 357 banán 348 hovězí 334 brambory vařené 325 meruňky syrové 320 chléb tmavý 310 ovesné vločky 308 játrová paštika 299 třešně 275 rajčata 270 čokoláda 257 hrozny 250 mrkev 224 zelený hrášek 201 pomeranč 197 švestky 195 biokys 180 pomerančový džus 179 mléko 161 citrony 163 jahody 161 vánočka 159 nudle 141 vejce 138 hrušky 127 jablka 120 tvaroh 95 brynza 86 ananasový kompot 85 termix čokoládový 70 rýže vařená 38 smažený kapr 15 máslo 15 káva zrnková 0 Sestav jídelníček na 2 dny  bagel  hamburger houska  tortilla  popcorn  dýně  avokádo  tuňák  sushi  cereální pečivo  hnědá rýže  sýr brie  kiwi  pomeranč džus  káva  zázvor Možnost transplantace  pouze v „některých“ případech  obecné informace  vyšetření  dodržování režimu  selhání léčby  délka čekání https://www.edtnaerca.org/ Vyšetření před zařazením na waiting list  podrobná celková anamnéza  interní  laboratorní – biochemie krve, moče, serologie (hepatitidy, CMV, EBV, herpes viry, HIV, onkomarkery, imunologie)  krevní skupina  HLA typizace (Index kompatibility 0 – 26)  cross-match test (PRA)  kardiologické  gastroenterologické  neurologické Vyšetření před zařazením na waiting list  urologické a gynekologické  ORL  stomatologické  cévní  psychologické  rtg kontrastní vyš  sono ledvin (CT nebo MR – dle stavu), event. scintigrafie  event. další (diabetologické, onkologické…)  aktuální parametry hemodialýzy … bezprostředně před výkonem  dostupnost 24 hodin denně  kontakt koordinátorkou → nefrologická ambulance  aktuální vyšetření  fyzikální, laboratorní, sono, rtg ledvin, srdce a plic, EKG  dialýza  hospitalizace na JIP  hygiena, lačnost  informovanost, souhlasy s provedením operačního výkonu  CŽK, stanovení režimu imunosupresiv  premedikace  operační sál - PMK, 100 ml 10% Betadine Prognóza dialyzovaných pacientů