Požadavky na ukončení předmětu Hygiena výživy I. Požadavkem na ukončení předmětu jsou správné odpovědi na následující otázky: * Přehled současné základní legislativy vztahující se k hygieně stravovacích služeb, vzájemné vztahy jednotlivých typů právních předpisů. * Definice pojmu bezpečnosti potravin a pokrmů, rozlišení pojmů „potravina“ a „pokrm“. * Pojmy "nebezpečí" a "riziko", způsoby posuzování a hodnocení. * Biologická nebezpečí v potravinách a pokrmech, význam systému RASFF * Chemická a fyzikální nebezpečí v potravinách a pokrmech. * Systém kritických bodů: základní principy, vysvětlení významných pojmů užívaných systémem HACCP. * Kritické body, kritické meze. Klasický a generický přístup. * Možnosti aplikace systému HACCP v rámci poskytování výživy ve zdravotních a sociálních službách. * Ověřování systému kritických bodů: typy ověřovacích postupů, metoda práce. * Správná výrobní a hygienická praxe (SVP/SHP): význam, hlavní oblasti. * SVP/SHP: kritéria bezpečné technologie ve stravovacích službách. * Standardizace v hygieně výživy. * SVP/SHP: zásady správného čištění a dezinfekce, požadavky kladené na pracovníka. * Požadavky na předměty pro styk s potravinami a pokrmy, základní skupiny, principy zkoušení. * Standardizace v hygieně výživy.