Základy výživy člověka - přednáška

Vláknina

Vláknina zastupuje velkou řadu látek, z nichž spousta spadá svou chemickou strukturou mezi sacharidy. Svými vlastnostmi a fyziologickými účinky je však natolik specifická, že je více než vhodné jí věnovat jednu samostatnou kapitolu. Co bude v rámci této kapitoly podstatné?

Z této kapitoly si odneste:

  • definici vlákniny a její dělení
  • fyziologické a preventivní účinky vlákniny vč. základního mechanismu
  • výživové doporučené dávky vlákniny
  • rizika nadměrného přívodu vlákniny
  • pojmy rezistentní škrob, prebiotika, celozrnný, vícezrnný, nízkovymílaná/vysokovymílaná mouka

Přednáška

VLÁKNINA přednáška
PDF ke stažení

Studijní text

VLÁKNINA text
PDF ke stažení

Pro zájemce

Letáček (Státní zdravotní ústav)
PDF ke stažení

Společnost Kellog's nedávno zveřejnila poměrně zajímavý podcast na téma vlákniny a prebiotik. K dispozici na odkazu níže.