1 Metodika preventivního vyšetření a jeho vyhodnocení Doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav preventivního lékařství LF MU Brno C:\WINDOWS\Profiles\tom\Plocha\LOGOSUPP.PCX 2 Základní schéma Vyšetření jednotlivce (zisk informací) Evaluace výsledků, sestavení profilu rizik Intervence Příznivé změny v behaviorálních parametrech (životní styl) Příznivé změny v klinicko-fyziologických charakteristikách Nižší riziko onemocnění Očekáváno Kontrola efektu SYSTÉMU DETEKCE A OVLIVŇOVÁNÍ RIZIK v primární prevenci Primárně: Sekundárně: Jako důsledek: 3 Obsah vyšetření A. Anamnestická část Retrospektivní, dotazníkové zjišťování faktorů životního stylu + některých dalších B. Klinická část Objektivní měření fyzických, fyziologických a biochemických parametrů § Základní osobní charakteristiky § Nutriční antropometrie § Výživové zvyklosti § Pohybová aktivita § Alkohol § Kouření § Psychosociální zátěž (stres) § Rodinná anamnéza § Krevní tlak § Biochemické krevní hodnoty § Testování fyzické kondice § Dechové funkce (přiměřenost tělesného složení, zejm. množství tuku) (krevní lipidy, glykémie) 4 Hodnocení výživových zvyklostí Hlavní rysy metody – oproti běžně užívaným nVýsledky přímo porovnatelné s výživovými doporučeními (v dané formě) pyramida1 Potravinová pyramida doporučení skladby každodenní stravy nSpecifikace stravy formou potravinových skupin nKvantifikace pomocí jednotkových porcí (nikoliv elementárních živin) (nikoliv pomocí běžných hmotnostních či objemových jednotek) 5 Výživové zvyklosti – získávání údajů Kvantifikace – velikost porcí (komparativní) § Standardizované, snadno vyplnitelné formuláře § Frekvenční princip – častost konzumace Umožňuje zachytit dostatečně reprezentativní časový úsek § Využití potravinových skupin výrazně redukuje počet položek § Zahrnuta kvantifikace (velikost porcí) Frekvence 6 Hodnocení výživových zvyklostí – výsledková zpráva §Graf ve formě potravinové pyramidy (znázornění zjištěné vs. doporučené konzumace potravinových skupin) §Numerické vyjádření (konzumovaný vs. doporučený počet porcí denně) §Kruhový graf – jiné vyjádření relativního zastoupení potravinových skupin §Doplňkové skóre (tuky, vláknina) ve formě škál 7 Pohybová aktivita A. Frekvenční dotazník B. Specifikace aktivit prováděných pravidelně (= min.1x týdně) n Seznam aktivit n K výběru frekvenční škála n Frekvence týdně n Trvání 1cvičení n Intenzita (MET) SPORT-INDEX (= počet minut týdně x intenzita v MET) 8 Nutriční antropometrie n Indexy BMI, WHR n Somatotyp (Heath-Carter) n % tuku - kaliperace n Složení těla – BIA (Bodystat) Somatotyp 9 Biochemické vyšetření – výsledková zpráva Krevní lipidy: 10 Ergometrie – výsledková zpráva § Celková doba zátěže a dosažený stupeň (I – VII) § Kardiorespirační zdatnost dle VO2max, kategorie § Zátěž - watty (celkově a na kg hmotnosti) § Dosažená SF, % maxima