Jablka Výživa kojenců a batolat a dětí prof. MUDr. Hana Hrstková, CSc. Pediatrická klinika, FN Brno VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 2 Proč hovoříme o výživě u dítěte * Odlišnost výživy dítěte od dospělého * Odlišnost výživy dítěte v jednotlivých věkových obdobích * Význam výživy dítěte v období růstu a vývoje > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 3 Optimální růst dítěte • * v 5.-6.měsíci P.H.zdvojnásobí * 1.rok P.H. ztrojnásobí * Vývoj orgánů * Nedostatečná výživa - trvalé následky AG00602_ VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 4 • Podrobná anamnéza * Kvantita stravy * Kvalita stravy * Charakter a počet stolic * Odhalit intolerance a potravinové alergie * Nutriční vývoj - váhová křivka a výška Stanovení nutričního deficitu > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 5 Nutriční faktory •1. voda •2. energie • bílkoviny • cukry • tuky •Vláknina •3. minerály 4.Vitaminy > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 6 Obsah vody v těle * Dospělí 60% váhy • * Novorozenci 75 - 80% váhy > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 7 VODA • Potřeba vody –batole 1200-1500 ml/den –dítě 3-4 roky 1500-1800 ml/den –Dítě 4-6 let 1600 ml/den –dítě 7-10 let 1800 ml/den –Dítě 10-13 let 2150 ml/den –Dítě 13-15 let 2450 ml/den – – Zdroj vody - tekutiny a potrava – potrava tekutá i tuhá • j0336986 VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 8 VODA * Tekutá potrava : 90% vody * Pevná potrava : 60 - 70% vody * Příjem vody se řídí pocitem žízně * Vstřebávání vody: střevo • * Vylučování vody : • 60% ledviny, 33% kůže a plíce, 6% střevo * Dětský věk - typická hydrolabilita > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 9 VODA - příčiny dehydratace •1. průjmové stavy •2. chronické poruchy • výživy •3. poruchy ledvin • •4. zvracení •5. pocení •6. diabetes mellitus •7. poruchy nadledvin > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 10 VODA – nadbytek /hyperhydratace/ * Dětský věk citlivý na : * dehydrataci * hyperhydrataci * Tvorba otoků, poruchy cirkulace, edém plic * Zvýšená diuréza * INTOXIKACE VODOU → KŘEČE j0202015 VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 11 ENERGIE * Děti 1 - 3 roky 5500 kj = 1315 kcal * Děti 4 - 6 let 7000 kj = 1670kcal * Děti 7 - 10 let 9000 kj = 2150kcal * Děti 11- 14 let • chlapci 10500 kj = 2610 kcal • dívky 9500 kj = 2270kcal * Děti 15- 18 let • chlapci 11500 kj = 2745kcal • dívky 9000 kj = 2150kcal * Energetický příjem klesá • o 42 kJ = 10 kcal po 3 letech • Záleží na věku a aktivitě dítěte j0283653 VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 12 ENERGIE * Největší zdroj energie * Cukry : 45 - 55% * Tuky : 30 % * Bílkoviny : 9 - 15% > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 13 Bílkoviny -1g=17kJ=4kcal * Bílkoviny dostáváme v potravě a vstřebávají se v tenkém střevě * Novorozenci a kojenci - zvýšená propustnost střeva pro makromolekuly bílkovin - vznik alergie * Hodnota bílkovin – záleží na obsahu a počtu esenciálních aminokyselin > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 14 Cukry - 1g=17kJ=4kcal * Jednoduché cukry * Monosacharidy * Glukóza * Fruktóza * Galaktóza * Disacharidy * Maltóza * Sacharóza * Laktóza * Polysacharidy * Stravitelné PS * Škrobové PS s výjimkou rezistenstních * Nestravidelné PS * Neškrobové PS,rezistentní škroby > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 15 Cukry - trávení * Dutina ústní : sliny - štěpí amylázou * Žaludek * Střevo * Vstřebávají se jako monosacharidy a štěpí se amylázou slinivky břišní a enzymy tenkého střeva > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 16 Monosacharidy * Glukóza,fruktóza,galaktóza * Med,ovoce,džusy,víno * V tenkém střevě se vstřebávají jako glukóza,fruktóza,galaktóza ovoce > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 17 Disacharidy-maltóza • * Obilní klíčky * V tenkém střevě se štěpí na glukózu * * bio-ovesne > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 18 Disacharidy-sacharóza * Řepný,třtinový cukr,javorový sirup * Glukózu+fruktózu * cukr > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 19 Disacharidy-laktóza * Mléko * Glukóza+galaktóza * * mleko- > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 20 Polysacharidy stravitelné * Škrobové PS * Obilniny,brambory,luštěniny * Glukóza brambory luštěniny obilniny > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 21 Polysacharidy nestravitelné * Neškrobové PS,rezistentní škroby * Zelenina,ovoce,luštěniny * Propionát,butyrát zelenina a ovoce luštěniny 2 > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 22 Vláknina-směs nestravitelných látek * Neškrobové PS a rezistentní oligosacharidy(celulóza,hemicelulóza,pektiny,gumy,slizy) * Analogické sacharidy(nestravitelné dextriny,rezistentní škrob) * Lignin * Složky doprovázející komplexy neškrobových polysacharidů a ligninu v rostlinách jablko > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 23 Lidský organizmus nedokáže vlákninu trávit * Není využitelná energeticky * Vláknina rozpustná ve vodě * Vláknina nerozpustná ve vodě vlákniba obilí > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 24 Vláknina patří mezi funkční potraviny * Potravina,která má příznivý účinek • na zdraví konzumenta * Posiluje přirozeně obranné mechanizmy * Působí preventivně proti nemocem * Příznivě ovlivňuje fyzický a duševní stav * Zpomaluje proces stárnutí > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 25 Vláknina rozpustná ve vodě- * Je mazlavá,vizkozní * Zpomaluje pohyb GIT * Brání vstřebávání některých látek, např.cukrů, upravuje hladiny glykemie * Váže žlučové kyseliny a cholesterol ovoce > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 26 Vláknina nerozpustná ve vodě * Absorbuje vodu ve střevě, změkčuje stolici a zvětšuje objem stolice * Udržuje střeva v pohybu * Prevence zácpy a divertikulitidy * Vyplavuje karcinogeny * Odvádí z těla žlučové kyseliny a cholesterol > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 27 Co dělá vláknina * Uplatňuje se v prevenci zubního kazu * Snižuje příjem energie * Snižuje pocit hladu * Snižuje hladinu glukózy v krvi * Snižuje hladinu cholesterolu v krvi * Váže toxické složky potravy * Upravuje stolici > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 28 TUKY - 1g=38kJ=9kcal * Základ tělesných tkání, nervového systému a buněčných membrán * Hlavní zdroj energetických zásob v těle * Transport vitaminů A,D,E,K * Většina - triacylglyceroly, cholesterol, fosfolipidy, volné mastné kyseliny > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 29 * 1/3 živočišné tuky * 2/3 rostlinné tuky * Nasycené mastné kyseliny(SAFA) * Mononenasycené mastné kyseliny(MUFA) * Polynenasycené mastné kyseliny(PUFA) * Transmastné kyseliny(TFA) Tuky > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 30 SAFA * Tuky živočišného původu * Zvyšují hladinu cholesterolu v krvi * Tělo je ale též potřebuje * Maximálně 10% z celkového příjmu energie * Zdroje : máslo, sádlo, tučné maso, uzeniny, tavené sýry, tučné mléčné výrobky > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 31 MUFA * Rostlinné oleje * Na hladinu cholesterolu neutrální * Důležité pro zdraví * Mohou nahradit nasycené mastné kyseliny > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 32 PUFA * Rostlinné tuky * Rybí tuk * Snižují hladinu cholesterolu * Prevence KV chorob * Obsahují omega -3 mastné kyseliny-denní příjem 1-2% energie(listová zelenina,řepkový a lněný olej,vybrané rostlinné tuky,tučné ryby) * Omega-6 mastné kyseliny.denní příjem 5-8% energie(slunečnicový,kukuřičný,sojový olej) > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 33 TFA * Zvyšují hladinu cholesteolu * Vznikají při stužování tuků starou technologií * Jsou přítomny v mléčném tuku * Denní příjem do 1% energie > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 34 Minerály * Základní anorganická součást tělesných tekutin * Dodávka minerálů * Zachování poměru minerálů * Nejsou zdrojem energie > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 35 Důležité minerály a jejich zdroje * Vápník-mléko a mléčné výrobky,ořechy,mořské ryby * Draslík-zelenina,ovoce,maso,mléko * Fosfor- maso,luštěniny,obilí * Železo- maso,játra,zelenina,ovoce * Jod - mořské ryby,rybí tuk * Fluor -obohacené vody,zubní pasty * > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 36 Vitaminy * A - mléko, máslo, žloutek, rybí tuk, játra, mrkev, rajská jablíčka * D - rybí tuk, živočišné tuky, játra, mléko, slunce * E - rostliny, obilní klíčky * K - játra, slezina, maso > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 37 Vitaminy * B1 - kvasnice, cereálie, maso, mléko, žloutek * B2 - mléko, vejce, zeleniny, maso, játra, ovoce * B6 - kvasnice, játra, žloutek, mléko * B12 - játra, červená řepa, vejce, ryby * K.listová - listová zeleniny, játra, fazole * C - čerstvé ovoce, zeleniny, brambory > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 38 Důležité etapy ve výživě * Těhotenství * Novorozenec * Kojenec * Batole * Předškolní a školní věk * Adolescence > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 39 Výživa novorozence a kojence * Kojení * Mateřské mléko přirozený zdroj výživy * Lidský produkt * Pouze MM do 6.měsíce života * Kojené děti lépe prospívají j0089636[1] VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 40 Zdravotní aspekty kojení-dítě * Méně průjmových onemocnění * Méně respiračních infekcí * Méně zánětů středního ucha * Méně těžkých infekcí u novorozence * Méně později cukrovky * Méně syndromy náhlého úmrtí * Méně alergií > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 41 Zdravotní aspekty kojení - dítě - * Lepší vývoj dítěte psychický i pohybový (více nenasycené m.k.) * Vyšší IQ (faktory v MM) * Lepší vývoj čelisti > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 42 Zdravotní aspekty kojení - matka - * Rovnováha psychiky po porodu * Nižší úmrtí po porodu * Prodloužení poporodní infertility * Redukce váhy * Méně rakoviny vaječníků ? * Méně rakoviny prsu ? * Méně osteoporozy > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 43 Tvorba mateřského mléka * Vzniká v mléčné žláze * Hormonální působení * Časný začátek kojení ihned, max. * do 30 minut po porodu > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 44 Druhy mateřského mléka * Mlezivo – první týden po porodu (imunitní látky,energie) * Přechodné mléko - 5.-14.den po porodu * Zralé mateřské mléko - po 14 dnech > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 45 Složení mateřského mléka * Voda - výhradní zdroj tekutin * Bílkoviny - (mléčné a syrovátkové),obranné látky * Tuky - polovina potřeby energie * Cukry - 40% potřeby energie- mléčný cukr * Vitaminy - rozpustné ve vodě –závisí na dodávce u matky –Suplementace vitaminem D > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 46 Složení mateřského mléka minerály * Sodíku málo * Vápník a fosfor optimální * Železo - dobré vstřebávání záleží na dodávce železa matce > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 47 Kojení v praxi * Kojit podle potřeby dítěte * Kojit 6 -12x denně * Četnost kojení klesá s věkem * Lze kojit z obou prsů nebo prsy střídat * Kojit 10-15 minut * Ošetřování prsních bradavek * Odstříkané mléko v ledničce 24 hod, mraznička 3-6 měsíců VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 48 Kontraindikace kojení- ze strany dítěte * Ze strany dítěte - dědičné poruchy metabolizmu * Galaktosemie nelze vůbec kojit * PKU-výrazná redukce kojení * Nemoc javorového sirupu-částečně kojené s monitorací > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 49 Kontraindikace kojení ale lze podávat MM * VVV- cheilognatopalatoschiza, Piere-Robinův syndrom * VVV GIT(atrezie jícnu) * Některé genetické aberace * Poranění mozku-hypoxie * Nedonošení kde není sací a polykací reflex * sepse > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 50 Technika kojení * Nedávat láhev kojeni2 > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 51 Kontraindikace kojení ze strany matky * Ze strany matky - aktívní TBC, HIV infekce, laktační psychóza * * tuberkuloza tyčinky > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 52 Opožděný nástup laktace * Obvykle 3.den již dostateční množství MM * * Opožděný nástup 5.-6.den * Dávat jen opatrně tekutiny,ne savička > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 53 Fisury a ragády * Nesprávné kojení * Zhojí se samo * Infekce candida nebo stafylokok z úst dítěte,léčit matku i dítě > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 54 Kontaminace MM * Zevní prostředí * Výživa kojící ženy * Návykové látky * Léky * Abuzus grog * Škodliviny při tepelné úpravě stravy * Součásti stravy potřebné pro jejich úpravu > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 55 Nelze užívat při kojení * Psychofarmaka, cytostatika, radioisotopy * Drogy - heroin, kokain, marihuana * Zákaz kouření, konzumace alkoholu a omezení kávy. Nikotin se vylučuje do MM > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 56 Návykové látky * Kofein-(předrážděnost,snižuje Fe v MM) * Alkohol-fetální alkoholový sy * Kouření-snižuje tvorbu MM,neklid,tachykardie > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 57 Strava kojící matky * Dostatečný přísun všech složek - bílkoviny, vápník, železo, jod, další stopové prvky * Dostatečný přísun tekutin * Nedávat jídla, která nadýmají - způsobují „baby koliky“ u dítěte > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 58 Desatero úspěšného kojení * Takto deklaruje UNICEF * Uplatňováním získá nemocnice statut „Baby friendly hospitals“ * Péče o kojení i po propuštění z porodnice * Pozitívní stimulace matky * Laktační poradny * Úloha PLDD > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 59 Umělá výživa v kojeneckém období * Pouze v případě, pokud dítě nemůže být kojeno * Užívají se produkty umělé mléčné výživy * Počáteční mléko od 0 - 4.měsíce, event.12.měsíce * Pokračovací mléko od 4.- 36.měsíce AG00320_ VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 60 Nevhodná mléka * Syrové kravské mléko * Pasterizované kravské mléko * Sušené kravské mléko * Kondenzované kravské mléko * Pasterizovaná nízkotučná mléka * Kozí mléko j0121583 VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 61 Mléka * Počáteční mléka plně adaptovaná * Částečně adaptovaná * Pokračovací mléka > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 62 Dietní mléčné přípravky vždy doporučení lékaře * Mléčné přípravky s hydrolyzovanou bílkovinou * Sojové mléko * Mléčné přípravky bez laktózy * Mléka pro nedonošené děti * Specializovaná mléka > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 63 Schéma výživy - pouze kojení * Výhradní kojení 4. - 6. měsíc • * Množství mléka zvyšovat o 50-70 ml denně * 10.den 500-600 ml, –dále denní potřeba 150-180 ml /kg denně = = 1/5 -1/6 váhy * Jestliže dítě nemůže být kojeno –počáteční mléko > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 64 Schéma výživy přechodné období- 4.-6.měsíc * Dále pouze kojení * Kojení + kašovitý příkrm-jestliže není dostatek MM * Počáteční mléko + kašovitý příkrm * Energetická potřeba 100 kcal/kg * Krmit lžičkou * Kašovitý příkrm = ovocné pyré,zeleninový a masozeleninový příkrm > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 65 Schéma výživy smíšená kojenecká strava 6.-12.měsíc * Kojení + příkrm * Pokračovací mléko + příkrm * Příkrm = zeleninová polévka, masozeleninová polévka, ovoce, kaše i s lepkem. Maso 6x týdně, 1x týdně žloutek j0138119 VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 66 Příkrmy * Jednosložkové (ovocné nebo zeleninové pyré, nesladit, nový druh za 3-4 dny * Vícesložkové (zelenina s kuřetem, telecí maso se zeleninou a bramborem, maso s rýží) * Místo masa denně 1x týdně vaječný žloutek * 7.měsíc - jogurty s ovocem * 8.měsíc kaše i s lepkem * 10.měsíc těstoviny, kousky masa * Do 1 roku nesolit * Do konce 2.roku nutné ½ l mléka denně !!!!!!! j0138121 67 Strava batolat * Výživa dětí 5 denních dávek –3 hlavní jídla –2 vedlejší * Základní zdroje výživy * Mléko a mléčné výrobky * Kojit do 2 let * Maso nebo vejce * Chleba, pečivo, zelenina * Ovoce * Ryby * Dávky jídla dítě volí samo –na konci 1.roku p.v. ztrojnásobí –na konci 2.roku čtyřnásobek p.v j0138131 VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 68 Strava větších dětí a adolescentů * Má odpovídat DDD a racionální, tedy zdravé stravě. Důležité je, že dítě má období, kdy roste a přibývá méně, jiné opět více. Pro tato období důležité dospívání - rychlý růst. * Pamatovat na trvalý přísun mléka, mléčných výrobků, masa, ovoce, zeleniny * Postupujeme podle známé potravinové pyramidy j0141379 VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 69 Potravin pyramida Potravinová pyramida MLÉKO a MLÉČNÉ VÝROBKY 2-3 porce denně Zdroje Ca a bílkovin ZELENINA 3-5 porcí denně Zdroje vitamínů a vlákniny TĚSTOVINY OBILOVINY PEČIVO a RÝŽE TUKY, OLEJE, SŮL a SLADIDLA maximálně 2 porce denně !! STŘÍDMĚ !!! DRŮBEŽ, NETUČNÉ MASO, RYBY,VEJCE a LUŠTĚNINY 1-3 porce denně Zdroje bílkovin, nenasyc. mastných kyselin a Fe OVOCE 2-4 porce denně Zdroje vitC a vlákniny 3-6 porcí denně Zdroje vlákniny a vitaminů B model vyvážené stravy VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 70 Nutriční skóre Dotazník strana2b 1. 2. 3. 4. 5. 6. 3 - 6 3 - 5 2 - 4 3 1 - 2 2 Vyvážená strava model PYRAMIDY 6 hlavních potravinových skupin • základna = potraviny, jež se mají denně objevit na talíři nejčastěji • vrchol = ty pochutiny a potraviny, kterým se spíše vyhýbáme Jednotkové porce VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 71 Potravin pyramida Potravinová pyramida TĚSTOVINY OBILOVINY PEČIVO A RÝŽE 3-6 porcí denně Zdroje vlákniny a vitaminů B model vyvážené stravy VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 72 Nutriční skóre •1. OBILOVINY, • PEČIVO, TĚSTOVINY A RÝŽE • 3-6 porcí/den • 1 JP = –1 krajíc chleba (60g) nebo 1 rohlík –kopeček vařené či dušené rýže nebo těstovin (125g) •Měly by být zastoupeny NEJČASTĚJI Pyramida představuje 6 hlavních potravinových skupin Doporučená konzumace vyjádřena v tzv. jednotkových porcích VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 73 Potravinová pyramida pro děti •1. skupina : • obiloviny, těstoviny, pečivo, rýže * * Děti mezi 1. - 2.rokem 1 - 2 porce * Děti mezi 2. - 4.rokem 2 - 3 porce * Děti nad 4 roky 3 - 4 porce * Dále se zvyšuje až na počet dospělých = • = 3 - 6 porcí > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 74 Potravin pyramida Potravinová pyramida ZELENINA 3-5 porcí denně Zdroje vitamínů a vlákniny TĚSTOVINY OBILOVINY PEČIVO A RÝŽE OVOCE 2-4 porce denně Zdroje vitC a vlákniny 3-6 porcí denně Zdroje vlákniny a vitaminů B model vyvážené stravy VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 75 Nutriční skóre •2. ZELENINA • 3-5 porcí/den • 1 JP = –1 hrnek syrové listové zeleniny (100g) –1 paprika –1 mrkev –1 rajče atp. –½ hrnku vařené zeleniny •3. OVOCE • 2-4 porce/den • 1 JP = –1 jablko, banán či pomeranč (100g) –miska jahod, rybízu nebo borůvek –sklenice neředěné ovocné šťávy Pyramida představuje 6 hlavních potravinových skupin Doporučená konzumace vyjádřena v tzv. jednotkových porcích > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 76 Potravinová pyramida pro děti •2. skupina : zelenina * * Děti 1 - 2 roky ½ - 1 porce * Děti 2 - 4 roky 1 - 2 porce * Děti nad 4 roky 3 - 4 porce * Dále se zvyšuje až na počet u dospělých = • = 3 - 5 porcí > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 77 Potravinová pyramida pro děti •3. skupina : ovoce * * Děti 1 - 2 roky 1 - 2 porce * Děti 2 - 4 roky 2 porce * Děti nad 4 roky 2 porce * Dále se zvyšuje až na počet u dospělých = • = 2 - 4 porce > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 78 Potravin pyramida Potravinová pyramida MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY 2-3 porce denně Zdroje Ca a bílkovin ZELENINA 3-5 porcí denně Zdroje vitamínů a vlákniny TĚSTOVINY OBILOVINY PEČIVO A RÝŽE DRŮBEŽ , RYBY, VEJCE, NETUČNÉ MASO A LUŠTĚNINY 1-3 porce denně Zdroje bílkovin, nenasyc. mastných kyselin a Fe OVOCE 2-4 porce denně Zdroje vitC a vlákniny 3-6 porcí denně Zdroje vlákniny a vitaminů B model vyvážené stravy VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 79 Nutriční skóre •4. MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY • 2-3 porce/den • 1 JP = –1 sklenice nízkotučného • mléka (25Oml) –1 kelímek nízkotučného – jogurtu (200ml) –sýr (55g) –Tvaroh 40g •5. RYBY, DRŮBEŽ, LUŠTĚNINY, VEJCE A NETUČNÉ MASO,ořechy • 1-3 porce/den • 1JP = –80g ryby, drůbeže nebo masa –2 vejce „natvrdo“ –miska čočky, fazolí nebo sojových bobů –Ořechy 2 lžíce – Pyramida představuje 6 hlavních potravinových skupin Doporučená konzumace vyjádřena v tzv. jednotkových porcích > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 80 Potravinová pyramida pro děti •4. skupina : mléko a mléčné výrobky * * Děti 1 - 3 roky 1 - 2 porce denně * Děti nad 4 roky 1 - 3 porce denně * Dále se zvyšuje až na počet u dospělých = • = 2 - 3 porce denně > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 81 Potravinová pyramida pro děti •5. skupina : • maso, drůbež, ryby, vejce, luštěniny, ořechy * * Děti 1 - 3 roky ½ - 1 porce * Děti nad 4 roky 1 - 1 ½ porce * Dále se zvyšuje až na počet u dospělých = • = 1 - 3 porce > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 82 Potravin pyramida Potravinová pyramida MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY 2-3 porce denně Zdroje Ca a bílkovin ZELENINA 3-5 porcí denně Zdroje vitamínů a vlákniny TĚSTOVINY OBILOVINY PEČIVO A RÝŽE TUKY, OLEJE,SŮL A SLADIDLA maximálně 2 porce denně !! STŘÍDMĚ !!! DRŮBEŽ , RYBY, VEJCE, NETUČNÉ MASO A LUŠTĚNINY 1-3 porce denně Zdroje bílkovin, nenasyc. mastných kyselin a Fe OVOCE 2-4 porce denně Zdroje vitC a vlákniny 3-6 porcí denně Zdroje vlákniny a vitaminů B model vyvážené stravy VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 83 Nutriční skóre •6. TUKY, OLEJE, SLADIDLA A SŮL • maximálně 2 porce/den !! • 1 JP = –Cukr (10g) –Tuk (10g) –Majonéza, smetana 1 lžíce –Kobliha 1 ks –Malá tabulka čokolády –Marmeláda,med 1 lžíce • Používat STŘÍDMĚ !! Pyramida představuje 6 hlavních potravinových skupin Doporučená konzumace vyjádřena v tzv. jednotkových porcích VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 84 Potravinová pyramida pro děti •6. skupina : tuky a cukry * * Všichni pouze 0 - 2 porce > Zdravý talíř VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 85 > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 86 Výživa batolete - rozložení jídla * Snídaně 25% * Svačina 10 - 15% * Oběd 30 - 35% * Svačina 10% * Večeře 12 - 20% > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 87 Jídelníček batolete * Maso : 30 - 35g, lze nahradit 1 vejcem • nebo 4-5 lžícemi vařených luštěnin * Vláknina : do 2 let 5 g, později věk +5 * Množství vypitého mléka : –do 2 let minimálně 500 ml –do 2 let nedáváme mléko se sníženým obsahem tuku * Jogurty, sýry, kysané nápoje * Chléb a celozrnné pečivo * Nedávat tučná masa > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 88 Složení stravy dítěte 3-6 let * 3 hlavní jídla a 2 svačinky * Svačinky 10% celkového energetického příjmu * Pitný režim * Důležitá polévka * Nejvhodnější příprava pokrmů vaření, dušení * Pomazánky > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 89 Složení stravy dítěte 7-10 let * Stále jíst 5x denně * Nezapomínat na snídaně ! * Dodržovat pitný režim 1,5 - 2 L denně > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 90 Složení stravy dítěte 11-15 let * V tomto období růstový skok Þ potřebuje • více jíst • * Stále podáváme jídlo 5x denně > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 91 Složení stravy adolescenta 16-18 let * Dodržovat zásady správné výživy • podle potravinové pyramidy • * Adolescent stále jí 5x denně • * Pamatovat na vlákninu > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 92 Desatero výživy dětí •1.Dopřejte dětem pestrou a rozmanitou stravu, bohatou na celozrnné pečivo, ovoce, zeleninu, mléčné výrobky, drůbež, ryby •2.Pravidelně jíst 5x denně, nepřejídat se ale též nehladovět •3.Dodávat dětem kvalitní zdroje bílkovin (maso, luštěniny) > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 93 Desatero výživy dětí •4.Podávat dětem několikrát denně mléčné výrobky •5.Upřednostňovat v tucích rostlinné oleje •6.Střídmost v konzumaci cukru a sladkostí •7.Nedosolovat již hotové potraviny, solené potraviny nedávat • > VÝŽIVA OBECNĚ - FN Brno 94 Desatero výživy dětí •8. Naučit děti správnému pitnému režimu •9. Učit děti správnému životnímu stylu, • jít příkladem •10.Pravidelně konzultovat zdravotní stav • s PLDD, prevence nadváhy a obezity >