2. Nebezpečí v potravinách a pokrmech
Výskyt jakýchkoliv škodlivých nebo nežádoucích příměsi v potravině anebo pokrmu označujeme jako nebezpečí. Nebezpečí posuzujeme vždy ve vztahu k osobě nebo skupinám osob, pro které je potravina určena. Je nutné rozlišovat pojmy nebezpečí (vlastnost látky) a riziko (pravděpodobnost uplatnění nebezpečí). Určení rizika je podstatnou součástí systému kritických bodů (HACCP).
Při posuzování anebo hodnocení biologických rizik ve značné míře využíváme znalostí o chování mikroorganismů v potravinách; při uvažování o chemických rizicích je naopak nutné rozlišovat chemické látky, které vstupují do potravních řetězců prakticky nekontrolovatelně ze znečištěného životního prostředí (těžké kovy, POPs - perzistentní organické polutanty) od reziduálních látek pocházejících ze zemědělské prvovýroby nebo průmyslového zpracování, jejichž použití je záměrné a regulované.
V minulosti se posuzování zdravotních rizik soustředilo na prostý výčet všech možných faktorů. Současný přístup posuzování anebo hodnocení zdravotních rizik zahrnuje kvalitativní i kvantitativní aspekt.
Dostupnost informací o výskytu nebezpečných potravin na trhu poskytuje např. Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF), do něhož je přístup možný prostřednictvím on-line databáze. Dostupný je též informativní výpis týdenních notifikací, který zveřejňuje Ministestvo zemědělství na webových stránkách Informačního portálu bezpečnosti potravin.
Můžete si též vyslechnout též rozhlasovou relaci Českého rozhlasu ze dne 13. 10. 2020, která se věnuje původu a značení potravin. Znalost původu a složení potraviny je jedním z hledisek bezpečné potraviny; o bezpečnosti se v relaci hovoří také. Délka pořadu je 30 min.