Výživa a fyzická aktivita, směnný provoz Ing. Mgr. Veronika Pourová Jaký je trend v hmotnosti populace? (USA) Wo "~n 1971-1974 1876-1990 1998-1994 1999- 2003- 2007- 2011- 2015- 2O0O 2004 2O0Ö 2012 2016 2001- 2005- 2009- 20' a- 20- 7- 2O02 2O06 2O10 2014 2018 National Center for Health Statistics Může za obezitu cukr nebo tuk? Total Caloric Availability With Separate Food Categories, Adjusted for Food Loss, 1970-2010 700 T 5 600 Q. 3 500 ô ? 400 u. Š < u S •3 ^^^^^^^^m ^^m + * — ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ ^ • : ^^yiX —1 1 1 1 • III 1 1 1 1 1 1 1 1 11 t 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 t 1 t 11 1 1 1 1 1 11 1 1 1 1 2,700 2,600 2,500 — 2,400 J > < 2,300 Ö 2,200 - I 2,100 1970 1975 1985 Year 1995 2000" J i 2010 • Meat, eggs, and nuts •Fruit USDA ERS •Flour and arealproducts'* ™ •Sugar and sweeteners (Added) — Dairy -——Vegetables •^»— Added fats and oils and dairy fats' - - Total Jak se vyvíjí míra fyzické aktivity v zaměstnání? -Q o—> CO 0) > 03-#—» O 60 50 40 30 20 10 0 Light (2.0 to 2.9 METS) I A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A A Sedentary (<2 METS) C o < c "c jíme málo (nebo málo některé živiny) Doporučené množství pohybu • WHO - 150 minut střední intenzity týdně • extrémy - absence aktivity vs. výkonnostní sport • spousta pacientů bez pohybových návyků Cirkadiánní rytmus • Biologické děje odehrávající se s pravidelnou cirkadiánní rytmikou • Centrum v hypothalamu • Suprachiasmatické jádro (SCM) • Periferní hodiny v orgánech • Nejvíce ovlivněn světlem/tmou • Dále teplotní cykly, dostupnost stravy • Některé orgány reagují více na příjem stravy (játra) a ukazuje se, že narušení cirkadiánního rytmu může vést k rozvoji chronických onemocnění Q Q Q Q O Cardiovascular Hepatic Pancreatic Adipose Gastrointestinal Řídí metabolické procesy, homeostázu glukózy, motilitu GIT • Vyprazdňování žaludku a motilita GIT vrcholí ráno • Funkce (3-buněk o 15 % vyšší ráno • Termický efekt potravy až 2x vyšší ráno než večer (rozdíl cca 35 kcal) • Tvoří 3-10 % denního energetického výdeje • Klidový metabolismus je vyšší ve večerních hodinách, což vyrovná rozdíl v termickém efektu potravy • Postprandiální reakce na glukózu je nižší večer Narušení cirkadiánníh o rytmu • Nevhodné osvětlení • Cestování, jet-lag • Směnný provoz • Vyšší riziko metabolických poruch - DM 2. typu • Vyšší riziko obezity, ischemické choroby srdeční, metabolického syndromu • Vyšší riziko GIT potíží zácpa, žaludeční vředy, nadýmání Spánková deprivace • Nižší hladiny melatoninu • Nižší hladiny růstového hormonu • Vyšší hladiny kortizolu • Oslabený imunitní systém • Zvýšené riziko neplodnosti, KVO, obezity, deprese, úzkosti, nádorových onemocnění • WHO vyhlásila epidemii nedostatku spánku napříč průmyslovými zeměmi • Studie na hlodavcích, nedostatek evidence u lidí (nelze zajistit stejné podmínky) • Vyšší riziko obezity a metabolických onemocnění při stravování „ad libitum" • Nižší riziko obezity a metabolických onemocnění při stravování omezeném na určitý čas • Výzkum byl prováděn u stravy s vysokým obsahem tuku • Vyšší příjem energie při delším jasném osvětlení u myší / Studie na lidech jsou značně omezené Vliv na vyzivu • Větší zlepšení metabolických parametrů u hubnoucích, kteří jedli větší snídani při stejném energetickém příjmu než u těch, kteří jedli větší v v • veceri • Větší tendence konzumovat tučná jídla ve večerních než v ranních hodinách Nutno zohlednit situaci v reálu • Jak se člověk cítí? • Trpí v noci chutěmi na sladké? • Způsobuje snížený energetický příjem v noci chutě nebo hlad v pozdějších hodinách nebo další den? Narušení cirkadiánního rytmu Práce na směny Nedostatek spánku Změna stravovacích návyků Nedostatek pohybové aktivity Stres Práce na směny Rizikové skupiny Diabetici Osoby s poruchou spánku Osoby s poruchou trávení 70-80 % jedinců si zvykne Fyziologie Ve dne jíst, v noci nejíst Ve dne být vzhůru, v noci spát Výdej energie • Spánek: faktor aktivity 0,95 • Ošetřovatelství: faktor aktivity 3 (hodnota METs, násobí se tedy po hodinách, ne celý BMR) • Při bazálním metabolismu 6000 kJ spálíme: • Ve spánku za 8 hodin 1900 kJ • Při aktivní směně, tzn. 8 hodin fyzicky pracujeme: 6000 kJ • Pravděpodobně jde o kombinaci fyzické práce a odpočinku, hodnota spotřebované energie se může pohybovat kolem 4000 kJ Příklad toho, co bychom mohli sníst NAD RÁMEC běžného jídelníčku (Vhodný a méně vhodný zdroj 4000 kJ) Snídaně 1 515 kJ Cottage cheese čerstvý sýr Pilos 150 x 1 g 682 kJ rajčata 1 x kus (100 g) 106 kJ těstoviny semolinové syrové 1 x 50 g 727 k) Dopolední svačina 1 219 kJ kefírové mléko nízkotučné bílé Valašské Meziříčí 1 x balení (500 g) 825 kJ jablko 1 x kus (150 g) 394 kJ Oběd 1112 kJ chléb žitný 1 x krajíc (50 g) 505 kJ vejce slepičí 1 x kus (55 g) 348 kJ Lučina čistá chuť přírody čerstvá 1 x porce (20 g) 226 kJ okurka salátová 1 x porce (50 g) 33 kJ Odpolední svačina 3 800 kJ z kJ : O "fc Coca-Cola © 4x malé balení (500 ml) 3 800 kJ 0 X Večeře 3 480 kJ z kJ : O "5ÍT džus pomerančový 100% z koncentrátu © 2 000x1 ml 3 480 kJ 0 X 3847 kJ Kofein • Bezpečná dávka do 400 mg pro většinu zdravých dospělých jedinců • Nejvyšší hladina za 15-30 minut • V závislosti na konzumaci potravin a kombinaci s mlékem • Metabolizace až 5 hodin T3ble_3.3 Caffeine C^mgmofC0 j nm o n Foods«nd Drink: hind OJ- drink Bitnvtd ctrffw bfH«ü50ur irwut Ijijf.k Ovxülüle bar—milk Viking chocolate bar Coca-Cola frpsi^rJa Idtso* drink ««l Bull wiet^y drink V eni-ijgv drink Snwn Drink—Brain FVHII Llpowtan emrgy drink Bl ^SüH«merte'rgy drink Serving Ciffrim? ťíinlťrtf im&l • W » * caffelnflted sport gél i strawberry-ton**, and chocolatel ^nv-Tgpi doufej coŕi'eiriated gpJ (Sangŕ'ľint?! ^ .liMrwBjrt vwri fchMOhu. VJn.lla. mrxed berry, and cnnge 250 ml cup 250 ml cup 1 serving i50 ml cup 'íĽJ m) cuj> SGjj 5 7 S ml an 375 ml tan 575 ml can 1Ü0 ml Lén 250 ml can 250 ml can J SO ml , ,ii i 250 ml tjín 250ml ijn 250 ml wn 40 S sdcJnl 40 (• SácllU )2 Rwdiei 1JÍ1 f40-1 lOľ 107 (25-214ŕ 27 í9-5íf 5-10 S-T5 IO-W 581 49 40 75 ad 3D' sq BD lin 25 59 20 Snídaně po probuzení nebo v práci před začátkem směny Denní směna (6-18 h) Svačina během dopoledne (může být aspoň tekutá - kefír s ovocem, proteinový drink...) Svačina během odpoledne Večeře na konci směny nebo po příchodu domů Snídaně: Ovesná kaše s tvarohem a ovocem Denní směna (6-18 h) Svačina: Kefír s banánem + 2 lžíce vloček Oběd: Pečené kuře s bramborem a zelenina Svačina: Krajíc žitného chleba + lučina + šunka + okurka Večeře: Těstoviny se zeleninou a tofu Během dne si lze zobnout sušenku nebo kus čokolády, neměly by však tvořit základ jídelníčku a měly by být zařazeny až nad jeho rámec 9:00 Snídaně Noční směna (18-6 h) 12:00 Oběd 15:00 Svačina 18:00 Svačina 21:00 Večeře 00:00 Svačina (3:00 Svačina) 4-6:00 Svačina Noční směna (18-6 h) i i i Noční směna (18-6 h) 9:00 Ovesná kaše s tvarohem a ovocem i i i Noční směna (18-6 h) 12:00 Pečené kuře s bramborem + zelenina i i i Noční směna (18-6 h) 15:00 Krajíc žitného chleba + lučina + šunka + okurka i i i Noční směna (18-6 h) 18:00 Kefír s ovocem i i i Noční směna (18-6 h) 21:00 Těstoviny se zeleninou a tofu i i i 00:00 Krajíc žitného chleba + lučina + vejce + zelenina i i i (3:00 Bílý jogurt) i i i 4-6:00 Miska kuskusu + mozzarella light + rajčata i i i i i i Zásady stravování na noční směně • Větší potřeba energie - je potřeba během noci jíst • Pozor na zahánění únavy cukrem • Mozek si o cukr bude přirozeně říkat • Lehce stravitelná strava • Menší porce • Potraviny s nižším glykemickým indexem, zelenina, zdroje bílkovin • Pozor na sladkosti, džusy, sladké nápoje • Pitný režim • Poslední jídlo 2-4 hodiny před spaním Přerušovaný půst • Několik základních typů: . 20/4,16/8 . 5:2,4:3,3:1 • 24hodinový půst, několikadenní půsty • Údajné benefity: úbytek hmotnosti, efektivnější využití tuku a tvorba svalové hmoty, prevence civilizačních onemocnění aj. Review Comparison of the Effects of Intermittent Energy Restriction and Continuous Energy Restriction among Adults with Overweight or Obesity: An Overview of Systematic Reviews and Meta-Analyses Jun Wang+ , Fang Wang + , Hongxiu Chen, Li Liu, Shuai Zhang, Wenjing Luo, Guan Wang * and Xiuying Hu * West China School of Nursing, Sichuan University/Innovation Center of Nursing Research, Nursing Key Laboratory of Sichuan Province, National Clinical Research Center for Geriatrics, West China Hospital, Sichuan University, No.37 Guoxue Lane, Wuhou District, Chengdu 610041, China; 15250062923@163.com (J.W.); bio_wangf@163.com (F.W.); chenhongxiu@stu.scu.edu.cn (H.C.); liuli837@wchscu.cn (L.L.); sshuai0326@163.com (S.Z.); luowenjing23@163.com (W.L.) * Correspondence: guan8079@163.com (G.W.); huxiuying@scu.edu.cn (X.H.); Tel.: +86-028-85421373 (X.H.); Fax: +86-028-85582944 (X.H.) t These authors contributed equally to this work. check for updates Citation: Wang, J.; Wang, E; Chen, H.; Liu, L ; Zhang, S.; Luo, W.; Wang, G.; Hu, X. Comparison of the Effects of Intermittent Energy Restriction and Continuous Energy Restriction among Adults with Overweight or Obesity: A n Overview of Systematic Reviews and Meta-Analyses. Nutrients 2022,14, 2315. https:// doi.org/10.3390/nul4112315 Abstract: There is considerable heterogeneity across the evidence regarding the effects of intermittent energy restriction and continuous energy restriction among adults with overweight or obesity which presents difficulties for healthcare decision-makers and individuals. This overview of systematic reviews aimed to evaluate and synthesize the existing evidence regarding the comparison of the two interventions. We conducted a search strategy in eight databases from the databases' inception to December 2021. The quality of 12 systematic reviews was assessed with A Measurement Tool to Assess Systematic Reviews 2 (AMSTAR 2) and the Grading of Recommendations Assessment, Development and Evaluation (GRADE). One review was rated as high quality, 1 as moderate, 4 as low, and 6 as critically low. A meta-analysis of the original studies was conducted for comparison of primary intermittent energy restriction protocols with continuous energy restriction. Intermittent energy restriction d i d not seem to be more effective i n weight loss compared with continuous energy restriction. The advantages of intermittent energy restriction in reducing BMI and waist circumference and improvement of body composition were not determined due to insufficient evidence. The evidence quality of systematic reviews and original trials remains to be improved in future studies. Pozor na zdroje cukru • 20 g cukru = laktóza • 30 g cukru = přidaný cukr 20 g cukru = laktóza • 8 g tuku/100 g • 42 g tuku/100 g Děkuji za pozornost Ing. Mgr. Veronika Pourová