Problematika označování potravin nebyla v tomto cvičení probrána kompletně. Byla zmíněna jako základ pro další cvičení a nebude součástí ukončení předmětu. Podrobnou přednášku stran označování potravin budete mít v předmětu Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví.
Označování potravin – cvičení
Obaly potravin jsou zásadním nástrojem, pomocí kterého se může spotřebitel rozhodovat, jaké potraviny zařadí do svého jídelníčku. Je proto důležité, aby i značení na obalu bylo jasné, přesné a srozumitelné. Aby nedocházelo ke klamání spotřebitele a zároveň byl spotřebitel informován o všech zásadních vlastnostech potraviny, musí se výrobci při označování potravin řídit podrobnou legislativou, která se této problematice věnuje. Tou základní jsou:
- zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích
- nařízení ES a ER č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
Povinné náležitosti obalů včetně základního popisu důležitých údajů na obalu najdete ve výukové prezentaci:
Jedny ze základních údajů, se kterými budete v průběhu cvičení pracovat, jsou výživová a zdravotní tvrzení. Jejich seznamy najdete na odkazech níže.
V registru nezapomeňte v rámci Search filters vybrat, že chcete vidět pouze autorizovaná (tj. schválená) tvrzení.
Doplňující odkaz k značkám kvality potravin na obalech potravin
A jako zajímavost najdete níže video mapující matoucí označování potravin z dílny dTest: