Projekt: Digitální učební materiály ve škole, registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0527 Příjemce: Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická, Husova 3, 371 60 České Budějovice Tento výukový materiál je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Autor materiálu: Název materiálu: Sada: Předmět: Zařazení materiálu: Šablona: Číslo DUM: Ověření materiálu ve výuce: Datum ověření: Třída: Ověřující učitel: Alimentární infekce MUDr. Zdeňka Kasková Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT (III/2) Ochrana veřejného zdraví, 2. ročník OZ1 14 Mgr. Hana Rybáková ZDA 2.B 14. 1. 2014 Popis způsobu použití materiálu ve výuce: Výuková elektronická prezentace, která je určena pro seznámení žáků s problematikou alimentárních nákaz a jejich klinickým a epidemiologickým významem. Materiál může sloužit jako názorná pomůcka doplňující výklad učitele, ale také je vhodný pro domácí přípravu žáků (např. zpřístupněním formou e-learningu). Materiál obsahuje zpětnou vazbu ověřující pochopení látky v podobě závěru s otázkami k tématu. Tematická oblast: Datum (období) vytvoření: 27. 5. 2013 Ochrana veřejného zdraví Alimentární infekce MUDr. Zdeňka Kasková 2. ročník Alimentární nákazy • způsobují je různé mikroorganismy • vstupní branou je zažívací trakt • obvyklou lokalizací je střevní sliznice • přenos je nejčastěji vodou, potravinami, často i kontaminovanýma rukama • prevence obvykle nespecifická – dodržování hygienických zásad, tepelná úprava potravin Alimentární nákazy Potraviny mohou být kontaminovány: a) primárně – maso, vejce, mléko nemocného zvířete b) sekundárně – při přípravě nebo skladování, zejména u potravin připravených delší dobu před podáním, zdrojem je často nosič bez manifestních příznaků onemocnění Salmonelóza Obvykle lehké průjmové onemocnění s horečkou, někdy zvracením a bolestmi břicha, příznaky odezní během několika dní, vylučování původce může přetrvávat týdny až měsíce, hlavním rizikem je dehydratace. Původce: Salmonella více typů Inkubační doba: 12 – 36 hodin [2] [1] Špatně tepelně upravené maso – Původce salmonelózy častý zdroj salmonelózy Břišní tyfus a patatyfus Těžké onemocnění s kontinuální, několik týdnů trvající horečkou, bolestmi hlavy (hlavnička), zácpou a celkovou schváceností, u paratyfu příznaky mírnější. Nosičství může být i celoživotní. Výskyt v zemích s nízkou úrovní hygieny (při cestách doporučené očkování) nebo při různých katastrofách. [3] Původce: Salmonella typhi (paratyphi) Inkubační doba: 7 – 24 dní Výskyt břišního tyfu ve světě Bacilární úplavice Akutní onemocnění s postižením tlustého střeva, horečkou, křečovitými bolestmi břicha a hlenokrvavými průjmy. Jde o typickou nemoc špinavých rukou. Původce: Shigella více typů Inkubační doba: 1 – 5 dní Podobně se projevuje i tropická parazitární úplavice. [4] [5] Původce bacilární a parazitární úplavice Průjmová onemocnění vyvolaná Escherichií coli E. coli je běžným střevním komensálem. Dospělí nosiči mohou být zdrojem těžkých novorozeneckých průjmů s rychlou dehydratací hlavně u novorozenců s nízkou porodní váhou. Jiné typy vyvolávají [6] průjmy větších dětí a dospělých nebo průjmy cestovatelů v teplých oblastech. Inkubační doba: 10 – 12 hodin Kampylobakteriové infekce Jsou to akutní horečnatá onemocnění s průjmy, zvracením a bolestmi břicha, někdy připomínají akutní břišní příhodu, příznaky odezní za jeden až čtyři dny. Zdrojem je nejčastěji syrové nebo nedostatečně tepelně upravené drůbeží maso. Původce: Campylobacter více typů Inkubační doba: 2 – 4 dny [7] [8] Virové gastroenteritidy Sezónně se objevující onemocnění zejména v zimních měsících. Především rotaviry vyvolávají většinu těžkých průjmových onemocnění malých dětí, po druhém roce bývá průběh mírnější, většina populace je už promořená. [9] V poslední době je možné očkování na vlastní žádost. Rotavirus Virová hepatitida A Zpočátku se objevují neurčité katarální příznaky, které po několika dnech následují příznaky postižení jater – žloutenka, tmavá moč, světlá stolice. Průběh je různě závažný, přenos orofekální, očkování se doporučuje zejména před cestou do zemí s nižším hygienickým standardem. Inkubační doba: 10 – 50 dní, od její druhé poloviny je infikovaný člověk infekční. [10] Žluté bělmo u zánětu jater Alimentární intoxikace Jsou to onemocnění vyvolaná bakteriálními exotoxiny produkovanými mikroby buď v potravě nebo v trávicím ústrojí. Účinky toxinů jsou specifické, postihují vždy určitou tkáň. Inkubační doba je krátká, některé toxikózy mají průběh lehký, jiné naopak velmi těžký až smrtelný. Stafylokoková enterotoxikóza Akutní otrava z potravin, probíhá bez horečky s křečemi břicha, nevolností, zvracením a průjmy. Časté jsou menší epidemie v rodinách a kolektivech. Zdrojem může být nosič bez příznaků nebo člověk s hnisavou afekcí (ruce, mandle, nosní sliznice). Původce: Staphylococcus aureus – některé kmeny produkující termolabilní enterotoxin Inkubační doba: 1 – 6 hodin Botulismus Těžká otrava specifickým neurotoxinem, zprvu sucho v ústech, chrapot, polykací obtíže, pak poruchy vidění, strabismus a postupná obrna svalů, smrt může způsobit ochrnutí dýchacích svalů a životně důležitých center v mozkovém kmeni. Přenos nemytou zeleninou, tepelně nezpracovanou potravou (klobásami). Původce: Clostridium botulinum produkující termolabilní neurotoxin [11] Inkubační doba: 12 – 36 hodin Botulotoxin v krystalické formě Otázky a úkoly 1. Co je vstupní branou alimentárních infekcí? 2. Vysvětli pojem primární kontaminace potravin. 3. Co je hlavním rizikem průjmových onemocnění? 4. Vyjmenuj aspoň dvě nemoci špinavých rukou. 5. Co je původcem botulismu? Seznam použité literatury a pramenů Použitá literatura: GÖPFERTOVÁ, Dana. Mikrobiologie,Imunologie,epidemiologie,hygiena - Teoretická učebnice. 3.,dopl. vyd. Praha: Triton, 2011. ISBN: 80-7254-223-0. PODSTATOVÁ, Dana. Mikrobiologie,Imunologie,hygiena - Teoretická učebnice. 1.vyd. Olomouc: Epava, 2001. ISBN: 80- 86297-07-1. V prezentaci byly použity obrázky z následujících zdrojů: 1. Volker Brinkmann.[cit. 2013-05-27]. soubor dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Salmonella_typhimurium.png 2. Neznámý autor.[cit. 2013-05-27]. soubor dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Roast_beef.jpg 3. Percherie.[cit. 2013-05-27]. soubor dostupný pod licencí Creative Commons na www.wikiskripta.eu/index.php/Soubor:Fievre_typhoide.png 4. CDC.[cit. 2013-05-27]. soubor dostupný pod licencí Creative Commons na www:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Shigella_stool.jpg 5. Neznámý autor.[cit. 2013-05-27]. soubor dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: cs.wihttp://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Trophozoites_of_Entamoeba_histolytica_with_ingested_erythrocytes.JPG 6. kliparty Microsoft Office on line http://office.microsoft.com 7. kliparty Microsoft Office on line http://office.microsoft.com 8. kliparty Microsoft Office on line http://office.microsoft.com 9. Dr. Graham Beards.[cit. 2013-05-27]. soubor dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:http://en.wikipedia.org/wiki/File:Rotavirus_Reconstruction.jpg 10. CDC/Dr. Thomas F. Sellers.[cit. 2013-05-27]. soubor dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:http://www.wikiskripta.eu/index.php/Soubor:Jaundice_eye_new.jpg 11. Lacy, D.B., Tepp, W., Cohen, A.C., DasGupta, B.R., Stevens, R.C.[cit. 2013-05-27]. soubor dostupný pod licencí Creative Commons na WWW:http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Botox-structure.png