Přehled mikrobů Mikrobiologie (a imunologie) BOMI0111s + BTMI0111p Týden 1 Ondřej Zahradníček Kostka Obsah této prezentace [USEMAP] [USEMAP] [USEMAP] [USEMAP] [USEMAP] Symbolem „domečku“ na konci každé části se vrátíte na tento obsah. Abych se představil •MUDr. Ondřej Zahradníček, Mikrobiologický ústav Lékařské fakulty Masarykovy univerzity a Fakultní nemocnice u sv. Anny •povolání: klinický mikrobiolog, asistent na LF MU; učíme u nás bakalářské obory, mediky, budoucí zubaře i studenty PřF •zájemci se u mne mohou přihlásit a mohou se přijít podívat přímo k nám Učební materiály •Upravené odpřednášené prezentace budou vyvěšeny ve Studijních materiálech na IS MU. •Tamtéž budou viset skripta jako hlavní studijní materiál ke kolokviu. Pozor, i po vyvěšení se pravděpodobně ještě budou aktualizovat!!! •Členění skript přibližně odpovídá jednotlivým přednáškám. Zkouška •Probíhá písemně. Píše se test, ke každé otázky budou pravděpodobně čtyři možnosti odpovědi. Počet otázek kolem padesáti, minimum nutné k získání kolokvia bude upřesněno •Ústní formou se zkoušejí jen případné „třetí“ termíny (pravděpodobně nebude potřeba) Náš ústav Provoz (analýza klinických vzorků) Výuka Výzkum Obrázek1 Foto: Archiv MU V naší praktikárně PC210117 Foto: Archiv MU Kostka [USEMAP] Koláž O. Zahradníček Na úvod: Co je to vlastně mikrob? •Existují různé definice mikrobů (mikroorganismů). Přesto nejlepší je asi ta nejjednodušší: •Musí to být živé. Například zrníčko prachu není mikrob, ač je mikroskopické •Musí to být mikroskopické. Například žirafa není mikrob, i když je živá •Mikrobiologie občas studuje i organismy, které nejsou mikroby, ale mají mikroskopická některá stadia (tasemnice má mikroskopická vajíčka). Občas i takové, které nejsou mikroskopické vůbec (vši, blechy apod.) Třídění živých organismů (obecně) – opakování středoškolské biologie •Priony – neobsahují DNA, většinou se vůbec nepovažují za živé organismy •Viry a bakteriofágy •Buněčné organismy •Archea (archeobakterie) •Eubacteria (eubakterie) včetně sinic •Eucarya (eukaryotní organismy) •dále se dělí např. na jednobuněčné a mnohobuněčné, v podstatě sem patří všichni živočichové, rostliny, houby, řasy, ale i takzvaní „prvoci“ (dodnes používaný název pro jednobuněčná eukaryota jiná než houby, bez buněčné stěny) Klinicky významné mikroby •Klinicky významné mikroby jsou takové, které jsou významné pro lidské tělo (ne tedy pro člověka = tvůrce, ale pro člověka = objekt) •„Významné pro tělo“ ani zdaleka není totéž jako „tělu škodlivé“. Naopak, mnohé jsou neškodné, nebo dokonce pomáhají •Každý organismus má své typické klinicky významné mikroby: člověk, každý druh zvířete či rostliny. Dokonce i mikroby (třeba bakterie) mají své mikroby (bakteriofágy). Humánní klinická mikrobiologie •je tedy mikrobiologický obor, který řeší mikroby se vztahem k lidskému tělu •vychází z obecné mikrobiologie, buněčné biologie a genetiky •vedle ní existuje také veterinární klinická mikrobiologie, mikrobiologie rostlin, průmyslová mikrobiologie a další využití mikrobiologie •na klinickou mikrobiologii navazují různé medicínské disciplíny (nejvíc ovšem infekční lékařství a epidemiologie infekčních nemocí Mikrobiologie oka •Mikrobiologie oka je část humánní klinické mikrobiologie. Je tedy důležitá zejména pro odborníky z příslušné oblasti, jakými byste měli být i vy. •Kdo se chce zabývat mikrobiologií oka, musí mít nejprve znalosti z obecné humánní klinické mikrobiologie. Proto ani my nemůžeme začít hned očními mikroby, ale musíme to vzít více „zeširoka“. Hlavní klinicky významné mikroby •Viry (a priony) – nemají vlastní buňku •Bakterie (třeba streptokok nebo Escherichia) – prokaryotní organismy •Houby (kvasinky a plísně) – eukaryotní organismy s buněčnou stěnou •„Paraziti“ (viz dále) – eukaryotní organismy bez buněčné stěny •Ne všechno, čím se zabývá tzv. lékařská parazitologie, jsou mikroby. Jak už bylo řečeno, někteří paraziti jsou „velcí“. •V oblasti oka se mohou vyskytnout bakterie i viry, o něco méně často či paraziti. S tím také souvisejí hlavní části lékařské mikrobiologie: •Lékařská virologie se zabývá viry (případně i priony) •Lékařská bakteriologie se zabývá bakteriemi •Lékařská mykologie se zabývá houbami •Lékařská parazitologie se zabývá parazity •Někdy se ještě zvlášť klade lékařská serologie. Je to část mikrobiologie, používající takzvané serologické metody. Bude vysvětleno dále. Pozor: Parazit1 × Parazit2 •„Parazit1“ (organismus provozující parazitismus – nevzájemný vztah mezi organismy): termín může zahrnovat i bakterie, viry a podobně •„Parazit2“ (předmět zájmu lékařské parazitologie): termín je zpravidla používán pro eukaryotické, někdy vícebuněčné organismy jiné než houby. •Historicky se považovali za mikroskopické „živočichy“ (prvoky a červy), avšak dnes se již jednobuněční parazité nepovažují za živočichy a patří do taxonomicky velmi vzdálených skupin Co nás zajímá o mikrobech morfologie jaký mají tvar a uspořádání struktura z čeho se skládají fyziologie jak se chovají metabolismus jak a čím se živí odolnost jak vzdorují výkyvům klasifikace jak jsou vzájemně příbuzné Co nás zajímá o klinicky významných mikrobech patogenita které orgány osidlují a jak patogeneze jakým způsobem případně škodí (napadají tkáň? Tvoří nějaké jedovaté látky?) přenos Vzduchem? Klíšťaty? apod. inkubační doba jak dlouho trvá, než se nemoc na člověku projeví diagnostika jak je můžeme poznat léčba a prevence co proti nim můžeme dělat [USEMAP] Morfologie a struktura virů •Viry se skládají z jedné nukleové kyseliny (buď DNA nebo RNA) a bílkovin; některé viry mají navíc na svém povrchu membránový obal, který „ukradly“ nějaké hostitelské buňce •Viry mají většinou buďto kubickou symetrii (to znamená, že jsou symetrické podle tří navzájem kolmých os) nebo šroubovicovou symetrii. Některé viry s kubickou symetrií mohou mít třeba tvar dvanáctistěnu. •O tvarových možnostech virů si snadno můžete sami udělat představu, stačí internetový prohlížeč (např. Google) přepnout na „obrázky“ a do okna prohlížeče napsat slovo „virus“. Různé tvary virů C:\Uživatel\Ondra\Obrázky a fotky\Odborné\Z internetu\Labouši\Viry z Kostky\24 virus-taille.jpg http://vietsciences.free.fr/khaocuu/nguyenlandung/virus01.htm Co jsou to vlastně viry? •Viry jsou nebuněčné částečky, vedou se diskuse, zda se vůbec jedná o organismy •Vznikly pravděpodobně z buněčných organismů specializací na parasitismus („odhozením“ přebytečných částí) •Asi to ale organismy jsou, protože stejně jako buněčné organismy se snaží o „zachování rodu“. Potřebují k tomu ovšem buňku cizího organismu •Kromě lidských virů existují i viry zvířecí, rostlinné a viry baktérií (takzvané bakteriofágy) •Mezi viry nepatří priony – chyby v bílkovině Morfologie bakterií •Koky ve dvojicích (diplokoky), v řetízcích a ve shlucích (neříkejme jim ale raději „streptokoky“ a „stafylokoky“, bylo by to matoucí – vysvětlení na další stránce), někdy také v tetrádách apod. •Tyčinky rovné či zahnuté (vibria), případně několikrát zahnuté (spirily), krátké nebo dlouhé, tvořící až vlákna či rozvětvená vlákna; konce mohou být oblé či špičaté a i tyčinky můžou být různě uspořádané •Spirochety – tenké spirálovité bakterie •Beztvaré bakterie, například mykoplasmata (nemají buněčnou stěnu, takže nemají tvar) Jak je to s těmi stafylokoky a streptokoky? •Historicky pojem „stafylokok“ opravdu znamenal jakoukoli kulovitou bakterii, tvořící hrozny. Dnes se ale v mikrobiologii i ve zdravotnictví skoro vždycky pod pojmem „stafylokok“ rozumí výhradně bakterie, které jsou zařazeny do rodu Staphylococcus. Koků ve shlucích ale existuje mnohem víc rodů. •Podobně ne každý kok, který tvoří řetízky, dnes patří do rodu Streptococcus Co je a co není spirocheta •Za spirochety se obvykle považují pouze velice dlouhá, zprohýbaná „niťovitá“ vlákna. •Zprohýbaným tyčinkám se „spirochety“ neříká. Nanejvýš se u některých může uplatnit pojem spirila. Typická zprohýbaná tyčinka (ne spirocheta) je helikobakter, který se podílí na žaludečních vředech Typ buněčné stěny bakterií •Při hodnocení typu buněčné stěny se vžilo rozdělení podle toho, jak reagují na tzv. Gramovo barvení (bude o něm ještě řeč dále): •Grampozitivní bakterie (G+) mají tlustou a jednoduchou buněčnou stěnu. Jsou odolné hlavně mechanicky. Při barvení podle Grama jsou tmavě fialové. Například stafylokoky, streptokoky či původce tetanu. •Gramnegativní bakterie (G–) mají tenkou, ale o to složitější buněčnou stěnu. Jsou odolné hlavně chemicky. Při barvení podle Grama jsou růžové. Například escherichie, salmonely nebo meningokoky. •Gramem se nebarvící bakterie buněčnou stěnu nemají (takzvaná mykoplasmata) nebo ji mají hodně jinou (původce tuberkulózy), případně jsou tak tenké, že při barvení podle Grama nejsou pořádně viditelné (to se týká hlavně spirochet) Grampozitivní gm+%20cell%20wall Gramnegativní gm-%20cell%20wall mixed%20gram G+ G– Fimbrie a bičíky •Mnohé bakterie jsou schopny pohybu •K pohybu bakteriím slouží hlavně bičíky •Fimbrie mohou vedle pohybu sloužit např. i k přilnutí bakterie na povrch nebo při výměně genetické informace •Zajímavé je, že bičíky bakterií jsou úplně jiné než bičíky eukaryotních organismů. Pouzdro a biofilm •Pouzdro obklopuje jednotlivou bakterii, popř. dvojici. Není to už integrální součást bakteriální buňky, spíš nánosy molekul (většinou polysacharidů), které buňku chrání •Biofilm je souvislá vrstva, vzniklá z bakterií, jejich pouzder a dalšího materiálu. Biofilm je mnohem odolnější než jednotlivá bakterie, žijící v tzv. planktonické formě (planktonická forma je opak biofilmové formy života) Neobarvené pouzdro •V barvení dle Burriho byly nabarveny bakterie na červeno a pozadí dobarveno tuší; mikroskopista pak tuší pouzdro tam, kde se nic neobarvilo 05 Burri Endospory •Vznik endospor, tedy proces takzvané sporulace je něco jako zimní spánek, (i zde je cílem přežít nepříznivé období) ale dovedený oproti zimnímu spánku zvířat k mnohem větší dokonalosti •Bakterie se z běžné (takzvané vegetativní) formy transformují do podoby takzvané endospory •Tyto endospory obsahují jen minimum vody, mají velmi tlustou stěnu a jsou extrémně odolné. Přežijí velmi vysoké teploty, vyschnutí, desinfekci a podobně [USEMAP] Jak vznikají endospory •Endospora vzniká tak, že buňka se začne běžným způsobem dělit (jako při běžném rozmnožování), ale dceřiné buňky se neoddělí úplně: jedna z nich se mění ve sporu a ta druhá ji úplně obalí. Díky tomu můžeme spory pozorovat v mikroskopu: vidíme tu druhou buňku, ze které se spora nestala, a uvnitř je „díra“, což je právě ta spora. •Nepleťme si endospory bakterií a spory hub – spory hub jsou rozmnožovací útvary, s endosporami nijak nesouvisí Životní projevy (fyziologie a metabolismus) bakterií •Tak jako každý organismus, i bakterie získávají živiny, které štěpí (katabolismus), a na druhou stranu také občas budují určité struktury (anabolismus). Bakterie jsou ale jednoduché, a tak to u nich funguje trochu jinak než u člověka •Katabolismus může být trojí (viz na další stránce): Životní projevy (fyziologie a metabolismus) bakterií •Fermentace – živina (například glukóza) se rozštěpí na organické produkty (například kyselinu mléčnou nebo alkohol) bez potřeby kyslíku. Nevýhoda: nezíská se tím moc energie. Výhoda: není potřeba kyslík. Využívají to například střevní bakterie •Aerobní respirace – živina (například glukóza) se rozštěpí až na oxid uhličitý a vodu. Výhoda: získá se mnohem víc energie. Nevýhoda: je potřeba kyslík. Využívají ji bakterie, které nacházíme ve vnějším prostředí, na rostlinách aj. •Anaerobní respirace – jiný akceptor elektronů než kyslík, u lidských bakterií málokdy Množení bakterií •Bakterie se množí dělením. Z jedné bakterie za určitou dobu vzniknou dvě, za dvojnásobek té doby čtyři, pak osm a tak dále. Doba, za kterou z určitého množství bakterií vznikne dvojnásobné množství, se nazývá generační doba •Generační doba je ovšem teoretická veličina. V praxi závisí rychlost množení na vnějších podmínkách (teplota, vlhkost, přítomnost záření a podobně) a také na tom, jestli bakteriím dodáváme živiny a odstraňujeme odpadní produkty (pak se mohou množit „do nekonečna“, otevřený systém), nebo je držíme v uzavřeném objemu (například zkumavce), kde je množství živin konečné. Substráty •Pro potřeby svého metabolismu využívají bakterie různé substráty. Substrát je látka, kterou bakterie využije – změní ji v jinou látku (produkt). Pokud je substrátem živina (molekula glukózy, jiného cukru, tuku aj.), získává se při jeho štěpení energie. •Každá bakterie má jinou škálu substrátů, se kterými si umějí poradit, tedy jinou škálu biochemických reakcí, které provozuje (tak, jako se liší i živočichové např. schopností / neschopností vyrábět si vitamín C) •Tyto rozdíly lze velice dobře využívat při určování bakterií – víme, že bakterie, která má štěpí substráty B, F, L, M, P, S, V, Z a neštěpí H, Ch, K, R, D, T, N musí být bakterie X. ypsilon Je každé štěpení substrátu vynuceno potřebou živin? •Samozřejmě není. Stejně jako v lidském organismu, i v bakteriálním organismu probíhají různé procesy. •Jeden příklad za všechny: bakterie helikobakter žije ve velmi kyselém prostředí žaludku. Aby přežila, musí si neutralizovat prostředí ve svém nejbližším okolí. Pro tento účel štěpí molekuly močoviny (urey) ve svém okolí. Kyselý oxid uhličitý, jeden z produktů reakce, vyprchá; zásaditý čpavek (amoniak) zůstane a neutralizuje prostředí v těsném okolí bakterie. Příklad – štěpení močoviny u helikobaktera •Tato reakce umožňuje helikobakterům přežívat ve vysoce kyselém prostředí žaludeční sliznice. Jak již bylo řečeno, CO2 vyprchá, NH3 (NH4OH) zůstává Ureáza • Životní podmínky bakterií „in vivo“ (za živa) i „in vitro“ (na Petriho misce) •Příklad helikobaktera nám ukázal také další věc: bakterie pro svůj život potřebují určité rozmezí pH, teploty a dalších faktorů. Některé (helikobakter) zvládají i poměrně extrémní podmínky, pro většinu to ale neplatí. •Do příslušného rozmezí se musíme vejít, pokud chceme bakterie uměle pěstovat (třeba abychom je přitom mohli určovat) Množí se – přežívá – hyne •Některá kombinace faktorů umožňují mikrobům, aby se (rychleji nebo pomaleji) množily. Jiná kombinace jim umožní přežít, ale množit se už ne, a ještě jiná znamená, že mikroby hynou •Co je ale důležité pro praxi? •Když chceme bakterie hubit (při desinfekci, sterilizaci a podobně), musí mikroby při dané kombinaci a vhodném čase hynout •Když naopak chceme bakterie pěstovat, musí být schopny se pomnožovat. Nestačí tedy, aby nehynuly. Pro lepší pochopení si ukažme, jak to funguje třeba v případě pH •Velmi kyselé prostředí (nízké pH) bakterie zabíjí, stejně jako velmi alkalické prostředí (vysoké pH). •Mírně kyselé i mírně alkalické prostředí bakteriím umožní přežít, ale ne už se množit •Existuje určité rozmezí, ve kterém se bakterie množí. V rámci tohoto rozmezí (ne nutně přesně uprostřed) existuje hodnota, pH, při které se množí nejrychleji (optimum) Osa působícího faktoru Jak je to s jinými faktory •Podobně to funguje třeba i u teploty s tím rozdílem, že velmi nízké teploty bakterie spíše konzervují, než ničí •Koncentrace desinfekčního prostředku nemůže mít menší hodnotu než nula, a proto v tomto případě ze čtyř mezí dávají logický smysl jen dvě •Takto stanovené meze platí jen v případě, že neměníme ostatní faktory. V reálném životě se ovšem faktory vzájemně kombinují •A vždycky významně působí časový faktor. Není jedno, jestli určitou teplotou působíme například pět, anebo dvacet minut. To je důležité například při použití sterilizátorů [USEMAP] Mikroby a makroorganismus (= organismus hostitele) •Z hlediska klinické mikrobiologie je významný vztah mikroorganismus – makroorganismus (což může být člověk, ale také zvíře či rostlina) •Může jít o symbiózu (přítomnost jednoho ovlivňuje růst druhého pozitivně), neutrální vztah či antibiózu (přítomnost jednoho škodí druhému) •Z potravního hlediska může jít o komensalismus, saprofytismus nebo parazitismus (výklad těchto pojmů viz středoškolské učivo, případně internet) •Ne vždycky se dají mikroby jednoduše „zaškatulkovat“. Často záleží na okolnostech, jestli bude mikrob „zlý“ nebo „hodný“ Na shledanou za týden! P1010012u [USEMAP] Foto: Archiv MÚ