Primární prevence aterosklerotických kardiovaskulárních onemocnění Doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Doporučení a poradenství orientované na životní styl Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 2 Prevence kardiovaskulárních onemocnění (KVO) je definována jako koordinovaný soubor akcí na úrovni populace nebo zaměřených na jednotlivce, jejichž cílem je eliminovat nebo minimalizovat dopad KVO a jejich souvisejících postižení. Definice prevence KVO: Současný stav a trendy: •KVO zůstávají hlavní příčinou morbidity a mortality, a to i přes zlepšení výsledků. •Úmrtnost na ischemickou chorobu srdeční (ICHS) se od 80. let 20. století snížila, zejména v regionech s vysokými příjmy. Míra ICHS je nyní v mnoha zemích Evropy méně než poloviční, než na počátku 80. let, a to díky preventivním opatřením, včetně úspěchu právních předpisů týkajících se kouření. •Nerovnosti mezi zeměmi však přetrvávají a mnoho rizikových faktorů, zejména obezita a diabetes mellitus (DM), se výrazně zvyšuje. Pokud by byla prevence prováděna podle pokynů, výrazně by to snížilo výskyt KVO. Znepokojující jsou tedy nejen převládající rizikové faktory, ale také špatné provádění preventivních opatření. Účinnost: Prevence je účinná: eliminace chování v oblasti zdravotních rizik by umožnila zabránit nejméně 80% KVO a dokonce 40% rakovin. Prevence by měla být poskytována: (i) na obecné úrovni populace podporou zdravého životního stylu a (ii) na individuální úrovni, tj. u subjektů se středním až vysokým rizikem KVO nebo u pacientů s prokázanou KVO, a to řešením nezdravého životního stylu (např. špatná strava, fyzická nečinnost, kouření) a optimalizací rizikových faktorů. Prevence kardiovaskulárních onemocnění – definice a racionále Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 3 §2016 European guidelines on CD prevention in clinical practice §European Heart Journal (2016) 37, 2315–2381 www.athero.cz/media/1542/2016-esc-eas-eacpr.pdf §2019 ACC/AHA Guideline on the Primary Prevention of Cardiovascular Disease §Circulation 2019;140:e596–e646 § § ASKVN – aterosklerotické kardiovaskulární onemocnění (ASCVD = atherosclerotic cardiovascular disease) ACC = American College of Cardiology AHA = American Heart Association Třída (síla) doporučení COR (Class of recommendation) Úroveň (kvalita) důkazů LOE (Level of evidence) Tyto dokumenty byly vytvořeny k podpoře zdravotnických pracovníků při komunikaci s jednotlivci o jejich kardiovaskulárním (KV) riziku a výhodách zdravého životního stylu a včasné modifikace jejich KVV rizika. „Guidelines“ navíc poskytují nástroje pro zdravotnické pracovníky k propagaci populačních strategií a jejich integraci do národních nebo regionálních rámců prevence a jejich převádění do místních zdravotnických služeb v souladu s doporučeními WHO ve Zprávě ohledně nepřenosných onemocněních (Global status report on non-communicable diseases, WHO 2010) Základní dokumenty – doporučení založená na důkazech Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 4 Tabulka SCORE: 10leté riziko fatálního kardiovaskulárního onemocnění v populacích zemí s vysokým kardiovaskulárním rizikem na základě následujících rizikových faktorů: - Věk, - Pohlaví, - Kouření, - Systolický krevní tlak, - Celkový cholesterol. Nízké až střední riziko (vypočtené SCORE <5%): Těmto lidem by mělo být nabídnuto poradenství životního stylu, aby si udrželi svůj nízko- až středně- rizikový stav. Vysoce rizikové osoby (vypočtené SCORE ≥ 5% a <10%): Splňují podmínky pro intenzivní poradenství v oblasti životního stylu a mohou být kandidáty na farmakologickou léčbu. Velmi vysoce rizikové osoby (vypočteno SCORE ≥ 10%): Častěji je vyžadována farmakoterapie. Mezi vysoce rizikové země patří Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Česká republika, Estonsko, Maďarsko, Litva, Černá Hora, Maroko, Polsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Tunisko a Turecko. Výhody • Intuitivní, snadno použitelný nástroj. • Zavádí společný jazyk rizika pro zdravotnické pracovníky. • Umožňuje objektivnější posouzení rizika. • Zohledňuje multifaktoriální povahu CVD. • Umožňuje flexibilitu ve zvládání; pokud nelze dosáhnout ideální úrovně rizikového faktoru, lze celkové riziko stále snížit snížením dalších rizikových faktorů. • Zabývá se problémem nízkého absolutního rizika u mladých lidí s více rizikovými faktory: graf relativního rizika pomáhá demonstrovat, jak mladý člověk s nízkým absolutním rizikem může být podstatně vysokém a redukovatelném relativním riziko; výpočet „rizikového věku“ jednotlivce může být rovněž užitečný v této situaci. Omezení • Odhaduje riziko fatálního, ale ne úplného (fatálního + nefatálního) KV rizika z důvodů uvedených v textu. • Je přizpůsobeno tak, aby vyhovovalo různým evropským populacím, ale ne různým etnickým skupinám v těchto populacích. • Omezeno na hlavní determinanty rizika. • Jiné systémy mají více funkcí, i když jejich použitelnost v mnohočetných zemích je nejistá. • Omezené věkové rozmezí (40–65 let). Nízké riziko: Andorra, Rakousko, Belgie, Kypr, Dánsko, Finsko, Francie, Německo, Řecko, Island, Irsko, Izrael, Itálie, Lucembursko, Malta, Monako, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, San Marino, Slovinsko, Španělsko, Švédsko , Švýcarsko, Velká Británie SCORE – Systematické hodnocení koronárního rizika (Systematic Coronary Risk Estimation) Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 5 §Sedavé chování a pohybová aktivita §Preskripce PA, aerobní PA, Posilování -rezistenční cvičení, neuromotorická PA § §Intervence ohledně kouření §Dávky a typy, Pasivní kouření, mechanismy, odvykání kouření, elektronické cigarety § §Výživa §Mastné kyseliny §Minerální látky §Vitamíny §Vláknina §Potraviny a potravinové skupiny (Zelenina a ovoce, ořechy, ryby, soft-nápoj a cukr) §Typy stravy – dietní vzorce §Funkční potraviny § §Alkohol §Otázka vztahu mezi dávkou a kardiovaskulárním rizikem §Management tělesné hmotnosti §Který index je nejlepší prediktor, rizika, cílové hodnoty, existuje metabolicky zdravá obezita? § §Intervence k ovlivnění krevních lipidů § §Intervence ohledně zvýšené glykemie a DM § §Intervence k ovlivnění TK § § Faktory životního stylu ovlivňující kardiovaskulární riziko a další rizikové faktory k behaviorální intervenci Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 6 European Heart Journal - Eur Heart J. 2016 Aug 1; 37(29): 2315–2381 Třída doporučení: Úroveň důkazů: Rodinná anamnéza předčasné KVN je hrubým, ale jednoduchým ukazatelem rizika rozvoje CVD, odrážejícím jak genetické rysy, tak prostředí sdílené mezi členy domácnosti. Pozitivní rodinná anamnéza předčasné KV smrti je spojena se zvýšeným rizikem časné a celoživotní KVN. RA je jednoduchá a levná informace, která by měla být součástí hodnocení KV rizika u všech subjektů. Rodinná anamnéza může být modifikátorem rizika pro optimální řízení poté, co vypočítané riziko pomocí SCORE leží blízko rozhodovacího prahu: pozitivní RA by upřednostňovala intenzivnější zásahy, zatímco negativní RA by se promítla do méně intenzivní intervence Doporučení pro hodnocení rodinné anamnézy/(epi)genetiky 2016 European guidelines on CD prevention in clinical practice: Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 7 European Heart Journal - Eur Heart J. 2016 Aug 1; 37(29): 2315–2381 Třída doporučení: Úroveň důkazů: Doporučení pro hodnocení psychosociálních rizikových faktorů: Klíčová sdělení: ·Nízký socioekonomický status, nedostatek sociální podpory, stres v práci a v rodinném životě, hostilita, deprese, úzkost a další duševní poruchy přispívají k riziku rozvoje KVO a horší prognóze KVO, přičemž tyto položky nejsou přímo asociovány s nižším rizikem rozvoje CVD a lepší prognózou CVD. ·Psychosociální rizikové faktory fungují jako překážky v dodržování léčebných postupů a úsilí o zlepšení životního stylu, jakož i podpory zdraví pacientů a populací. Mezi mechanismy, které spojují psychosociální faktory se zvýšeným KV rizikem, patří nezdravý životní styl [častější kouření, nezdravé volby potravin a méně fyzické aktivity (PA) a nízké dodržování doporučení ke změně chování nebo medikace. Kromě toho jsou deprese a/nebo chronický stres spojeny se změnami autonomní funkce, v ose hypothalamus-hypofýza a dalších endokrinních markerů, které ovlivňují hemostatické a zánětlivé procesy, endoteliální funkci a perfúzi myokardu. Zvýšené riziko u pacientů s depresí může být částečně způsobeno nepříznivými účinky tricyklických antidepresiv Psychosociální faktory 2016 European guidelines on CD prevention in clinical practice Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 8 European Heart Journal - Eur Heart J. 2016 Aug 1; 37(29): 2315–2381 Základní otázky pro hodnocení psychosociálních rizikových faktorů v klinické praxi: Psychosociální faktory 2016 European guidelines on CD prevention in clinical practice Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 9 Klíčová sdělení: ·Pravidelná PA je základem prevence KVO; provádění snižuje úmrtnost ze všech příčin a KV úmrtnost. ·PA zvyšuje kondici a zlepšuje duševní zdraví. ·Lidí se sedavým chováním by měli být povzbuzováni k zahájení provádění aerobní PA lehké intenzity. Třída doporučení: Úroveň důkazů: Klasifikace intenzity pohybové aktivity a příklady úrovní absolutní a relativní intenzity: •MET (metabolický ekvivalent) se odhaduje jako potřeba energie na danou aktivitu děleno klidovou spotřebou energie: 1 MET = 3,5 ml O2 kg-1 min-1 spotřeba kyslíku (VO2). •RPE, hodnocení subjektivně vnímané námahy (20-stupňová Borgova škála). •% HRmax, procento měřené nebo odhadované maximální srdeční frekvence (220-věk). Pohybová aktivita Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 10 Klíčové zprávy: ·Přestat kouřit je nejefektivnější strategií prevence KVO. ·Existují silné důkazy pro účinnost krátké intervence s radami, jak přestat kouřit, všechny typy nikotinové substituční terapie (NRT), bupropion, vareniclin a pro vyšší účinnost léků v kombinaci, s výjimkou NRT plus vareniclin. ·Nejúčinnější jsou krátké intervence plus pomoc s odvykáním pomocí léčby závislosti a následná podpora. ·Elektronické cigarety (e-cigarety) mohou pomoci při odvykání kouření, ale měly by se na ně vztahovat stejná marketingová omezení jako cigarety. ·Pasivní sekundární kouření je spojeno se značným rizikem a je třeba chránit nekuřáky Doporučení pro strategie intervence kouření: 5A (5P) pro strategii odvykání kouření pro rutinní praxi: Intervence ohledně kouření https://ec.europa.eu/jrc/en/health-knowledge-gateway/promotion-prevention/nutrition/fats Třída doporučení: Úroveň důkazů: Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 11 §Výživa - strava •Mastné kyseliny •Minerální látky •Vitamíny •Vláknina •Potraviny a potravinové skupiny (Zelenina a ovoce, ořechy, ryby, nealko-nápoje a cukr) •Typy stravy – dietní vzorce •Funkční potraviny § §Alkohol §Otázka vztahu mezi dávkou a kardiovaskulárním rizikem Ovlinění KV rizik výživou: §Management tělesné hmotnosti §Intervence k ovlivnění krevních lipidů §Intervence ohledně zvýšené glykemie a DM §Intervence k ovlivnění TK § § Výživové faktory důležité ve vztahu k riziku KVO Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 12 Klíčové zprávy ·Stravovací návyky ovlivňují riziko KVO a dalších chronických onemocnění, jako je rakovina.. ·Příjem energie by měl být omezen na množství energie potřebné k udržení (nebo získání) zdravé hmotnosti, tj. BMI> 20,0, ale <25,0 kg / m2 ·Obecně platí, že při dodržování pravidel zdravé výživy není nutný žádný doplněk stravy. Živiny, které jsou předmětem zájmu s ohledem na CVD, jsou mastné kyseliny (které ovlivňují hlavně hladiny lipoproteinů), minerální látky (které ovlivňují hlavně BP), vitamíny a vlákninu Výživová doporučení v rámci Evropských doporučení 2016 prevence kardiovaskulárních onemocnění v klinické praxi Americká AHA 2019 výživová doporučení Dopad stravování se zkoumá na třech úrovních: specifické živiny, specifické potraviny/skupiny potravin a specifické stravovací návyky, z nichž je středomořská strava nejstudovanější Výživa v prevenci KVO - doporučení Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 13 Rozdělení tuků – mastných kyselin 1SCFA a MCFA jsou důležitými složkami potravin, kde jsou většinou ve formě triglyceridů v některých rostlinných olejích a mléce. Pravděpodobně nejdůležitějším zdrojem SCFA u lidí a většiny savců je bakteriální fermentace polysacharidů rezistentních na amylázu ve střevech. 2Zatímco kyselina elaidová vzniká průmyslově při ztužování tuků, kyselina vakcenová se vyskytuje přirozeně, zejména u krav a mléčných produktů (vacca = lat. kráva), a rumenovou (CLA) savci konvertují z vakcenové. Škodlivé jsou pouze industriální TFA (elaidová), zatímco přirozené nikoliv, a naopak je jim připisována řadu příznivých účinků. https://ec.europa.eu/jrc/en/health-knowledge-gateway/promotion-prevention/nutrition/fats Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 14 Mastné kyseliny a cholesterol ve vztahu k riziku KVO Mastné kyseliny: §Pro prevenci KVO je důležitější složení MK, než celkové množství tuku. §Riziko KVO je sníženo o 2–3%, pokud je 1% příjmu energie ze SAFA nahrazeno PUFA. §Totéž ale nebylo prokázáno pro nahrazení pomocí sacharidů a MUFA. §SFA by měly být sníženy na max. 10 % energ. příjmu nahrazením pomocí PUFA. §MUFA mají příznivý efekt na HDL-C, když nahradí SAFA nebo sacharidy, ale existuje jen málo důkazů, že MUFA snižují riziko KVN. §PUFA snižují LDL-C, a v menší míře HDL-C, když nahradí SAF. §TFA jsou obzvlášť škodlivé, protože zvyšují celkový cholesterol a snižují HDL-C. Vznikají průmyslově při ztužování tuků a jsou obsaženy např. v některých margarínech a pekárenských výrobcích. 2%-ní zvýšení příjmu energie z TFA zvyšuje riziko KVN o 23 %. Doporučuje se <1% příjmu energie z TFA – čím méně, tím lépe. Cholesterol - příjem stravou (cholesterol nepatří mezi tuky ani MK) §Dopad dietárního cholesterolu na sérový cholesterol je slabý ve srovnání s účinkem složení MK ve stravě. Navíc, při dodržení pokynů ke snížení příjmu SAF to obvykle také vede ke snížení příjmu cholesterolu. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 15 Efekt nahrazení SFA Efekt nahrazení SFA různými alternativami na sérové lipidové ukazatele kardiometabolického rizika: Efekt nahrazení SFA různými alternativami na riziko KVO: Komentář: Graf znázorňuje účinek nahrazení SFA třemi různými možnostmi na relativní riziko (RR) vzniku KVO. Hodnota RR 1,0 odpovídá stavu před nahrazením, znázorněná hodnota (velikost sloupcového grafu s červeným bodem) odpovídá RR po nahrazení 5 % energetického příjmu z SFA pomocí tří možností. Např. nahrazení 5 % energetického příjmu ze SFA pomocí PUFA snižuje RR vzniku KVO o 13 %, z RR 1,0 na RR 0,87. Úsečky znázorňují 95% interval spolehlivosti (IS). Pokud je RR po nahrazení >1, znamená to nárůst rizika. Výsledky pocházejí ze sloučené analýzy 11 observačních kohortových studií. Komentář: Graf znázorňuje účinek nahrazení SFA třemi různými možnostmi, vyjádřený průměrnou změnou v mmol/l při nahrazení 5 % energetického příjmu z SFA pomocí tří možností. Úsečky znázorňují 95% interval spolehlivosti (IS). Data pocházejí ze systematického review a metaanalýzy 27 studií. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems Department of Public Health, Faculty of Medicine, Masaryk University 16 https://ec.europa.eu/jrc/en/health-knowledge-gateway/promotion-prevention/nutrition/fats Palmový tuk: (z dužiny plodů palmy olejné) 50% SFA 40% MUFA 10% PUFA Palmojádrový tuk: (z jader plodů palmy olejné) 82 % SFA 16 % MUFA 2 % PUFA Hlavní potravinové zdroje různých tuků - mastných kyselin a cholesterolu Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 17 Zastoupení jednotlivých složek v % *TFA – Jedná se o obsah přirozeného původu, tedy kyseliny vakcenovou a rumenovou (CLA), které na rozdíl od kys. elaidové industriálního původu nepůsobí nepříznivě. Složení nejčastěji používaných olejů a tuků Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 18 Efekt různých potravinových zdrojů SFA na relativní riziko KVO Komentář: Graf, ukazuje, k jakému relativnímu riziku (RR) KVO vede konzumace různých potravinových zdrojů SFA. Ukázalo se, že konzumace různých potravinových zdrojů SFA má velmi rozdílné dopady na riziko KVO, a to i přes podobný obsah celkového tuku, SFA celkově a cholesterolu. Úsečky znázorňují 95% interval spolehlivosti (IS). Pokud je RR >1, znamená to zvýšení rizika, pokud je <1, znamená to snížení. Data v grafu jsou ze systematických review a metaanalýz prospektivních kohortových studií. Dle metaanalýzy prospektivních kohortových studií Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 19 Efekt různých potravinových zdrojů SFA na relativní riziko KVO (Toto je pouze rozšířená verze grafu na předchozím snímku) Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 20 V g/100g Obsah různých druhů MK v ořeších Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 21 Minerální látky Sodík - Na: §Dokonce i mírné snížení příjmu sodíku o 1 g/den snižuje Syst TK u pacientů s hypertenzí o 3,1 mmHg a u pacientů s normotenzí o 1,6 mmHg. §Studie Dietní přístupy k zastavení hypertenze (DASH) ukázala vztah dávka-odpověď mezi redukcí sodíku a redukcí TK. §Ve většině západních zemí je příjem soli vysoký (~9–10 g/den), zatímco doporučený maximální příjem je 5 g/den. Optimální úrovně příjmu mohou být až kolem 3 g/den. §Přestože vztah mezi příjmem soli a BP zůstává kontroverzní, úplnost důkazů zaručuje snížení soli jako důležitý způsob, jak zabránit KVN a mrtvici. §80 % příjmu soli pochází ze zpracovaných potravin, zatímco pouze 20 % se přidá později. Snížení soli lze dosáhnout výběrem různých stravovacích možností (méně zpracovaných potravin, více základních potravin) a reformulace potravin (snížení obsahu soli). Draslík - K: §Draslík má příznivé účinky na TK. Hlavními zdroji draslíku jsou ovoce a zelenina. Mezi příjmem draslíku a rizikem mozkové mrtvice existuje inverzní statisticky významná souvislost [RR 0,76 (95% CI 0,66, 0,89)]. Kromě snižování příjmu sodíku přispívá ke snižování TK i zvýšení příjmu draslíku. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 22 Vitamíny Vitamíny A a E: §Mnoho případových studií a prospektivních observačních studií pozorovalo inverzní souvislosti mezi hladinami vitaminu A a E a rizikem KVO. Intervenční studie však tyto observační studie nepotvrdily. Vitamíny B a C: §Studie rovněž neprokázaly prospěšné účinky vitamínů B (B6, kyselina listová a B12) a vitaminu C. Vitamín D: §V nejnižší tercile sérového vit. D je KV úmrtnost a celková o 35 % vyšší [RR 1,35 (95% CI 1,13, 1,61)] oproti nejvyšší tercile. §41% vyšší riziko KV úmrtnosti [RR 1,41 (95% CI 1,18, 1,68)] a 57% vyšší riziko úmrtnosti na všechny příčiny [RR 1,57 (95% CI 1,36, 1,81)] bylo hlášeno v nejnižší vs. nejvyšší kvintile. §Mnohem menší účinek byl pozorován u RCT: u suplementace vitamínem D3 bylo pozorováno 11 % pokles celkové úmrtnosti [RR 0,89 (95% CI 0,80, 0,99)], nikoli však u suplementace vitamínem D2. §Kvůli nedostatečné průkaznosti nelze hodnotit specificky KV úmrtnost. Proto nemohou být učiněny závěry ohledně suplementace vitaminem D (suplementace D2 nebo D3, dávka a trvání) vzhledem ke KV prevenci. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 23 Vláknina, ovoce a zelenina, ořechy Vláknina: §Recentní metaanalýzy prospektivních kohortových studií ukazují, že vyšší příjem celkové vlákniny o 7g/den je spojen s o 9 % nižším rizikem KVN [RR 0,91 (95% CI 0,87, 0,94)]. §Denní příjem vyšší o 10 g/den je spojen s o 16 % nižším rizikem mrtvice [RR 0,84 (95% CI 0,75, 0,94)] a o 6 % nižším rizikem DM 2. typu [RR 0,94 (95% CI 0,91, 0,97)]. §Neexistuje zatím žádný důkaz o podobné asociaci s vlákninou z ovoce a zeleniny. §Ačkoli mechanismus nebyl zcela objasněn, je známo, že vysoký příjem vlákniny snižuje postprandiální glukózovou odpověď po jídlech bohatých na sacharidy a snižuje hladinu celkového cholesterolu a LDL-C. Ovoce a zelenina: §Prospektivní kohortové studie prokázaly ochranný účinek konzumace ovoce a zeleniny na KVN, ale RCT jsou vzácné. §Metaanalýza vykázala pokles KV úmrtnosti o 4 % [RR 0,96 (95% CI 0,92, 0,99)] na každou další porci ovoce (ekvivalent 77 g) a zeleniny (ekvivalent 80 g) za den, zatímco celková úmrtnost ze všech příčin se dále nesnížila při příjmu více než pěti porcí. §Metaanalýza uvedla snížení rizika mozkové příhody o 11 % [RR 0,89 (95% CI 0,83, 0,97)] pro tři až pět denních porcí ovoce a zeleniny a 26 % [RR 0,74 (95% CI 0,69, 0,79)] pro více než pět porcí ve srovnání s méně než třemi porcemi. §Metaanalýza ohledně koronárně-srdečního onemocnění (CAD) vykázala 4% snížení rizika CAD [RR 0,96 (95% CI) 0,93, 0,99)] za každou další porci ovoce a zeleniny za den. Ořechy: §Metaanalýza prospektivních kohortových studií ukázala, že denní spotřeba 30 g ořechů snižuje riziko CVD o »30% [RR 0,71 (95% CI 0,59, 0,85)]. Je třeba poznamenat, že energetická hustota ořechů je vysoká. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 24 Ryby Ryby: §Ochranný účinek ryb na KVN je připisován obsahu n-3 mastných kyselin. §Souhrnné odhady rizik z prospektivních kohortových studií ukazují, že konzumace ryb alespoň jednou týdně vede k 16% snížení rizika KVN [RR 0,85 (95% CI 0,75, 0,95)] ve srovnání s konzumací méně ryb. §Analýza ukázala, že konzumace ryb dvakrát až čtyřikrát týdně snižuje riziko mrtvice o 6 % [RR 0,94 (95% CI 0,90, 0,98)] ve srovnání s konzumací ryb méně než jednou týdně. §Vztah mezi příjmem ryb a KV rizikem není lineární. Riziko se zvyšuje zejména v rozsahu bez nebo velmi nízkého příjmu. Dopad malého nárůstu spotřeby ryb na běžnou populaci na veřejné zdraví je proto potenciálně velký. §U rybího oleje byly zveřejněny tři randomizované kontrolované preventivní studie. Ve všech třech studiích u pacientů po infarktu nebo s koronárním onemocněním, kteří dostávali navíc 400–1 000 g EPA/DHA denně, nebylo pozorováno snížení KV událostí v intervenční skupině. §Nedávná metaanalýza 20 studií, převážně ohledně prevence opakujících se KV událostí a většinou s využitím suplement z rybího oleje, neprokázala žádný přínos suplementace rybího oleje ohledně KV výstupů. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 25 Alkohol Alkohol: §Pití tří a více alkoholických nápojů denně je spojeno se zvýšeným rizikem KVO. §Výsledky epidemiologických studií naznačují nižší riziko výskytu CVD při mírné konzumaci alkoholu (jedna až dvě jednotky denně) ve srovnání s nepijáky. §Zdá se, že tato souvislost není vysvětlena zvláštními charakteristikami abstinentů, ačkoli nelze zcela vyloučit potenciál reziduálních matoucích faktorů a reverzní kauzalitu. §Kromě toho, nedávná Mendelovská randomizace zahrnující analýzy z 59 epidemiologických studií zpochybnila jakýkoli příznivý účinek mírné konzumace alkoholu, ukazujíce, že nejnižší rizika pro KV výstupy byla u abstinentů a že jakékoli množství alkoholu je spojeno se zvýšeným TK a BMI. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 26 Nealko nápoje, cukr Nealkoholické nápoje a cukr: §Nealkoholické nápoje slazené cukrem jsou největším jednotlivým zdrojem energie v americké stravě a jsou důležitým v Evropě. U dětí a dospívajících mohou nyní nápoje představovat dokonce 10–15 % přijaté energie. §Pravidelná konzumace nealko nápojů slazených cukrem je spojena s nadváhou, metabolickým syndromem a DM 2. typu. §Nahrazení nápojů slazených cukrem nápoji s náhradními sladidly mělo za následek menší přírůstek hmotnosti u dětí. Nápoje slazené cukrem také způsobují přírůstek hmotnosti u dospělých. §Pravidelná konzumace nápojů slazených cukrem (dvě porce denně ve srovnání s jednou porcí za měsíc) byla u žen spojena s o 35 % vyšším rizikem KVN, a to i poté, co byly zohledněny další faktory nezdravého životního stylu a stravy, zatímco uměle slazené nápoje nebyly asociovány s KVN. §Směrnice WHO doporučuje maximální příjem 10 % energie z cukru (mono- a disacharidů), který zahrnuje přidané cukry i cukry přítomné v ovoci a ovocných šťávách. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 27 Funkční potraviny, výživové směry, středomořská strava Funkční potraviny: §Funkční potraviny obsahující fytosteroly (rostlinné steroly a stanoly) jsou účinné při snižování hladin LDL-C v průměru o 10 %, pokud jsou konzumovány v množství 2 g/den. §Účinek je navíc k účinku získanému při nízkotučné dietě nebo při použití statinů. §Další snížení cholesterolu lze dosáhnout při vyšších dávkách fytosterolů. §Dosud nebyly provedeny žádné studie s klinickými výstupy. Výživové směry: §Studium dopadu celkového způsobu stravování teoreticky ukazuje plný preventivní potenciál stravy, protože zahrnuje kombinovaný dopad několika příznivých stravovacích návyků. §Středomořská strava zahrnuje mnoho živin a potravin, o nichž se již diskutovalo: ovysoký příjem ovoce, zeleniny, luštěnin, celozrnných produktů, oryb a nenasycených mastných kyselin (zejména olivového oleje); omírná konzumace alkoholu (většinou vína, nejlépe konzumovaného s jídlem) onízká spotřeba (červeného) masa, mléčných výrobků a nasycených mastných kyselin. §Metaanalýza prospektivních kohortových studií prokázala, že větší dodržování středomořské stravy je spojeno s 10% snížením incidence nebo úmrtnosti na KVN [společný RR 0,90 (95% CI 0,87, 0,93)] a 8% snížením celkové mortality [sdružené RR 0,92 (95% CI 0,90, 0,94)]. §RCT u vysoce rizikových jedinců naznačily, že dodržování středomořské stravy po dobu 5 let, ve srovnání s kontrolní (běžnou) stravou, souviselo s o 29% nižším rizikem KVN [RR 0,71 (95% CI 0,56, 0,90)]. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala ‹#› Středomořská strava není jedinou dietou, ale spíše stravovacím vzorcem, který vychází z jídelníčku jihoevropských zemí. Důraz je kladen na rostlinné potraviny, olivový olej, ryby, drůbež, fazole a obiloviny §Tato strava spojuje běžné druhy potravin a zdravé návyky z tradic několika různých regionů, včetně Řecka, Španělska, jižní Francie, Portugalska a Itálie. §Studie naznačují, že lidé, kteří žijí ve středomořské oblasti nebo dodržují středomořskou stravu, mají nižší riziko různých nemocí, včetně obezity, cukrovky, rakoviny a kardiovaskulárních onemocnění. Je také pravděpodobnější, že si užijí delší život než lidé v jiných regionech §Hlavní složky této stravy zahrnují čerstvé ovoce a zeleninu, nenasycené tuky, mastné ryby, mírný příjem mléčných výrobků a nízkou spotřebu masa a přidaného cukru. Studie spojují tyto faktory s pozitivními zdravotními výsledky. §Neexistuje jednotná definice středomořské stravy Definition of the Mediterranean Diet: A Literature Review: Nutrients 2015 7(11):9139-9153 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4663587 https://www.medicalnewstoday.com/articles/149090.php#diet Mezi hlavní složky středomořské stravy patří: •Denní konzumace zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin a zdravých tuků. •Každotýdenní příjem ryb, drůbeže, fazolí a vajec. •Mírné porce mléčných výrobků. •Omezený příjem červeného masa. •Spolu s jídlem zdůrazňuje středomořská strava potřebu trávit čas jídlem s rodinou a fyzickou aktivitou. Typické složky ve středomořské stravě: Zelenina: Rajčata, paprika, cibule, lilek, cuketa, okurka, listová zelená zelenina a další. Ovoce: Meloun, jablka, meruňky, broskve, pomeranče a citrony atd. Luštěniny: Fazole, čočka a cizrna. Ořechy a semena: Mandle, vlašské ořechy, slunečnicová semínka a kešu oříšky. Nenasycený tuk: olivový olej, slunečnicový olej, olivy a avokádo. Mléčné výrobky: Sýr a jogurt jsou hlavní mléčné výrobky. Cereálie: Jedná se většinou o celozrnné výrobky a zahrnují pšenici a rýži s chlebem doprovázejícím mnoho jídel. Ryby: Sardinky a jiné tučné ryby, stejně jako ústřice a jiné měkkýši. Drůbež: Kuře nebo krůta. Vejce: Kuřecí, křepelčí a kachní vejce. Nápoje: Voda, může se pít červené víno s mírou Středomořská strava Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala ‹#› Definition of the Mediterranean Diet: A Literature Review: Nutrients 2015 7(11):9139-9153 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4663587 Různé podoby pyramidy středomořské stravy K úspěchu středomořské stravy přispívá nejen jídlo, ale také pohled na život. Kromě zaměření na rostlinné potraviny je nezbytná také filozofie, která zdůrazňuje následující: •Umírněnost a rozmanitost •Život v souladu s přírodou •Vážíme si vztahů s ostatními, včetně sdílení jídla a užívání si povídání u stolu •Aktivní životní styl, ale odpočinek po jídle • Hlavní principy: http://www.chefdepot.net/graphics/pyramed.jpg Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 30 1BMI 20–25 kg/m2. Existují důkazy, že optimální hmotnost u starších lidí je vyšší než v mladém a středním věku. Existuje „metabolicky zdravá obezita“? ØFenotyp „metabolicky zdravé obezity“ (MHO), definovaný přítomností obezity v nepřítomnosti rizikových faktorů metabolismu, získal velký zájem. ØNěkteré studie tvrdí, že specifická podskupina obézních jedinců je rezistentní na metabolické komplikace, jako je arteriální hypertenze a inzulínová rezistence. ØJednotlivci MHO však vykazují vyšší úmrtnost ze všech příčin ve srovnání s metabolicky zdravými jedinci s normální hmotností. ØDlouhodobé výsledky ze studie Whitehall podporují názor, že MHO je přechodná fáze, směřující spíše k glukometabolickým abnormalitám než ke specifickému „stavu“. Tělesná hmotnost Klíčové poznatky: §Nadváha i obezita jsou spojeny se zvýšeným rizikem úmrtí na KVO a úmrtnosti na všechny příčiny. Celková úmrtnost je nejnižší s BMI 20–25 kg/m2 (ve věku do 60 let); další snížení hmotnosti nelze považovat za ochranu proti KVO. §Zdravá hmotnost starších lidí je vyšší než v mladém a středním věku. §Dosažení a udržení zdravé váhy má příznivý účinek na metabolické rizikové faktory (TK, krevní lipidy, glukózová tolerance) a nižší KV riziko. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 31 Doporučení pro kontrolu lipidů Klíčové informace: • Zvýšené hladiny plazmatických LDL-C jsou příčinou aterosklerózy. • Snížení LDL-C snižuje výskyt KV události. • Nízké HDL-C je spojeno se zvýšeným KV rizikem CV, ale manévry ke zvýšení HDL-C nebyly spojeny se sníženým KV rizikem. • Životní styl a výživové změny jsou doporučovány pro všechny. • Celkové KV riziko by mělo určovat intenzitu intervence. • Celkový cholesterol a HDL-C se by se měly měřit ne nalačno, což umožní odvodit non-HDL-C. Možné intervenční strategie jako funkce celkového kardiovaskulárního rizika (dle SCORE) a hladiny LDL-C: Norma FN Brno: Chol: 2.9 - 5.0 TG: 0.45 - 1,7 HDL-C 1,0 - 2,1 LDL-C 1,2 - 3,0 Každé 1,0 mmol/l snížení LDL-C snižuje o 20-25 % úmrtnost na KVO a výskyt nefatálních IM. Kontrola krevních lipidů Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 32 ̶ §Redukovat nasycené tuky §Nasycené MK, se nacházejí především v červeném masu, tuku z něj a mléčných výrobcích s vysokým obsahem tuku (+kokosový tuk), zvyšují celkový cholesterol. Snížení konzumace nasycených MK nasycených tuků snižuje LDL-C. §Eliminovat trans tuky §Trans tuky (průmyslově vyráběné) zvyšují celkovou hladinu cholesterolu. §TFA, které jsou někdy uvedeny na etiketách potravin jako „částečně hydrogenovaný rostlinný tuk“, jsou dnes nejčastěji obsaženy v průmyslově vyráběném jemném pečivu, sušenkách a cukrářských výrobcích (zákusky), kde jsou použity levné margaríny. §Poznámka: FDA (Food and Drug Administration) zakázala používání částečně hydrogenovaných rostlinných tuků od 1.1.2021 §Zvýšit příjem rozpustné vlákniny §Rozpustná vláknina snižuje absorpci cholesterolu ze střeva, a tím snižuje jeho krevní hladinu. Rozpustná vláknina se nachází v potravinách jako ovesné vločky, fazole, růžičková kapusta, jablka a hrušky. §Zvýšit příjem syrovátkové bílkoviny §Syrovátková bílkovina (whey protein) snižuje LDL a celkový cholesterol, stejně jako TK. §Nachází se mléčných výrobcích. Vzniká odstraněním kaseinu z mléka, kdy po sražení vzniká tuhá složka (kasein, tvaroh) a tekutá – syrovátka. §Může být příčinou mnoha zdravotních výhod, které mléčné výrobky mají. §V porovnání s jinými zdroji bílkovin obsahují relativně více aminokyselin s rozvětveným řetězcem (valin, isoleucin a leucin – označované jako BCAA = Branched Chain Amino Acids) §Fytosteroly §Rostlinné steroly, přirozeně se vyskytují v rostlinných membránách. Vzhledem k podobné struktuře soutěží s cholesterolem při absorpci (reabsorpci) ve střevě. §Příjem 2g/den sníží celkový cholesterol o 10 % a LDL-C o 14 % §Přirozeně zejm. v rostlinných olejích, ořeších, luštěninách, celozrninách, ovoci a zelenině, ale průměrný příjem je <0,5 g, tj. nutná suplementace, resp. Fortifikace. §Sója, sójové produkty §Příjem sójových produktů vede k signifikantní redukci LDL-C, TAG a celkového cholesterolu (TC). Vede rovněž k významnému zvýšení HDL-C (Metaanalýza RCT, 2015). Efekt je působen bílkovinami sóji. Efekt je silnější u hypercholesterolemických subjektů. Produkty z celé sóji jsou účinnější než sójová suplementace. §Potraviny bohaté na omega-3 MK §Jíst potraviny bohaté na omega-3 MK §Omega-3 mastné kyseliny neovlivňují LDL-C. Mají však jiné kardiovaskulárně-příznivé účinky, včetně snížení krevního tlaku. §Potraviny s omega-3 mastnými kyselinami zahrnují tučné ryby (losos, makrelu, sledě), vlašské ořechy a lněná semena Nefarmakologické snížení krevního cholesterolu – I. Výživa Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 33 ̶ §Pohybová aktivita §Pohybová aktivita zvyšuje HDL-C a snižuje celkový cholesterol. §Cvičte (sportujte) většinu dní v týdnu a zvyšte svoji pohybovou aktivitu. § §Kouření §Kouření snižuje HDL-C, zanechání kouření zlepšuje HDL-C a tím lipidový profil a může snížit celkový cholesterol. §Kromě toho samo o sobě přestavuje nejdůležitější kardiovaskulární rizikový faktor a modifikuje vliv cholesterolu jako RF § §Přiměřená tělesná hmotnost § §Nadměrná hmotnost přispívá k vysokému cholesterolu. §Redukce nadměrné hmotnosti snižuje LDL-C a zlepšuje jeho snižování § §Alkohol §Mírná konzumace alkoholu je spojena s vyšší hladinou HDL-C, ale benefit není natolik silný, aby opravňoval doporučovat alkohol komukoliv, kdo již nepije. § Pokud pijete alkohol čiňte ta umírněně. Pro zdravé dospělé to přestavuje max. 1 nápoj denně pro ženy všech věkových skupin a pro muže na 65 let, a až 2 nápoje pro muže do 65 let. § Příliš mnoho alkoholu vede k vážným zdravotním problémů, včetně hypertenze, srdečního selhání, mrtvice. § § Nefarmakologické snížení krevního cholesterolu – II. Další faktory Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 34 Klíčové informace: •Zvýšený TK je hlavním rizikovým faktorem pro KVN, srdeční selhání, cerebrovaskulární onemocnění, onemocnění periferních tepen (PAD) , chronické onemocnění ledvin (CKD) a fibrilaci síní (AF). •Rozhodnutí o zahájení léčby snižující TK závisí na hladině TK a celkovém riziku CV. •Přínosy léčby jsou způsobeny hlavně snížením TK per se, nikoli typem léčiva. •Ke kontrole BP u většiny pacientů je nutná kombinovaná léčba. Doporučení pro management TK: Definice a klasifikace hladin krevního tlaku: ØPro screening a diagnostiku hypertenze se doporučuje měření v ordinaci, které by mělo být založena na alespoň dvou měřeních TK na návštěvu a alespoň na dvou návštěvách. ØPokud je TK pouze mírně zvýšený, měla by být opakovaná měření prováděna po dobu několika měsíců, aby se dosáhlo přijatelné definice „obvyklého“ TK jednotlivce, a učinit rozhodnutí o léčbě. Hranice pro definici hypertenze s různými typy měření: §Intervence životního stylu, kontrola hmotnosti a pravidelná PA samy o sobě mohou být dostatečné pro pacienty s vysokým normálním TK a s hypertenzí 1st., a měla by se vždy poradit pacientům s antihypertenzní terapií, protože to může snížit dávkování léků potřebných k dosažení kontroly nad TK. §Intervencí ŽS specifickou pro hypertenzi je omezení NaCl. Na individuální úrovni není v žádném případě snadné dosáhnout účinné redukce soli. Minimálně by měla být poskytnuta rada, jak se vyhnout přidané soli a vysoce slané stravě. Intervence ŽS (životního stylu): Krevní tlak Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 35 ̶ §Sodík §Dokonce i mírné snížení příjmu sodíku o 1 g/den snižuje syst. TK u pacientů s hypertenzí o 3,1 mmHg a s normotenzí o 1,6 mmHg. §Studie Dietní přístupy k zastavení hypertenze (DASH) prokázala vztah dávka-odpověď mezi redukcí sodíku a redukcí TK §Doporučený maximální příjem NaCl je 5 g/den. Optimální úroveň je kolem 3 g/den. §80 % příjmu soli pochází ze zpracovaných potravin, zatímco pouze 20 % se přidá později. §Standardní DASH (Mayo): Dovoluje příjem max. 2,3 g Na (= 5,75 g NaCl denně. §DASH s nízkým obsahem sodíku: Povoluje max. 1,5 g Na denně (= 3,75 g NaCl) §Mléčné výrobky (nízkotučné) Bioaktivní peptidy: §Kasein i syrovátkový protein obsahují specifické bioaktivní peptidy, u kterých bylo prokázáno, že mají inhibiční účinek na ACE (Angiotenzin I konvertující enzym), což je klíčový proces při kontrole TK. §Určité kombinace peptidů v mléce hypotenzní účinky také prostřednictvím modulace uvolňování endotelinu-1 endoteliálními buňkami. §Pokud jde o sýr, jsou relevantní bioaktivní peptidy odvozené od kaseinu; například bylo prokázáno, že specifické tripeptidy izoleucin-prolin-prolin (Ile-Pro-Pro) a valin-prolin-prolin (Val-Pro-Pro) mají antihypertenzivní aktivitu. Bylo zjištěno významné snížení o 4,8 mmHg u syst TK a 2,2 mmHg u diast TKP. Vápník: §Ca považován za jednu z hlavních živin zodpovědných za blahodárný dopad mléčných výrobků na kontrolu krevního tlaku (TK). §Vápník se podílí na regulaci TK kontrolou kontraktility buněk hladkého svalstva cév a tím modulací periferní vaskulární rezistence. §Navíc extracelulární ionizovaný vápník inhibuje sekreci reninu interakcí s receptorem pro vápník §Jiné minerály v mléce, jako je hořčík a draslík, mohou také napomáhat regulovat TK, ale jejich jednotlivé příspěvky jsou obtížné izolovat, protože se často nacházejí v potravinách bohatých na vápník. §Draslík – ovoce a zelenina §Draslík má příznivé účinky na TK (účinek je dobře zdokumentován (např. DASH). Hlavními zdroji draslíku jsou ovoce a zelenina. §Pohybová aktivita §Pravidelná pohybová aktivita je důležitá pro udržení normálního TK, dokáže významným způsobem snížit TK. §Kontrola hmotnosti §Nadměrná hmotnost významně zvyšuje TK. Redukce hmotnosti významně snižuje TK §Alkohol §Jakákoliv konzumace alkoholu zvyšuje TK. Nefarmakologické prostředky ke snížení vysokého TK Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala 36 DASH – dietní přístupy k zastavení hypertenze (Dietary Approaches to Stop Hypertension) nDASH dieta vznikla v 90. letech. V roce 1992 začal NIH (National Institute of Health, USA) organizovat výzkum ke zjištění, zda nějaká konkrétní výživová intervence je užitečná při léčbě hypertenze. Zjistili, že samotná výživová intervence dokázala snížit syst. TK o 6-11 mmHg. nDASH je i cesta k prevenci hypertenze. nHlavní podstatou DASH stravy je snížení obsahu Na ve stravě a konzumace různých potravin bohatých na živiny, které pomáhají snižovat krevní tlak, jako je draslík, vápník a hořčík. nJe bohatá na zeleninu, celozrnné potraviny, ovoce, ryby, maso, drůbež, ořechy, fazole a nízkotučné mléčné výrobky. Omezení příjmu sodíku: §Standardní DASH: Dovoluje příjem max. 2,3 g Na (= 5,75 g NaCl denně). §DASH s nízkým obsahem sodíku: Povoluje max. 1,5 g Na denně (= 3,75 g NaCl). Jídelní plán DASH nevyžaduje žádná speciální jídla a místo toho poskytuje denní a týdenní nutriční cíle. Tento plán doporučuje: • Jíst zeleninu, ovoce a celozrnné potraviny • Včetně netučných nebo nízkotučných mléčných výrobků, ryb, drůbeže, fazolí, ořechů a rostlinných olejů • Omezování potravin s vysokým obsahem nasycených tuků, jako jsou tučná masa, plnotučné mléčné výrobky a tropické oleje, jako je kokosový, palmojádrový a palmový. • Omezování nápojů slazených cukrem a sladkostí. Příklad skladby DASH stravy: •Celozrnné potraviny: 6 až 8 porcí denně •Zelenina: 4 až 5 porcí denně •Ovoce: 4 až 5 porcí denně •Mléčné výrobky: 2 až 3 porce denně •Libové maso, drůbež a ryby: 1 porce nebo méně denně Mléčné výrobky: §Jsou důležité pro příjem bioaktivních peptidů a vápníku, snižujících TK Ovoce a zelenina: §Jsou důležité pro dostatečný příjem draslíku snižujícího TK DASH strava je celoživotní přístup ke zdravému stravování, který je určen k léčbě nebo prevenci vysokého TK Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 37 Účinek nefarmakologických prostředků na snížení vysokého TK Modifikace Doporučení Přibližné snížení syst. TK – rozsah Hmotnost Udržovat normální tělesnou hmotnost (BMI 18.5 – 24.9 5-20 mmHg/10 kg redukce hmotnosti DASH strava Konzumovat stravu bohatou na ovoce, nízkotučné mléčné výrobky 8-14 mmHg Sodík ve stravě Redukovat příjem sodíku na max. 2,3 g (5,75 g NaCl) 2-8 mmHg Pohybová aktivita Věnovat se pravidelné aerobní pohybové aktivitě nejméně 30 min/den po většinu dní v týdnu 4-9 mmHg Alkohol Limitovat konzumaci na ≤2 drinky/den pro muže a ≤1 drink/denně pro ženy 2-4 mmHg Podle Chobanian et al 2003 (The Seventh Report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation, and Treatment of High Blood Pressure Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 38 2016 European guidelines on CD prevention in clinical practice BMI = index tělesné hmotnosti; HbA1c = glykovaný hemoglobin; HDL-C = lipoproteinový cholesterol s vysokou hustotou; LDL-C = lipoproteinový cholesterol s nízkou hustotou. aKrevní tlak <140/90 mmHg je obecný cíl. Cíl může být vyšší u křehkých (frail) starších pacientů nebo u většiny pacientů s DM a u některých (velmi) vysoce rizikových pacientů bez DM, kteří mohou tolerovat vícečetné léky snižující krevní tlak. bNon-HDL-C je rozumný a praktický alternativní cíl, protože nevyžaduje odběr nalačno. Pro jedince s velmi vysokým, vysokým a nízkým až středním rizikem se jako sekundární cíl doporučují hodnoty non-HDL-C <2,6, <3,3 a <3,8 mmol/L (<100, <130 a <145 mg / dl). cByl vysloven názor, že lékaři primární péče by mohli dávat přednost jedinému obecnému cíli LDL-C 2,6 mmol/l (100 mg / dl). I když přijímáme jednoduchost tohoto přístupu a že by to mohlo být užitečné v některých prostředích, existuje lepší vědecká podpora pro tři cíle odpovídající úrovni rizika. bToto je obecné doporučení pro osoby s velmi vysokým rizikem. Je třeba poznamenat, že důkazy u pacientů s CKD (chronickým onemocněním ledvin) jsou méně silné. Cíle ohledně rizikových faktorů a cílové hodnoty důležitých kardiovaskulárních rizikových faktorů Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 39 Klíčová informace: •Kognitivní behaviorální metody jsou účinné při podpoře osvojování si zdravého životního stylu Je důležité prozkoumat pacientovy zkušenosti, myšlenky, obavy, předchozí znalosti a okolnosti jeho každodenního života. Individualizované poradenství je základem motivace a angažovanosti. Rozhodování by mělo být sdíleno mezi poskytovatelem péče a pacientem (včetně manželky a rodiny jednotlivce). Použití principů efektivní komunikace (tabulka) usnadní prevenci a léčbu KVO. Životní styl je obvykle založen na dlouhodobých vzorcích chování, které jsou udržovány sociálním prostředím. Individuální a environmentální faktory brání schopnosti osvojit si zdravý životní styl, stejně jako složité nebo matoucí rady poskytovatelů péče. Doporučení pro usnadnění změn v chování: Třída doporučení: Úroveň důkazů: Intervence rizikových faktorů na individuální úrovni – behaviorální změna Pro připomenutí - kategorie Třídy doporučení a Úrovně důkazů: Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Autor: Jindřich Fiala Adobe Systems 40 Zásady efektivní komunikace usnadňující změnu chování: Deset strategických kroků k usnadnění změny chování: Intervence rizikových faktorů na individuální úrovni – behaviorální změna