Technologie přípravy pokrmů Výrobní středisko Mgr. Kamila Kroupová Výrobní středisko * Výrobní středisko patří k nejsložitějším střediskům provozovny veřejného stravování. * K zabezpečení dokonalého chodu výrobního střediska se vychází z vysokých nároků na dispoziční řešení tak, aby byl zajištěn logický tok surovin a technologických postupů od příjmu surovin až po výdej hotových jídel v odbytových střediscích. * V tomto řešení je nutné dodržet hygienické předpisy, které určují vybavení jednotlivých pracovišť a toku surovin tak, aby během technologického procesu nedocházelo ke křížení tzv. čistých a špinavých cest a dodržet zároveň veškeré požadavky na bezpečnost práce. Rozdělení výrobních středisek: 1) hrubá přípravna brambor a zeleniny - umístěná v blízkosti příslušných skladů, vybavená mycími dřezy, výlevkou a stroji na praní a škrábání brambor a zeleniny. ŠKRABKA NA BRAMBORY 2) hrubá přípravna masa - vybavená pracovní plochou a mycími dřezy. HRUBÁ PŘÍPRAVNA MASA * 3) čistá přípravna brambor a zeleniny - vybavená pracovními stoly a dřezy. * 4) čistá přípravna masa - vybavená pracovní plochou, mycími dřezy a špalkem na maso. Dále strojky na mletí, kutrování, řezání, krájení, universální kuchyňský stroj s příslušenstvím zabezpečujícím požadované činnosti při přípravě masa. 5) přípravna těsta s kynárnou - pracovní stoly s nerezovou nebo žulovou deskou * včetně dřezu, universální stroj s příslušenstvím nebo samostatné stroje (hnětače, šlehače, dělička těsta apod.) * 6) hlavní teplá kuchyně - s veškerým tepelným zařízením (sporáky, konvektomaty, smažící pánve, kotle, pečící trouby apod.). * Dále dostatečné množství pracovních ploch, výlevka, umývadlo apod. * 8) kávová kuchyně - vybavená stroji na přípravu kávy. * g) cukrářská výroba - jsou zde pracovní stoly a mycí dřezy, sporák, cukrářská pec se stojanem na plechy, chladící skříň apod. * io) umývárna černého nádobí - doplněná myčkou speciálně pro tento účel konstruovanou s využitím vyšších tlaků horké vody. Umývárna černé nádobí U- Ji * 11) umývárna bílého nádobí - doplněná myčkou různých provedení (skříňová nebo průběžná). Zdroje: ŠEBELOVÁ, Marie, HORNÍK, Jaromír, ed. Zařízení závodů: učebnice pro odborná učiliště: obor kuchařské práce. Praha: Parta, 2005. ISBN 80-7320-076-7. Obrázky: Jlttps:/icdn.varímlakos https://slideplayerxz/slide/i2637Q66/76/images/s/%Cs%Aokrabka+na+brambory.j^ https://encrypted- tbno.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSEJ9p8GPAOCEgRI_4h6Fv37Z-oaubvjkhrOIIIKXfdMK39n8NPiA