© Nakladatelství Academia,SSČ AV ČR, v. v. i., 2016. Přetisk článků včetně obrázků se výslovně zapovídá. Veškerá práva včetně práva reprodukce jsou vyhrazena. Jeden litr kravského mléka, které si dnes můžeme koupit v obchodě, obsahuje kromě vody 22–38 g tuku, 23–44 g proteinů (z toho 17–35 g kaseinu), 1 g solí a 38–53 g mléčného cukru – laktózy. Ta je přítomna ve všech typech savčího mléka, s výjimkou zástupců čeledi lachtanovitých (Otariidae) a mrožovitých (Odobenidae). Pro trávení laktózy potřebují lidé (stejně jako další savci) enzym – laktázu, která štěpí laktózu na galaktózu a glukózu, jež představuje pro organismus zdroj energie. Laktáza je produkována buňkami epitelu tenkého střeva a pro savce je nezbytná jen v období závislosti na mateřském mléce. Po odstavení její produkce klesá. Dospělí, jejichž tenké střevo už laktázu netvoří prakticky vůbec, mohou mít po požití většího množství mléka trávicí obtíže. Vypije-li dospělý člověk (u dalších savců tato problematika není dosud hlouběji prozkoumána), který laktázu neprodukuje, více než 1–2 dcl mléka, může zhruba po půl hodině až hodině pocítit nadýmání a případně se dostaví průjem. Tyto symptomy způsobují bakterie tlustého střeva, které začnou nestrávenou laktózu fermentovat. Vylučují přitom vodík, metan a jiné látky, což může vyvolat zažívací obtíže spojené s narušením střevní rovnováhy. Tento stav nazýváme primární laktózovou intolerancí, a jde de facto o stav normální či původní. Naproti tomu alergie na obvykle mléčné proteiny se projevují závažnějšími symptomy. Máte-li primární laktózovou intoleranci, nemusíte si zoufat, většina lidí snese menší množství mléka – ca 2 dcl denně bez problémů. Není tedy třeba vzdávat se bílé kávy, a potraviny jako jogurty nebo kysané mléčné výrobky obsahují laktózy méně a navíc ji pomáhají trávit obsažené mikroorganismy, takže by zdravému člověku neměly působit obtíže. V tvrdých sýrech a másle by laktóza neměla být téměř žádná. Existují však lidé, kteří začínají den hrnkem mléka, vypijí klidně i litr a žádné nadýmání je netrápí. Jsou totiž nositeli genetické mutace, která způsobuje, že tenké střevo vylučuje laktázu i v dospělosti – mají schopnost laktázové perzistence (dále jen LP). Celosvětově se vyskytuje zhruba u 32 % lidí. Značně rozšířená je v Evropě, nejvíce na severu – ve Skandinávii nebo ve Velké Británii jde až o 82–96 % obyvatel, k jihu počet lidí s LP klesá. I v České republice je asi 80 % lidí schopno trávit mléčný cukr i v dospělém věku. LP se rovněž vyskytuje u pastevců Předního východu, Arabského poloostrova a Afriky. Naopak populace jihovýchodní Asie, Austrálci a indiáni tuto mutaci nenesou téměř vůbec, usedlí afričtí zemědělci, pastevci a zemědělci Střední Asie a Indie jsou někde na pomezí. Proč se LP v některých částech světa rozšířila a jinde ne, vysvětluje několik teorií. Ta nejznámější hovoří o tzv. genově-kulturní koevoluci. Říká, že se LP objevila po vzniku zemědělství, konkrétně mléčné produkce, a dnes se vyskytuje jen u těch národů, které ji provozovaly v minulosti a většinou stále provozují. Uvažuje se také, že by LP mohla v určitých klimatických podmínkách zvyšovat fitness neboli biologickou zdatnost jedince. Tedy pro pastevce z aridních oblastí Afriky nebo Arabského poloostrova může být výhodné, když dokáží bez obtíží vypít 1–2 litry čerstvého mléka, čímž získají nejen tekutiny, ale i potřebnou energii. Ale proč severní Evropa? Přítomnost LP se zde vysvětluje z poněkud jiných důvodů. Lidé v těchto zeměpisných šířkách mohou mít potíže s nedostatkem vitamínu D. Ten se díky slunečnímu záření vytváří z prekurzoru (provitamínu 7-dehydrocholesterolu) v kůži a stává se výchozí látkou pro syntézu kalcitriolu, hormonu důležitého pro metabolismus vápníku a fosforu. Nedostatek vitamínu D pak může způsobit křivici nebo osteomalacii (podrobněji o vitamínu D viz Živa 2015, 4: 159–161 a 6: 279–281). Pokud lidé v těchto podmínkách nesou mutaci pro trávení laktózy, pití mléka se pro ně stane dalším zdrojem vápníku a částečně vitamínu D, a pravděpodobně se dožijí dospělosti bez křivice. Budou mít nejspíše i víc potomků, kteří zdědí schopnost trávit laktózu, a LP se takto může rychle rozšířit do následujících generací. Genetická podstata laktázové perzistence LP známe poměrně dlouho, její genetická podstata však zůstávala nejasná. Přestože se vědělo, že se dědí jako autozomálně dominantní znak (viz dále), a byla zjištěna pozice genu pro laktázu (LCT) – 2q21 (na dlouhém rameni druhého chromozomu), přesnou příčinu objasnili vědci až v r. 2002. Člověk má dvě sady chromozomů – 22 párů autozomů a jeden pár gonozomů určujících pohlaví. Autozomálně dominantní dědičnost v našem případě znamená, že se laktázová perzistence projeví i u heterozygotního jedince, tedy s mutací pouze na jednom z páru chromozomů. Dominantní homozygot nese stejnou mutaci na obou párových chromozomech. Při výpočtu frekvence mutace se heterozygoti započítávají vlastně jako polovina, frekvence výskytu mutace tak může být nižší než frekvence výskytu LP jako takové. Ukázalo se, že za LP stojí jednobodová mutace, záměna báze thyminu za cytozin, která ale neleží v genu pro laktázu, nýbrž v genu sousedním, označovaném zkratkou MCM6 (obr. 1) Konkrétně ve vzdálenosti 13 910 párů bází proti směru transkripce od laktázového genu. Vyšlo najevo, že tato mutace zesiluje expresi laktázového genu, resp. syntézu laktázy, a nedojde tak k poklesu její produkce jako u lidí bez této mutace. Popsaná mutace nazývaná -13910*T (značení podle vzdálenosti od laktázového genu a změněné báze) byla určena jako příčina výskytu LP v Evropě. U velké části pastevců východní Afriky a Předního východu, kteří tráví mléko v dospělosti, však nalezena nebyla. Časem se ukázalo, že za LP zde odpovídají jiné mutace, konkrétně -14010*C (původní alela guanin), -13907*G (záměna za cytozin) a -14009*G (původně thymin) v Africe, na Arabském poloostrově pak -13915*G (původně rovněž thymin). Nutno však dodat, že v Africe ziva.avcr.cz 238 živa 5/2016 1 Edita Priehodová Laktázová perzistence a pití mléka Pití mléka a konzumace mléčných výrobků patří dnes k živě diskutovaným tématům. Zda je pití mléka pro lidi prospěšné i po skončení kojeneckého období, zatím nemáme uspokojivě zodpovězeno. Provází nás však hluboko do historie. Poté, co lidé začali se zemědělským způsobem života, objevili, že mohou chovat zvířata nejen pro maso, ale i pro další produkty. První doklady zpracování mléka jsou více než 8 tisíc let staré. S pitím mléka šla ruku v ruce také evoluce člověka. Uvádí se, že zhruba jedna třetina světové populace je dnes dobře přizpůsobena, aby mohla bez obtíží pít mléko během celého života. Tuto schopnost nazýváme laktázová perzistence. Kdy a kde vznikla a jak se dále šířila? Odpovědi nachází v současnosti kromě archeologie i genetika. 1 Umístění genu pro enzym laktázu (LCT) v rámci lidského karyotypu (souboru 22 nepohlavních chromozomů – autozomů a jednoho páru pohlavních chromozomů – gonozomů, X a Y). Spolu s genem LCT je zde znázorněn sousední gen MCM6, v němž se nacházejí mutace zodpovědné za laktázovou perzistenci. Pozice mutací vůči LCT a původní versus změněná báze je označena barevně ve spodní části obrázku. Orig. E. Priehodová MCM6 gen LCT gen pro laktázu 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 X Y 10 kb -14 010 kb -14 009 kb -13 915 kb -13 910 kb -13 907 kb GAGTGCATAAAGACG/CT/GAAGTTACC.. GATAAT/GGTAGC/TCCC/GTGGCCTCAAAGGAA © Nakladatelství Academia,SSČ AV ČR, v. v. i., 2016. Přetisk článků včetně obrázků se výslovně zapovídá. Veškerá práva včetně práva reprodukce jsou vyhrazena. jsou v nezanedbatelné míře zastoupeny všechny výše uvedené mutace, zatímco u Evropanů pouze -13910*T a na Arabském poloostrově jednoznačně dominuje -13915*G (obr. 2 a 3). Na základě těchto a dalších poznatků (např. různého haplotypového pozadí, tedy specifické kombinace alel v okolí sledované mutace) předpokládáme, že LP vznikla v lidské historii několikrát nezávisle na sobě. Zda člověk tráví nebo netráví laktózu, se dá experimentálně ověřit několika metodami. Nejjednodušší je měřit změny hladiny glukózy v krvi. V praxi vyšetřovaná osoba přijde na lačno a glukometrem je jí změřena hladina glukózy. Následně vypije 50 g laktózy rozpuštěné ve 2 dcl vody (množství laktózy odpovídá 1–2 l kravského mléka). Krevní glukóza se pak znovu měří v dvacetiminutových intervalech. Pokud jedinec laktázu produkuje, hladina glukózy v krvi výrazně stoupá. Mléčná produkce a laktázová perzistence v Evropě Před více než 10 tisíci let se na Předním východě lidé začali věnovat zemědělství. Toto období nazýváme neolit a považujeme ho za jednu z největších revolucí, kterou lidstvo prošlo. Archeologické nálezy zvířecích kostí ukazují, že se tito lidé věnovali chovu koz, ovcí a skotu. Co se týče konzumace mléka a výroby mléčných produktů asi nejstarší doklady (zhruba 8 500 let staré) představují nálezy keramiky z oblasti dnešního Turecka se zbytky mléčného tuku. Zemědělství se z Předního východu šířilo do okolních oblastí, včetně Evropy. Nejstarší doklady konzumace mléka v Evropě pocházejí z keramiky nalezené v dnešním Rumunsku a Maďarsku, datované do doby před 7 900 až 7 500 lety. Pozůstatky mléčného tuku se našly i na proděravělých keramických střepech z Kujavy (severní část Polska). Jde o střepy nádob původně sloužících jako cedníky při výrobě sýra. Jejich stáří je odhadováno na 7 400 až 7 300 let. Podíváme-li se na naše území, můžeme předpokládat, že chov hovězího dobytka, ovcí a koz pro mléčnou produkci zde existoval již v období lineární keramiky (před 7 700 až 6 800 lety; blíže na str. 225 této Živy). Vzniká otázka, zda mezi těmito dávnými zemědělci už byla rozšířena schopnost trávit mléčný cukr v dospělosti. Několik studií se pokusilo určit období, kdy se mutace -13910*T objevila a začala šířit. V jedné z prvních byla použita k odhadu DNA současných lidí. V této práci autoři analyzovali okolí laktázového genu a mutace -13910*T. Výsledkem výpočtů byl široký interval zahrnující dobu před 2 188 až 20 650 lety. Další studie vznikla na základě simulace, do níž byla zahrnuta frekvence výskytu mutace -13910*T v současné evropské populaci a další demografické a archeologické poznatky. Autoři došli k závěru, že mutace -13910*T mohla vzniknout zhruba před 7 500 lety (s rozpětím 6 256 až 8 638 před současností), což spadá do výše zmíněného období kultury s lineární keramikou. Principem datování mutace -13910*T bylo srovnání kombinace alel – tzv. haplotypu, který je v okolí mutace a přenáší se společně s mutací. Tento postup se řadí mezi metody molekulárního datování, kdy se určuje časový interval oddělující dnešní haplotypy od haplotypu výchozího. živa 5/2016 239 ziva.avcr.cz 32 2 a 3 Výskyt mutací zodpovědných za laktázovou perzistenci a přibližná frekvence ve vybraných částech Evropy (obr. 2), Afriky, Předního východu a Arábie (3). Mapy byly sestaveny na základě publikovaných údajů a dat zjištěných v Laboratoři archeogenetiky Archeologického ústavu AV ČR, v. v. i. 4 a 5 Fulbský pastevec z Burkiny Faso při dojení a pití mléka. Na obr. 4 můžeme vidět tradiční metodu dojení primitivních plemen skotu, kdy se u krávy musí nejprve vybudit tzv. vydojovací reflex. Tele nechají sát, ale pak je odstaveno a přivázáno k přední noze samice, což v ní budí dojem, že mládě stále pije a tak je možné dojit. 4 5 -13910*T -13915*G -14010*C -14009*G -13907*G -13910*T © Nakladatelství Academia,SSČ AV ČR, v. v. i., 2016. Přetisk článků včetně obrázků se výslovně zapovídá. Veškerá práva včetně práva reprodukce jsou vyhrazena. Velkou výhodou je možnost použití DNA současných lidí – lze tak pracovat s obsáhlými soubory dat. Musíme však brát v potaz množství vlivů, které se mohly na genofondu současné populace podepsat. Stále tedy máme co zpřesňovat, stejně jako u odhadování doby expanze na základě počítačových simulací. Užitečné srovnání umožňuje také analýza DNA z ostatků minulých lidí – pravěké DNA (ancient DNA, aDNA). Vzhledem k náročnosti těchto analýz je ale zatím výsledků spíše poskrovnu. Vrátíme-li se k laktázové perzistenci, zajímavé výsledky přinesly analýzy aDNA z evropských neolitických nalezišť v dnešní Litvě, Polsku, Německu a Maďarsku. Ani u jednoho z 8 zkoumaných jedinců z období před 7 840 až 7 000 lety nebyla mutace -13910*T objevena. Rovněž ani jeden z 9 jedinců z Maďarska žijících před 7 780 až 6 490 lety nebyl nositelem této mutace. Stejně dopadlo i 7 jedinců ze severozápadního Španělska z období zhruba před 7 tisíci let. Jedni z nejstarších lidí, u nichž byla -13910*T identifikována, pocházejí z dnešního Baskicka. Z 26 jedinců pozdního neolitu (zhruba před 5 000 až 4 500 lety) mělo 7 osob mutaci -13910*T. Doklady pro rozšíření mutace -13910*T máme až ze středověku. Na základě výzkumů kosterních pozůstatků ze severního Polska z období 1 000 až 1 400 n. l. bylo 40–86 % lidí schopno pít mléko bez obtíží i v dospělosti, v západním Německu kolem roku 1 200 n. l. se LP mohla vyskytovat až u 72 % obyvatel. Přestože se studie vycházející ze současného rozšíření LP v Evropě shodují, že by počátek jejího šíření měl souviset s přechodem na zemědělský styl života, analýzy aDNA ukazují, že mezi prvními zemědělci se tato mutace vyskytovala spíše vzácně. K vysvětlení uvedeného rozporu bude třeba dalšího výzkumu. Avšak to, jak je LP v Evropě rozšířena dnes, naznačuje, že selekce pro tento znak musela být poměrně silná – proč, zůstává rovněž předmětem bádání. Hypotéza o vitamínu D možná není dostačujícím vysvětlením. Mohly zde sehrát roli další nutriční výhody. Např. v dobách hladomoru mohli být zvýhodněni jedinci schopní konzumovat mléko bez potíží. A rovněž při epidemiích infekčních onemocnění by mléko mohlo sloužit jako bezpečný zdroj vody a kalorií. Svou úlohu zde mohla hrát i vysoká dětská úmrtnost nebo jiné evoluční mechanismy, jako je např. genetický drift (náhodná změna četnosti mutace v průběhu generací). Ačkoli by se tedy mohlo zdát, že o LP a historii pití mléka již víme dost, stále zůstává mnoho nejasností. Konzumace mléka u afrických a arabských pastevců Předpokládá se, že pastevectví se v Africe a Arábii objevilo mnohem dříve než pěstování rostlin. Podle archeologických dokladů odhadujeme, že skot, kozy a ovce byly chovány na savanách v oblasti dnešní Sahary již před 8 tisíci let. Nejstarší důkazy o mlékařství v těchto místech máme díky analýzám keramiky z naleziště Takarkori v jihozápadní Libyi, podle odhadů bylo mléko používáno před více než 7 tisíci let. Zatímco v Evropě můžeme hovořit o tzv. klinální variabilitě LP, kdy se frekvence LP kontinuálně mění – na severu Evropy je nejvyšší a k jihu postupně klesá, v Africe se četnost LP u jednotlivých populací značně liší. V podstatě velmi dobře odráží jejich způsob obživy – u pastevců, pro něž znamená chov dobytka a mléko základ stravy, nacházíme vysoké frekvence LP, v případě usedlých zemědělců, kteří od pastevců vykupují pouze máslo, může být výskyt LP i nulový. Co se týče genetické podstaty LP, v Africe tato schopnost vznikla zřejmě několikrát nezávisle. U Afričanů se totiž vyskytují mutace způsobující LP, které nejsou jinde rozšířeny. Jednou takovou je -14010*C, ve větší míře nalezená u pastevců v Tanzanii a Keni, např. u Masajů, ale i Kikujů, dnes žijících jako zemědělci. Předpokládá se, že tato mutace má původ právě ve východní Africe a rozšířila se tu někdy před 2 700 až 6 800 lety. Pro úplnost uveďme, že se nachází také u některých pastevců jižní Afriky, např. Khoikhoiů, k nimž se dostala pravděpodobně před více než 1 300 lety se skupinami přicházejícími ze severovýchodu, od nich Khoikhoiové převzali i pastevecký způsob života. Další africká mutace, -13907*G, byla zjištěna převážně u populací afroasijské jazykové rodiny v Súdánu, Etiopii a severní Keni, a třetí typicky africkou mutací je -14009*G, známá např. z Etiopie nebo Súdánu (obr. 3). V Africe však nalézáme rovněž mutaci -13915*G, která se vyskytuje takřka výhradně u populací s arabským původem. Jinak je častá ve vysokých frekvencích na Arabském poloostrově. Předpokládá se, že vznikla právě zde před 4 000 let v souvislosti s domestikací velblouda. Naše výzkumy z posledních let ukazují, že se do Afriky rozšířila až během posledních 1 400 let v rámci migrací beduínů souvisejících se šířením islámu. U pastevců západní části afrického sahelu (krajinný typ na okraji Sahary od Atlantského oceánu po Rudé moře, blíže v následujícím článku) a Sahary nacházíme také mutaci -13910*T, jinak typickou pro západní Eurasii. V tomto ohledu představují velice zajímavou populaci Fulbové. Část tohoto tradičně pasteveckého národa stále žije kočovným způsobem v pásmu od Senegalu až po Súdán (viz Živa 2006, 2: 86–88). U Fulbů je také ve značné míře rozšířena LP, což by nebylo tak neočekávané. Překvapivě však za ni zodpovídá právě -13910*T, podobně jako v Evropě. Jedním z vysvětlení by mohl být genový tok z mimoafrických populací, avšak pro potvrzení či vyvrácení této hypotézy bude nutné další zkoumání genetického pozadí této mutace. Dnešní výskyt mutací pro LP a analýza jejich genetického okolí může vypovídat o proběhlých migracích a adaptacích na jednotlivých kontinentech. Jak tomu v minulosti bylo v Africe a Arábii, zatím jen odhadujeme pouze podle současných populací. Na rozdíl od Evropy zde nemáme k dispozici žádná data pocházející z analýz aDNA, neboť horké a suché podnebí nepřeje zachování DNA v ostatcích. Laktázová perzistence není jen kuriozitou, jíž se vyznačují někteří jedinci. Je ukázkou, jak se náš genom přizpůsoboval prostředí, v tomto případě dokonce přímo kulturním návykům. Srovnání jejího současného výskytu s rozšířením u minulých populací může povědět mnohé o principech evoluce lidského genomu. Rovněž hledáním vysvětlení, proč se tato schopnost u lidí v určitých částech světa rozšířila a v jiných nikoli, odkrýváme odlišnosti populační historie jednotlivých kontinentů a snažíme se porozumět příčinám genetické variability našeho druhu. Výzkum byl podpořen Grantovou agenturou Univerzity Karlovy (projekt č. 651112) a Grantovou agenturou České republiky (13-37998S-P505). Použitá literatura uvedena na webu Živy. ziva.avcr.cz 240 živa 5/2016 6 Stan v táboře kočovných Arabů zvaných Baggara ve středním Čadu v okolí Ati. Asi u 26 % těchto pastevců hovězího dobytka se vyskytuje mutace pro laktázovou perzistenci -13915*G, jinak typická pro Arabský poloostrov. Snímky V. Černého 6