Základy výživy člověka - přednáška

Energie

Vyučující: Mgr. Martin Krobot

Příjem energie prostřednictvím jednotlivých živin je naprosto nezbytným předpokladem jakýchkoli fyziologických procesů v lidském těle. Vyrovnaná bilance jejího příjmu a výdeje pak zajišťuje ideální fungování lidského těla, aniž by strádalo nebo naopak nedokázalo zpracovat její přebytky. V této kapitole se dozvíte základní informace o energii, které živiny ji poskytují, jakým způsobem ji vydáváme a jak u člověka zjistit jeho vlastní potřebu energie.

Z této kapitoly si odneste:

  • jednotky energie
  • energetickou bilanci – co tvoří příjem a výdej
  • metody stanovení energetického výdeje – přímá a nepřímá kalorimetrie, rovnice pro odhad energetické potřeby
  • respirační kvocient
  • pojmy bazální energetický výdej, klidový energetický výdej, termický efekt potravy, faktor aktivity
  • faktory ovlivňující bazální energetický výdej
  • přispění pohybové aktivity k celkovému energetickému výdeji
  • význam pohybové aktivity a doporučení pro její objem

Studijní materiály

Výuková prezentace:

Doplňující materiály

Energetická rovnováha video
Pěkné názorné video o energetické rovnováze. Stránky EUFIC doporučujeme jako zdroj různých dalších studijních a edukačních materiálů i pro jiná témata.