Základy výživy člověka - přednáška

Označování potravin – cvičení

Důležité

Problematika označování potravin nebyla v tomto cvičení probrána kompletně. Byla zmíněna jako základ pro další cvičení a nebude součástí ukončení předmětu. Podrobnou přednášku stran označování potravin budete mít v předmětu Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví.

Obaly potravin jsou zásadním nástrojem, pomocí kterého se může spotřebitel rozhodovat, jaké potraviny zařadí do svého jídelníčku. Je proto důležité, aby i značení na obalu bylo jasné, přesné a srozumitelné. Aby nedocházelo ke klamání spotřebitele a zároveň byl spotřebitel informován o všech zásadních vlastnostech potraviny, musí se výrobci při označování potravin řídit podrobnou legislativou, která se této problematice věnuje. Tou základní jsou:

  • zákon č. 110/1997 Sb. o potravinách a tabákových výrobcích
  • nařízení ES a ER č. 1169/2011 o poskytování informací o potravinách spotřebitelům
Nařízení č. 1169/2011
Z tohoto nařízení se samozřejmě nemusíte nic učit. Spousta článků vč. příloh však objasňuje, proč obaly vypadají tak, jak vypadají. Upozorňuji zejm. na přílohu XIII, ze které vycházejí % referenčních hodnot.

Povinné náležitosti obalů včetně základního popisu důležitých údajů na obalu najdete ve výukové prezentaci:

Jedny ze základních údajů, se kterými budete v průběhu cvičení pracovat, jsou výživová a zdravotní tvrzení. Jejich seznamy najdete na odkazech níže.

Nařízení č. 1924/2006
V příloze tohoto nařízení naleznete schválená výživová tvrzení.

V registru nezapomeňte v rámci Search filters vybrat, že chcete vidět pouze autorizovaná (tj. schválená) tvrzení.

Doplňující odkaz k značkám kvality potravin na obalech potravin

A jako zajímavost najdete níže video mapující matoucí označování potravin z dílny dTest: