Ochrana a podpora zdraví III - cvičení

Prevence obezity a nutriční poradenství

ČÁST 1

JAK PRACOVAT SE STUDIJNÍMI MATERIÁLY

Mezi 8-10 hodinou

1. Shlédnout úvodní video, pročíst cíle, osnovy a úvod do problematiky.

2. Projít si prezentaci.

3. Zopakovat si potravinovou pyramidu.

4. Podívat se, jaká je k tématu doporučená studijní literatura a v budoucnu, nejpozději při přípravě ke státnicím, si ji vypůjčit či zakoupit. Pročíst si přiložené studijní texty.


ÚVODNÍ VIDEO K TÉMATU:


CÍLE LEKCE

1. Prevence obezity - umět popsat faktory přispívající k prevenci obezity.

2. Pochopit významnou roli výživy v prevenci obezity.

3. Umět rozpoznat chyby v záznamech stravy a komunikovat o nich s pacientem - zhodnocení jídelníčku.

4. Být schopen navrhnout  změny v jídelníčku a umět tyto informace pacientovi vysvětlit a podpořit jeho snahu o prevenci obezity či zhubnutí - nutriční poradenství.

OSNOVA LEKCE

1. Prevence obezity.

2. Ovlivnitelné faktory ve výživě.

3. Potrava jako zdroj živin.

4. Příjem tekutin a jejich role v prevenci obezity a podpoře hubnutí.

5. Pestrost stravy.

6. Vláknina ve stravě v prevenci obezity a podpoře hubnutí.

7. Energie-příjem a výdej.

8. Pravidelnost stravy a energetické rozložení jídel během dne.

9. Vhodná volba potravin během dne.

10. Práce s jídelníčkem-zhodnocení a nutriční poradenství.


ÚVOD DO PROBLEMATIKY

Prevence obezity je často tématem diskuzí odborníků i laiků. Je potřeba ji vnímat ze širokého úhlu pohledu a především se snažit nejen poukazovat na možná rizika, ale hlavně ukazovat, jak je možné se jim aktivně bránit, a tím co nejvíce přispívat k opravdové realizaci prevence, aby vše nezůstávalo jen na papíře a zbožným přáním, ale stutečně naše rada našla cestu k pacientovi a hlavně on pak byl postupně schopen sám odhalovat možná rizika, cíleně jim předcházet a aktivně pracovat se získanými informacemi. Veškeré rady by měly být jasné, stručné, pochopitelné a hlavně realizovatelné.

V rámci nutričního poradenství je nutné s pacientem komunikovat otevřeně, vstřícně, získat jeho důvěru a co nejdříve všechny důležité informace k poznání stávajícícho stavu jeho stravování a dalších důležitých obastí jeho každodenního života včetně jeho motivace, ochoty pro změnu a časových možností.Následně pak postupně doporučovat jednotlivé změny a jejich dodržování průběžně sledovat a podporovat.

PREZENTACE:

Potravinová pyramida

STUDIJNÍ LITERATURA

1. Müllerová, D. (2009). Obezita - prevence a léčba (1. vyd.). Praha: Mladá fronta. ISBN-978-80-204-2146-3.

2. Clark, N. (2014). Sportovní výživa. (Třetí prepracované vyd.). Praha: Grada. ISBN- 978-80-247-4655-5.

3. Whitney, E. N., Rolfes S.R. (2018). Understanding nutrition (15th ed.). Australia: Wadsworth, Cengage Learning. ISBN-13:9781337392693.

ČÁST 2

SEMINÁŘ

Po samostudiu bude od 10hodin následovat seminář, kde je možné vše, co jste si nastudovali, zkonzultovat a pobavit se o úkolu, který jste zpracovali a vložili do odevzdávárny.

ÚKOLY PRO SAMOSTATNOU PŘÍPRAVU A POŽADAVKY NA JEJICH ZPRACOVÁNÍ

  • Úkol k lekci si student zaregistruje v "Rozpise témat " pro svoji seminární skupinu. Po zpracování tématu dle instrukcí vloží hotový úkol do 10.00 hod. v den výuky lekce do příslušné Odevzdávárny k této lekci (výukovému dni).
  • Používejte pouze důvěryhodné zdroje. Použité zdroje uveďte v závěru prezentace.
  • Hotový úkol vložte do Odevzdávárny (viz. odkaz níže).

  • 1. Prohlédněte si tento jídelníček a navrhněte jeho úpravu z hlediska všech atributů probraných v rámci komentované prezentace. Možné vytvořit prezentaci s animacemi navrhovaných změn (viz komentovaná prezentace).

    Jídelníček napsala zdravá žena ve věku 42 let. Výška 160 cm, váha 79 kg, procento tuku 43 %, nedostatek svalstva, nesportuje, pouze chůze 8-10 tisíc kroků za den, sedavé zaměstnání.



    2. Popište všechny důležité role vlákniny  v prevenci obezity i obecné podpory zdraví člověka. Zpracujte ve Wordu (1-2 strany A4).

    3. Vyhledejte a vypište minimálně 15 potravin, které obsahují ve 100 g max. 10 g a méně tuků a minimálně 20 g a více bílkovin. Zpracujte ve Wordu.

    4. Co můžete udělat pro prevenci obezity, jako lékař pracující v soukromé praxi? Zpracujte ve Wordu (1-2 strany A4).

    5. Motivace pacienta má velmi zásadní vliv na jeho snažení se a výsledky při snižování tělesné váhy. Popište, vymyslete, navrhněte minimálně 3 zásadní motivace, které mohou mít významný, pozitivní a dlouhodobý efekt v procesu hubnutí. Zpracujte ve Wordu.

    ČÁST 3

    ODKAZ NA ODEVZDÁVÁRNU ÚKOLŮ V IS: