Propedeutika v malnutrici Interní gastroenterologická klinika LF MU a FN Brno MUDr. David Pospíšil MUDr. Hana Mašková Porucha výživy • dlouhodobý stav výživy, který neodpovídá potřebám lidského organismu a nepokrývá jeho požadavky • porucha výživy ve smyslu nadbytku (nadváha, obezita) nebo nedostatku (malnutrice) Typy malnutrice: • Marasmus = energetická malnutrice - důsledek dlouhodobého nedostatečného příjmu energie a bílkovin (proporční) - adaptace organismu, jak čelit dlouhodobému nedostatku živin (tzv. prosté hladovění) • Kwashiorkor: - zvýšený obrat bílkovin v organismu ve stresu (infekce, zranění, operace, nádor, …) i přes suficientní kalorický příjem (tzv. stresové hladovění) - dominují otoky! Malnutrice- příčiny • primární: neadekvátní příjem stravy (poruchy polykání, potravinové alergie atd.) • sekundární : a) poruchy trávení (maldigesce) : - gastrektomie, enzymové defekty (laktózová intolerance), pankreatická insuficience) b) poruchy vstřebávání (malabsorpce): - IBD, syndrom krátkého střeva, píštěle, záněty c) zvýšené ztráty a potřeby: - infekce, nádory, operace, trauma d) metabolické poruchy - respirační, renální či jaterní insuficience Marasmus X Kwashiorkor • Marasmus Kdo je v riziku malnutrice? • osoby starší 65 let • trpící nádorovým či chronickým orgánovým onemocněním • osoby s demencí • osoby s lékovou či alkoholovou závislostí • institucionalizované (klienti domovů pro seniory) a hospitalizované osoby Důsledky malnutrice: • úbytek svalové hmoty, svalové síly, ztráta soběstačnosti! • častější výskyt infekcí (respirační, močové) • těžší průběh běžných infekcí díky snížené imunitní odpovědi • horší hojení ran • zhoršení kvality života • vyšší mortalita i morbidita, delší pobyt v nemocnici • spojené s vyššími náklady na péči Diagnostika malnutrice • Anamnéza - signifikantní hubnutí (pokles váhy > 5% za 1měs.; >10% za 6 měs.) - běžná vs. aktuální váha? - zhodnocení příjmu stravy ( sní vše, půl porce, méně…) - chronická onemocnění a jejich závažnost? • Antropometrické parametry - BMI - kožní řasa nad tricepsem - obvod paže na nedominantní horní končetině • Základní laboratoře - albumin, prealbumin, CRP, Chol, KO (proteinová deplece= albumin<28g/l, prealbumin<0,2) Malnutrition, L.Sobotka et al., ESPEN 2006 Diagnostika malnutrice • Fyzikální vyšetření: - stav výživy – kachexie, astenie, normální stav, nadváha, obezita - stavba těla - množství svalstva (sarkopenie) - otoky DKK (hypoalbuminemie) - špatné hojení ran (deficit bílkovin, imunoparalýza) - padání, třepení vlasů (deficit bílkovin, vit A, E, zinek) - suché spojivky, šeroslepost (deficit vit A) - rty (cheilitis) - deficit riboflavinu; Hunterova glositis - deficit B12; suchá kůže (xeroderma) - deficit vit A; deformity kostry - deficit vit D; zvětšená štítná žláza (struma) - deficit jódu Diagnostika malnutrice Speciální vyšetření • funkční testy - např. síla stisku dynamometrem (handgrip) • analýza složení těla - bioimpedance - hodnocení aktivní tělesné hmoty (LBM –lean body mass; FFM- fat free mass) a tukovou tkáň (fat mass) • zobrazovací metody - CT/MR k hodnocení svalové hmoty (experimentální metody) - UZ metoda hodnocení průřezu m. quadriceps femoris Diagnostika malnutrice Nutriční skríning – jednoduchý dotazník, jehož cílem je rychlá identifikace pacientů v nutričním riziku o Nottinghamský dotazník - pro hospitalizované pacienty: o NRS 2002 (Nutritional risk score) o MUST (Malnutrition Universal Screening Tool) - osoby v zařízeních domácí péče, domovech pro seniory, ambul. klienti o MUST - pro geriatrické pacienty o MNA-SF (Mini Nutritional Assessment) Protokol NRS 2002 Malnutriční pacient • Hmotnost 18,5  BMI  35 • Změna hmotnosti -5% /3měs. nebo -10%/6měs. • Svaly sarkopenie M7kg/m2, Ž5kg/m2 • svalové síly, soběstačnosti • Hladovění předcházející  50% denní potřeby  5-7 dní • Hladovění předpokládané  7dní  50% denní potřeby  10dní  60% denní potřeby • Imunita recid. infekty, hojení ran • Nemoc = katabolismus zánětlivá odpovědkatabolismus (v moči dU-N  20g/d) přítomnost chronického onemocnění stav po těžké operaci nemocný na JIP Možnosti nutriční intervence • Dietní doporučení nutričním terapeutem • Fortifikace stravy Fantomalt (maltodextrin), Protifar (bílkovina) • Sipping • Doplňková či úplná enterální výživa • Doplňková či úplná parenterální výživa Zdroje • Basics in clinical nutrition (L. Sobotka, 2019) • http://espen.info/documents/Screening.pdf • http://espen.info/documents/BIA1.pdf