Potravinářská chemie I - přednáška
aminokyseliny, peptidy – a hlavně bílkoviny
Bílkoviny jsou hlavní a nenahraditelnou součástí výživy. Přijaté bílkoviny jsou rozštěpeny na jednotlivé aminokyseliny a ty poté využity ke stavbě a obnově tkání, enzymů, atd. Skladba aminokyselin (převážně těch esenciálních) je hlavním kritériem kvality bílkovin. Živočišné zdroje, jako např. mléčná bílkovina nebo vaječný bílek, poskytují vysoce hodnotné bílkoviny. Rostlinné zdroje tak vyvážené bílkoviny neposkytují, avšak jejich kombinací lze plnohodnotnou výživu také zajistit.
ideální bílkovina
Vaječný bílek se (spolu s mléčnou bílkovinou) blíží složení ideální bílkoviny co do poměru jednotlivých aminokyselin. Rostlinné bílkoviny často obsahují menší množství některých esenciálních amk (typicky lysin v cereáliích a methionin v luštěninách). Jde potom o limitující aminokyseliny.
Slajdy z přednášek
Slajdy z přednášek
aminokyseliny, peptidy – a hlavně bílkoviny (aktualizováno 13/10/2021)
Zajímavosti
Čím víc děr, tím víc sýra
Popularizační článek ze Zpravodaje o tyrosinových perlách
Proč je mléko bílé?
Popularizační článek ze Zpravodaje pro školní stravování