Technologie přípravy pokrmů Mgr. Kamila Kroupová *Nutriční terapeut je plnohodnotný zdravotnický pracovník. *Má vědomosti o potravinách, jejich výrobě, mikrobiologii a technologii přípravy pokrmů. *Orientuje se ve výživě člověka, v prevenci různých onemocnění, i ve výživě léčebné či klinické. * Má teoretický základ společný pro všechny zdravotníky. Ten zahrnuje například anatomii, fyziologii a patologickou fyziologii nebo farmakologii. Nutriční terapeut Praxe Během studia: -po prvním roce studia týden v nemocničním stravovacím provozu. - týden v jídelně některého ze školských zařízení. -praxe v ambulancích, jako např. z obezitologických, diabetologických či gastroenterologických, tak z klinické péče přímo u lůžka pacienta. -odběr nutriční anamnézy, zhodnocení výživového stavu pacienta, návrh úpravy stravy či doplnění o umělou výživu. *Jako absolventi své znalosti můžete využít: *V nemocnicích na odděleních léčebné výživy *V ambulantní péči, kde můžete vhodnými nutričními intervencemi výrazně pomoci například onkologicky nemocným, obézním, diabetikům nebo pacientům po těžkých zákrocích *Pro otevření vlastní poradny nebo ambulance pro veřejnost *Při přípravě dietní stravy ve školních jídelnách *Ve Státním zdravotním ústavu, krajských hygienických stanicích nebo na Ministerstvu zdravotnictví *Při tvorbě projektů pro základní školy či osvětových kampaní pro veřejnost *Ve výzkumu týkajícím se výživy člověka na různých pracovištích v České republice *V potravinářských podnicích, které s pomocí nutričních terapeutů mohou například vyvíjet nové výrobky „Nechť výživa je ti lékem“ *Technologie přípravy pokrmů má za úkol seznámit studenta s významem a správnými způsoby přípravy pokrmů. *Tyto znalosti vznikly na základě dlouholetých zkušeností práce mnoha špičkových kuchařů a jsou neustále obměňovány na základě moderních metod přípravy pokrmů a na základě současných lékařských znalostí a doporučení. *Kvalitní znalosti kuchařské technologie nám mohou výrazně pomoci při přípravě nových pokrmů. Význam technologie přípravy pokrmů Při přípravě pokrmů musíme dbát na moderní trendy: *pestrá strava zaměřená na snížení množství konzumovaných živočišných tuků *větší podíl zeleniny a ovoce a to hlavně v čerstvém stavu *zvýšený podíl výrobků z celozrnné mouky *omezení soli a cukru *dostatečné množství kvalitního tuku Bezpečnost a ochrana zdraví při práci: *osobní hygiena *hygiena na pracovišti *všeobecné bezpečnostní předpisy *osobní bezpečnost Ochrana spotřebitele: *čerstvé suroviny *hygiena při přípravě pokrmů *správné technologické postupy *dostatečná tepelná úprava *vhodné vybavení *dodržování předpisů pro zpracování surovin *Seminární práce na téma „Já a moje životospráva“ *Praktická cvičení – dle rozpisu *Závěrečný test *Opravný termín je možný *Odevzdání žluté knihy Illková: Technologie přípravy pokrmů Podmínky ukončení předmětu *Titulní strana *Neexperimentovat s písmem – doporučeno Times New Roman, Arial *Řádkování: 1,5 *Rozsah 1,5 až 2 A4 *Úvaha o vašem životním stylu, životosprávě, vztahu k výživě, případně důvodu volby oboru nutriční terapeut. * Seminární práce na téma „Já a moje životospráva“ *Dle zápisu do tří skupin: * Jedná se vždy o pátek a sobotu. *Pátek: začátek praxe ve 13 hodin do 20 hodin *Sobota: začátek praxe v 8 hodin do 15 hodin *S sebou: *pracovní oblečení (plášť, kalhoty bílé, tričko) *pracovní obuv – pohodlné, ne pantofle *bez ozdob, nehty nelakované – jinak rukavice, * gumička na vlasy *psací potřeby *400,- Kč *svačina, pití, krabička na jídlo *platný zdravotní průkaz Praktická cvičení *Zdroje: *SEDLÁČKOVÁ, Hana a Pavel OTOUPAL. Technologie přípravy pokrmů: učebnice pro střední odborná učiliště, učební obory kuchař-kuchařka, kuchař-číšník, číšník-servírka, a pro hotelové školy. 3., přeprac. vyd. Praha: Fortuna, 2004. ISBN 80-7168-912-2. *Obrázky: *https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTBcGVyzj6E4CZS9lVTLx0xYtgyGxIs5HgGgXnw9yl0pD 58atNi *https://www.mauriciusdovolena.cz/sites/default/files/aktivity/kurzy-vareni.jpg